Bertha: rakkaudesta lajiin 110% palvelulla

Ravinteli Bertha aloittaa rakkaan kotikaupunkini Tampereen parhaiden ravitsemusliikkeiden esittelysarjan. Monessakin eri lähteessä Tampereen parhaiden ravintoloiden joukkoon nostettu Bertha oli itsellä pitkään testaamatta, mutta nyt vihdoista viimein sinne ennätin. Saimme puolison kanssa pitkästä aikaa “laatuaikaa” ja lähdimme sinne kahdestaan syömään – ravinteli Bertha oli molempien itsestään selvä ykkösvaihto. Tässä lyhytanalyysi siitä, oliko Bertha kaiken hypetyksen arvoinen – no oli se, jos et jaksa lukea loppuun saakka.

Mustajuurta, mäntyä ja piimää + suussasulavaa rieskaa.

Ravinteli Bertha – rennolla otteella makunautintoon

Ravinteli Bertha kuuluu siihen osastoon Tampereen ravintoloista, että kannattaa pöytä varata ajoissa haluamalleen päivälle. Omankin ruokailun aikana muutama asiakas käännytettiin ovelta takaisin päin, ravintolan päiväkiintiön ollessa täynnä. Itse menimme lauantai-iltana syömään klo 21, jolloin ovella todettiinkin heti meidän olevan illan viimeiset asiakkaat. Kokonaisvaltainen ravintolaelämys kesti meillä kolme tuntia ja olimmekin kirjaimellisesti viimeiset asiakkaat, jotka ravintolassa ruokailivat kyseisenä päivänä.

Miljöö: Ravinteli Bertha sijaitsee Rautatienkadulla, joka ei nyt kaupungin viihtyisimpien katujen joukkoon yllä. Siitä huolimatta kyseinen katu tarjoaa kolme huippuravintolaa – Berthan lisäksi ravintola C ja illan huikopalojen kuningas O’Connels sijaitsevat samalla kadunpätkällä. Näistä kaksi edellä mainittua on huippuravintoloita, jälkimmäinen paras irlantilainen pub Tampereella.

Bertha on sisustukseltaan varsin viihtyisä ja pöydät ovat “eurooppalaisittain” kiinni tosissaan. Osalle ruokailijoista tämä saattaa aiheuttaa ongelmia (kuten naapuripöydän pariskunnalle) ja he eivät pysty keskittymään omiin keskusteluihin toisten ollessa kuuloetäisyydellä. Oma tuolini sijaitsi varmasti ravintolan ahtaimmassa paikassa, mutta parilla kymmenellä kevyellä kolahduksella siitäkin selvittiin. Berthassa ei elämyksiä haeta sijainnista eikä henkilökohtaisesta tilasta, se tulee jostain aivan muusta.

Ravinteli Bertha - pienehkössä tilassa on viihtyisä kokonaisuus.

Ravinteli Bertha – pienehkössä tilassa on viihtyisä kokonaisuus.

Menu: Tarjolla oli neljän ja kuuden ruokalajin menu, johon kumpaankin oli tarjolla juomapaketit. Menujen idea on se, että ruuista kerrotaan vain pääraaka-aineet. Tämä on erinomainen tapa, sillä aina annoksen saadessaan saa kuin pienen yllätyksen. Samalla kun annos tuodaan eteen, selitetään mitä annos pitää sisällään. Samoin juomapaketteihin kuuluva viini esitellään kunkin annoksen yhteydessä.

Annokset olivat nerokkaita, tarjoten upeita makuelämyksiä jokaisen annoksen kohdalla. Itse kun en osaa arvioida ruoan valmistuksen tekniikoita, niin keskityn itse kahteen asiaan: ulkonäköön ja makuun. Jokaisen annoksen kohdalla nämä olivat erittäin onnistuneita, sanoisin sellaista rennolla twistillä valmistettua fine-diningia. Lautaset, aterimet ja lasit (huikeat vesilasit!) kruunasivat kokonaisuuden.

Lehtipersiljaa, goudaa ja spelttiä.

Lehtipersiljaa, goudaa ja spelttiä.

Kanttarelliä, nautaa ja savoijinkaalia.

Kanttarelliä, nautaa ja savoijinkaalia.

Kuusenkerkkää, ohraa ja puolukkaa.

Kuusenkerkkää, ohraa ja puolukkaa.

Palvelu: Heti sisääntulosta lähtien asiakas otettiin todella rennolla, mutta palvelevalla otteella vastaan. Turhat pönötykset oli poissa ja henkilökunnalla oli pilkettä silmäkulmassa. Henkilökunnasta paistoi metrien päähän se, että jokainen sai olla oma itsensä. Ruokien välillä kävimme hyviä pieniä keskusteluja ja henkilökunnasta näkyi rakkaus lajiin.

Keskustelujen pohjalta muutama viini vaihtui matkan varrella ja meille tuli annokseen sopivia viinejä lisää Italian maaperältä. Perinteiset ranskalaiset viinit olivat toimineet toki erinomaisesti, mutta upeasti pieniin asioihin reagoitiin ja näin ollen nautimme muutaman viinin lempialueemme Chiantin tuotannosta. Selvisipä siinä samalla, että siellä elelee myös suomalainen viinintuottaja.

Palvelu oli erinomaista ja taustatyö viinien suhteen oli tehty huolella.

Palvelu oli erinomaista ja taustatyö viinien suhteen oli tehty huolella.

Extra: Jälkiruokajuomat: puolison kanssa alettiin “kinastelemaan” siitä, mikä on Tampereen paras ravintola. Puolison mielestä se on Bertha, mutta oma ääneni menee edelleen Ravintola C:lle. Aasinsillalla päästiinkin väittelemään siitä, kumpi on parempi – C vai Kaskis. Kumpikin oli henkisen kotikaupunkinsa ravintolan kannalla ja väittelyn lomassa keskusteluun osallistui myös henkilökuntaa. Mainitsin siinä lopuksi, että vielä kun Berthaan saataisiin olutmenu juomapaketiksi, niin saisi omanlaisen elämyksen.

… meillä on kyllä olutmenu myös juomapakettina…

Keskustelu avautui siitä sitten aivan uusille raiteille ja illan viimeisenä asiakkaana minulle tuotiin maistiaisia ravinteli Berthan olutmenusta. Puoliso sai maistaa myös paketin siideriä ja näin ollen avatut pullot menivät parempiin suihin eli tällä kerralla asiakkaille keittiöväen sijasta – pahoittelut heille.

Olutmenu vaikutti varsin korkeatasoiselta. Siinä mukana myös yksi erinomainen siideri.

Olutmenu vaikutti varsin korkeatasoiselta. Siinä mukana myös yksi erinomainen siideri.

Oluet joita on valittu juomapakettiin, oli kyllä huikeita. Ei ole tarjolla todellakaan perinteistä kotimaista lageria, vaan jotain aivan muuta. Jokunen oluthipsteri saattaisi polkaista paikan päälle jo pelkkien oluiden perusteella saaden siinä sivussa todella erinomaisen ruokaelämyksen. Vaikka yleensä fine-diningin yhteydessä nautin itse viiniä, niin seuraavalla kerralla on takuuvarmasti kuuden ruokalajin menu itsellä edessä olutpaketin voimin.

Rakkaudesta lajiin - palvelua ei voisi paremmin arvioida. P.S. Lasien perusteella pöydässämme illallisti isompikin seurue...

Rakkaudesta lajiin – palvelua ei voisi paremmin arvioida. P.S. Lasien perusteella pöydässämme illallisti isompikin seurue…

Kokonaisvaltaiset elämyspisteet: 224 euroa kuuden lajin menusta juomapaketin kanssa kahdelle henkilölle oli varsin kohtuullinen hinta elämyksestä. Palvelu oli parasta pitkään aikaan, äkkiseltään suorastaan parasta miesmuistiin. Loppujutustelu henkilökunnan kanssa ja extra-olutmaistelut tekivät kokemuksesta täydellisen. Elämyspisteet 5/5.

Oluenmakuisia unelmareissuja,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Pahoittelut, että kännykkäkameralla otetut kuvat eivät tee oikeutusta annosten visuaaliselle kauneudelle.

Jäikö nälkä?