Naantali: Muumimaailmaa, fine diningia ja Fingerporia

Neljän lapsen isänä Muumimaailma ja Naantali on tullut tutuksi vuosien saatossa. Reilut puolenkymmentä kertaa siellä käyneenä luulisi Muumimaailman jo alkaa tulla korvista ulos, mutta toisin on käynyt. Joka kerta Muumimaailmassa on yhtä mukavaa, sillä pienten lasten ilo muumihahmoja kohtaan on ihailtavan aitoa. Rehellisesti sanottuna olen alkanut itsekin viime aikoina halailemaan muumeja, mutta jääköön se meidän väliseksi salaisuudeksi… Naantali on toki paljon muutakin kuin Muumimaailma ja joka kerta Muumimaailmassa käyntiin yhdistän Naantalin parhaita ravintoloita. Kerronkin teille, millainen oli täydellinen päivä Naantalissa tänä vuonna.

* Postaus on toteutettu yhteistyössä Muumimaailman ja Emma-teatterin kanssa.

Naantali on yksi kauneimmista kesäkaupungeista Suomessa!

Naantali on yksi kauneimmista kesäkaupungeista Suomessa!

Taustatietoa päivän suunnitelmasta

Naantalin vierailu suunniteltiin siten, että lasten kanssa mennään ensiksi päivällä Muumimaailmaan, jonka jälkeen lähdetään puolison ja kavereiden kanssa katsomaan Emma-teatterissa näyteltävää Fingerporia. Kyseinen järjestely vaati käytännössä sen, että varasimme itsellemme perinteiseen tapaan pari yötä Hamburger Börsistä ja lisäksi isovanhemmille huoneen yhdeksi yöksi – näin pääsimme illaksi katsomaan Fingerporia aikuisten kesken. Samalla saimme parin yön reissulla yhdistettyä Naantaliin Turussa käynnin, jossa vierailemme yleensä pari kertaa kesässä.

Naantali ja Turku on toimiva lomayhdistelmä.

Naantali ja Turku on toimiva lomayhdistelmä.

Muumimaailma

Monen pienen lapsen suosikkikohde Muumimaailma sijaitsee Naantalin vanhankaupungin keskustan vieressä kävelysillan päässä Naantalin huvivenesatamasta. Muumimaailma on upeasti rakennettu kokonaisuus, jossa pääsee tutustumaan Muumilaakson kirjoista tunnettuihin rakennuksiin ja paikkoihin. Parasta Muumimaailmassa on kuitenkin muumihahmot, joita löytyy ympäri aluetta. Aikuiset kuvaavat innokkaasti lapsiaan halailemassa näitä pehmoveijareita ja uskaltautuvat jotkut vanhemmat itsekin kuvaan Muumien kanssa.

Muumimaailman ympäri kiertää laudoitetut Satu- ja Luontopolut. Näillä poluilla on mukavasti nähtävää ja tekemistä. Halutessaan voi yrittää viettää pienen lepohetken Luontopolun lepopaikassa, mutta valitettavasti muksuille se ei yleensä käy. Itse sitä nauttisi pienet päikkärit mielellään riippukeinussa tai säkkituolissa.

Muumimaailman keskus on Muumitalo, joka onkin vaikuttava ilmestys. Muutenkin Muumilaakson rakennukset on iloa silmälle ja arkkitehtuurillisesti Muumimaailma on onnistunut kokonaisuus. Ei siis ihme, että se on pienten lapsiperheiden suosikkikohde Suomessa. Hieman isommille muksuille sopii paremmin lähistöllä oleva Väskin saari, jossa on enemmän tekemiseen painottuvaa ohjelmaa jousiammunnasta ja kalliokiipeilystä lähtien.

Menovinkki Muumimaailmaan: Muumimaailmassa lapset sinkoilevat sinne tänne Muumihahmojen perässä ja aikuiset yrittävät pysyä sitten muksujen perässä kameroidensa kanssa. Muumimaailma onkin erinomainen kohde ottaa mukaan isovanhemmat tai kaveriperhe matkaseurueeksi, niin on sitten jokaiselle taistelupari juttukaveriksi kenen kanssa valvoo muksujen menoa.

Muumimaailman kartta

Muumimaailman kartta

Muumihahmot on lasten suosikkeja.

Muumihahmot ovat lasten suosikkeja.

Satupolulla tuli vastaan Tiuhti ja Viuhti.

Satupolulla tuli vastaan Tiuhti ja Viuhti.

Muumihahmojen esitykset kerää suuret väkijoukot.

Muumihahmojen esitykset keräävät suuret väkijoukot.

Naantalin satamasta voi ostaa liput myös Väskin saaren, jonne kuljetaan vanhalla merirosvolaivalla.

Naantalin satamasta voi ostaa liput myös Väskin seikkailusaareen, jonne kuljetaan vanhalla merirosvolaivalla.

Naantalin vanhakaupunki

Muumimaailman käynnin jälkeen oli nuorimmaisen nappulan päiväunien aika ja ilmoittauduin vapaaehtoiseksi muksun nukutukseen. Takaa-ajatuksena tosin oli se, että Elmeri nukahtaisi nopeasti ja ehtisin käymään yhdellä oluella joko Merisalissa tai Kaivohuoneella ennen pientä kävelyä Naantalin vanhassakaupungissa. Pahaksi onneksi taivaalta tupsahti sadekuuro ja jouduin kaartamaan suoraan Merisaliin. Koska muksu ei ollut nukahtanut, nautimme siellä jäätelön ja vehnäoluen (voitte itse päätellä kumpi otti kumman ;-)).

Sadekuuron tauottua ja välipalan nautittuamme jatkoimme kävelykierrosta Naantalin vanhankaupungin kujille ja poitsu nukkuikin sopivat päiväunet. Tämän jälkeen olikin aika lähteä koko orkesterilla kohti Turkua, missä isovanhemmat ottivat muksut illaksi hoitoon hotellilla. Pikaisen suihkun jälkeen olikin aika kaartaa takaisin Naantalia ja päivällistä…

Vanhakaupungin kujilla on mukava kävellä.

Vanhakaupungin kujilla on mukava kävellä.

Naantali hurmaa kauneudellaan.

Naantali hurmaa kauneudellaan.

Naantalin kirkko

Naantalin kirkko

Naantalin ravintolatarjonta

Itse olen vuosien saatossa tutustunut jonkin verran Naantalin ravintolatarjontaan, mutta kyselin matkabloggaajakollegoiden suosituksia päivälliselle. Aika vahvasti oli ilmassa se, että ravintola Uusi Kilta on kaupungin paras. Omat kokemukset sieltä olivat olleet kaksijakoiset ennestään, kun edellisellä kerralla ei tarjoilijalla ollut paras päivänsä. Tällä kerralla palvelusta ei ole muuta kuin positiivista sanomista pöydän varaamisesta lähtien ja ruokapuolikin toimi totuttuun malliin. Nautimmekin kavereiden kanssa erinomaisen päivällisen Uudessa Killassa ja olikin aika suunnata kohti Emma-teatteria.

Mikäli itse mietit ravintolaa Naantalista, niin Uuden killan lisäksi kannattaa harkita uutta Snickaria. Oluen ystävälle suosittelen Luostarin puutarhan olutkellaria ja vastaavasti arkkitehtuurista nauttivalle upeaa Merisalia. Tietysti Kaivohuoneella on oma kannattajakuntansa sekä italialaisen ruuan ystävälle toimii Hasta la Pasta.

Lue lisää Naantalin ravintolatarjonnasta ja vinkeistä Naantaliin:

Ravintola Uusi Kilta on sisältä varsin klassisen tyylikäs, mutta aurinkoisella kelillä terassi on suositumpi maisemien vuoksi.

Ravintola Uusi Kilta on sisältä varsin klassisen tyylikäs, mutta aurinkoisella kelillä terassi on suositumpi maisemien vuoksi.

Uuden Killan valkosipulietanat oli toimiva alkuruoka tälläkin kerralla.

Uuden Killan valkosipulietanat oli toimiva alkuruoka tälläkin kerralla.

Merisalia ei voi olla huomaamatta, sillä se levittäytyy Naantalin rannan kävelykadun päälle.

Merisalia ei voi olla huomaamatta, sillä se levittäytyy Naantalin rannan kävelykadun päälle.

Kaivohuone on Naantalin tunnetuimpia rakennuksia.

Kaivohuone on Naantalin tunnetuimpia rakennuksia.

Luostarin puutarhan olutkellari sopii oluen ystäville.

Luostarin puutarhan olutkellari sopii oluen ystäville.

Uusittu Snickkari on upealla paikalla Naantalissa.

Uusittu Snickari on upealla paikalla Naantalissa.

Naantalin satamassa oleva kioski on tuttu Risto Räppääjäelokuvien faneille.

Naantalin huvivenesatamassa oleva kioski on tuttu Risto Räppääjäelokuvien faneille.

Fingerpori Emma-teatterissa

Itse olen ollut vuosia Fingerporin ystävä, joten halusin nähdä, millainen kyseinen teatteriesitys on. Rehellisesti sanottuna en odottanut kovinkaan paljoa näytökseltä, sillä sen verran vaikea tyylilaji on saada sarjakuva onnistumaan näytelmäksi. Ei se kyllä onnistunut tälläkään kertaa, mutta silti kokemus jäi positiiviseksi. Joskin täytyy tunnustaa, että ensimmäisellä puoliajalla tunsin jopa myötähäpeää esiintyjiä kohtaan.

Toisella puoliajalla meno muuttui kuitenkin jopa nauttivaksi ja riittihän tarinaa näytelmästä jälkipeleihin. Teatteriseurueeni näytti kuitenkin tykänneen esityksestä, joten toteutusta voidaan sanoa siten onnistuneeksi. Itse tykkäsin eniten siitä, miten Fingerporin ympärille oli saatu kehitettyä erinomainen idea Turun kanssa tehtävästä kuntaliitoksesta. Muutaman näyttelijän henkilökohtaiset suoritukset oli kyllä teatteria parhaimmillaan vaikeasta tyylilajista huolimatta!

Oli todella mielenkiintoista nähdä, miten sarjakuva on toteutettu teatterin muotoon.

Oli todella mielenkiintoista nähdä, miten sarjakuva on toteutettu teatterin muotoon.

Emma-teatteri, Fingerpori

Oli aika suunnata kohti Turkua ja jatkaa kaupunkilomaa siellä. Päivä Naantalissa osoittautui juuri niin hyväksi kuin oli suunniteltu eli täydellinen lomapäivä tuli vietettyä Naantalissa!

Miten on, onko sinulle Naantali tuttu ja mitkä ovat omat suosikkisi siellä?

Suvisaariston munaa ja muita letkautuksia,
-Kohteena maailma / Rami

* Postaus on toteutettu yhteistyössä Muumimaailman ja Emma-teatterin kanssa.