Kymmenen hyvää syytä lähteä Pietariin

Pietari on yksi Euroopan kiehtovimmista kaupungeista, jonka Unescon suojelema vanha keskusta on arkkitehtuurillinen mestariteos. Viiden miljoonan asukkaan Pietari on Euroopan neljänneksi suurin kaupunki, joka sykkii ympäri vuorokauden. Pohjolan Venetsiaksi kutsuttua Pietaria halkoo Nevajoki kanavineen ja kaupungin lukuista sillat tarjoavat tutkittavaa aamusta iltaan. Pietari on kaupunki, joka ei jätä ketään kylmäksi. Paitsi talvella, jolloin on parempi laittaa pidemmät kalsarit jalkaan. Näkemistä ja tekemistä Pietarissa riittää pidemmällekin lomalle ympäri vuoden.

Itse tykästyin Pietariin ensi silmäyksellä, joka oli aika erilainen kuin kokeneiden konnien kertomat tarinat Leningradiin suuntautuneista bussireissuista. Laitankin tässä postauksessa omat vinkkini jakoon, miksi kannattaa lähteä tutustumaan Pietariin mahdollisimman pian. Toivon, että nautit näiden vinkkien ansiosta Pietarista yhtä paljon kuin itsekin!

Maatuskat kuuluvat Pietarin katukuvaan kaduilla myytävissä kojuissa.

Maatuskat kuuluvat Pietarin katukuvaan kaduilla myytävissä kojuissa.

Top 10 tekemistä Pietarissa

Pietarissa riittää tutkittavaa ja tekemistä useammallekin eri lomalle. Tässä on vinkit ensikertalaisille Pietariin, jotka keskittyvät keskustan alueen nähtävyyksiin. Lisäksi tarjolla on muutama mielenkiintoinen ravintolakokemus, jota kannattaa harkita hyvää ravintolaa etsiessä.

#1

Metroasemien bongailu

Pietarin metro on paitsi nopea ja paras liikkumismuoto pidempiin siirtymiin, se on samalla toinen toistaan upeampien metroasemien taidenäyttely. Vaikka asemat eivät aivan upeudessaan vedä vertoja Moskovan metroasemien kauneudelle, niin ei muualla maailmassa olla päästy asemien kauneudessa lähelläkään samalle kauneusasteikolle kuin silloisen Neuvostoliiton metroverkostoja rakennuttaessa. Mikä parasta, niin monet 2000-luvulla rakennetuista asemista on tehty myös arkkitehtuurillisesti näyttäviksi.

Pietarin metroverkkoa kannattaa siis käyttää siirtymisiin pidemmillä matkoilla, mutta myöskin kannattaa käydä tutustumassa Pietarin kauniimpiin metroasemiin. Olen niistä tehnyt oman postauksen, jonka avulla on helppo käydä katsastamassa Pietarin kauneimmat metroasemat.

Pietarin kauneimmat metroasemat

Avtovo - täältä lähti Pietarin ensimmäinen metrojuna vuonna 1955.

Avtovo – täältä lähti Pietarin ensimmäinen metrojuna vuonna 1955.

Mayakovskayan asemalla on upea punainen mosaiikkiseinä.

Mayakovskayan asemalla on upea punainen mosaiikkiseinä.

#2

Pietarin kirkot

Pietarissa on lukuisia kirkkoja, joista erityisesti kaksi kannattaa ottaa matkaohjelmaan mukaan: Verikirkko ja Iisakinkirkko. Itse asiassa molemmat mainitut kirkot eivät toimi enää kirkkoina, vaan museoina, joten niistä peritään pieni pääsymaksu.

Verikirkko eli Kristuksen ylösnousemuksen katedraali

Kristuksen ylösnousemuksen katedraalia kutsutaan Verikirkoksi sen syntytarinan mukaan. Aleksanteri III rakennutti sen vuosina 1883-1907 samalle paikalle, mihin hänen isänsä eli edeltävä hallitsija Aleksanteri II murhattiin vuonna 1881. Kirkko veden päällä muistuttaa ulkoasultaan Moskovassa Kremlin torilla sijaitsevaa Pyhän Vasilin katedraalia, joka toimi esikuvana tälle upealle ortodoksikirkolle.

Tällä hetkellä ulkopuolelta remontissa oleva kirkko rakennustelineineen ei ole aivan kauneimmillaan, mutta sisältä upeat mosaiikkiteokset kruunaavat kokonaisuuden. Verikirkko on ehdottomasti yksi kauneimpia rakennuksia Pietarissa.

Kristuksen ylösnousemuksen katedraali eli Verikirkko.

Kristuksen ylösnousemuksen katedraali eli Verikirkko.

Verikirkko on maailman upeimpia ortodoksikirkkoja.

Verikirkko on maailman upeimpia ortodoksikirkkoja.

Iisakinkirkko

Iisakinkirkko on yksi Pietarin suosituimmista nähtävyyksistä ja siellä käy vuosittain yli neljä miljoonaa vierailijaa. Museovirasto ja ortodoksikirkko on kinastellut sen “omistajuudesta” ja tällä hetkellä näyttäisi siltä, että Iisakin kirkko palautuu takaisin uskonnolliseen käyttöön. Riippumatta omistajuudesta, on neljäkymmentä (1818-1858) vuotta rakennettu Iisakinkirkko Pietari pakollisia vierailukohteita, jonka katolta avautuvat näkymät kruunaavat vierailun.

Pitkästä rakennusajasta on Suomeen tullut tunnettu sanonta “rakennettu kuin Iisakinkirkkoa”.

Iisakinkirkon vierailuun saa lipun ostettua pääsisäänkäynnin oikeanpuoleisen sivun lippuluukulta. Mikäli suurta ruuhkaa ei ole, niin sen jälkeen kannattaa ihastella Iisakinkirkon sisätilat ennen näköalatasanteelle nousua. Sisältä upea kirkko on täynnä pienen pieniä yksityiskohtia eikä sitä voi olla huomaamatta, että Iisakinkirkon koristeluun on käytetty mm. 400 kiloa kultaa.

Sisätilojen ihastelun jälkeen on hieno kiivetä korkeuksiin Iisakinkirkon näköalatasanteelle. Näkymät ovat mahtavat yli Pietarin kattojen, joten Iisakinkirkko on yksi parhaista näköalapaikoista kaupungissa. Kaiken kaikkiaan Iisakinkirkossa vierailu on yksi Pietarin matkan kohokohtia lähes jokaiselle vierailijalle!

Iisakinkirkko nousee sadan metrin korkeuteen Pietarin kattojen ylle.

Iisakinkirkko nousee sadan metrin korkeuteen Pietarin kattojen ylle.

Iisakinkirkko on oman aikakautensa mestariteos.

Iisakinkirkko on oman aikakautensa mestariteos.

Iisakinkirkko on sisältä yksi kauneimpia kirkkoja missä olen käynyt.

Iisakinkirkko on sisältä yksi kauneimpia kirkkoja missä olen käynyt.

Iisakinkirkon näköalatasanteelta avautuu upeat näkymät ympäri Pietaria.

Iisakinkirkon näköalatasanteelta avautuu upeat näkymät ympäri Pietaria.

#3

Pietari-Paavalin linnoitus

Pietari on saanut alkunsa Nevan suistolle Jänissaareen rakennetusta Pietari-Paavalin linnoituksesta. Pietari I aloitti linnoituksen rakentamisen vuonna 1703 ja se valmistui kokonaisuudessaan vuonna 1740. Pietari-Paavalin linnoitus on erittäin laaja kokonaisuus ja muurien sisäpuolelle kannattaa varata riittävästi aikaa.

Pietari-Paavalin linnoituksen keskeisin rakennus on kullanvärinen Pietari-Paavalin katedraali, jonka 122 metriin yltävä kellotapuli on ollut kaupungin korkein rakennus aivan näihin päiviin saakka. Pietarin-Paavalin katedraaliin on haudattu kaikki Venäjän tsaarit Pietari I:stä lähtien ja niiden marmoriset sarkofagit ovat nähtävillä kirkkosalissa. Katedraalin kellotapulissa on myös näköalatasanne, jonne pääsee kiipeämällä rappuset katsomaan upeita maisemia.

Nyt pitkällisen väännön jälkeen vastavalmistunut valtion kaasuyhtiön Gazpromin pääkonttori Lahta Pietarin sataman ja uuden jalkapallostadionin lähistöllä hipoo pilviä 462 metrin korkeudessa Euroopan korkeimpana rakennuksena. Kauan on siis kestänyt, että miljoonakaupunki Pietari on pysynyt varsin matalana kaupunkina.

Pietari-Paavalin katedraali oli 300 vuotta Pietarin korkein rakennus.

Pietari-Paavalin katedraali oli 300 vuotta Pietarin korkein rakennus.

Pietari-Paavalin linnoitus on Pietarin syntypaikka.

Pietari-Paavalin linnoitus on Pietarin syntypaikka.

#4

Talvipalatsi ja Eremitaaši

Nevajoen rantaa hallitsee pitkä koristeellinen sinivihreä rakennus, jonka rakentaminen aloitettiin Pietari Suuren tyttären keisarinna Elisabethin toivomuksesta vuonna 1754. Talvipalatsin viimeisin eli viides rakennus valmistui vuonna 1762 ja siinä on yli 1000 huonetta. Italialaisen Francesco Bartolomeo Rastrellin suunnittelema barokkityylinen Talvipalatsi toimi nimensä mukaisesti tsaarien talviasuntona aina vuoteen 1917 saakka, jolloin väliaikaishallitus alkoi pitämään siellä päämajaansa. Marraskuussa 1917 palatsin valloittivat lokakuun vallankumoukselliset eli Leninin johtamat bolševikit.

Toisen maailmansodan jälkeen rakennus on luovutettu Eremitaasille, joka on toiminut maailman suurimpiin kuuluvana taidemuseona siitä lähtien. Nykyään Eremitaasin taidekokoelma on maailman laajin ja se on Pietarin vieraillun nähtävyys. Maalausten lisäksi näytteillä on myös paljon posliini- ja hopeaesineitä, astioita, huonekaluja ja antiikkiesineitä.

Talvipalatsin edessä olevaa Palatsiaukiota hallitsee upea keltainen Pääesikunnan rakennus, jonka kaariportin päällä olevat hevospatsaat ovat vaikuttava näky. Palatsiaukion keskellä on Aleksanterin pylväs ja erittäin laajalla aukiolla järjestetään usein erilaisia tapahtumia.

Yksi syyn Pietarin matalakantaiseen rakentamiseen on se, että pitkään oli olemassa sääntö, jonka mukaan Talvipalatsia korkeampia rakennuksia ei saa Pietariin rakentaa.

Talvipalatsi on rakennustaiteen mestariteos.

Talvipalatsi on rakennustaiteen mestariteos.

Bolshevikit valtaavat Talvipalatsin Petro­gradissa eli nykyisessä Pietarissa lokakuun vallankumouksessa. © Ullstein/IBL

Bolshevikit valtaavat Talvipalatsin Petro­gradissa eli nykyisessä Pietarissa lokakuun vallankumouksessa. © Ullstein/IBL

Palatsiaukiota hallitsee upea pääesikunnan rakennus.

Palatsiaukiota hallitsee upea pääesikunnan rakennus.

#5

Pietarin ravintolat

Pietarin parhaat ravintolat vetävät vertoja maailman parhaimmille ravintoloille, mutta Michelin-tähdet eivät ole Venäjälle jalkautuneet. Parhaiden ravintoloiden hinnatkin ovat kyllä sen mukaisia, että ne eivät suurimman osan matkailijoista budjetteihin sovi ainakaan joka ruokailuksi. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä Pietarissa saa erinomaista ruokaa edullisestikin. Joka tapauksessa yksi Pietarin matkan kohokohtia on hyvät ravintolaelämykset, joita saa kaiken maailman keittiöistä. Kun Venäjällä ollaan, niin kannattaa kyllä käydä syömässä myös sekä venäläisissä että varsinkin georgialaisissa eli gruusialaisissa ravintoloissa.

Pietarissa asuneen Lanttimatkojen Antin suosikkiravintola on gruusialainen Khochu Kharcho.
Khochu Kharcho | Хочу Харчо: Sadovaya St. 39/41 | Садовая ул. 39/41

Ravintola Palkin

Itse olen syönyt maailmalla useissa hyvissä ravintoloissa, mutta mitkään niistä eivät vedä vertoja kokemuksena ravintola Palkinille Pietarissa. Palkinin historia ulottuu aina vuoteen 1785 asti ja näissä tyylikkäissä tiloissa tarjoillaan erinomaista venäläistä ruokaa laadukkaalla palvelulla. Mikäli matkabudjettisi kestää, niin voin lämpimästi suositella ravintolan kymmenen ruokalajin menua, joka kaikkine masterchef -elämyksineen on varmasti makumatkailijan kohokohtia. Niin puitteiden, ruuan kuin palvelun suhteen täyden kympin kokemus kaupungin pääkatu Nevski prospektilla!

Ravintola Palkin | Ресторан Палкин
Nevski pr. 47 | Невский пр. 47
Web: http://www.palkin.ru/en/

Mitäpä olisi Venäjän reissu ilman kaviaaria, vodkaa ja pitkän kaavan illallista.

Mitäpä olisi Venäjän reissu ilman kaviaaria, vodkaa ja pitkän kaavan illallista.

Palkinissa jokainen annos oli pientä yksityiskohtaa myöten viilattu kuntoon.

Palkinissa jokainen annos oli pientä yksityiskohtaa myöten viilattu kuntoon.

Erinäköisiä masterchef -elementtejä oli kymmenen ruokalajin illallisella useita.

Erinäköisiä masterchef -elementtejä oli kymmenen ruokalajin illallisella useita.

Suojalasit päähän ja Palkin kuuluisa jäätelönvalmistus voi alkaa.

Suojalasit päähän ja Palkin kuuluisa jäätelönvalmistus voi alkaa.

Ravintola Koryushka

Ravintola Koryushka sijaitsee Pietari-Paavalin linnoituksen läheisyydessä Jänissaaressa. Se onkin oiva kohde etsiessä joko tasokasta lounas- tai illallisravintolaa Pietari-Paavalin linnoitukseen tutustumisretkellä. Varsin viihtyisät sisätilat ja maukas ruoka teki vierailusta miellyttävän. Osasta Koryushkan pöydistä on bonuksena mukavat näkymät Nevajoelle.

Ravintola Koryushka | Корюшка
Zayachiy Island 3, Petropavlovskaya Krepost | Петропавловская крепость 3
Web: https://en.ginza.ru/spb/restaurant/korushka

Ravintola Koryushka on Pietari-Paavalin linnoituksen vieressä samaisella Jänissaarella.

Ravintola Koryushka on Pietari-Paavalin linnoituksen vieressä samaisella Jänissaarella.

Ravintola Koryushka tarjosi mutkatonta maittavaa ruokaa.

Ravintola Koryushka tarjosi mutkatonta maittavaa ruokaa.

Ravintola Khinkal’naya Na Neve

Tämä gruusialainen ravintola, jonka Pönde Kengissä Mira vapaasti suomensi “Taverna Nevalla” osoittautui oivallisesti vaihtoehdoksi Pietarissa. Olin Miran jutun lukenut ravintolasta etukäteen, mutta eksyin sinne viimeisenä lomapäivänä lounaalle aivan sattumalta. Lähdin kartasta etsimään lähintä gruusialaista ravintolaa ja tämä löytyi sopivan kävelymatkan päässä Verikirkolta Nevski Prospektin sivukadulta.

Ravintolan palvelu ja ruoka olivat erinomaisia, eikä hinnassakaan ollut moittimista. Gruusialainen viini kruunasi luonnollisesti aterian, joten kokonaisuus oli varsin suositeltava. Kyseiseltä ravintolalta löytyy toinenkin ravintola hieman kauempana ydinkeskustasta, jos se osuu paremmin matkan varrelle.

Ravintola Khinkal’naya Na Neve | Хинкальная на Неве
Ravintola 1: Sadovaya St 13 | Cадовая ул. 13
Ravintola 2: Suvorovskiy Pr 36 | Суворовский пр. 36
Web: http://hinkaly.ru/

Khinkal'naya Na Neve ja perinteinen gruusialainen alkuleipä.

Khinkal’naya Na Neve ja perinteinen gruusialainen alkuleipä.

Pääruuaksi lounaalla gruusialaista kebabia.

Pääruuaksi lounaalla gruusialaista kebabia.

#6

Olutravintolat, burgeribaarit ja yöelämä

Pietarin olutravintoloiden ja baarien määrä on huikea, joten yöelämässä viihtyville Pietari tarjoaa erinomaisen vaihtoehdon viihteelliseen lomaan Euroopassa. Pietarin olutkulttuuri on todella korkeatasoista ja ympäri Pietaria löytyy niin venäläisiin kuin kansainvälisiin oluihin keskittyneitä baareja. Hinnat ovat varsin kohtuullisia, joskin Nevski Prospektin varrella olevat baarit osaavat kyllä ottaa osansa turistien matkakassasta.

Pietarin olutbaareissa kansainvälinen oluen ystävä otetaan hyvin vastaan, vaikka alkukankeutta saattaa esiintyä mikäli itse ei ole venäjän taitoinen. Aina kuitenkin baarista löytää englanninkielistä porukkaa, joiden kanssa juttu luistaa yhteisestä harrastuksesta johtuen helposti eteenpäin. Olutmatkailijoille Pietari onkin varsin oiva vaihtoehto, minne pääsee Suomesta varsin helposti oluenmakuiselle unelmareissulle.

Pietarissa löytyy lukuisia baareja luonnollisesti myös drinkkien ja yökerhojen ystäville. Hintahaitari suuren maailman tyyliin on varsin vaihtelevaa, mutta jokaiselle löytyy omaan budjettiin sopivia vaihtoehtoja. Suurten metropolien kuten Pietarinkin suosikkipaikat vaihtuvat tiiviiseen tahtiin, joten kannattaa kysyä perillä paikallisilta minne kannattaa mennä. Itsellä omien reissujen paras tietotoimisto on aina parhaiden olutbaarien baarimikot.

Pietarissa asuneen Lanttimatkojen Antin suosikkibaari on Sidredia.
Sidredia: Mokhovaya Ulitsa, 30 | Моховая ул. 30

Pietarin olutbaareista postauksia:

Pietarin parhaat olutravintolat löytyvät usein hieman epämääräisiltä alueilta ja talojen kellareista.

Pietarin parhaat olutravintolat löytyvät usein hieman epämääräisiltä alueilta ja talojen kellareista.

Oluet on helppo tilata kuvastojen perusteella, vaikka ei venäjää osaisikaan.

Oluet on helppo tilata kuvastojen perusteella, vaikka ei venäjää osaisikaan.

Beergeek Store & Bar

Pietarin ykköspaikaksi oluen ystävälle valikoitui Beergeek, joka on pieni yhdistetty olutkauppa ja baari. Kokoluokaltaan Beergeek ei paljoa isompi ole omaa olohuonetta, mutta se takasi kyllä ainutlaatuisen tunnelman viikonloppuiltoina. Loistava valikoima upeita oluita ympäri maailmaa, joita oluen ystävät nauttivat useiden pullojen & tuoppien taktiikalla. Ei mitään ylimääräistä, pelkästään rakkaudesta olueeseen. Toki siidereitäkin paikalta löytyi ja laadukkaita sellaisia – väittävät ne, jotka niitä joivat. Ja halutessaan baarin sulkemisaikaan voi ostaa hanaoluita mukaan vielä muovipulloissa, mikä on varsin suosittu tapa Pietarissa.

Tällaiset paikat ovat paikallisia olutkulttuurin helmiä, joihin ei vahingossa eksy! Oman arvioni mukaan olimme ainoat ei-pietarilaiset koko paikassa. Ei sinänsä ihme, sillä kivenheiton päässä Nevski Prospektilta oleva paikka on piilossa porttikongin takana ja siellä vielä pienessä kellarissa.

Beergeek | Биргик Beergeek
Rubinstein St 2/45 | ул. Рубинштейна 2/45

Portaat johtavat kulkusuunnasta huolimatta suoraan pienen tilan baaritiskille oluen ystävän taivaaseen.

Portaat johtavat kulkusuunnasta huolimatta suoraan pienen tilan baaritiskille oluen ystävän taivaaseen.

Beergeekin hanarivistöä.

Beergeekin hanarivistöä.

Rakkaus olueeseen yhdistää oluen ystävät eri maista.

Rakkaus olueeseen yhdistää oluen ystävät eri maista.

Beergeek on huippupaikka oluen ystävälle!

Beergeek on huippupaikka oluen ystävälle!

True Burgers Myasorubka

Pietarissa on paljon burgeribaareja, joissa on hyvä olutvalikoima. Yksi sellainen on Verikirkkoa vastapäätä oleva True Burgers Myasorubka, jossa maukkaat burgerit voi huuhtoa alas laadukkailla oluilla. Tunnelma on varsin rento ja paikka usein tupaten täynnä porukkaa. Hinnat ovat varsin kohtuullisia, joten laadukkaat burgerit eivät kuluta liikaa reissukassaa.

Myasorubka | Мясорубка
Griboyedov channel embankment 5 | наб. канала Грибоедова 5z

True Burgers Myasorubka on sisustukseltaan varsin viehättävä...

True Burgers Myasorubka on sisustukseltaan varsin viehättävä…

... ja burgerit maistuvia.

… ja burgerit maistuvia.

Gastropub Manneken Pis on Nevsky

Manneken Pis on nimensä mukaisesti belgialainen gastropub, jonka bravuurina on erinomainen oluttarjonta niin hana- kuin pullotuotteina. Sen ruokalistalta saa maukasta gastropubruokaa, jonka hinta/laatu -suhde on varsin hyvä. Kyseisellä ravintolaketjulla on 25 erilaista ravintolaa eri puolilla kaupunkia, jotka perustavat tyylikkääseen sisustukseen ja laadukkaaseen oluttarjontaan. Useimmista ketjun ravintoloista saa myös ruokaa, joten ne sopivat hyvin rentoja ruokapaikkoja haluaville.

Ravintola Manneken Pis on Nevsky | Manneken Pis на Невском
Nevsky Ave. 55 | Невский пр. 55
Web: http://reca.rest/restaurants/mannekenpisnevskiy
Ketjun kaikki ravintolat: http://reca.rest/restaurants

Manneken Pis ja sen erinomainen hanarivistö belgialaisia oluita.

Manneken Pis ja sen erinomainen hanarivistö belgialaisia oluita.

Manneken Pis ja sen maistuva burgeri.

Manneken Pis ja sen maistuva burgeri.

Kwak on aina yhtä mukava nauttia sen puukahvatuopista.

Kwak on aina yhtä mukava nauttia sen puukahvatuopista.

#7

Nevan risteily

Liikkuu sitten Pietarissa missä tahansa, niin Neva ja sen kanavat tulevat esiin ympäri kaupunkia. Nevan risteilyt ovatkin varsin suosittu vaihtoehto, jolla pääsee tutustumaan itse Nevaan kuin sen kanaaleihin erilaisesta kulmasta. Osa Nevan risteilyistä on sellaisia, että niissä on myös ruokailumahdollisuus, kun toiset ovat taas perinteisempiä turistivenekierroksia.

Nevan risteilyitä lähtee useasta eri paikasta kaupunkia. Yksi hyvä vaihtoehto Nevan risteilylle on Talvipalatsin edestä olevilta laitureilta, jolloin pääsee Emiritaasin käytävillä rasittuneita jalkojaan lepuuttamaan leppoisalla kanavaristeilyllä.

Neva hallitsee Pietarin kaupunkikuvaa lähes joka askeleella.

Neva hallitsee Pietarin kaupunkikuvaa lähes joka askeleella.

Kanavaristeilyt ovat varsin suosittuja.

Kanavaristeilyt ovat varsin suosittuja.

Kanavaristeilyille on tarjolla useita eri vaihtoehtoja.

Kanavaristeilyille on tarjolla useita eri vaihtoehtoja.

#8

Arkkitehtuuri ja patsaat

Arkkitehtuuri on läsnä ympäri Pietaria. Upeiden ja tunnetuimpien rakennusten lisäksi kävelemällä kaupungilla näkee toinen toistaan mielenkiintoisempia rakennuksia, joissa on usein pieniä yksityiskohtia rakennusten ulkoseinämillä ihmeteltävänä. Harva vanhempi rakennus on tasaseinäinen, vaan niiden pintoja peittävät erinäköiset koristekuviot. Pietari onkin yksi maailman kauneimmista kaupungeista, joka matalakantaisella arkkitehtuurillaan on yksi yhtenäisimmistä kokonaisuuksista maailmalla.

Upeiden rakennusten lisäksi Pietarissa on lukuisia patsaita ja muistomerkkejä, joiden pienempiäkin yksityiskohtia on kiva tutkiskella. Pelkästään Nevski Prospektin päästä päähän kävelemiseen arkkitehtuuria ja patsaita ihmetellessä saisi kulumaan useamman päivän.

Pietarin arkkitehtuurissa on paljon suuria ja pieniä yksityiskohtia.

Pietarin arkkitehtuurissa on paljon suuria ja pieniä yksityiskohtia.

Anitškovin sillan hevospatsaat ovat kaupungin upeimpia Nevski Prospektilla.

Anitškovin sillan hevospatsaat ovat kaupungin upeimpia Nevski Prospektilla.

#9

Urheilu- ja kulttuuritapahtumat

Pietari on ollut aina urheilukaupunki ja venäläiset rakastavat urheilua. Pietarin kaksi suosituinta seuraa ovat jääkiekon KHL:ssä pelaava Pietarin SKA ja jalkapalloliigassa pelaava Pietarin Zenit. Molempien peleissä tunnelma on taattu ja Venäjän toiseksi suurimman kaupungin joukkueilta on aina lupa odottaa menestystä. Huomioitavaa on se, että molemmat joukkueet pelaavat ottelunsa talvikaudella ja Zenit on mukana kaudella 2019-2020 jalkapallon mestarienliigassa.

Jalkapallon ja jääkiekon lisäksi Pietarissa voi seurata monen muun urheilulajin huippukamppailuita. Koripalloseura Zenit pelaa kaudella 2019-2020 myös Euroliigaa, joten koripallossakin näkee Pietarissa kansainvälisiä huippuotteluita.

Kesällä 2020 pelataan Pietarissa taas jalkapallon MM-kisoja ja vuoden 2018 MM-kisojen tapaan näyttämönä on Zenitin uusi kotistadion Gazprom Arena. Jalkapallon EM-kisat nostavat taas hotellien hinnat korkealle ensi kesä- ja heinäkuussa, mikä kannattaa tiedostaa myös ei urheilufanien. Eli mikäli et aio mennä Pietariin jalkapallon EM-kisoihin, suosittelen varaamaan matkan muulle ajankohdalle.

Huuhkajat saavat vastaansa kotijoukkue Venäjän 17.6.2020 klo 15 ja maailman rankingin ykkösen Belgian 22.6.2020 klo 21 Gazprom Arenalla jalkapallon 2020 EM-kisojen alkulohkossa B.

Pietari luonnollisesti tarjoaa myös paljon nähtävää ja koettavaa kulttuurin ystävälle. Teatteri, ooppera ja tietenkin maailmankuulu baletti on suosittua ajanvietettä Pietarissa. Mariinsky teatteriin kannattaakin varata liput ajoissa niin kuin urheilutapahtumiin.

Gazprom Arena on Zenitin uusi kotistadion ja arvokisojen näyttämö.

Gazprom Arena on Zenitin uusi kotistadion ja arvokisojen näyttämö.

Kesällä 2020 jalkapalloturistit valloittavat taas Pietarin jalkapallon EM-kisoissa.

Kesällä 2020 jalkapalloturistit valloittavat taas Pietarin jalkapallon EM-kisoissa.

#10

Nevski Prospekt 24/7

Nevski Prospekt eli Nevan valtakatu on Pietarin vilkas pääkatu. Se alkaa Amiraliteetiltä lähes Nevajoen rannasta ja jatkuu aina Aleksanteri Nevskin sillalle ja luostarille saakka. Kaiken kaikkiaan Nevski Prospekt on viisi kilometriä pitkä ja siinä on ainoastaan yksi pienenpieni mutka matkan varrella Moskovaan lähtevän rautatieaseman kohdalla. Suurin osa turisteista viihtyykin tällä Amiraliteetin ja Moskovan aseman välisellä alueella. Sen varrelta löytyy monet Pietarin tunnetuimmista nähtävyyksistä ja tämän osuuden sivukaduille levittyvät lisäksi myös monet mielenkiintoiset kaupat, ravintolat kuin baaritkin.

Monet Nevski Prospektin rakennukset ovat arkkitehtuurillisesti upeita ja parhaimmillaan ne ovat iltavalaistuksessa. Nevski prospektilla on ympäri vuorokauden liikennettä ja osassa kohtaa on isoja alikulkutunneleita jalankulkijoita varten rakennettuna. Niiden varsilla on lukuisia pieniä kioskeja, jotka myyvät kaikenlaista tavaraa ja naposteltavaa ohikulkeville. Vaikka Nevski Prospekt hallitsee Pietarin katukuvaa, on erityisen tärkeä lähteä tutkimaan sen sivukatuja – sieltä löytää sympaattisimmat Pietarin kujat ja rakennukset.

Nevski Prospekt on Pietarin pääkatu ja se sykkii ympäri vuorokauden.

Nevski Prospekt on Pietarin pääkatu ja se sykkii ympäri vuorokauden.

Singerin talo on Euroopan kauneimpia kirjakauppoja.

Singerin talo on Euroopan kauneimpia kirjakauppoja.

Yön viimeiset hitaat Nevski Prospektilla.

Yön viimeiset hitaat Nevski Prospektilla.

Miten mennä Pietariin ja miten viisumit?

Nyt kun on selvillä mitä Pietarissa kannattaa tehdä, on vielä saatava itsensä paikan päälle. Ei hätää, sillä Pietari on helpommin saavutettavissa kuin koskaan ennen! Silti Pietari tuntuu olevan samalla niin lähellä kuin kaukanakin. Monelle matkailijalle viisumin hankkiminen onkin ollut kynnyskysymys, joka nostaa turhan paljon viikonloppumatkojen hintoja. Onneksi on eri vaihtoehtoja, millä mennä myös viisumivapaasti Pietariin.

VR:n Allegrolla olet muutamassa tunnissa perillä Pietarin keskustassa miljoonakaupungin vilskeessä. Vaikka junalla Pietariin mennessä joutuu vielä tekemään erillisen viisumianomuksen ja maksamaan siitä, niin matkanteko ei tästä helpommaksi muutu. Tullimuodollisuudet tehdään omalla paikallasi junan liikkuessa kohti Pietaria ja samalla voit katsella maisemia Allegron ikkunasta.

Syksystä 2019 lähtien on omalla autolla päässyt eViisumilla ilmaiseksi Pietariin ja Leningradin alueelle, mikä tiputtaa huomattavasti matkakustannuksia varsinkin lyhyemmillä reissuilla neljän porukalla. Mikäli Pietarin keskustasta saa majapaikan läheltä kohtuuhintaisen parkkipaikan, niin seikkailuhenkisille tämä on varsin näppärä ratkaisu.

Pietariin toki voi matkustaa myös sinivalkoisin siivin lentäen Pulkovan lentoasemalle, jonne kelpaa myös ilmainen eViisumi. Lentäminen harvoin on ollut hyvä ratkaisu ainakaan Etelä-Suomalaisille lomamatkailijoille, sillä juna on paljon nopeampi ratkaisu kokonaisuutena Pietarin keskustaan matkatessa. Toki nyt lentoliikennettä suosii ilmainen eViisumi, joka tasoittaa junamatkailuun nähden kustannuksia.

Viisumivapaasti on mahdollista mennä myös meriteitse Pietariin, se onnistuu Moby St. Peter Linen laivalla. Tällöin viisumivapaus koskee 72 tunnin risteilyä eli pari hotelliyötä on mahdollista olla perillä ennen paluuta samalla laivalla. Laiva onkin junan ohella ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto lomamatkailijoiden keskuudessa valitessa kulkuneuvoa Pietariin.

Myös Tallink Silja tekee kesäkaudella 2020 kaksi erikoisristeilyä Pietariin Silja Europalla. Näillä risteillyillä ollaan päivä perillä Pietarissa.

Allegrolla pääsee nopeasti Pietariin.

Allegrolla pääsee nopeasti Pietariin.

Laivalla matkustaessa pääsee ihailemaan Pietarin Morskoi vokzal neuvostosatamaterminaalia samalla kerralla.

Laivalla matkustaessa pääsee ihailemaan Pietarin Morskoi vokzal neuvostosatamaterminaalia samalla kerralla.

Summa summarum: Pietarissa riittää nähtävää ja tekemistä usealle eri lomareissulle. Näiden Pietarin keskustassa sijaitsevien vinkkien lisäksi tarjolla on lukuisia muita mielenkiintoisia kohteita kuten Fabergé Museo, maineikkaan Rasputin kohtaloksi koitunut Jusupovin Palatsi, Katariina Suuren pojalleen Paavallille rakennuttama kesäpalatsi Pavlovsk sekä Pietari Suuren keisarillinen palatsi Pietarinhovi. Pietari on siis metropoli, jota ei ota haltuun yhden pitkän viikonloppuloman aikana vaan sieltä löytyy uutta tutkittavaa jokaiselle reissuille niin historiallisten kuin uusien käyntikohteiden muodossa.

Vodkaa ja metroasemia,
-Kohteena maailma / Rami

Lue lisää Pietarista: