Suomen parhaan oluen tarina
Pienpanimo-oluiden ystävälle on ollut viime vuodet upeaa aikaa seurata uusien kotimaisten panimoiden syntyä kuin sieniä sateella. Itse olen yrittänyt tutustua mahdollisimman monen kotimaisen panimon toimintaan ja sitä kautta opiskellut myös suomalaista olutkulttuuria. Yksi mielenkiintoisimmista panimoista on akaalainen (kyllä, Toijala se on meille tamperelaisille) Hopping Brewsters, jonka etiketeissä korostuu ilmailun historia. Hopping Brewsters -panimon oluetkin ovatkin yhtä upeita kuin pullojen etiketit, joten siitä on muodostunut yksi kotimaisista suosikkipanimoistani. Kävin ottamassa paikan päällä selvää, millainen panimo on kyseessä ja millainen on panimon syntyhistoria. Eli tässä on tarina siitä, miten vanhassa autokorjaamon hallissa voidaan panna Suomen parasta olutta. Nimittäin Hopping Brewsters -panimon Thunder Chief IPA valittiin vuoden olueksi vuonna 2017.
* Postaus on tehty yhteistyössä Hopping Brewsters -panimon kanssa. Halusin olutpanimovierailulle yhtä innokkaasti kuin ala-asteella Halvan karkkitehtaalle, joten tämä postaus on syntynyt suurilta osin panimovierailun tuloksena. En kuitenkaan anna suoraan säiliöistä nauttimieni oluiden haitata objektiivista arviotani panimovierailusta ja toivonkin lukijoideni saavan myös uutta tietoa oluen valmistuksesta.
Suomen paras olut 2017: Thunder Chief American Ipa
Jotain Hopping Brewsters tekee oikein. Vuonna 2016 Warthog IPA valittiin Suomen parhaaksi olueksi vaaleiden ja keskitummien alejen sarjassa, panimon osallistuessa ensimmäistä kertaa Suomen parhaat oluet -kilpailuun.
Warthogin reseptiä ei ole hinkattu, vaan se syntyi puhtaasta kokeilunhalusta. Halusin tehdä jenkki-IPAn, jossa on jäätävä tulivoima ja kunnon takapotku. Aivan kuten Warthog-maataistelukoneessa, jonka mukaan se on nimetty.
-Kimmo Kyllönen, Hopping Brewsters.
Tänä vuonna Kyllönen ja kumppanit panivat vielä paremmaksi. Nimittäin Thunder Chief American IPA valittiin Suomen parhaaksi olueksi. Se on kova meriitti panimolle, joka on ollut toiminnassa vasta vuodesta 2014 lähtien.
Itse maistoin kyseistä olutta ensimmäistä kertaa poiketessani ravintola Ville & Vilja’an pyöräillessäni töistä kotiin 19.5.2017. Kyseinen olut sattui olemaan tämän vuoden ensimmäinen terassilla nauttimani olut ja muistiinpanoissa napakasti arvio 4/5 (älyttömän kova suomalaiselle oluelle):
Nice fresh after taste. Excellent summer IPA.
Oli itsestä mukavaa, kun pääsin maistamaan kyseistä olutta aika ensimmäisten joukossa ilman ennakko-odotuksia, sillä Thunder Chief oli ollut markkinoilla vasta vähän aikaan. Kesäkuisella panimovierailulla maistoin olutta toistamiseen, tällä kertaa suoraan tankista ja arvioksi heilahti seuraavaa:
4,5/5. Kirkas upea väri. Mieletön maku.
Tässä vaiheessa kyseiselle kuukauden myynnissä olleelle oluelle ei ollut tullut vielä mainetta ja mammonaa. Hieman myöhemmin vuoden olueksi valittua Thunder Chiefiä Kimmo Kyllönen kuvaili näin:
Onhan se aika päällikköbisse.
-Kimmo Kyllönen
Panimovierailu Hopping Brewsters
Kävimme Lanttimatkojen kanssa isännöimiemme #meiräntampere -matkabloggaajapäivien jälkeen katsastamassa miltä Hopping Brewstersin tuotantotiloissa näytti. Samalla haastattelimme pääolutmestari Kimmo Kyllöstä sekä panimopäällikkö Helena Kangasluomaa. Parin tunnin verran tarinoimme Hopping Brewstersin historiasta ja oluenvalmistuksen saloista. Tietysti maistelimme myös panimon tuotteita ja pohdimme miten pienpanimot voisivat hyödyntää oluen myynnin vapautumista suoraan tuotantotiloista myytäväksi.
Saimme vierailun aikana selville mm. sen, että Hopping Brewstersin vakiotuotannossa on 15 olutta ja siihen päälle 3-4 erikoiserää koko ajan. Vuositasolla Hopping Brewstersin tiloissa pannaan olutta 40 reseptin voimin. Kuten oluen ystävät tietävät, niin oluen paneminen on pitkälti myös kausiluontoista. Kesälle haetaan kevyitä raikkaita makuja, kun talven pimeissä illoissa toimii usein vahvemmat tuotteet.
Usein panimot tekevät pienempiä erikoiseriä eri ravintoloille omiksi oluiksi, mutta myös yrityksille ja aina silloin tällöin myös yksityishenkilöille esimerkiksi juhlia varten. Yllättävän edulliseksi tuleekin hankkia oma olut, jos sellaisesta on kiinnostunut omien juhlien yhteyteen.
Yksi mielenkiintoinen nippelitieto oli se, että lähes kaikki Suomessa käytettävät olutpullot tuodaan tänne Puolasta ja Ukrainasta. Hopping Brewsters’kin haluaisi käyttää suomalaisia pulloja, mutta niiden hinta ei ole lähellekään kilpailukykyinen ulkomaan tuotantoon verrattuna.
Oman panimovierailumme parasta antia oli ilman muuta se, että maistelujen lomassa Kimmo kertoi meille jokaisen oluen tarinan. Tietysti oli myös mielenkiintoista maistella oluita niiden eri valmistumisprosessi vaiheessa ja vertailla makujen kehittymistä prosessin aikana. Omanlainen kohokohta oli myös se, että olimme ensimmäiset “siviilit”, jotka saivat maistaa juuri valmistunutta uutuustuote Mango IPAa (Ihku baarin oma olut) ennen myyntiin tulemista. Samoin tietysti kuukautta ennen valmistumistaan maistettu Aces High oli nimensä mukainen jo tässä vaiheessa tuotantoprosessia.

Cheeky Cherry – Kirkas hentoinen kesäjuoma. Vanilja ja kirsikka maistuu, ei kirsikkaa kuitenkaan liikaa. Eka erä lähti kauppoihin, testi ennen pullotusta.

Oluen maistelusta saa huomattavasti enemmän irti, kun pääpanimomestari kertoo samalla oluen taustoista.
Miten pääset itse panimovierailulle?
Oli sitten kyseessä Hopping Brewsters tai mikä muu kotimainen panimo tahansa, kannattaa seurata panimoiden omia web-sivuja ja Facebook -sivuja. Olen aivan varma, että moni suomalainen panimo alkoholilain uudistuksen myötä alkaa kehittämään entistä enemmän panimovierailuja ja niiden yhteydessä tapahtuvia maistelusessioita. Kun ensi vuoden alusta lähtien voi ostaa vahvempiakin oluita kuin 5,5% suoraan panimoilta, tämä tulee olemaan isoin juttu oluen ystäville!

Flight Cadet’ia (5,3%) saa ostaa vuodenvaihteen jälkeen ruokakaupoista, mutta mikä parasta, niin sitäkin vahvempia oluita voi ostaa suoraan panimoilta!
Itse odotan innolla sitä, mikä kaupunki ottaa omaan matkailuohjelmaansa ensimmäisenä voimakkaimmin pienpanimot mukaan. Esimerkiksi Chicagon yksi matkailuvalteissa on juuri pienpanimo-olutkulttuuri, ja Choose Chigago’n -matkailusivuilla on useita kaupunkikierroksia itse käveltäväksi panimokulttuurin ympärille rakennettuna. Akaassa ei kävellen kyllä kaupunkia kierretä tulevaisuudessakaan pienpanimoiden tahdissa, mutta suosittelen pistäytymään ensi vuonna Hopping Brewstersin tiloissa Toijalan ABC:n takana. Kyllönen ja kumppanit nimittäin osaavat oluen panemisen jalon taidon.
Oluttastigia ja -tapahtumia
Panimovierailujen lisäksi kannattaa osallistua erilaisiin olutmaistelutapahtumiin ympäri Suomen. Eri tyyppiset oluet maistuvat hyvin erilaisilta ja Kimmo Kyllösen mukaan jokaiselle ihmisille löytyy sopiva olut:
Mikäli et ole maistanut hyvää olutta, niin et ole löytänyt sinulle oikeanlaista olutta.
Vahvasti humaloidut IPA-oluet saattavat suurelle yleisölle maistua aivan liian vahvoilta, mutta monen oluenharrastajan mielestä ne ovat parasta mahdollista janojuomaa. Toisaalta moni olutharrastaja karttaa muinaisoluita, mutta ne saattaa toimia normaalisti viiniä nauttiville. Hopping Brewsters’in Witch Dance ja Thora toimivat tällaisinä esimerkkeinä. Omasta mielestäni Venäläisen Sari kirjoitti varsin mukaansatempaavasti olutmaistelusta ensikertalaisen tunnelmin.

Asiantuntijoiden vetämät olutmaistelut ovat aina antoisia. Hopping Brewstersin Kimmo Kyllönen oli puhumassa matkabloggaajien olutmaistelussa ravintola Kustaa Vaasassa. copyright Panu Lempiäinen & Panun matkat -blogi
Olutta ja ilmailua,
-Kohteena maailma
P.S. Nykyään voit käydä ostamassa oluet Hopping Brewstersin “tehtaanmyymälästä” suoraan panimolta varsin kohtuullisin hinnoin. Mukaan saa myös yli 5.5% vahvoja oluita.
* Postaus on tehty yhteistyössä Hopping Brewsters -panimon kanssa. Halusin olutpanimovierailulle yhtä innokkaasti kuin ala-asteella Halvan karkkitehtaalle, joten tämä postaus on syntynyt suurilta osin panimovierailun tuloksena. En kuitenkaan anna suoraan säiliöistä nauttimieni oluiden haitata objektiivista arviotani panimovierailusta ja toivonkin lukijoideni saavan myös uutta tietoa oluen valmistuksesta.
Lisää luettavaa ja katsottavaa:
- Henkilökuvassa Helena Kangasluoma/Panimopäällikkö by Olutposti
- Hopping Brewstersin olutmaistelu for dummies by La Vida Loca 2.0
- Hopping Brewsters (viralliset kotisivut)
P.S. Kiinnostaako olutaiheiset matkapostaukset? Saattaisit olla kiinnostunut näistä:
- Helsingin parhaat olutravintolat – suosikit eri kaupunginosista by Kohteena maailma
- Dublinin parhaat pubit – 50 varteenotettavaa vaihtoehtoa by Kohteena maailma
- Galwayn parhaat pubit by Kohteena maailma
- Münchenin olut-ABC by Kohteena maailma
- Tallinnan parhaat olutravintolat by Kohteena maailma
- Suomen parhaat olutravintolat by Vesa Välitalo (vieraskynä)
- Suomen paras hotellihuone ja Punavuoren parhaat olutravintolat by Kohteena maailma