Playa del Carmen – Riviera Maya, Meksiko

Playa del Carmen on Jukatanin niemimaalla sijaitseva paratiisi, jonne pääsee Suomesta helposti suorilla lomalennoilla. Tekemistä Playa del Carmen tarjoaa jokaiselle lomailijalle omien intressien mukaan ja majapaikaksi Playa del Carmenin sijasta voi halutessaan valita vilkkaan Cancúnin, rauhallisemman Akumalin, pikkuriikkisen Puerto Moralesin tai Tulumin. Itse asiassa koko Riviera Maya on täynnä erilaisia hotellikomplekseja Cancúnista Tulumiin, joten valinnan varaa riittää jokaiselle.

Playa del Carmen teki minuun erittäin suuren vaikutuksen vuonna 2011 ja kävinkin siellä lomailemassa toistamiseen uudestaan pari vuotta sitten. Itse asiassa sen reissun jälkeisellä viikolla syntyi päätös blogin aloituksesta matkalla New Yorkiin, kun ajattelin kertoa blogissa vinkkejä mm. Jukatanin niemimaalle. Maya-temppeleistä olenkin postaillut aikaisemmin, mutta tässä kootusti vinkit siihen, mitä tekemistä Playa del Carmen ja Riviera Maya tarjoaa matkailijoille.

Playa del Carmen ja Jukatanin niemimaa. Klikkaa kuvaa avataksesi Google Mapsin.

Playa del Carmen ja Jukatanin niemimaa. Klikkaa kuvaa avataksesi Google Mapsin.

Top 10 tekemistä Playa del Carmen

b1

Maya-kulttuurin temppelit

Chichén Itza, Cobá ja Tulum ovat kaikki käymisen arvoisia päiväretkikohteita. Temppeleistä kuuluisin on luonnollisesti Chichén Itza, joka on valittu yhdeksi uuden maailman seitsemästä ihmeestä. Cobá kiinnostaa matkailija siitä, että siellä olevan 42 metriä korkean Nohoch Mul temppelin päälle voi kiivetä ihailemaan ympärille levittäytyvää viidakkoa. Tulum puolestaan on harvinainen siitä, että se on ainoa meren rannalle rakennettu Maya-temppeli.

Jokainen näistä kolmesta temppelistä on päiväretken arvoinen ja halutessaan niistä kaksi voi yhdistää samalle päivälle. Tulumin temppeli on Playa del Carmenista lähimpänä n. tunnin ajomatkan päässä, joten sinne onnistuu helposti puolipäiväretkikin. Chichén Itza puolestaan on n. kolmen tunnin päässä Playa del Carmenista, joten siihen tarvitsee varata koko päivä aikaa. Temppeleihin voi tutustua matkanjärjestäjien retkillä tai vaihtoehtoisesti omatoimiretkillä.

Omakohtaisesti olen osallistunut Chichén Itzan retkelle Aurinkomatkojen mukana alkuvuodesta vuonna 2011, jolloin omatoimireissulla kysyin heiltä mahdollisuutta osallistua ulkopuolisena heidän suomenkieliselle opastetulle retkelle. Vastaavasti vuoden 2014 marraskuussa järjestimme kaveriperheen kanssa omatoimiretken Cobáan ja Tulumiin samana päivänä. Maya temppeleihin tutustuessa kannattaa omatoimiretkellekin harkita oppaan vuokraamista, jolloin kohteista saa tällä tavalla todennäköisesti enemmän irti.

Tässä jokaisesta temppelistä erilliset postaukset:

Chichén Itza

Chichén Itza

Cobá

Cobá

Tulum

Tulum

b2

Rantalomakohde parhaasta päästä

Toistaiseksi ei ole löytynyt Playacarin rannan voittanutta. Tämä nelisen kilometriä Playa del Carmenin keskustasta sijaitseva alue pitää loma-asuntojen lisäksi sisällään useita isoja rantahotelleita. Monilla valmismatkoja tarjoavilla yrityksillä on täällä kohdehotelleita, joihin pääsee helposti pakettimatkalla all-inclusive -lomalle. Omatoimisesti alueen hotelleihin on yhtä helppo varata majoitusta ja all-inclusive vaihtoehdosta huolimatta kannattaa käydä syömässä myös Playa del Carmenin ravintoissa.

Kaikilla hotelleilla on omat rantakaistaleet, joista löytyy niin aurinkotuolit kuin -varjotkin. Joillakin hotellien rannoilla on enemmän palmuja kuin toisilla, minkä alla on mukava lueskella kirjaa valkoisella hiekalla välillä turkoosin siniselle merelle katsellessa. Rannalla on menoa ja vilskettä musiikin pauhatessa eli rauhaisaa lomaa kaipaavien kannattaa jäädä makaamaan uima-altaalle tai valita majoitus rauhallisemmalta alueelta. Itselle Playacarin ranta on kahden yrityksen jälkeen ollut toistaiseksi paras rantakohde, mikä on kohdalle osunut. Seuraavan kerran ajattelin sieltä varata Riu Palace -hotellin, jonka Art Deco tyyli on vielä itseltä kokematta.

Toki kaikkialta Jukatanin niemimaalta löytyy upeita rantoja. Toiset tykkäävät Tulumin rauhallisesta menosta ja jotkut Playa Paraison luksushotellien palveluista. Kaikille löytyy varmasti sellainen ranta Riviera Mayalta, missä lomaa on mukava viettää.

Playacarin rannalla viihtyvät kaikki eli Meksikossa ei tarvitse turvallisuudesta olla huolissaan.

Playacarin rannalla viihtyvät kaikki eli Meksikossa ei tarvitse turvallisuudesta olla huolissaan.

Playacarin alue on oma suosikkini Jukatanin niemimaalla majoituskohteena.

Playacarin alue on oma suosikkini Jukatanin niemimaalla majoituskohteena.

Itse tykkään rannoista, missä pääsee halutessaan palmun alle varjoon kirjaa lukemaan.

Itse tykkään rannoista, missä pääsee halutessaan palmun alle varjoon kirjaa lukemaan.

Playa del Carmenin keskustan ranta ilta-auringossa.

Playa del Carmenin keskustan ranta ilta-auringossa.

b3

Snorklaaminen & sukellus

Akumal on tunnettu isoista merikilpikonnistaan ja paljon muitakin hyviä snorklaus&sukelluskohteita on tarjolla. Monet hotellit ja retkitoimistot myyvät erilaisia retkiä, millä pääsee sukeltamaan kirkasvetisille riutoille. Varsinkin Cozumelin saaren edustalla on maailman tunnetuimpia koralliriuttoja, joten puitteet ovat kunnossa. Vaikka snorklausta&sukellusta ei muuten harrastaisikaan, niin kannattaa vähintään kyllä osallistua jollekin opastetulle retkelle. Vedenalainen maailman on Meksikossa elämys!

Tähän veijariin tuli törmättyä Playa del Carmenin ja Akumalin välimaastossa.

Tähän veijariin tuli törmättyä Playa del Carmenin ja Akumalin välimaastossa.

b4

Cozumel

Cozumelin saari sijaitsee Playa del Carmenin edustalla 45 minuutin katamaraanimatkan päässä. Karibianristeilijät pysähtyvät Cozumelin satamaan, josta monet risteilyvieraat lähtevät ohjatuille retkille Jukatanin niemimaalle. Itse Cozumelin saari tarjoaa kuitenkin riittävästi tekemistä ja nähtävää päivävierailulle, joten sinne kannattaa tehdä päiväretki Playa del Carmenista.

Eniten Cozumelista saa irti vuokra-autolla, jolla kiertää saaren helposti parissa tunnissa. Saaren pohjoisosa on käytännössä sellainen, että sinne ei autolla pääse ollenkaan. Näin ollen keskellä saarta voi käydä katsastamassa San Gervasio maya-rauniot ja sen jälkeen suunnata itärannikon rantatietä pitkin takaisin kohti Cozumelin kaupunkia. Rantatiellä aallot paiskautuvat upeasti rantakiviin ja sopivia taukopaikkoja löytyy runsaasti.

Paras paikka viettää aikaa Cozumelilla on The Money Bar Restaurant, jossa voi juoda muutaman juoman ja syödä lounaaksi herkullisen hampurilaisen. Ostamalla juotavaa ja pientä purtavaa voi uida muutaman kymmenen metrin päässä olevalle Dzul-Ha reefille, jonne monet matkanjärjestäjät tekevät snorklausretkiä. Ainakin itse pääsin ilmaiseksi snorklaamaan riutalle, kun olin käyttänyt ravintolan palveluita oleskeluni aikana.

Rantatietä eteenpäin ajaessa vastaan tulee saaren eteläkärjessä Punta Sur Park, joka on sisäänpääsymaksullinen luonnonpuisto. Alueelta löytyy upeita rantoja ja tarvittavat palvelut ravintoloiden&baarien muodossa.

Toki Cozumelin pienessä kaupungissakin voi hetken aikaa viettää aikaa ennen paluuta katamaraanilla Playa del Carmeniin. Mikäli puolestaan on karibianristeilyllä, viettäisin päivän Cozumelin viehättävällä saarella ja jättäisin Jukatanin niemimaan maya-raunioihin tutustumiseen eri reissuun.

Cozumelin saaren ympäri ajellessa näkee upeita maisemia.

Cozumelin saaren ympäri ajellessa näkee upeita maisemia.

The Money Bar Restaurant - upea paikka myös auringonottoon ja snorklaukselle.

The Money Bar Restaurant – upea paikka myös auringonottoon ja snorklaukselle.

The Money Bar Restaurant ja edessä olevan riutan snorklausreitti.

The Money Bar Restaurant ja edessä olevan riutan snorklausreitti.

b5

Cenotet

Cenotet ovat Jukatanin niemimaalla olevia sylinterimäisiä maakuoppia, jotka ovat osin veden peittämiä. Cenotet ovat joko makean tai meriveden täyttämiä, joista makean veden Cenotet olivat mayoille tärkeitä juomaveden lähteitä. Maya-kulttuurissa Cenotet olivat myös aukko tuonpuoleiseen eli jumalat pidettiin tyytyväisenä uhraamalla ihmisiä Cenoteissa. Tunnetuin Cenote on Chichén Itzan lähellä oleva uhrikaivo.

Cenoteja on lähteestä riippuen Jukatanin niemimaalla 3000-6000 kappaletta ja monet niistä on osittain tutkimattomia. Cenotet muodostavat maanalaisen jokiverkoston ja ne ovat myös suosittuja sukelluskohteita. Moniin Cenoteihin pääsee uimaan ja se onkin varsin virkistävä kokemus kuumana päivänä. Mikäli onnistut menemään sellaiselle Cenotelle missä on vähemmän ruuhkaa, niin Cenoten hiljaisuus tuo oman hienoutensa uintiretkeen.

Il-Kil cenote sijaitsee lähellä Chichén Itzaa ja on suosittu kohde valmisretkillä.

Il-Kil cenote sijaitsee lähellä Chichén Itzaa ja on suosittu kohde valmisretkillä.

b6

Quinta Avenida | 5th Avenue

Playa del Carmenin elämä keskittyy viidennen avenuen ympärille. Sieltä löytyvät niin kaupat, rihkamakaupat, ruokaravintolat kuin baaritkin. Iltaisin ihmisillä on tapana kävellä Quinta Avenidaa päästä päähän ja ihmetellä maailman menoa. Lähistöltä löytyy myös muutama hotelli, jos haluaa viettää lomaa aivan Playa del Carmenin keskustassa.

Mikäli lomalla haluaa istua iltaa hyvissä baareissa tai tanssia yökerhoissa, niin Playa del Carmen tarjoaa myös siihen hyvät mahdollisuudet. Blue Parrot Bar, Senor Frog’s ja Coco Bongo on tunnettuja hyvästä menosta illasta toiseen.

Quinta Avenidalta löytyy mukavia baareja.

Quinta Avenidalta löytyy mukavia baareja.

Coco Bongo on monen mielestä paras paikka yöelämässä.

Coco Bongo on monen mielestä paras paikka yöelämässä.

b7

Urheilu ja liikunta

Jukatanin niemimaa tarjoaa erinomaiset vesiurheilumahdollisuudet niin snorklauksen, sukelluksen kuin surffauksen osalta. Leijalautailu on myös suosittua, kuten monilla hotellien rannoilla vuokrattavat kanootit ja kevyet purjeveneet.

Rantalomailussa drinkkien lomassa voi osallistua myös hotellien beach volley -peleihin tai zumbatunteihin rannalla.

Golfin pelaajille löytyy kymmenkunta erinomaista kenttää, joista esimerkiksi El Camaleón Golf Clubilla pelattiin tänä vuonna US PGA Tourin kilpailu.

Beach Volleyta ja Zumbaa sulassa solussa vierekkäin Playacarin rannalla.

Beach Volleyta ja Zumbaa sulassa solussa vierekkäin Playacarin rannalla.

Vesiesteiden lähellä kannattaa alligaattoreiden olla rauhassa.

Vesiesteiden lähellä kannattaa alligaattoreiden olla rauhassa.

Playa del Carmenissa on myös helppo pyöräillä.

Playa del Carmenissa on myös helppo pyöräillä.

b8

Ostokset

Itse kun en osta matkoilta mitään muuta kuin magneetin, niin en paras asiantuntija ole ostosten suhteen. Meksikolaiset mausteet ovat kyllä varsin toimivia ainakin tulisen ruuan ystävälle ja niitä myydäänkin kaikkialla. Hieman Playa del Carmenin ulkopuolella Playacarin kohdalla on iso supermarket, josta sitten saa kaiken mahdollisen mitä ruokakulttuuriin tulee.

Ostokset laitoin listalle siksi, että Cancúnin lähistöltä löytyy muutama todella iso Mall, joissa myydään perinteisiä jenkkimerkkejä amerikkalaisten ostoskeskusten tapaan. Eli mikäli olet kiinnostunut erinäköisistä vaateostoksista, niin kannattaa käydä dollarin huonosta kurssista huolimatta katsastamassa joku isompi ostoskeskus. Quinta Avenidalla on toki erilaisia merkkiliikkeitä, mutta eihän ne isojen ostoskeskusten valikoimille vedä vertoja.

Quinta Avenidalla iltaisin kyllä on mukava tehdä näyteikkunaostoksia ja samalla poiketa ostamaan muutama drinkki taikka olut kadunvarsibaareista ennen illallista.

Perinteinen turistikaupan valikoima.

Perinteinen turistikaupan valikoima.

Omista ostoksista yleensä drinkit rannalla on mieluisimpia.

Omista ostoksista yleensä drinkit rannalla on mieluisimpia.

b9

Teemapuistot

Jukatanin niemimaalla on useita teemapuistoja, missä saa helposti kulumaan lomapäivän. Suosituimpia teemapuistoja on Xcaret, jossa on erilaisia meksikolaiseen kulttuuriin liittyviä esityksiä ja teema-alueita. Lisäksi alueella on paljon eläimiä sekä erilaisia uintimahdollisuuksia kuten snorklaus 600 metriä pitkässä maanalaisessa joessa. Playa del Carmenista pääsee puistoon helposti puiston omalla bussilla.

Xoximilco on meksikolainen teemakylä, jonne mennään viettämään iltaa värikkäiden veneiden kyydissä. Xoximilco onkin varsin suosittu kohde matkailijoiden keskuudessa iltaretken muodossa.

XPLoR on puolestaan seikkailupuisto, josta löytyy mm. Jukatanin niemimaan pisimmät vaijeriliut ja jeeppiajelua (K-18) haastavassa maastossa.

  • XPloR (viralliset sivut)

Xel-Há on puolestaan maailman ison luonnollinen akvaario ja teemapuistosta löytyy erilaisia veteen liittyviä aktiviteettejä sekä vaijeriliukuja.

Huom! Kohteena maailma -blogi ei missään nimessä suosittele osallistumaan delfiinien kanssa tapahtuviin uimisiin, mitä Jukatanin niemimaalla osassa teemapuistoissa järjestetään. Mikäli avomerellä törmäät snorklatessasi sattumalta delfiiniin, niin sitten voit uida ja temppuilla niin paljon kuin tykkäät delfiinin lähtiessä leikkiin mukaan. #reilumatkailu

b10

Yhdistelmälomat

Jukatanin niemimaa tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet yhdistelmälomiin. Jo parin viikon matkalla kannattaa majoittautua kahteen eri paikkaan, jotta saa Riviera Maya:sta enemmän irti. Playa del Carmen ja varsinkin sen Playacarin alue on oma suosikkini, mutta itsekin viimeksi vietin toisen viikon Playa Paraisossa. Oma suosikkiyhdistelmälomani on kuitenkin Playa del Carmenin yhdistäminen New Yorkiin, jolloin muutaman päivän kaupunkiloman jälkeen on mukava rentoutua Jukatanin niemimaan lämmössä.

Riviera Mayan kohteita

Cancúnin kaupunki itsessään on varsin paikallinen, mutta lähes kaikki hotellit ovat Cancúnin rantakaistaleella (Hotel Zone) eikä siellä ole mitään alkuperäistä. Cancún sopiikin hyvin menoa ja vilskettä etsiville matkailijoille. Itse voisin hyvinkin majoittautua muutaman yön Cancúnissa ja tehdä sieltä retken Isla Mujeresin saarelle.

Isla Mujeres on pienen pieni saari, jossa liikkuminen tapahtuu joko jalkaisin tai golfautolla. Rauhallisesta lomanvietosta tykkääville tämä on erinomainen lomakohde.

Akumal on tunnettu sukellus&snorklauskohde ja siellä tavataankin usein nähdä isoja merikilpikonnia. Akumalin rantaravintoloista saa parasta paikallista olutta eli Akumalin pienpanimon oluita. Akumalin pienpanimo-oluet on aivan omassa kastissaan muihin perinteisiin meksikolaisiin oluisiin verrattuna, joskin Modelo Negra saa minulta myös suosituksen.

Auringon laskeutuessa kannattaa jatkaa iltaa Akumalin rantabaareissa.

Auringon laskeutuessa kannattaa jatkaa iltaa Akumalin rantabaareissa.

Tulum on muutakin kuin Maya-rauniot meren rannalla. Pitkät valkohiekkaiset rannat houkuttelevat rauhallisesta elämänmenosta tykkääviä Tulumiin viettämään lomaa vesiurheilun ja rannalla makaamisen parissa.

Puerto Morales on todella pieni kalastajakylä ja sen vieressä sijaitsee muutama iso hotellikompleksi. Itselle Puerto Morales on aivan liian pieni paikka, mutta joillekin sen sopii.

Playa Paraison alueella on todella isoja hotellikomplekseja, joista ei viikon aikana tarvitse poistua ollenkaan. Monessa näistä hotelleista on omat golfkentät, joten ne sopivat kohteeksi hyvin golffareille. Samoin sellaisille, jotka haluavat viettää omanlaista luksuslomaa tekemättä mitään. Näissä hotelleissa majoittuville suosittelen vuokra-autoa, että pääsee päivittäin halutessaan ihmisten ilmoille. Muuten ei välttämättä ole hajuakaan siitä, missä maassa sitä tulee hyvää kirjaa luettua drinkki kädessä upeiden altaiden vieressä palmun alla.

Playa Paraison alueella on upeita hotelleja.

Playa Paraison alueella on upeita hotelleja.

Kaupunkeja ja kulttuuria

Meksikon sisämaahan mennessä ensimmäinen isompi mielenkiintoinen kaupunki on Chichén Itzan lähistöllä oleva Valladodid. Nämä kaksi voisi helposti yhdistää muutaman päivän lomaan, jossa maya-kulttuurin tutustumisen lisäksi pääsisi nauttimaan aidosta meksikolaisesta pikkukaupungista.

Lähin suurempi kaupunki on Mérida, joka onkin jo sitten koko Jukatanin niemimaan suurin kaupunki. Tämä lähes miljoonakaupunki onkin kulttuurin ystävälle erinomainen vaihtoehto yhdistelmälomaan Playa del Carmenin kanssa. Méridan lähellä sijaitseva Uxmal on yksi upeimmista maya-temppeleistä.

Yhteenveto

Playa del Carmen sopii niin valmis- kuin omatoimimatkailijalle. Useat matkanjärjestäjät tarjoavat valmismatkoja eri Cancúnin kohteisiin. Vastaavasti omatoimimatkailijat voivat katsoa matkanjärjestäjien pelkkiä lentoja tai sitten mennä yhdellä pompulla perille reittilennoilla. Itse tykästyin New Yorkin yhdistämisestä samalla kertaa, niin menomatka ei tuntunut ollenkaan pitkältä. Jälkimmäisellä reissulla käytin valmismatkojen pelkkää lentoa, mikä oli varsin kustannustehokas ratkaisu.

Voisin olla varma, että Playa del Carmeniin aion mennä vielä kolmannenkin kerran. Omasta mielestäni se on paras kohde, minne Suomesta suorilla lennoilla pääsee rantalomalle.

Aurinkoisin terveisin,
Kohteena maailma / Rami

P.S. Onko sinulle Playa del Carmen ja Jukatanin niemimaa tuttu? Entä mikä kohde sinusta on paras rantalomakohde, minne Suomesta pääsee säännöllisesti suorilla lennoilla?

Rantalomalla ei oikeastaan muuta näkyä tarvitakaan.

Rantalomalla ei oikeastaan muuta näkyä tarvitakaan.