Kolme + yksi vinkkiä Dubliniin

Dublin on oiva kohde pitkälle viikonloppulomalle, vaikka itse suuntaankin Irlannin reissuillani aina myös Dublinin ulkopuolelle. Minusta Irlanti on parhaimmillaan pienissä merenrantakylissä, mutta toki Dublinilla on omat upeat juttunsa. Dublinin etu onkin siinä, että siellä ei ole kovin montaa “pakollista nähtävyyttä”. Kun Guinness Storehouse, Trinity College ja Kilmainham Gaol on aikataulutettu ohjelmaan, niin loppuajan voikin keskittyä nauttimaan kaupungin lukuisista pubeista ja ravintoloista.

Dublin laadukkaasti

Dublinin on oiva kohde kierrellä pubeista ja ravintoloista toiseen katsastaen nähtävyyden kaksi päivän aikana. Mikäli haluaa tutustua helposti Dublinin merenrantakyliin, niin niihin pääsee jouhevasti DART-paikallisjunalla. The Shelbourne Hotel sopii puolestaan erinomaisesti siihen, että päivänokokset ja laadukkaat yöunet voi nauttia upeissa puitteissa. Dublin sopiikin erinomaisesti laadukkaaseen loman viettoon ilman turhia stressejä nähtävyyksiltä toiseen juoksemisen aiheuttamana.

Dublin on tehty iltaelämästä nautiskelevalle.

Dublin on tehty iltaelämästä nautiskelevalle.

Hotelli: The Shelbourne hotel

Dublinin ikonisin hotelli on The Shelbourne Hotel. Toki se ei ole mikään edullinen vaihtoehto, mutta eleganssia kaipaavalle loistava valinta. Monet Dublinia koskevista tärkeistä päätöksistä on tehty The Shelbourne hotellissa ja useat valtiovieraat majoittuvat siellä vielä tänäkin päivänä. The Shelbourne Hotel on se paikka Dublinissa, missä käydään näyttäytymässä. Viiden tähden loman voi viettää Dublinissa poistumatta kertaakaan The Shelbourne hotellista, mikä ei välttämättä olisi huonompi juttu sekään parin päivän lomalla. Kuitenkin hotelli sopii erittäin hyvin myös laatua hakeville matkailijoille, jotka suurimman osan ajasta viettävät kaupungilla.

Kaiken kaikkiaan tämä Dublinin yksi tunnetuimmista rakennuksista on Irlannin kansallisaarteita ja hotelli huokuu historiaa. Hotellivieras tuntee itsensä varmasti tervetulleeksi ja viimeistä piirtoa myöten kaikki toimii moitteettomasti. Hotellihuoneet ovat todella viihtyisiä ja isot sängyt kruunaavat kokonaisuuden. Kylpyhuone oli erittäin iso ja upein mikä itselle on vastaan tullut, joten sekin puoli oli kunnossa. Harvoin huoneesta ei malta oikein lähteä kaupungille, mutta The Shelbourne Hotel “onnistui” siinä. Ainoa miinus hotellissa itselle on hinta, sillä The Shelbourne hotel maksaa perushuoneiden osalta 2-3 kertaa enemmän kuin kolmen neljän tähden hotellit Dublinissa. Siitäkin huolimatta, tekisi mieli seuraavallakin kerralla majoittautua Shelbourneen.

Olo saatiin pienillä eleillä kotoisaksi.

Olo saatiin pienillä eleillä kotoisaksi.

Hotellin perushuone käy jo luksuksesta.

Hotellin perushuone käy jo luksuksesta.

The Shelbourne Hotel ja sen upea portaikko.

The Shelbourne Hotel ja sen upea portaikko.

Hotellissa on lukuisia upeita yksityiskohtia.

Hotellissa on lukuisia upeita yksityiskohtia.

Hotellin pienessä museossa oli mm. dokumentaatiota vuosien takaa.

Hotellin pienessä museossa oli mm. dokumentaatiota vuosien takaa.

Dublin - The Shelbourne hotel

Dublin – The Shelbourne hotel

Shelbourne hotellin baarit ja ravintolat

Mikäli Dublinissa haluaa nauttia klo viiden teen, niin silloin suunnataan The Lord Mayor’s Loungeen. Jokainen päivä klo 17 kaikki pöydät ovat täynnä kaupungin kuuluisimman iltapäivän teen nauttijoita. Tyylikäs tila ja tapahtuman pitkä historia takaavat nautinnolliset hetket tähän peri brittiläiseen tapahtumaan.

The Shelbourne hotellin ravintola The Shaddle Room Restaurant on palkittu ravintola, joka on yksi kaupungin parhaista pihvi- ja kalaravintoloista. Perinteiseen tapaan täällä nautitaan mm. tuoreita ostereita, jotka on kalastettu saaren parhailta kalavesiltä.

The Horseshoe Bar on Dublinin kuuluisin baari ja siellä voi käydä nauttimassa lasillisen giniä tai viskiä ennen kaupungille lähtöä. Mikäli taas enemmän on cocktailien ystävä, niin kannattaa suunnata hotellin aulan toisella puolella olevaan No 27 Lounge & bar – ravintolaan. Siellä Dublinin silmäätekevät käyvät näyttäytymässä pienen iltapalan keran cocktaileja nauttien. Baarin juomatarjonta on laatua kaipaavalle varmasti riittävä ja väkeä riittää viikon jokaiselle illalle. Rehellisesti sanoen sekä The Horseshoe Bar että No 27 Lounge & Bar ovat itselle liian fiinejä, mutta lasillinen kummassakin menee ilman suurempia vieroitusoireita.

The Saddle Room Restaurant copyright The Shelbourne Hotel

The Saddle Room Restaurant copyright The Shelbourne Hotel

The Lord Mayor's Lounge copyright The Shelbourne Hotel

The Lord Mayor’s Lounge copyright The Shelbourne Hotel

No 27 Lounge & Bar copyright The Shelbourne Hotel

No 27 Lounge & Bar copyright The Shelbourne Hotel

Ravintola: Fade Street Social

Olin lukenut ja kuullut Fade Street Socialista pelkästään positiivista, joten olihan se itse testattava. Tähän erinomaisia tapaksia tarjoavaan ravintolaan suositellaan pöytävarauksia, mutta epäselvien aikataulujen vuoksi emme sellaista olleet tehneet. Kävelimme sisään ja meille järjestyi heti pöytä Fade Street Social -ravintolan toisesta kerroksesta baarin takana olevasta pienemmästä tilasta. Se olikin varsin hyvä juttu, koska se näytti minun makuun paremmalta ja tunnelmallisemmalta kuin sekä ensimmäisen kerroksen varsinainen ravintola että varsinainen tapas bar. Listana tässä yläkerran tilassa toimi tapas baarin lista, joten alkuasetelma oli täydellinen illalle.

Sitten alkoikin illallisen vaikein osuus, kun piti puolison kanssa valita listalta sopivat tapakset. Kuten ravintolan teemaan kuuluu, niin tapasmenut on tarkoitettu jaettavaksi.  Onnistuimme valitsemaan erittäin hyvät vaihtoehdot listalta viiden ruokalajin menuun jopa yhdessä tuumin ja olimme tosi tyytyväisiä ruokaan. Kun juomalistalta löytyi vielä sopivia pienpanimo-oluita ja siidereitä, niin puitteet olivat erinomaiset. Niin hyvä kokonaisuus, että seuraavalla Dublinin lomalla uudestaan Fade Street Social ohjelmaan!

Vinkki: lounaalla ja alkuillasta on erikoishintaisia menu-kokonaisuuksia, joissa hinta on hieman normaalia edullisempi.

Fade Street Social - yläkerta oli varsin tunnelmallinen.

Fade Street Social – yläkerta oli varsin tunnelmallinen.

Fade Street Social

Fade Street Social

Tapakset on erinomaisia! copyright Fade Street Social

Tapakset ovat erinomaisia! copyright Fade Street Social

Pub: John Mulligan’s

Siinä missä The Shelbourne Hotel ja Fade Street Social on kaikkien mieleen, jakaa John Mulligan’s mielipiteitä varmasti. Oluen ystäville ja aitoa irlantilaisen pubin tunnelmaa etsiville John Mulligan’s on varmasti enemmän mieleen kuin turistien kansoittama Dublinin maamerkki The Temple Bar. Siinä missä turistit kuvaavat itseään The Temple Barin edustalla jatkuvana ihmisvirtana, saa John Mulligan’sin kotikadulta etsiä tosissaan toista jalankulkijaa. Hieman Temple Barin alueen sivussa oleva John Mulligan’s onkin erinomainen vaihtoehto etsiessä täydellistä pubia vihreältä saarelta.

Kyllä paikallisten herrasmiesten seurassa on päivittäin lukuisia turistejakin, sillä ei kanta-asiakkaat omassa rauhassa saa olla vuonna 1782 perustetussa pubissa. Kuitenkin hieman syrjäinen sijainti Dublinin iltaelämän keskuksesta takaa sen, että John Mulligan’s saa tänäkin päivänä olla omanlaisensa aito pitkän historian omaava irlantilaispub. Aikojen saatossa on ainoastaan oikeastaan muuttunut se, että nykyään täydellisen Guinnessin lisäksi tarjolla on jopa pienpanimo-oluita hanassa. Muuten seiniltä löytyvät taulut kertovat pubin historiasta ja kuuluisuuksien Guinnessit on ikuistettu valokuviin. Dubliniin matkatessa ja perinteistä pubia etsiville John Mulligan’s on varma valinta.

John Mulligan's eli tuttavallisemmin Mulligans Poolbeg Streetillä perinteisessä irlantilaisessa illan tihkusateessa.

John Mulligan’s eli tuttavallisemmin Mulligans Poolbeg Streetillä perinteisessä irlantilaisessa illan tihkusateessa.

John Mulligan's

John Mulligan’s

Oluthipsterien Porterhouse Temple Bar

Hieman trendikkäämpää pienpanimoravintolaa kaipaaville suosittelen Temple Barin alueella olevaa Porterhousea. Porterhouse Temple Bar avattiin vuonna 1996 ja se oli samalla Dublinin ensimmäinen pub, jolla oli oma panimo. Sieltä löytyy myös muita irlantilaisia pienpanimo-oluita joka lähtöön ja tunnelma on varsin vauhdikas iltaisin. Useassa kerroksessa oleva ravintola on upea kokonaisuus ja siellä voi viettää iltaa pitkän kaavan mukaan. Kontrasti John Mulligan’sin kanssa on äärettömän iso, mutta molemmat ovat varsin viihtyisiä ja täydellisiä olutpaikkoja omaan tarkoitukseensa. Toinen tykkää Porter House Temple Bar:sta, toinen John Mulligan’sista – itse tykkään molemmista.

Porterhouse Temple Bar

Porterhouse Temple Bar

Guinnessia ja kulinarismia,
Kohteena maailma / Rami

Lisää luettavaa Irlannista:

Kohteet kartalla - reitti suorinta tietä. Todellisuudessa kannattaa suunnitella kävelyreitti omien intressien mukaan.

Kohteet kartalla suorinta tietä. Todellisuudessa kannattaa suunnitella reitti omien intressien mukaan.