St. Maarten – kohdeopas

St. Maarten on lempisaareni Karibialla. Tekemistä St. Maartenilla riittää parinkin viikon lomaan ja Saint Maarteen on helppo yhdistää lomailuun Karibian muilla saarilla. Saaren kuuluisin nähtävyys on Maho Beach, jonka päältä lentokoneet laskeutuvat otsalohkoja hipoen Prinsessa Julianan kansainväliselle lentokentälle. St. Maarten tarjoaa kuitenkin paljon muutakin ja se onkin varsin suositeltava lomakohde.

Eipä silti, kyllä Maho Beach on St. Maartenin ykkösnähtävyys.

Eipä silti, kyllä Maho Beach on St. Maartenin ykkösnähtävyys.

Saari on jaettu kahteen osaan

Monille St. Maarten tulee tutuksi päivävierailulla Karibian risteilyllä ja saaren risteilysatama Philipsburg onkin yksi Karibian vilkkaimpia satamia, ellei jopa vilkkain. Philipsburg on saaren isoin kaupunki ja samalla saaren hollantilaisen puolen pääkaupunki. St. Maarten on nimittäin maailman pienin saari, joka on jaettu kahden valtion kesken. Saaren pohjoispuoli on nimeltään Saint Martin ja se kuuluu Ranskalle. Mitään rajamuodollisuuksia saaren sisällä ei ole ja valtion vaihtumisesta ilmoitetaan vain liikennemerkein.

St. Maarten on Anguillan ja St. Bartsin välissä Karibian merellä. Klikkaa kuvaa avataksesi kartan Google Mapsiin.

St. Maarten on Anguillan ja St. Bartsin välissä Karibian merellä. Klikkaa kuvaa avataksesi kartan Google Mapsiin.

Valuutta ja rahankäyttö

Siinä missä hollantilaisen puolen (Sint Maarten) virallisena valuuttana on Alankomaiden Antillien guldeni, niin ranskalaisella puolella Saint Martinilla asioidaan kotoisilla euroilla. Käytännössä Hollannin puolella kannattaa maksaa joko dollareilla tai euroilla, riippuen siitä mitä kurssia tarjotaan milloinkin. Itse en ole kertakaan virallista valuuttaa käyttänyt ja ainoastaan kerran sellaisen setelin nähnyt. Huomattavaa on se, että myös Ranskan puolella “turistipaikoissa” käy eurojen lisäksi dollarit eli periaatteessa kannattaa kysyä kulloinenkin kurssi aina.

Amerikkalaiset ovat tuoneet tippikulttuuriin kaikkialle Karibialle. Kunnon ravintoloissa hyvä nyrkkisääntö on sellainen 15% tippiä Hollannin puolella, vastaavasti Ranskan puolella kannattaa tarkistaa onko palveluraha laskussa jo mukana. Lentokentän hotellien lähistöillä Simpson Bayn alueella on kaikki maailman pikaruokalatkin edustettuna eli ei sellaisissa tarvitse tippiä antaa, mutta kunnon ravintoloissa on tapana.

Taksikuskien kanssa kannattaa sopia hinta etukäteen, sillä siellä on joukossa kaikenlaista säätäjää mukana. Eli maksaa sitten sen summan, mikä on sovittu ilman sen kummempia tippejä.

Lisäksi turistin on hyvä tietää se, että ranskalaisella puolella puhelinmaksut menevät EU-hinnoilla, mutta hollantilaisella puolella ne on paljon korkeammat.

Kauppoja saarella on kahdenlaisia:

  1. “kunnon merkkiliikkeet ja kaupat”, joissa on kiinteät hinnat.
  2. “pääasiassa intialaisten pitämät kaupat”, missä hinnasta tingataan aina jotain pois.

Mikään edullinen kohde St. Maarten ei verovapaine myymälöineen enää ole, kun dollari on nykyään niin vahva. Philipsburgin kameraliikkeet ym. voi unohtaa suosiolla ja sijoittaa rahansa kotimaisiin Rajaloihin, niin säästyy hermot ja hinnatkin ovat nykyään samat Suomessa.

Ranskan puolella isot ruokakaupat ovat tarvittaessa erinomainen valinta, koska siellä on mielettömät valikoimat ja homma toimii euroilla.

Top 10 tekemistä St. Maarten | Saint Martin

b1Philipsburg

Hollantilaisen puolen pääkaupunki Philipsburg kuhisee päivisin risteilyturisteja, mutta laivojen lähdettyä rantakadulla eli Front Streetillä voi nauttia rauhassa Karibian illasta. Front Street kulkee koko matkan Great Bayn edustalla ja on baari & ravintolaelämän keskus päiväaikaan. Front Streetin takana olevalla kadulla on puolestaan suurin osa Philipsburgin kaupoista ja kasinoista. Front Street kannattaa risteilyvieraidenkin kävellä päästä päähän aina korkealle Sea Palace -hotellille saakka, jonka vieressä on uusi ravintola&kauppakojuaukio. Samoilla kavereilla on Sea Palacen eteen suunnitelmissa ainutlaatuinen Beach club -projekti, odotan innolla, miten sen valmistumisen kanssa käy.

Tämän rakentaminen oli neljän miljoonan projekti. Kaksi miljoonaa rakennelmiin ja pari miljoonaa omiin taskuihin.

Philipsburg on lempikohteeni Karibialla loman viettoon ja sen vinkeistä enemmän omassa postauksessa.

Front Streetin päässä on uusi "neljän miljoonan projekti".

Front Streetin päässä on uusi “neljän miljoonan projekti”.

Philipsburg sijaitsee upealla paikalla Great Bayn rannalla korkeiden kukkuloiden välissä.

Philipsburg sijaitsee upealla paikalla Great Bayn rannalla korkeiden kukkuloiden välissä.

b2Marigot

Marigot on saaren ranskalaisen puolen eli Saint Martinin pääkaupunki. Tämä pieni elegantti kaupunki on vilkkaimmillaan keskiviikkoisin ja lauantaisin, jolloin kaupungissa on toripäivät. Muulloin kaupunki on varsin rauhallinen ja siellä on mukava kävellä ostoksilla ennen lounasta tai päivällistä.

Perinteisestä kreolilaista ruokaa kannattaa käydä syömässä Rosemary’s Creole Seafood -ravintolassa, mikä on Anthony Bourdainin suosikkiravintola Marigotissa. Tämä vuonna 1978 perustettu Marigotin vanhin perinteinen kreolilainen lolo-ravintola löytyy kaupungin keskusaukiolta.

Marigotin upeimmat näkymät löytyy kaupungin vieressä olevan rinteen päällä olevasta Fort St. Louis linnoituksen raunioilta. Näkymä itse asiassa on koko saaren kaunein yli Marigotin kaupungin kymmenien purjeveneiden ollessa parkissa lahdella. Maisemat ovat myös upeat kohti Anguillan saarta.

Mikäli St. Maartenilla on pidemmällä lomalla, niin Marigotissa on saaren isoin supermarket. Sieltä löytyy kaikkea mitä tarvitsee ja monet tuotteet on suoraan Euroopasta. Ranskalaiset laatuviinit on suomalaisen mittapuun mukaan ilmaisia ja valinnanvaraa riittää lastenruuista grillattavaan. Toki saarelta löytyy muitakin isompia kauppoja, mutta jokainen on käytännössä automatkan päässä hotelleilta Simpson Bayn turistikeskittymää lukuun ottamatta.

Fort St. Louis linnoituksen raunioilta avautuu saaren parhaat näkymät.

Fort St. Louis linnoituksen raunioilta avautuu saaren parhaat näkymät.

Rosemary's oli varsin hyvä lounaspaikka!

Rosemary’s oli varsin hyvä lounaspaikka!

b3Grand-Case

Saaren kulinarillinen keskus on pikkuinen Grand-Case saaren ranskalaisella puolella. Rantakadulla on vieri vieressä useita kymmeniä ravintoloita. Päivisin paikalliset barbeque-ravintolat eli lolo -ravintolat tarjoavat grilliruokaa savupilvien verhoillessa kadunreunustan. Alkuillasta syödään hienommin ja innokkaimmat jatkavat juhlitaan DJ:n vastatessa muutamissa ravintoloissa musiikista. Grand-Case on tunnettu koko Karibian alueella kreolilaisena ruokakatuna, joka kannattaa käydä katsastamassa.

Grand-Casen ravintolakatu on aivan rannassa kiinni.

Grand-Casen ravintolakatu on aivan rannassa kiinni.

Lolo -ravintoloissa saa kunnon kreolilaista perinneruokaa.

Lolo -ravintoloissa saa kunnon kreolilaista perinneruokaa.

Grand-Caselta on mukavat näkymät Anguillan saarelle.

Grand-Caselta on mukavat näkymät Anguillan saarelle.

b4Orient Beach

Orient Beach on yksi upeimmista rannoista saarella ja se onkin tupaten täynnä auringonpalvojia ja vesiurheilun ystäviä. Saaren nudistiranta löytyy myös täältä, joten voit olla varma, että muutama lihava ukko on munasillaan jo hyvissä ajoin ennen varsinaisen nudistirannan alkua. Kauneus on katsojan silmässä, mutta jos tätä ilmiötä ei oteta huomioon, niin ranta on varsin mukava. Bonuksena rannalla on erittäin hyvä rivistö ravintola- ja baarikojuja, joissa on mukava viettää aikaa.

Rantavarjo- ja ravintolarivistöä Orient Beachillä.

Rantavarjo- ja ravintolarivistöä Orient Beachillä.

Kaikkien pallit ja aurinkotuolit eivät mahdu Orient Beachin nudistirannalle.

Kaikkien pallit ja aurinkotuolit eivät mahdu Orient Beachin nudistirannalle.

b5Maho Beach

Saaren tunnetuin ranta on Maho Beach, mikä on itse asiassa yksi maailman tunnetuimmista rannoista. Suuri osa risteilyvieraista suuntaa satamasta suoraan Maho Beachille, mutta vain murto-osa viettää aikaa itse hiekkarannalla. Maho Beachille tullaan katsomaan lentokoneita, jotka laskeutuvat pään yli Prinsessa Julianan kansainväliselle lentokentälle. Päivän kohokohtana on muutama iso kone, joiden laskeutuminen omin silmin nähtynä on elämys.

Laskeutumisia kannattaa seurata rannan molemmin puolin olevissa baareissa, mutta paras paikka on Sunset Bar. Sieltä otetaan parhaat valokuvat ja ruokakin on varsin maittavaa. Itse olen viettänyt Maho Beachillä ja Sunset Barissa aikaa monena päivänä, ja yhtä mukavaa se on ollut joka kerta. Hulluimmat voivat vielä käydä roikkumassa verkkoaidassa, kun lentokoneet lähtevät nousuun rannalta poispäin. Ennen verkkoaikaan menoa kannattaa muistaa se, että esimerkiksi yhdellä kerralla KLM:n 747 rikkoi seitsemän auton ikkunat…

Huom! KLM lopetti lentämisen Maho Beachille Boing 747:lla 28.10.2016 (DailyMailin -juttu). Eli nykyään KLM lentää sinne pienemmällä kaksimoottorisella Airbus A330-200 sarjan koneella.

Maho beach, St. Maarten. Eikös tossa rannalla joku kiitorata pitänyt olla?

Maho beach, St. Maarten. Eikös tossa rannalla joku kiitorata pitänyt olla?

b612 metre challenge

Paras puolipäiväretki saarella on osallistuminen purjehduskilpailuun veneellä, joka voitti America’s Cupin vuonna 1987. Mikä purjehdustapahtumasta tekee vieläkin paremman, niin sinun ei ole ennen tarvinnut edes purjehtia. Aluksi retken osallistujat jaetaan kahteen veneeseen, joka jälkeen molempien veneiden “miehistö” koulutetaan eri tehtäviin. Kun tehtävät on selvillä, alkaa purjehduskilpailu toista venekuntaa vastaan Philipsburgin edustalla.

Tämä retki on erittäin suosittu risteilyvieraiden osalta, joten kannattaa varata paikka ajoissa. Erittäin ainutlaatuinen kokemus ja hyvä tapahtuma tutustua purjehduskilpailujen maailmaan.

Dennis Connerin kipparoima America's Cupin voittajavene Stars & Stripes 87

Dennis Connerin kipparoima America’s Cupin voittajavene Stars & Stripes 87

Harvoin purjehdusuraa ensikertalaiset pääseevät aloittamaan suoraan America's Cupin voittajaveneellä!

Harvoin purjehdusuraa ensikertalaiset pääseevät aloittamaan suoraan America’s Cupin voittajaveneellä!

b7Snorklaus & sukeltaminen

Ympäri saarta on monia paikkoja, missä voi käydä snorklaamassa. Samoin sukelluksen harrastajille löytyy sopivia kohteita, missä pääsee tutustumaan vedenalaiseen maailmaan. Ilet Pinel on erittäin hyvä valinta snorklaukseen. Viiden minuutin lauttamatkan jälkeen pääsee pienelle saarelle, joka on suojeltu luontoreservaatti. Snorklauksen lomassa voi ottaa päivän rennosti aurinkotuolissa maaten.

Yksi hauska kohde käydä snorklaamassa on Philipsburgin lähistöllä oleva ravintolavenekompleksi, jossa voi oluen juonnin lomassa käydä snorklaamalla ihmettelemässä uponnutta purjevenettä ja helikopteria. Tänne Fort Amsterdamin edustalle olevalle kivikolle tuodaan veneellä porukkaa Philipsburgista, mutta itse luonnollisesti uin pummilla paikalle hotellin rannasta puolen kilometrin päästä. Sarjassamme jälkeenpäin ajateltuna, ei niin viisaita reissuja…

Fort Amsterdamin alapuolella olevaan kivikkoon on uponnut helikopteri ja purjevene.

Fort Amsterdamin alapuolella olevaan kivikkoon on uponnut helikopteri ja purjevene.

b8Loterie Farm

Saaren parhaat patikointipolut löytyvät yksityisestä luonnonpuistosta nimeltä Loterie Farm. Siellä pääsee tutustumaan luontoo opastetuilla retkillä tai omassa rauhasta luontopoluilla ja riippusilloilla. Varsin suositut vaijeriliut löytyvät täältä aktiivilomailua kaipaaville. Loterie Farm on yksi St. Maartenin suosituimmista nähtävyyksistä ja sieltä voi vuokrata upean uima-allasalueen omalle porukalle päiväksi.

Loterie Farm copyright uk.france.fr

Loterie Farm copyright uk.france.fr

b9Anguilla (UK)

St. Maartenin yksi parhaista puolista on se, että sieltä voi tehdä helposti päiväretkiä naapurisaarille. Siinä missä St. Maarten on varsin tavallinen karibialainen saari monentasoisine majoituskohteineen, niin samaa ei voi sanoa naapurisaarista. Sekä Anguilla että St. Barthélemy ovat erinomaisia kohteita sellaisille, joilla on varaa maksaa useampia satasia öistä. Vaikka ei olisi varaa pidempiin lomiin, niin kannattaa käydä ihmettelemässä näitä luksussaaria joko päivävierailuilla tai muutaman päivän yhdistelmälomilla.

Anguilla kuuluu Iso-Britannialle ja se on kuuluisa pitkistä valkohiekkaisista rannoistaan. Kuuluisin ranta on reilut kolme kilometriä pitkä Shoal Bay, jossa kelpaa viettää rauhallista rantalomaa kirjaa lukien tai snorklaten.

Anguillaan pääsee helposti lautalla Marigotin satamasta pitkin päivää eikä lauttamatka kestä kuin parikymmentä minuuttia. Mikäli pörssi on kunnossa, niin Anguillaan voi lentää seitsemän minuutin matkan pikkukoneella.

Anguilla on kuuluisa valkohiekkaisista rannoistaan.

Anguilla on kuuluisa valkohiekkaisista rannoistaan.

Anguillassa sopivan vauhdikasta tekemistä on lukeminen.

Anguillassa sopivan vauhdikasta tekemistä on lukeminen.

b10St. Barthélemy (Ranska)

St. Barthélemy eli St. Barts on yksi maailman tunnetuimmista luksuskohteista ja kieltämättä se on sellainen, että siellä viihtyisi muutaman viikon kivassa huvilassa tekemättä mitään. Uiminen, lukeminen ja erinomaisesta ravintolatarjonnasta nauttiminen riittäisi minulle. Jos oikein huvittaisi urheilla, niin voisi käydä muutaman satametriä vetämässä päivässä sammakkoa saaren upeilla rannoilla.

St. Bartsiin pääsee katamaraanilla sekä Philipsburgista että Marigotista. 45 minuutin merimatka on aika röykkyinen, joten mahdollisuus on taas paksummalla kukkarolla 10 minuutin lentoon. Sen verran voin sanoa, että jos Maho Beachin lentokoneiden laskeutumisen seuraaminen on hauskaa puuhaa, niin St. Bartsin kentälle laskut ovat jo sitten sitäkin vielä mielenkiintoisempia.

St. Bartsin pääkaupunki on Gustavia, jossa näkyy jetsettien veneitä. Niitäkin isommat laivat ovat ankkurissa saaren edustalla ja maihin tullaan veneen perässä olevilla pienemillä veneillä. Kuten saaren pääkaupungin nimikin jo kertoo, niin St. Barts on aikaisemmin kuulunut Ruotsille. Monet Gustavian kadunnimistä ovatkin ruotsalaisia vielä tänäkin päivänä.

St. Bartsiin voi tutustua vuokra-autolla, jolloin voi nauttia muutakin kuin saaren pääkaupungista Gustaviasta. Saari on muutamassa tunnissa ajettu ympäri, mutta pysähtyä kannattaa saaren eri rannoille. Tunnetuin ranta on St. Jeanin kaupungin Baie de St-Jean (Nikki Beach), jossa paparazzit päivystävät julkkiksia. Rannan vieressä on saaren tunnusmerkki Eden Rock, jossa on suosittu ravintola.

Mikäli kaipaat rauhallisempaa menoa, niin Anse de Grand Cul de Sacin rannalla voit nauttia elämästä ja lounastaa päiväretkellä La Gloriettessä puiden katveessa.

St. Barts on vehreä luksussaari.

St. Barts on vehreä luksussaari.

St. Bartisilla ranskalainen keittiö takaa laadukkaat ruuat rannallakin.

St. Bartisilla ranskalainen keittiö takaa laadukkaat ruuat rannallakin.

Gustavian satamassa ollut Sycara V olisi nyt myynnissä hintaan 62.500.000 EUR.

Gustavian satamassa ollut Sycara V olisi nyt myynnissä hintaan 62.500.000 EUR.

Summa summarum: St. Maarten on erinomainen ja turvallinen vaihtoehto tutustua Karibian alueeseen. Lähisaaret tarjoavat vielä erinomaisen lisän yhdistelmäloman muodossa. Helpoin ja nopein yhteys St. Maartenille on joko Air Francella Pariisin tai KLM:llä Amsterdamin kautta. Vahva Yhdysvaltain dollari haittaa tällä hetkellä matkailijoita huomattavasti vähemmän saaren ranskanpuolisella Saint Martinilla virallisen valuutan ollessa euro.

Auton vuokrausvinkki: Auton vuokraamalla saa St. Maartenin saaresta enemmän irti. Paikallinen autovuokraamo Maynard Rentals on perheyritys, jossa palvelu oli kunnossa. Autot eivät ole uusimmasta päästä, mutta vastaavasti hinnat ovat edulliset. Omien parin vuokrakokemuksen perusteella erinomainen vaihtoehto autonvuokraamiseen Philipsburgissa.

-Kohteena maailma / Rami

P.S. Onko sinulle St. Maarten tuttu ja mitä suosittelisit siellä matkailijoille näiden lisäksi?

Ekalla reissulla sininen rasta-apina unohtui majapaikkaan ja seuraavalla reissulla hommattiin uusi. Nyt alkaa rastoja pitävät helmet olemaan revityt ja pumpulit pursuavat mahasta ulos. Eli pitäisi varmaan alkaa suunnitella kolmatta reissua St. Maartenille uuden apinan hakuun...

Ekalla reissulla sininen rasta-apina unohtui majapaikkaan ja seuraavalla reissulla hommattiin uusi. Nyt alkaa rastoja pitävät helmet olemaan revityt ja pumpulit pursuavat mahasta ulos. Eli pitäisi varmaan alkaa suunnitella kolmatta reissua St. Maartenille uuden apinan hakuun…