Maailman parhaat links-kentät

Irlannista löytyy maailman parhaat links-kentät. Ympäri saarta on maailmanluokan merenrantakenttiä, joissa voi pelata golfia ainutlaatuisissa olosuhteissa. Paras tapa tutustua Irlannin links-kenttiin on vuokrata auto ja kiertää ympäri saarta samalla tutustuen paikallisiin nähtävyyksiin. Aamulla kierros golfia, iltapäivällä nähtävyyksiä & mahdollinen siirtyminen uuteen paikkaan. Illalla muutama Guinness pienessä pubissa – voiko elämä täydellisempää olla?

Irlannista löytyy toki maailman parhaita puistokenttiäkin kuten Druid’s Glen, mutta itse olen lähtenyt Irlantiin juuri links-kenttien takia. Mikään ei ole hienompaa, kun lyödä avauslyönti pitkälle kumpuilevien dyynien väliin ja lähteä kävelemään kohti palloa merituulen viilentäessä partakarvoja ja pipon suojatessa suuremmalta viimalta. Aurinkoisena päivänä elämä on täydellistä, sateisana päivänä todellista links-golfia. Usein ne yhdistyy saman kierroksen aikana, parhaimmillaan jopa saman väylän aikana useaan kertaan.

Parhaiten links-kenttien pelaaminen onnistuu viikon pelireissulla. Silloin ehtii siirtymään saaren syrjäisimpiin kolkkiin, missä parhaat kentät sijaitsevat. Pitkän viikonlopun aikana pystyy tutustumaan Dublinin lähistön kenttiin, mikä ei sekään huono vaihtoehto ole.

Käytännön vinkkejä pelireissulle Irlantiin

Mitä kenttiä sitten pitäisi pelata? Tähän ei tietenkään voi antaa yksiselitteistä vastausta, mutta pelkästään parhaita kenttiä pelaamalla monelle tulee budjetti vastaan. Mitään halpaa lystiä parhaiden kenttien pelaaminen ei ole, jos niille saa ylipäätään ajan. Kierros näillä maailmanluokan kentillä on kuitenkin jokaisen euron arvoinen, mikäli golf on rakkain harrastus itselle. Täytyy kuitenkin muistaa se, että kentistä ei välttämättä saa irti niin paljoa kuin mahdollista, jos ei pelaa lähempänä singelin tasoitusta.

Parhaiten huippukentille pääsee pelaamaan aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä. Maalis-huhtikuu on jo erinomaista aikaa golfille Irlannissa ja tällöin kentätkään ei ole vielä täynnä pelaajista. Links-kentillä talven jäljiltä heinä on matalampaa kuin syksyllä, joten pelaaminen on astetta helpompaa. No eipä silti, kyllä siinä riittää suomipojalle talvitauon jälkeen ihan riittävästi haasteita lyhyemmälläkin heinällä. Eli ajankohdaksi kesän sijaan valitsisin kevään tai syksyn. Tällöin usein myös kenttien greenfee hinnatkin on edullisempia kuin keskikesällä. Talvellakin pääsee välillä pelaamaan hyvin, mutta toisaalta olosuhteet voivat olla sitten mitä vaan.

Se mikä monelle suomalaiselle klubituupparille tulee suurimpana hankaluutena vastaan on pelinopeus. Irlantilaiset on tulleet pelaamaan golfia eikä jauhamaan paskaa kentälle. Näin ollen peli etenee ripeästi ja neljän tunnin kierrosvauhti on maksimiaika kierrokselle. Eli kun kaveriporukalla lähdetään Irlantiin pelaamaan, niin siellä pelataan golfia ripeästi. Se ei estä kentistä nauttimista ja sitähän golf parhaimmilaan onkin! Kyllä siinä ehtii analysoimaan kaverin slaissit vielä useaan otteeseen, kun samalla liikuttaa tossua toisen eteen.

Irlannin parhaat kentät – TOP10

Allaoleva lista ei ole mikään absoluuttinen totuus, mutta perustuu omiin kokemuksiin sekä lukemaani kirjallisuuteen lähes kolmenkymmenen aktiviisen golfvuoteni aikana. Listan tarkoitus on olla pohjana niille, jotka suunnittelevat omatoimimatkaa Irlantiin links-kenttien pariin. Parhaiten tiiajat saa varattua kenttien omien sivujen kautta sähköpostilla tai sivuilla olevilla varauslomakkeilla.

b1Royal County Down – Tämä Pohjois-Irlannissa sijaitsevan clubin vanhempi kenttä (The Championship Course) valittiin tänä vuonna Golf Digestin toimesta maailman parhaaksi golfkentäksi. Ensimmäinen puolisko eli etuysi on täydellisin paikka pelata golfia maapallolla, takaysi pelkästään enää erinomainen.

Tämä 1889 avattu mestariteos sijaitsee pienessä Newcastlen kylässä ja kentän suunnittelijana toimi sen ajan kaikkein kuuluisin pelaaja ja kenttäarkkitehti Old Tom Morris. Kentällä pelaaminen on kaikessa haastavuudessa ja kentän kauneudessa ainutlaatuista. Upeimmillaan kenttä on niillä väylillä, missä pelatessa taustalla näkyy majesteettisen kauniit Mourne vuoret. Kaiken kaikkiaan ainutlaatuinen kokemus, minkä itsekin muistan lopun elämääni.

Royal County Down - The Championship Course copyright Royal County Down.

Royal County Down – The Championship Course copyright Royal County Down

b2Royal Porthrush ja sen Dunluce kenttä on myös yksi maailman parhaista golfkentistä. Tämä Pohjois-Irlannin rannikolla sijaitseva kenttä saa kunnian toimia maailman arvostetuimman golfkilpailun eli British Openin näyttämönä vuonna 2019. Se onkin kymmeniin vuosiin ensimmäinen kerta, kun British Open pelataan muualla kuin Skotlannissa tai Englannissa.

Royal Porthrush on tarjoaa upeiden dyynien lisäksi useita luonnonmuokaisia bunkkereita, jotka saavat tuhota helposti pelin huonona päivänä. Omalle kohdalle kierroksen kohokohta osui heti toiselle väylälle. Par 5 väylällä löin puukolmosen kahteen metriin lipusta toisella lyönnillä dyynien suojaamalle viheriölle. Lapsuuden ystäväni, nykyisin reilut 15 vuotta Limerickissä asunut mailapoikana toiminut Jani totesi lyönnistä, että ihan ok. Silloin hän ei itse pelannut golfia, nykyään kommentti saattaisi olla jopa ylistävä.

Royal Porthrushin pelireissuun kannattaa ilman muuta yhdistää historiallinen Derryn (Londerry) kaupunki sekä toisessa suunnassa oleva maailman vanhin Bushmillsin viskitislaamo ja Giants Gauseway. Tällä seudulla kannattaa paatuneemmankin golffaajan tutustua näihin kolmeen erinomaiseen nähtävyyteen pelikierrosten välissä.

Royal Portrush Dunluce course copyright Royal Portrush

Royal Portrush Dunluce course copyright Royal Portrush

b3Ballybunnion Old Coursen nostan parhaimmaksi kentäksi Irlannin puolelta. Tämäkin kenttä kuuluu maailman parhaimpiin, sijaiten pienessä Ballubunion kylässä Irlannin länsirannikolla. Ykköstiillä on normaalia enemmän jännitystä lihaksissa, sillä kukaan ei haluta häiritä väylän oikealla olevan puolen hautausmaan rauhaa. Suurin kunnia onkin tulla Ballybunionissa haudatuksi golfkentän viereiselle hautausmaalle muiden kylän lajilegendojen rinnalle.

Ballybunionissa dyynit ovat väylien vieressä välillä todella korkeita ja greenit erittäin nopeita luonnonmukaisilla kallistuksilla. Golffari joutuu todelliseen testiin ja tuulisena päivänä saa jokaisesta paristakin olla tyytyväinen parempikin pelaaja. Mestariteos myös tämä kenttä kaiken kaikkiaan.

Ballybunnion Old course copyright Ballybunnion golf

Ballybunnion Old course copyright Ballybunnion golf

b4Watervillen kenttä Ring of Kerryn puolivälissä sijaitsee samaisessa Watervillen kylässä, joka on ainoa merenrantakylä tällä legendaarisella 179 kilometriä pitkällä maisemareitillä. Golffaajille reitin kohokohta on Waterville golf links, joka on Irlannin parhaimistoa. Silloin tällöin kenttä on mahtunut maailman sadan parhaan joukkoon, mutta järjestäin Irlannin Top kympissä nyt ainakin.

Waterville ei ole yhtä dramaattinen muodoiltaan kuin oman listani kolmen kärki, mutta pelattavuudessaan klubipelaajille astetta helpompi. Hyvänä pelipäivänä tällä kentällä on vierailulla helpompi päästä omaan tasoitukseen, kun yllä mainitulla kolmikolla se on lähes mahdottomuus ensimmäisellä pelikerralla. Kaiken kaikkiaan Waterville on maailmanluokan kenttä ja jo yksistään vierailun arvoinen kenttä Irlannissa. Omalla tavallaan jopa oma suosikkini Irlannin kentistä.

Waterville golf links

Waterville golf links

b5Lahinchin Old coursea en ole koskaan itse pelannut, ainoastaan käynyt katsomassa siellä Irlannin avoimia amatöörimestaruuskilpailuja. Lahinchin kentältä löytyy mm. sokkona lyötävä par kolmonen, joka on melkoinen harvinaisuus maailman huippukentillä. Päivän lipun paikan kertoo dyynin päälle sijoitettu valkoinen kivi, jonka mukaan tähdätään avauslyönti viheriölle. Muutenkin links-kentillä käytetään valkoisia kiviä dyynien päällä osoittamaan sokkoväylillä pelisuuntaa. Lähes jokaisella kentällä jonkinlaisia sokkoväyliä löytyy, sillä links-kenttien väylät on sijoitettu luonnomukaisesti dyynien väliin ilman isompia maansiirtotöitä. Par 3 väylillä sokkolyönnit on kuitenkin todella harvinaisia maailmassa.

Lahinch golf club copyright Lahinch golf club

Lahinch golf club copyright Lahinch golf club

b6Portmarnockin Championship course on Dublinin kenttien ehdoton ykkönen. Itse en ole sitä koskaan pelannut, mutta olisi ehdottomasti vierailun arvoinen kenttä. Tämä järjestäin Irlannin Top vitoseen sijoittuva kenttä on yksi saaren tunnetuimpia kenttiä. Kentällä on pelattu vuosien saatossa useita arvokilpailuja ja on ehdottomasti yksi Irlannin tunnetummista kilpakentistä.

Portmarnock copyright Portmarnock hotel & links golf

Portmarnock copyright Portmarnock hotel & links golf

b7County Louth on toinen Dublinin seudun huippukentistä. Ei niin tunnettu kuin Royal Portmarnock, mutta myöskin tunnettu kilpakenttä Dublinin pohjoispuolella. Itsellä oli tällä kentällä kymmenkunta vuotta sitten mielenkiintoinen kauden avaus, kun menin suoraan lentokentältä täynnä olevalle kentälle. Ystävällinen caddiemaster päästi minut pelaamaan täyttä kenttää ryhmien väliin yksin, joten sain nauttia kentästä kaikessa rauhassa itsekseni. Kausi oli mukava avata yhden harjoitussvingin jälkeen keskelle väylää, yhden ryhmän antaessa sopivaa painetta teeboxin vieressä. Toisen puoliskon kenttää pelasin sitten seuran jäsenen kanssa, joka tuli paikalle katsomaan onko vapaita teeaikoja olemassa. Itselle 78 lyöntiä oli kelpo aloitus kaudelle ja palauttava rangena toimi Guinness – kuinkas muuten.

County Louth copyright County Louth golf club

County Louth copyright County Louth golf club

b8The European on uudemman polven links-kenttä, joka sijoittuu jatkuvasti varsin korkealle erilaisissa arvosteluissa Irlannin kentistä. Itse en ole tätä kenttää pelannut, mutta joitakin golfkisoja televisiosta olen sieltä seurannut. Varsin mielenkiintoinen kenttä kaiken kaikkiaan ja erityisen haastavan oloinen.

The European copyright The European golf club

The European copyright The European golf club

b9Tralee on myöskin uudemman tuotannon links-kenttä Irlannin länsirannikolla, mikä on helposti yhdistettävissä Ballybunionin ja Watervillen kanssa samalle pelireissulle. Tralee sijaitsee näiden kahden mestariteoksen välissä upealla rantakielekkeellä. Traleessa maisemat ovat kohdillaan ja kenttä itsessään myös erinomainen testi golffaajalle.

Kun oma pelini perustuu pitkälti 60-asteisella lob-wedgellä suoritettaviin korkeisiin lähipelilyönteihin, niin paikallisten ihastusta ne eivät herättäneet. Ei riittänyt, että pelasin paljon paremmin kuin he, koska en pääasiassa pomputellut palloja pitkiä matkoja links-hengessä greeneille. Pelipäivämme ei kovin tuulinen ollut, niin korkeammatkin lähestymiset kimuranteille viheriöille oli mahdollisia.

Tralee golf club copyright Tralee golf club

Tralee golf club copyright Tralee golf club

b10Corballis on listan yllätysvalinta, mitä suurin osa Irlannin golfkenttiä tietävistä ei tunne ollenkaan. Nykyään kentän par on 66, itse pelasin sen kentän par luvun ollessa 64. Corballis on erittäin haastava ja monet British Openiin valmistuvat maailman ammattilaiset käyvät vuosittain pelaamassa tätä public coursea ennen Openia. Kenttä on hinta/laatu -suhteeltaan yksi Irlannin parhaista ellei jopa paras. Mikäli kentän par olisi vähintään 71, niin kenttä olisi arvostuksessa aivan Irlannin parhaiden kenttien joukossa.

Corballis links copyright Corballis golf links club

Corballis links copyright Corballis golf links club

Muuta huomiotavaa: Listan ulkopuolelle jäi monia maailmanluokan kenttiä, jotka voisi olla listalla. Ensimmäiset kuusi kenttää löytyy melkein kaikilta Irlannin parhaita kenttiä kertovista listauksista, mutta loput neljä on sitten makuasioita, jos mitä. Koska omilla golfreissuilla on toistaiseksi Luoteis-Irlannin kentät pelaamatta, täältä saattaisi hyvinkin löytyä tälle listalle kuuluvia kenttiä. Ainakin County Sligo (Championship), Ballyliffin (Glashedy) ja Carne on itsellä ollut mielessä monena vuonna. Maisemiltaan Luoteis-Irlanti on kerrassaan karun kaunista.

Toivottavasti golfin ystäville lista antoi kipinän lähteä tutustumaan Irlannin maailmanluokan golfkenttiin. Reissuihin kannattaa yhdistää hyviä normaalihintaisia kenttiä mukaan, niin pysyy reissubudjetit sopivan kohtuullisena. Eli ei muuta kuin vuokra-auto alle, aamupäivä golfia ja iltapäivät maisemien ihailua siirtyessä uuteen kohteeseen. Ja palautusjuomana tietysti päivän päätteeksi erinomainen illallinen ja muutama Guinness kyytipojaksi lihaksia rentouttamaan.

Links-golfterveisin,
-Kohteena maailma / Rami