Moskovan nähtävyydet

Moskova on mielenkiintoinen sekoitus historiaa ja nykypäivää. Arkkitehtuuri mahtipontisine neuvostorakennuksineen yhdistettynä uusiin hulppeisiin toimistorakennuksiin tarjoaa vierailijalle oivat puitteet ikimuistoiseen lomaan.

Venäjällä juhlitaan tänään (9.5.) voitonpäivää, mikä monelle on tuttu jokavuotisesta mahtipontisesta voitonpäivän paraatista. Turistin on vaikea paraatia päästä katsomaan, mutta ylipäätään keväällä kaupunki on parhaimmillaan. Niin oli myös vuonna 2011, kun juhlitiin kaverin kanssa Granlundin ilmaveivimaalia moskovalaisessa ravintolassa. Sinä iltana oli punaisella torilla hiljaista, mutta se ei meitä haitannut 😉

Oli Moskovassa mihin vuodenaikaan tahansa, niin Moskovan Top 10 nähtävyydet on helposti kierrättävissä pitkän viikonloppuloman aikana. Moskova yllättää monessa ja tänä kesänä myös monet jalkapalloturistit saavat nauttia kaupungin loistosta.

-Alkuperäinen juttu julkaistu 9.5.2015

Moskovan TOP 10 nähtävyydet

Metro

Neuvostoliitto oli aina edelläkävijä, mikäli haluttiin mennä avaruuteen tai maan alle. Maanpäälliset asiat olivat välillä vähän niin ja näin, mutta maanalaisen maailman ihmeistä Moskovan metro on numero 1. Kehälinjan asemat ovat yleisesti ottaen kauneimpia, joskin muillakin linjoilla on todellisia mestariteoksia. Ruuhka-aikaan ei aina niin mukava kokemus tungoksessa, mutta varsinkin illalla on aikaa nauttia asemista ihan rauhassakin.

Metroasemilla maan alla olevat lukuisat kaupatkin on oma nähtävyys, joskaan sieltä ei kannata esim. Victoria’s Secretin mallistoa etsiä. Paikallisia merkkejä sitä vastoin mainostetaan varsin mielenkiintoisesti pienien kioskien seinät täyteen pienillä kuvilla teipattuina.

Moskovan metro - maailman kauneimmat metroasemat

Moskovan metro – maailman kauneimmat metroasemat

Leninin mausoleumi

Jokainen valtion pääkaupunki missä on rakennettu mausoleumi maan vanhalle johtajalle, on varmasti käymisen arvoinen paikka. Yksikään minuuttia ei ole turhaan jonossa seisty, sillä siinä ehtii hyvin ajattelemaan historian asioita ja sitä, miksi joku ihminen on nostettu niin korkealle jalustalle.

Käynti Leninin mausoleumissa ainakin itselle oli erittäin antoisa kokemus ja jo järjestelyt olivat oma nähtävyys sinällään. Siinä sitä minuutin verran katsottiin silmästä silmään toisiamme ja olin jopa näkevinäni muodostuvan pienen virnistyksen Vladimir Iljitsin kasvoille…

Leninin mausoleumi Punaisella torilla- taustalla Kremlin muuri

Leninin mausoleumi Punaisella torilla- taustalla Kremlin muuri

Punainen tori, Kreml, Pyhän Vasilin katedraali ja GUM

Moskovasta lähes jokaiselle ensimmäisenä tulee mielikuva Punaisesta torista ja Pyhän Vasilin katedraalista, sillä sen verran usein ne ovat uutislähetyksissä näkyneet. Itse torialue on valtavan kokoinen, mitä ei ole televisiokuvien perusteella tajunnutkaan. Välillä torille pääsee, välillä ei. Siksi jos Moskovaan suuntaa, niin kannattaa kyllä heti ensimmäisenä päivänä yrittää päästä paikalle – varsinkin jos tavoitteena on käydä Leniniäkin morjestamassa. Voitonpäivänä (9.5.) ja sitä edeltävänä paraatin harjoituspäivänä on esille nykyvenäjän sotakalusto koko komeudessaan.

Punainen tori - oikealla Kreml ja Leninin mausoleumi, takana Pyhän Vasilin katedraali

Punainen tori – oikealla Kreml ja Leninin mausoleumi, takana Pyhän Vasilin katedraali

Punaisen torin ympärillä on Leninin mausoleumin lisäksi kolme merkittävää nähtävyyttä. Kreml on Vladimir Putin hallinnon päämaja ja sitä ympyröi komeat muurit. Muuriin ja sen ulkopuolelle on haudattu tuntemattoman sotilaan lisäksi Venäjän ja sen edeltäjän Neuvostoliiton merkittävämpiä henkilöitä mukaan lukien Josif Stalin, Leonid Brežnev ja Otto Wille Kuusinen. Kremlin rakennuksista lisää Rantapallon -artikkelissa.

Kreml Moskva -joen rannalla

Kreml Moskva -joen rannalla

Moskovan tunnetuin rakennus on Pyhän Vasilin katedraali, joka onkin yksi maailman hienoimmista rakennuksista. Käsittämättömän upea kirkko, ei voi muuta sanoa. Sanotaankin, että Iivana Julma puhkaisi arkkitehdin silmät, että vastaavanlaista kauneutta ei enää ikinä rakennettaisi.

Pyhän Vasilin katedraali valmistui 1561

Pyhän Vasilin katedraali valmistui 1561

GUM -tavaratalo on näkemisen arvoinen niin sisältä kuin ulkoakin. Rakennus sijaitsee Punaisen torin toisella sivulla ja on leveydeltään 242 metriä pitkä ollen valmistuessaan Euroopan suurin tavaratalo vuonna 1893. Neuvostoliiton aikana tavaratalo olikin yksi suurimmista nähtävyyksistä, jolla yritettiin luoda imagoa materiaalien yltäkylläisyydestä. Aikojen saatossa monet sukkahousut ja mainospaidat on vaihdettu rupliksi, jolloin kotiintulijaisina on suomalaisilla ollut muutakin kuin nestemäisiä tuotteita.

GUM - tavaratalossa on nykyään kansainväliset luksusmerkit edustettuna

GUM – tavaratalossa on nykyään kansainväliset luksusmerkit edustettuna

Kansantalouden saavutusten näyttely ja Kosmonauttien museo

Se mitä merkittävää Neuvostoliiton aikana kansakunta sai aikaiseksi, niin tämä kaksikko on pyhitetty sille. Alue sijaitsee hieman Moskovan keskustan ulkopuolella ja aluetta onkin usein kutsuttu myös lähimmän metroaseman nimellä VDNH. Kannattaa muuten kirjoittaa aseman nimi kyrillisillä kirjaimilla muistiin, jotta löytää sen myös metrokartasta.

Kansantalouden saavutusten näyttelyalue

Kansantalouden saavutusten näyttelyalue

Kansantalouden saavutusten näyttely on todella laaja alue ja siellä kävellessä saa kulumaan hyvällä säällä useammankin tunnin. Meidän kohdalle osui sadesää, niin teimme hieman lyhemmän kierroksen täällä tieteen, teollisuuden ja maatalouden suurimpiin saavutuksiin pyhitetyllä alueella. Alueella on lukuisia mahtipontisia rakennuksia, patsaita sekä ravintoloita ja rihkamakauppoja joka makuun.

Kansojen ystävyyden suihkulähde

Kansojen ystävyyden suihkulähde

VDNH:n vieressä toisella puolella katua sijaitsee Avaruuden valloittajien obeliski, jonka alla sijaitsee Kosmonauttien museo. Museossa on esillä kaikki mahdolliset Neuvostoliiton avaruuden valloituksen aikaan saamat asiat lähtien Laika-koirasta, Juri Gagarinista, Vostokista ja MIRistä. Lisäksi kiitettävästi oli mukana myös amerikkalaisten aikaansaannoksia avaruuden valloituksesta eli pisteet siitä. Museossa hurahtaa helposti muutama tunti teknisiä vempaimia ihmetellessä.

Avaruuden valloituskalustoa

Avaruuden valloituskalustoa

Kirkot

Missä tahansa Moskovassa liikkuukin, niin näkyvissä on todella kauniita kirkkoja. Muutamissa kirkoissa kannattaa myös vierailla sisällä ja varsinkin Punaisen torin alueella on useampi kuuluisa sellainen. Kazanin katedraali on pieni ja sievä vaihtoehto, jos haluaa välttyä pääsymaksuilta ja jonoilta. Kazanin katedraali edustaa perinteistä “sipulikirkkoa” ja on erittäin kaunis sisältä ikoneineen. Kirkko on rakennettu alkujaan 1600-luvulla, mutta tuhottiin Stalinin toimesta 1936. Täydellinen kopio siitä valmistui 1993 ja on käymisen arvoinen paikka.

Kazanin katedraali

Kazanin katedraali

Hieman kauempana Punaisesta torista sijaitsee yksi Moskovan symboleista eli Kristus Vapahtajan Katedraali. Tämä Moskva -joen rannalla sijaitseva maailman suurin ortodoksinen kirkko koki saman kohtalon kuin Kazanin katedraali ja se on rakennettu uudelleen vasta 1990-luvun loppupuolella. Samaisella paikalla sijaitsi täsmälleen samannäköinen kirkko jo parisataa vuotta aikaisemmin, mutta Neuvostoliiton aikana kirkko tuhottiin täysin vuonna 1931. Nykyinen kirkko on tehty alkuperäisten piirustusten mukaan ja oli uutisissa venäläisen feministi punk-yhtyeen (Pussy Riot) tehtyä sinne yllätysesiintymisen helmikuussa 2012. Keikkapalkkiona oli kaksi vuotta linnaa ja näkyvyyttä ympäri maailmaa medioissa.

Kristus Vapahtajan katedraali - mestariteos niin ulkoa kuin sisältäkin

Kristus Vapahtajan katedraali – mestariteos niin ulkoa kuin sisältäkin

Patsaspuisto Muzeon

Moskovassa kun ollaan, niin ei koskaan voi olla ajattelematta Neuvostoliiton aikaa. Ihmispalvonta on kommunistisissa maissa ollut aina omaa luokkaansa, joten suurille johtajille on rakennettu useita patsaista ja muistomerkkejä. Kylmän sodan lakattua ja Neuvostoliiton hajottua 1991 useat patsaat on haluttu pois niiden alkuperäiseltä paikalta. Näitä poistettuja patsaita löytyy useampi sata 700 patsaan joukosta, jotka sijaitsevat Muzeon patsaspuistossa. Paikan erikoisuus on Stalinin patsas, josta puuttuu nenä. Lisäksi on paljon erilaisia USSR-aiheisia mahtipontisia metallisia veistoksia. Kaiken kaikkiaan hieno asia, että jälkipolville on jätetty ihmeteltäväksi näitä historian kannalta merkittäviä patsaita.

Muzeon patsaspuistossa veistokset on saanut uuden elämän

Muzeon patsaspuistossa veistokset on saanut uuden elämän

Jokiristeily Moskva -joella

Moskovan laajuus tulee parhaiten esiin jokiristeilyllä, jonka aikana näkee myös monia Moskovan tunnettuja nähtävyyksiä Kremlin lisäksi: Gorky Park, Luznikin stadion, Moskovan tiedeakatemia, Varpusvuoret ja uusi futuristinen pilvenpiirtäjistä koostuva Moskova City näkyy hienosti joelta päin. Osalla liikennöivistä laivoista on ravintola ja osalla ei, mutta jokaiselle voi viedä halutessaan mukanaan omat eväät. Mikä on maisemia katsellessa, kun poksauttaa samppanjapullon auki tai matkaa vesillä miehekkäästi pussikaljan voimalla 😀

Moskovan tiedeakatemia joelta käsin

Moskovan tiedeakatemia joelta käsin

Puistot

Moskovassa on puistoja moneen makuun ja niissä on mukava viettää aikaa aurinkoisella säällä. Yleensä jokaisesta puistosta löytyy myös joku vesisuihku tai muuten mahtava monumentti, jota voi katsella esim. nauttimalla kylmän oluen liikuteltavista hanamyyntikärryistä.

Kylmä olut maistuu matkalla hotellille

Kylmä olut maistuu matkalla hotellille

Venäläinen keittiö

Moskovassa on laadukasta ravintolatarjontaa moneen lähtöön aina pikaruokapaikoista fine dining -ravintoloihin. Koska Moskova on entisen Neuvostoliiton kansalaisten sulatusuuni, niin eri itäblokin maiden kulttuurit ovat hyvin edustettuna. Silti kannattaa nauttia tietysti myös itse venäläisen keittiön antimista, ja mielellään illallinen pitkän kaavan mukaan. Muutama vodkasnapsi kyytipoikana ruuansulatusjuomaksi, niin siitä on valmis sitten jatkamaan yöelämään ja katsastamaan kuuluisat Valot Moskovan.

Paikallisen kansanperinteen mukaisesti pukeutunut tarjoilija

Paikallisen kansanperinteen mukaisesti pukeutunut tarjoilija

Moskova by night

Ensinnäkin monet kuuluisat maamerkit on valaistu erittäin kauniisti, joten niitä kannattaa käydä ihailemassa kaupungilla myös yöaikaan. Toiseksi Moskovan ravintola- ja baaritarjonta on tutustumisen arvoista, joten kaksi kärpästä tulee iskettyä yhdellä iskulla.

Jos et tiedä missä olet menossa, niin etsi yksi Stalinin uruista ja suunnista sen mukaan eteenpäin

Jos et tiedä missä olet menossa, niin etsi yksi Stalinin uruista ja suunnista sen mukaan eteenpäin

Vodkaa ja kaviaaria,
-Kohteena maailma / Rami