Stavanger – Norjan öljypääkaupunki

Stavanger on Norjan öljyteollisuuden keskus ja se näkyy kaupungin vauraudessa. Silti kaupungin keskustassa on suuret kontrastit uusien hulppeiden kerrostalojen kattohuoneistojen ja vanhojen osin ränsistyneiden puutalojen välillä. Kaupunki onkin kaikessa erilaisuudessaan varsin viehättävä ja yksi Norjan kauneimmista kaupungeista. Stavanger on väkiluvultaan Norjan neljänneksi suurin kaupunki.

Stavangerin ottaa haltuun helposti parissa päivässä, joten sen voi hyvin yhdistää lähistöllä oleviin luontonähtävyyksiin. Stavanger onkin erinomainen lähtö- tai maalipiste tutustuessa Norjan länsirannikkoon. Itse olen käynyt Stavangerissa viimeisen neljän vuoden aikana kahdesti ja molemmilla kerroilla olen nauttinut kaupungilla jokaisesta minuutista. Tässä kootusti omat vinkkini Stavangeriin.

Vanhojen sataman varastorakennusten taakse on noussut hulppeita luksusasuntoja. Vanhat ja uudet rakennukset muodostavat yhdessä upean kokonaisuuden.

Vanhojen sataman varastorakennusten taakse on noussut hulppeita luksusasuntoja. Vanhat ja uudet rakennukset muodostavat yhdessä upean kokonaisuuden.

Top 10 Stavanger

b1Öljymuseo on must-kohde Stavangerissa. Eikä pelkästään siksi, että Stavanger on Norjan öljypääkaupunki, vaan museon näyttely on toteutettu erinomaisesti ja itse rakennus on arkkitehtuurillinen nähtävyys. Tarjolla on varsin kattavasti tietoa Norjan öljynporauksen historiasta, yleistä tietoa öljystä ja kaasusta sekä paljon erilaisia näyttelyesineitä. Museo on kokonaisuudessaan varsin interaktiivinen ja vierailija pystyy osallistumaan ja kokemaan monia asioita öljynporaukseen liittyen.

Norjan öljyhistoria oli kerrottu varsin kattavasti, mutta silti riittävän tiiviisti ikäviä onnettomuuksiakaan unohtamatta. Pienoismallien avulla esitettiin öljynporauslaitteiden ja öljytankkereiden historiaa sekä esillä oli monia pienoismalleja erilaisista laivoista sekä isoista öljynporauslautoista.

Museossa oli myös esimerkiksi aito 28 henkilön pelastuskapseli, minkä sisälle pääsi käymään. Myös muita öljynporaustuotannon isompia ja pienempiä esineitä oli näytteillä ympäri museota. Museossa oli myös hienosti rakennettu kokonaisuus, missä pääsi testaamaan omaa tietämystään öljystä. Näyttely herätti myös ihmisiä ajattelemaan, onko energiankulutus järkevällä tasolla ja onko maailma menossa oikeaan suuntaan.

Kaikista näyttelyesineistä ja opettavista videoista huolimatta kaikkein hienointa museossa oli interaktiivisuus. Omia suosikkeja oli pelastustunnelin testaaminen, paniikkihuone sekä erilaisten asujen testaaminen. Pelastustunnelissa pääsi kokeilemaan, miten nopeasti pääsee alaspäin verkkotunnelissa kymmenkunta metriä alaspäin. Paniikkihuoneessa testattiin sitä, kuinka pilkkopimeässä esimerkiksi helikopterionnettomuudessa löytää itsensä huoneesta ulos. Kokeilin myös pukea kaikille öljynporauslautalle helikopterilla matkaavien pelastuspuvun päälle laittoa sekä sitä miten isoilla kumisilla sukeltajanhanskoilla onnistuu koukkujen kiinnitys koukkuja näkemättä.

Öljymuseo - upea rakennus, upea näyttely.

Öljymuseo – upea rakennus, upea näyttely.

Näyttely oli erittäin mielenkiintoinen.

Näyttely oli erittäin mielenkiintoinen.

Helikopterimatkaajien pelestuspuvulla sai aasialaisturisteja kainaloon urakalla.

Helikopterimatkaajien pelastuspuvulla sai aasialaisturisteja kainaloon urakalla.

b2Gamla Stavanger on varsin viehättävä ja upeasti kunnostettu puutaloalue aivan kaupungin keskustassa Stavangerin sataman takana nousevalla rinteellä. Toinen toistaan upeammat valkoiseksi maalatut talot tekevät alueesta ainutlaatuisen puutaloarkkitehtuurikohteen. Kaiken kaikkiaan aivan upea osa kaupunkia ja parhaimmillaan kävely täällä on kuinkas muuten kuin ilta-auringon aikaan.

Gamla Stavanger.

Gamla Stavanger.

Gamla Stavangerin viehettäviä kujia.

Gamla Stavangerin viehättäviä kujia.

Black and white.

Black and white.

b3Port of Stavanger eli Stavangerin satama toimii nykyään sekä isojen risteilijöiden että vuonoristeilyjä tekevien katamaraanien satamana. Kesäaikaan satamassa saattaa olla kaksikin isoa risteilijää, jolloin Stavangerin kaupungissa kuhisee turisteja huomattava määrä normaalia enemmän. Stavangerin satama sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, joten monet ravintolat ja kaupat sijaitsevat sen tuntumassa. Varsinaisen satamarakennuksen takana kohoaa Gamla Stavanger, joten suurin osa turisteista viettää aikansa Stavangerin sataman läheisyydessä.

Port of Stavanger ja takana kohoava Gamla Stavanger sekä uusia hulppeita kerrostaloasuntoja.

Port of Stavanger ja takana kohoava Gamla Stavanger sekä uusia hulppeita kerrostaloasuntoja.

Sataman värikkäät vanhat puutalot ovat upeita.

Sataman värikkäät vanhat puutalot ovat upeita.

b4Ovre Holmegate on Stavangerin trendikkäin ravintolakatu. Värikkäät talot kätkevät sisäänsä toinen toistaan viehättävämpiä ravintoloita ja kahviloita, joissa voi viettää aikaansa. Aurinkoisina kesäiltoina terassit ovat täynnä ja ilmapiiri on varsin viihtyisä. Ovre Holmegate sijaitsee kymmenen minuutin kävelymatkan päästä satamasta.

Sateisina päivinä puolestaan kannattaa oluenystävien suunnata lähemmäksi satamaa Cardinal pubiin, mikä on ollut vuosia tunnetusti Stavangerin paras olutravintola.

  • Cardinal: Skagen 21, 4006 Stavanger
Ovre Holmegate on Stavangerin trendikkäin ravintolakatu.

Ovre Holmegate on Stavangerin trendikkäin ravintolakatu.

Viehettäviä kahviloita ja ravintoloita on vieri vieressä.

Viehettäviä kahviloita ja ravintoloita on vieri vieressä.

b5Varberg on vanha palovartioiden torni, mistä tarkkailtiin mahdollisia tulipalopesäkkeitä. Koska aikoinaan kaikki rakennukset olivat rakennettu puusta ja niitä lämmitettiin puulla, oli Stavangerin keskustan alue varsin paloherkkää aluetta. Varbergin tornissa on pieni museo palovartioiden esineistä ja kaupungin palovartioiden historiasta. Tornin huipulta (42 porrasta) on 360 asteen näkymät Stavangerin kaupunkiin. Valokuvaajat tykkäävät, kun jokaisen ikkunan pystyy tarvittaessa avaamaan valokuvaamisen ajaksi.

Mikäli ei halua maksaa viittä euroa Varbergin näkymistä ja minimuseosta, niin toiselta puolen “satama-allasta” voi käydä katsastamassa maisemat mainita ravintola Tango Terasse & Grillin terassilta. Aurinkoisella ja lämpimällä ilmalla Tangon terassilta onkin kaupungin parhaat näkymät satamaan.

Varbergin torni sijaitsee satamasta nousevan kukkulan päällä.

Varbergin torni sijaitsee satamasta nousevan kukkulan päällä.

Pieni museo on tornin ensimmäisessä kerroksessa.

Pieni museo on tornin ensimmäisessä kerroksessa.

Tangon terassilta näyttää tältä.

Tangon terassilta näyttää tältä.

b6Geoparken on Öljymuseon vieressä oleva liikuntapuisto, joka on tehty öljytuotannossa käytettävissä putkista ja muista rakennusosista. Puiston ulkoasu on verraten värikäs, sillä kaikki osat on taiteiltu erilaisin grafiittimaalauksin. Tässä urbaanissa puistossa on lasten, nuorten ja miksei aikuistenkin mahdollisuus kiipeillä ja liikkua haluamallaan tavalla. Paikalta löytyy myös beach-volley -kenttä, jossa voi halutessaan pelata rantalentopalloa. Kenttä oli tosin puoliksi täynnä pienten lasten suosimia pomppupalloja, joten erävoitto rantalentopallossa olisi varmasti helpompaa kuin hätistää kaikki liikunnalliset lapset pois kentältä. Kauneimmillaan Geoparken on luonnollisesti ilta-auringossa, jolloin grafiitit saavat valokuvaukselle parhaat valo-olosuhteet.

Geoparken.

Geoparken.

b7Street art eli katutaide on Stavangerissa vahvasti läsnä. Kaupungissa on paljon erilaisia patsaita, mutta sen lisäksi erittäin paljon erilaisia seinämaalauksia. Osa töistä on varsin pieniä jopa vaikeasti huomattavissa, osa taas koko kerrostalon kokoisia. Oma suosikkini on Scandic Hotel Stavangerin seinässä komeileva Adidas-tossuinen nuorimies, joka repii seinän harmaata verhoa pois taiteen tieltä.

Patsaat ja seinämaalaukset ovat läsnä koko ajan Stavangerissa. Tässäpä ehkä jopa kaupungin paras yhdistelmä.

Patsaat ja seinämaalaukset ovat läsnä koko ajan Stavangerissa. Tässäpä ehkä jopa kaupungin paras yhdistelmä.

Taiteen ja töherröksien erot on selvät.

Taiteen ja töherryksien erot on selvät.

b8Stavangerin tuomiokirkon valmistusvuotena pidetään vuotta 1125, jota Stavangerin kaupunki pitää myös syntymävuotenaan. Koska tarvittiin kirkko, oli oltava olemassa myös “kaupunki”. Stavangerin tuomiokirkko on myöhemmin rakennettu ristin muotoon, joten nykyinen pääsisäänkäynti sekä alttariosa ovat parisataa vuotta nuorempia. Stavangerin tuomiokirkkoa pidetään jopa maailman parhaiten säilyneenä roomalaisen ajan kirkkona, jonka ehdoton helmi on upeasti veistetty ja koristeltu saarnastuoli.

Stavangerin tuomiokirkko.

Stavangerin tuomiokirkko.

b9Swords in Rock (Sverd i fjell) on taideteos hieman Stavangerin keskustan ulkopuolella. Kallion päälle on pystyyn asetettu kolme isoa miekkaa, jotka symboloivat rauhaa. Miekat ovatkin varsin näyttävä näky ja ne kannattaa käydä katsastamassa varsinkin, jos omalla autolla liikkuu. Swords in Rock -taideteos on sopivasti lentokentän ja kaupungin välissä, joten se on helppo katsastaa matkalla lentokentälle tai sieltä tullessa keskustaa kohti.

Swords in Rock.

Swords in Rock.

b10Vuonoristeilyt Lysebotnin vuonolle ovat Stavangerin suosituimmat retkikohteet. Lähes poikkeuksetta kaikki risteilyt suuntaavat Norjan suosituimman luontokohteen eli Preikestolenin alle, mutta se on kyllä mitäänsanomat näky vuonolta katsottuna. Oikeastaan sitä ei kunnolla osaa edes alhaalta katsoa, jos ei siellä ole käynyt itse kiipeämässä. Sitä vastoin itse Lysebotn on upea kokemus veneestä käsin eli ilman muuta suositeltava risteilykokemus.

Monet risteilyt yhdistävät Preikestolen bussilla ohjelmaan siten, että toiseen suuntaan mennään katamaraanilla, jonka jälkeen voi kiivetä Preikestolen huipulle. 4-5 tunnin patikkaretken jälkeen tullaan takaisin bussilla Stavangeriin. Preikestolen on upea patikointikohde ja kaikille normaalikuntoisille upea kuntoilu-urakka upeilla maisemilla varustettuna.

Itse luonnollisesti suosin Stavangerin yhdistämistä automatkailuun Stavangerin ja Bergenin välillä, josta löytyy monia Norjan upeimpia luontokohteita maisemien ollessa huippuluokkaa!

Kesäpäivinä satamassa on kuhinaa isojen risteilijöiden ankkuroituessa satamaan ja vuonoristeilyalusten liikennöidessä tiuhaan tahtiin Lysebotn-vuonolle.

Kesäpäivinä satamassa on kuhinaa isojen risteilijöiden ankkuroituessa satamaan ja vuonoristeilyalusten liikennöidessä tiuhaan tahtiin Lysebotn-vuonolle.

Preikestolen ja Lysebotn-vuono.

Preikestolen ja Lysebotn-vuono.

Scandic City Stavanger

Tuttua Scandic-laatua keskustassa

Stavangerissa kannattaa majoittautua keskustaan, jolloin kaikki nähtävyydet Swords in Rockia lukuun ottamatta sijaitsevat kävelymatkan päässä hotellilta. Scandic City Stavanger sijaitsee erinomaisella paikalla viiden minuutin päässä kävelykaduilta Stavangerin keskustassa. Öljymuseolle ja Ovre Holmegatelle kävelee rauhalliseen tahtiin kymmenisen minuuttia ja Stavangerin satamaan vartin verran. Hotellilla löytyy vuononorjaan autolla tutustujille riittävästi parkkipaikkoja, joten hotelli on hyvä valinta myös roadtripille.

Scandicin hotelli on verraten uusi ja tilat ovat modernit. Siistit toimivat hotellihuoneet tarjoavat suomalaisille tutun standardin, joka takaa onnistuneen loman. Bloggaajille Scandic City Stavangerista löytyy oma kattohuoneisto, jossa jaksaa naputella tietokonetta kaupunkiin tutustumisen jälkeen. Vastaavanlaisia kattohuoneistoja on tarjolla myös sviitteinä, jollei tyydy perinteisiin kahden hengen huoneisiin tai hieman parempiin superior-huoneisiin.

Hotellista löytyy myös ravintola sekä kuntosali, mikäli kaupungilla kävely ja Geoparkenissa temppuilu ei käynyt riittävästä liikuntaohjelmasta. Hotellilla on myös muutama lainapolkupyörä, jolla on helppo tutustua kaupunkiin.

Lapsille oli oma askartelupöytä hotellin aulassa, joten myös perheen pienemmät on mukavasti huomioitu hotellin puolesta. Kaiken kaikkiaan hotellin aula oli erittäin viihtyisä ja omaan makuuni sisustettu, joten voin sanoa viihtyneeni hotellissa erittäin hyvin. Varsinkin pitkän puolentoista viikon aktiiviloman jälkeen oli mukava vetää happea hotellihuoneessa ja en muista, olenko milloinkaan ollut itse hotellihuoneessa niin paljon kuin Stavangerissa. Osana syynä oli luonnollisesti reissun aiheuttama väsymys, mihin auttoi erittäin hyvät sängyt.

Mikäli hotellista haluaa esille tuoda jotain negatiivistä, niin hotellihuoneen ikkunat olisi saanut olla huomattavasti puhtaavat. Kun kotona on tottunut puhtaisiin ikkunoihin, olisi hotellissakin maisemista nauttinut enemmän kirkkaiden ikkunoiden läpi. Kaiken kaikkiaan voin kuitenkin lämpimästi suositella Scandic City Stavangeria Norjan öljypääkaupunkiin tutustumiseen.

Scandic City Stavanger.

Scandic City Stavanger.

Bloggers Inn - 6401 - sain kattohuoneiston blogiyhteistyön kautta.

Bloggers Inn – 6401 – sain kattohuoneiston blogiyhteistyön kautta.

Teinien kanssa reissatessa tärkeintä on ilmainen toimiva WiFi. No onhan se myös itselle erittäin tärkeä ominaisuus nykyään reissuilla.

Teinien kanssa reissatessa tärkeintä on ilmainen toimiva WiFi. No onhan se myös itselle erittäin tärkeä ominaisuus nykyään reissuilla.

-Kohteena maailma / Rami

P.S. Teimme poikieni Rasmuksen ja Valtterin kanssa kolme päiväpatikointia Norjan kuuluisimmille luontonähtävyyksille. Kävimme valloittamassa niin Trolltungan, Preikestolenin kuin Kjeragin. Näistä ja vuononorjan roadtripistä lähiaikoina tulossa omat postaukset, joten pysy kanavalla.

*Postaus on toteutettu yhteistyössä Scandic City Stavangerin kanssa.