Malecón on Puerto Vallartan olohuone

Monessa merenrantakaupungissa kaupungin rantabulevardi on paikka, minne kokoonnutaan viettämään iltaa ystävien kesken hyvästä ruuasta nauttien. Puerto Vallartan rantakatu El Malecón ei tee siinä poikkeusta, mutta harvassa lomakohteessa kaupungin sydän on yhtä upea. Parin kilometrin mittainen Malecón sykkii elämää ympäri vuorokauden, mutta parhaimmillaan se on auringonlaskun aikaan Bandaresin lahden aaltojen lyödessä rantakivikkoon. Malecónin rantaravintoloiden muovituoleilla istuessa illallisella viileä juoma kädessä on upea seurata kymmenien pelikaanien saalistaessa kaloja auringon viimeisten säteiden avulla. Sillä hetkellä tiedät olevasi lomalla omanlaisessaan paratiisissa.

Malecón – kauppoja, ravintoloita ja taideteoksia

Malecónin on varsin leveä kävelypromenadi, jonka toisella puolella on Banderasin lahti ja toisella puolella vieri vieressä palveluita koko parin kilometrin matkan. Malecónin voi silti helposti jakaa kolmen erilaiseen osaan, jotka kukin ovat omaleimaisiaan. Silti jokaista osaa yhdistää se, että sen varrelta löytyy vieri vieressä kauppoja, ravintoloita ja upeita taideteoksia.

Malecónin pohjoisosa

Malecón alkaa Downtownin kaupunginosasta siinä kohtaa Paseo Díaz Ordaz -nimisenä, josta Hotel Zonelta tuleva pääkatu joutuu kaartamaan sisämaahan pienemmille kaduille. Tähän kohtaan on kauempaa helppo tulla taksilla ja vastaavasti sieltä saa helposti myös taksin sitä tarvitessaan. Mikäli liikenteessä on omalla autolla, niin muutama sata metriä aikaisemmin löytyy parkkihalli omalle autolle. Puerto Vallartan keskustasta on turha etsiä omalle autolle paikkaa muualta kuin muutamista parkkihalleista.

Malecón avautuu pohjoispäädystä heti koko komeudestaan ja siellä ensimmäisenä patsaana on korkea puolikaaren muotoinen Los Milenios eli millenium -veistos. Se tosin jää monelta vähälle huomiolle, sillä se on hieman sivussa itse rantabulevardilta. Sitä vastoin seuraavana vuorossa oleva Origin and Destination patsaskokoelma on Malecónille tyypilliseen tapaan useasta eri veistoksesta koostuva teos. Tämä patsasmuodostelma on paitsi komea, myös pienemmille lapsille mukava leikki- ja kiipeilypaikka.

Origin and Destination

Origin and Destination

Hieman ennen Origin and Destination patsaskokoelmaa on kauppa- ja ravintolarivistön välissä pieni tunneli, joka johtaa pieneen Plaza Malecón (Flea Market) kauppakeskukseen. Sieltä löytää perinteisten meksikolaisten käsitöiden lisäksi pienen baarin, jossa on tarjolla erinomainen valikoima meksikolaisia pienpanimo-oluita niin paikan päällä nautittavaksi kuin mukaan ostettavaksi.

Plaza Malecónin sisääntuloaukolla on hieno seinämaalaus Puerto Vallartasta.

Plaza Malecónin sisääntuloaukolla on hieno seinämaalaus Puerto Vallartasta.

Vastapäätä Origin and Destination -veistoksia on kuubalainen ravintola La Bodeguita del Medio, joka pohjoismalecónin houkuttelevin ravintola.

La Bodeguita del Medio

La Bodeguita del Medio

Seuraavana veistoksista vastaan tulee Monumento Enamorados eli rakastavaiset. Sen takana päivisin voi seurata rannalla pitkän valkoisen lipputankoa muistuttavan korkean salon luona tapahtuvaa mesoamerikkalaista rituaalia nimeltä Voladores de Papantla. Siinä neljä miestä laskeutuu köysillä kiertäen laajaa kaarta alas salon päästä viidennen miehen rummuttaen ylhäällä perinteistä musiikkia.

Voladores de Papantla -rituaali valmiina alkamaan Malecónin pohjoispäässä.

Voladores de Papantla -rituaali valmiina alkamaan Malecónin pohjoispäässä.

Vastapäätä Volodores de Papantlaa on nuorison suosima meksikolainen ravintola Senor Frog’s, joka on kokolailla täynnä porukkaa ympäri vuorokauden.

Raikkaampaa yöelämää kaipaaville löytyy Malecónin pohjoispäästä kolme yökerhoa vierekkäin. Mandala, Zoo ja La Vaquita ovat pimeän tullen komea näky myös niille, jotka eivät näin vauhdikkaasta menosta pidä. Päivisin alueen katseenvangitsija on La Rotonda del Mar – kahdeksan veistoksen muodostama kokonaisuus. Tämä teos vetää porukkaa puoleensa kellon ympäri ja veistoksen tuoleilla on melkoinen kuhina aina ohi liikkuessa.

La Rotonda del Mar

La Rotonda del Mar

La Vaquitan vieressä ja La Rotonda del Maria vastapäätä oleva Cerveceria Union on kaupungin parhaita ravintoloita. Ensinnäkin pienpanimo-olutvalikoima on kaupungin yksi parhaista ja toiseksi samasta tilasta saa erittäin laadukasta meksikolaista ruokaa.

Vinkki: Mikäli haluaa mennä kuvaamaan Puerto Vallartan kaupungin taustalla olevan kukkulan näköalatornilta (Mirador Cerro de La Cruz), niin se on ylös kaksi katua vasemmalta La Rotonda del Marian kohdalta. Eli kannattaa ottaa suuntamerkit Malecónilta, sillä korkeammalla rinteillä olevilla kaduilta ei näe missä näkötorni sijaitsee.

La Rotonda del Mar, La Cervecería Unión ja taustalla Puerto Vallartan rinteet.

La Rotonda del Mar, La Cervecería Unión ja taustalla Puerto Vallartan rinteet.

Pohjoismalecónin veistosten osalta päättää En Búsqueda de la Razón, joka kuvastaa erinomaisesti Puerto Vallartan veistosten laadukkuutta. Tässä teoksessa kaksi lasta kiipeää tikapuita pitkin kohti taivasta ja takana äiti huutaa avuttomana perään. Sanomattakin on selvää, että tämän teoksen ympärillä turistit kuvailevat itseään kiipeämällä tikkailla ympäri vuorokauden.

Ravintolavinkkinä mainittakoon Café des Artistes kahdestakin syystä. Ensinnäkin suurin osa Puerto Vallartan ravintoloista kuten tämäkin löytyy muutama katu Malecónista sisämaahan päin ja valitettavasti suurin osa turisteista ei tutki näitä paikallisten asuttamia katuja kunnolla. Toiseksi Café des Artistes on monen mielestä Puerto Vallartan paras ravintola.

Malecónin keskiosa

Malecónin keskiosan voidaan todeta alkavan siitä mihin Paseo Díaz Ordaz loppuu. Tällä kohtaa on Puerto Vallartan rantabulevardi leveimmillään ja sen keskipisteenä on Caballo del Mar eli merihevosta esittävä patsas, jonka ympärillä on värikkäät P U E R T O   V A L L A R T A -kirjaimet.

Puerto Vallartan kirjaimet ja merihevospatsas.

Puerto Vallartan kirjaimet ja merihevospatsas.

Tämä alue on varsin merkittävä Puerto Vallartan historiassa, sillä kaupungin maamerkkinä pidetty Parroquia de Nuestra Señora de Guadalupe -kirkko toimii katseen vangitsijana muutama katu sisämaahan päin. Kirkkoa on rakennettu useassa eri osassa 1900-luvulla ja se on välillä kärsinyt tuhoja mm. pahassa maanjäristyksessä. Kirkko onkin varsin komea siihen nähden, että vielä 1960 -luvulla silloisessa kalastajakylässä asui vain 15000 ihmistä – nykyisillään pitkälle päälle kaksisataatuhatta asukasta.

Parroquia de Nuestra Señora de Guadalupe vangitsee katseet ympäri vuorokauden.

Parroquia de Nuestra Señora de Guadalupe vangitsee katseet ympäri vuorokauden.

Parroquia de Nuestra Señora de Guadalupe ja suosittu ravintola Gaby's.

Parroquia de Nuestra Señora de Guadalupe ja suosittu ravintola Gaby’s.

Leveän aukion jälkeen Malecón kapenee ja jatkaa matkaa kohti Isla Cualen saarta. Tältä pätkältä löytyy yksi kuvauksellisimmista veistoksista nimeltä Bailarines de Vallarta eli Vallartan tanssijat. Tämä värikäs patsas onkin todella upea varsinkin auringonlaskun aikaan kuvattuna. Lähistöltä löytyy myös Guadalajarassa syntyneen Lorena Ochoa Reyesin patsas, joka on yksi kaikkien aikojen parhaista naisgolfareista.

Bailarines de Vallarta

Bailarines de Vallarta

Lorena Ochoa Reyesin patsaalta vandaalit ovat katkaisseet mailan.

Lorena Ochoa Reyesin patsaalta vandaalit ovat katkaisseet mailan.

Mikäli Puerto Vallartassa on jotain iltarientoja menossa, ainakin usein viikonloppuisin, niin katukauppiaat virittelevät ruoka- ja myyntikojujaan varsikin tälle osalle Malecónia innokkaasti.

Malecónin varteen pystytettyjä ruokakojuja.

Malecónin varteen pystytettyjä ruokakojuja.

Malecónin keskiosa loppuu Rio Cualen ylittävälle sillalle. Juuri ennen siltaa on mielenkiintoinen Flea Market -alue, joka kiemurtelee kapeana joen ja rakennusten välissä. Vastaavanlaisia pienpuoteja ja kirpputoria muistuttava alue löytyy myös Isla Cualen saarelta, joka kannattaa käydä myöskin katsastamassa.

Isla Cuela ja sen värikkäitä kauppapaikkoja.

Isla Cuela ja sen värikkäitä kauppapaikkoja.

Malecónin keskiosan ravintolat eivät yllä samalle tasolle kuin pohjois- ja eteläosan ravintolat. Isla Cuelen saarella oleva ravintola Oscar’s sopii hieman laadukkaampaa ruokaa etsiville vehreä keidas. Vastaavasti varsin rento taukopaikka on samaiselta saarelta löytyvä sporttihenkinen Devil’s Bar & Grill Rio Cuale, josta saa virkistävien juomien lisäksi myös hyvää purtavaa.

Maisteluvinkki: Isla Cualen saarella on pieni Oscar’s Tequila Distillery, jossa saa maistella ilmaiseksi varsin laadukkaita tequilloja. Varsinainen tislaamo ei täällä toimi, mutta joitain vanhoja tislaamotarvikkeita on esillä. Varsin suositeltava käyntikohde, jonne maistelujen jälkeen on toki pieni tippi kohteliasta jättää.

 

Malecónin eteläosa

Isla Cualen saaren jälkeen katukuvaa hallitsee isokokoinen yksityisten osakkaiden omistama kerrostalo, jolle on pieni aidattu rantakaistale. Sen vieressä on sulassa sovussa niin ikään aidattuna merikilpikonnien suojelualue, missä saattaa nähdä pieniä vipeltäjiä illan pimeinä tunteina. Tästä alkaakin Puerto Vallartan vanha kaupunki Viejo Vallarta, jota myös Zona Romanticaksi sanotaan. Tältä alueelta Malecónilta löytyy kaupungin parhaat rantaravintolat muovituoleineen ja se on parasta aluetta katsella iltaisin pelikaanien kalastusta ennen auringonlaskua.

Mikäli ei vaivaudu pidemmälle kävelemään ravintolaa etsimään, niin heti ensimmäisenä oleva kaksikerroksinen La Langosta Loca on loistava esimerkki tunnelmallisesta ja hyvää ruokaa tarjoilevasta rantaravintolasta. Myöskin läheinen Canto del Mar on takuuvarma paikka mukavaan rentoon meksikolaiseen illalliseen, mutta yhtä hyvin nämä ravintolat toimivat myös lounasravintoloina.

Malecónin eteläosan ranta ja rantaravintolat ovat käytössä ympäri vuorokauden niin lomalaisten...

Malecónin eteläosan ranta ja rantaravintolat ovat käytössä ympäri vuorokauden niin lomalaisten…

... kuin pelikaanien toimesta.

… kuin pelikaanien toimesta.

La Langosta Loca on täynnä illasta toiseen.

La Langosta Loca on täynnä illasta toiseen.

Maléconin rantaravintolat tarjoavat parhaat paikat auringonlaskuun.

Maléconin rantaravintolat tarjoavat parhaat paikat auringonlaskuun.

Varsin suosittujen ja suositeltavien Tasty of Italy ja The Blue Shrimp -ravintoloiden kohdalla Malecónin eteläinen osuus muuttuu todella kapeaksi. Tämä kohta on hyvä muistaa myös siitä syystä, että tästä saa helpoiten taksin Malecónin eteläosasta.

Malecónin loppupätkä on verraten kapea.

Malecónin loppupätkä on verraten kapea.

Loppupätkä taiteillaan pienellä betoniosuudella siten, että joko mennään suoraan Muelle de Playa Los Muertos -laiturille tai poiketaan joko rannan tai sisämaan puoleisiin ravintoloihin & baareihin. Joka tapauksessa Muelle de Playa Los Muertos ja sieltä avautuva maisema Puerto Vallartaan on todella upea, joten se on oiva päätepiste Malecónille. Teknisesti Malecón jatkuu vielä parisataa metriä eteenpäin, mutta siellä ei ole enää mitään ihmeellisyyksiä tarjolla.

Los Muertos -laiturilta on upeat näkyvät Puerto Vallartan rantaviivaan.

Los Muertos -laiturilta on upeat näkyvät Puerto Vallartan rantaviivaan.

Los Muertos -rantalaiturilta Malecón jatkuu pienenä jalkakäytävänä vielä muutaman sata metriä uimarannan takana.

Los Muertos -rantalaiturilta Malecón jatkuu pienenä jalkakäytävänä vielä muutaman sata metriä uimarannan takana.

Yhteenveto: Puerto Vallartan pari kilometriä pitkä rantabulevardi on todella upea ja siellä viihtyy loman aikana useita kertoja. Paras paikka Puerto Vallartassa on majoittautua kävelyetäisyydelle Malecónista, jolloin pääsee nauttimaan päivittäin tästä upeasta rantabulevardista ja Vieja Vallartasta.

Veistoksia ja ravintoloita,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Lisää luettavaa Puerto Vallartasta:

Los Muertos -laituri iltavalaistuksessa.

Los Muertos -laituri iltavalaistuksessa.