Varuste- ja kohdevinkit Alppireissulle
Laskettelureissu Alpeilla on monen laskettelijan unelma. Kun ensimmäisen kerran on päässyt laskettelemaan aurinkoisella ilmalla Alpeilla, niin sinne haluaa takuuvarmasti uudelleen. Lumisia Alppeja kauniimpaa talvimaisemaa ei maapallolta löydy.
*Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Haglöfsin, Salomonin ja Suunnon kanssa.
Lasketteluvälineet testissä Alpeilla – välineurheilua parhaasta päästä
Laskettelureissu Alpeille eroaa usein melkoisesti kotimaan laskettelureissuista siltä osin, että rinnekilometrien määrä lähes kaikissa Alppien kohteissa on huomattavasti suurempi kuin kotimaan isoimmissakin laskettelukohteissa. Pidemmät ja vauhdikkaammat laskut takaavat myös sen, että niin laskettelija kuin välineiden kannattaa olla kunnossa reissuun lähtiessä. Itsellä kun ei ollut, niin lainasin helmikuiselle Alppireissulle Italian Cerviniaan ja Sveitsin Zermattiin Amer Sportin brändien vuoden 2019 ja 2020 malliston tuotteita.

Cervinian ja Zermattin rinteet tarjosivat täydelliset olosuhteet lasketteluvarusteiden testaamiselle.
Lasketteluvaatetus – kerrospukeutuminen kunniaan
Suomalaiset ovat Lapissa laskiessaan tottuneet siihen, että talvella saattaa olla todella kylmä laskettelurinteessä. Siksi suurimmalle osalle laskettelijoista on vuosien varrella tarttunut sen verran kokemusta, että ovat oppineet kunnon kerrospukeutumisen merkityksen. Tekninen kerrasto ja fleeceasut takaavat sen, että lasketteluun tarkoitetut housut ja takki toimii myös Alpeillakin.
Housujen ja takkien kuitenkin pitää olla riittävästi hengittäviä, sillä Alpeilla ollaan pitkiä aikoja myös umpinaisissa koppihisseissä. Myös tuuletusaukot helpottavat lämpötilavaihteluissa laskijan olotilaa usein merkittävästi.
Edellisen kerran olin Alpeilla pari vuotta takaperin Morzinessa ja silloin oli jo pieniä vaikeuksia mahtua lasketteluhousuihini, lieko kutistuneet pesussa? Tälle reissulle oli siis uusien lasketteluhousujen tarve ja samalla halusin vaihtaa myös laskettelutakkini astetta kevyemmäksi. PR-toimisto Republic of Communicationsin kautta arvoin Haglöfsin mallistosta kahden asukokonaisuuden välillä toimivaa ratkaisua ja lopulta päädyin Nengal 3L -mallistoon.
Housut: Haglöfs Nengal 3L PROOF Parka
Haglöfsin Nengal 3L -housut vaikuttivat etukäteen aika täydellisiltä lasketteluhousuilta. Ainoa miinus niissä oli se, että niissä ei ollut henkseleitä valmiina. Toisaalta sitten housujen ensimmäinen testaus eli luistelukentän kolaaminen todisti sen, että irtohenkseleitä ei tarvita hyvien vyötärön kiristysominaisuuksien takia.
Alpeilla viikon aikana lämpötilavaihtelut olivat viidentoista pakkasasteen ja muutaman plusasteen välillä. Koska rinnekorkeudet vaihtelivat 1500 metrin ja 4000 metrin välillä, lämpötilavaihtelut olivat samankin päivän aikana melkoisia. Itsellä oli jokaisena päivänä Nengal 3L -kuorihousujen alla tekniset pitkät alushousut ja ohuet fleecehousut. Minään päivänä ei ollut liian kylmä tai kuuma, joista varsinkin jälkimmäinen aiheutti edellisillä hieman paksummilla housuillani ongelmia.
Positiivista housuissa on se, että itselle niillä on käyttöä myös laskettelurinteiden ulkopuolella sellaisina ulkoiluhousuina pakkasilmalla, kun lasten kanssa tulee ulkoillessa pääasiassa oltua paikallaan leikkejä katsellessa.
- Haglöfs Nengal 3L Proof Parka -tuotetiedot (viralliset sivut)
Takki: Haglöfs Nengal 3L PROOF Parka
Päädyin tähän takkiin pitkälti siksi, että siinä oli käytännössä kaikki ne ominaisuudet, mitä itse laskettelutakilta kaipaan. Vanha takkini oli enemmän sellainen perinteinen laskettelutakki, joka on lämpiminä aurinkoisina päivinä hieman turha paksu. Tämä testissä ollut Haglöfsin Nengal 3L osoittautui lämpötilavaihteluiden osalta paremmaksi kuin oma takkini, sillä kerrospukeutumisen avulla onnistuin säätämään vaatetuksen sopivaksi koko viikon. Kylmempinä päivinä itsellä oli päällekkäin jopa neljä ohutta paitaa, mutta lämpiminä hetkinä otin yhden välipaidan pois. Itse haluan varmistaa aina yläkropan lämpimänä pysymisen, niin useamman ohuen paidan päällekkäin pitäminen toimii minulla luonnollisena valintana.
Taskujen määrä ja sijoittelu takissa oli täydellinen omiin tarpeisiin. Lumilukko oli nappikiinnityksellä toimiva ja se on kyllä muutenkin laskettelutakissa pakollinen ominaisuus. Yksi mielenkiintoinen ominaisuus oli ns. hyttysverkko toisella vetoketjulla takin etuosassa, jolla pystyy tarvittaessa viilentämään itseään huomattavasti auringon porottaessa täysillä suojaisaan rinneravintolaan.
Myös takin veden hylkemisominaisuudet tuli testattua. Koska reissulla ei ollut märkää räntäsadetta tarjolla, niin kaadoin täyden tuopin takille apres-skissä. Mitä siis sitä ei testin eteen tekisikään…
Itselle kokonaisuutena Haglöfs Nengal 3L -takki oli varsin hyvä, mutta ei se ihan täydellinen ollut. Vanhaan rinteissä hyvin erottuneeseen freestyletakkiini verrattuna Nengal 3L -takki on väritykseltään hieman tylsä rinteissä, mutta isompi ongelma itselleni oli huppu. Koska lasken pääasiassa valokuvausharrastuksestani johtuen reppu selässä, niin repun kanssa kiinteä huppu toimi huonosti. Ongelma ei esiintynyt itse laskemisen aikana, mutta istuessa reppu selässä tuoli- ja koppihisseissä huppu painoi kypärää siten, että näkökenttä pieneni häiritsevästi. Kun itse olen tottunut pitämään reppua selässä hissimatkojen aikana, niin itselle toimisi paremmin samanlainen takki irrotettavalla hupulla.
- Haglöfs Nengal 3L Proof Parka -tuotetiedot (viralliset sivut)
Sekä Nengalin housuissa että takissa on valmiina Recco-lähettimet. Ilman niitä ei ole järkeä lähteä laskettelemaan rinteiden ulkopuolelle. Turvallisuus ennen kaikkea reissuilla mukana.

Se mitä Haglöfsin takilla hävittiin värikkyydellä rinteessä niin voitettiin takaisin monin kerroin Apres-ski:ssä tyylikkyydessä.
Kypärä – pakollinen henkivakuutus
Nykyään Alpeilla laskettelijoista 95% käyttää kypärää. Ilman kypärää ei ole mitään järkeä lähteä reissuun. Kypärä kannattaa valita huolella, jotta se on itselle sopivan kokoinen. Yhtä tärkeää on laskettelulaseja ostaessa testata, että ne sopivat omaan kypärään saumattomasti. Hyvä kypärä kestää vuosia eli se on varsin halpa henkivakuutus normaaleihin kaatumisiin. Lisäksi kypärä suojaa paremmin viimalta kuin pipo, joten sekin on plussaa kypärän käytössä.
Laskettelulasit – oma taiteilulajinsa vaihtuvilla keleillä
Hyvät laskettelulasit on varsin tärkeä asia kypärän kanssa. Itsellä on varsin toimivat yleislasit, mutta pilvisellä ilmalla puuttomassa vuoristomaisemassa niillä ei tehnyt kyllä yhtään mitään. Näkyväisyys oli nollassa ja samaa valittelivat muutkin ryhmän laskijamme. Suomessa pilvisellä ilmalla näkee usein jotenkin sen takia, että on puustoa antamassa kontrastia. Mutta Cerviniassa puista eikä näkyvyydestä ollut tietoakaan ainakaan omilla laseilla.
Seuraavalle reissulle aion hommata uudet lasit ja tällä hetkellä ajatuksissa on sellaiset, johon voi vaihtaa eri linssejä. Yhdet peililinssit aurinkoiselle ilmalle ja toiset punertavat linssit pilviselle ilmalle. Tai vaihtoehtoisesti alan kartoittamaan seuraavaa reissua varten näitä uusia usealta eri merkiltä löytyviä ns. jokasäänlaseja, joissa yhdellä linssillä pärjätään kaikilla keleillä. Sellaisista itsellä ei ole vielä kokemusta.

Pilvisellä säällä olisi kaivannut joko tuntosarvia tai punertavia linssejä edes jonkinlaisen näkyvyyden saavuttamiseksi.
Aurinkolasit – rinnebaariin silmien suojaksi
Hyvät polaroidut aurinkolasit ovat omiaan aurinkoisille Alppien rinteille. Pilvettömältä taivaalta porottava aurinko peilaa lumesta säteet suoraan silmiin, joten ilman aurinkolaseja on Alpeille turha lähteä. Laskettelussa harva pitää nykyään aurinkolaseja päässään, sillä kunnon peililaskettelulasit toimivat siinä hommassa paremmin. Mutta lounaalla on mukava suojata silmät aurinkolaseilla ja nauttia kauniista maisemista.
Kannattaa ottaa myös mukaan aurinkorasvaa, sillä Alpeilla aurinko polttaa kasvot nopeasti. Paitsi tietysti, jos haluaa mennä takaisin pandalookissa kotimaahan…
Urheilukello: Suunto 9
Yksi laskettelureissujen kohokohtia on seurata urheilukellon tallentamaa dataa laskettelupäivien päätteeksi. Meidän reissussamme kuuden porukasta viisi tallensi tavalla tai toisella dataa laskettelupäivistä. Itsellä oli matkassa Suunto 9 Black -urheilukello, joka oli varsin toimiva. Yllätyin positiivisesti eniten akun kestosta, sillä pidemmillä vaellusreissuilla kylmällä ilmalla itsellä on ollut ongelmia akun keston kanssa Suunnon Traversea käyttäessäni. Akun kestossa ollaan siis menty huimasti eteenpäin ja hyvä niin.
Koska urheilukelloa harva ostaa pelkästään yhtä lajia silmällä pitäen, niin testasin Suunto 9 Black -kelloa myös arkikäytössä. Akku kestää erinomaisesti useita päiviä ja on varsin tyylikkään näköinenkin. Kelloonhan on mahdollista yhdistää sykeanturi vyötärölle, mutta ranteesta tallennettuna sykeseuranta oli jo varsin riittävää omalle tasolle. Salibandystä tosin on mainittava se, että sekä Suunto 9 että kaverin kädessä ollut kilpailevan firman tuote mittasivat tunnin aikana juostun määrän yläkanttiin molemmilla.
- Suunto 9 Black -tuotetiedot (viralliset sivut)
Ilman urheilukelloa laskettelureissulla pärjää hyvin. Harrastuksesta saa kuitenkin enemmän irti, jos edes jollakin seurueesta on jollakin tavalla tallennettuna päivän laskukilometrit. Omalla kohdalla testi teki aikaiseksi sen, että olen hankkimassa itselleni uuden Suunto 9 Baro -urheilukellon. Haluan mukaan myös barometrin, minkä avulla saa tarvittaessa näkyviin myrskyvaroitukset pidemmille ulkoilureissuille.

Suunto 9 teki reissusta vielä astetta mielekkäämmän, kun sai reaaliaikaisesti dataa laskettelupäivästä.
Lasketteluvarusteet – sukset ja monot tyylin mukaan
Omat lasketteluvarusteeni sopii paremmin Suomen lyhyihin jyrkkiin rinteisiin kuin Alppien pitkiin punaisiin tai sinisiin rinteisiin. Olen koko laskettelu-urani suosinut erikoispujottelusuksia ja sellaiset itseltä löytyy edelleenkin. Olen laskenut niillä pari edellistä reissua Alpeilla, mutta sekä niiden profiili että suksien pituus (tarkemmin sanottuna lyhyys eli 153 cm) ei toimi Alppireissuilla. Laskunopeudet ovat sen verran kovia, että varsinkin suksien lyhyys aiheuttaa turhaa vispaamista. Toisaalta suksien profiilikin on täysin väärä laajoihin kurveihin, niin oli parempi hankkia testiin Alpeille sopivammat varusteet.
Laskettelumonot: Salomon S/PRO 120
Ensimmäistä kertaa eläessäni, laskettelumonot tuntuivat kuin urheilukengältä laittaessani ne jalkaani. Salomonin S/PRO 120 sisäkengät on muotoiltu uudella tavalla myös sisäkengän ulkopuolelta ja jo ennen lämmittämismahdollisuutta oman jalan muottiin kenkä tuntui täydelliseltä. Kantapää ei noussut yhtään ja kenkien keveys teki heti vaikutuksen. Toki Salomonin asiantuntija suoraan myönsikin sen, että Salomonin tarkoitus on tuoda markkinoille kenkä, joka istuu heti jalkaan erinomaisesti. Nimittäin ostopäätöstä tehdessä yleensä matkaan tarttuu se kenkä, joka ensimmäisenä tuntuu parhaimmalta jalkaan.
Olen omia monoja kiristäessä tottunut siihen, että ne saa laittaa hampaat irvessä aika tiukalle, jotta kenkä tuntuu jalan jatkeelta. Samasta tottumuksesta laitoin tosi kireälle monot ensimmäisenä laskettelupäivänä Alpeilla, mikä aiheuttikin heti pienet ongelman. Nimittäin parin tunnin päästä veri ei kiertänyt jaloissa ja tunto lähti – no eihän siinä laskettelusta tullut mitään ja monot oli avattava kunnolla. Loppureissun laskin huomattavasti vähemmän kiristetyillä monoilla ja silti ne tuntuivat olevan kuin osa jalkaa. Täydelliset monot, mikä varmistui lopullisesti sen jälkeen, kun kävin testaamassa omia välineitäni reissun jälkeen Himoksella. Eihän ennen niin hyvältä tuntuneet omat mononi ollut ollenkaan enää niin hyvät kuin olin kuvitellut. Toki laskettelussa välineet myös vuosien saatossa kuluvat, mutta ero oli silti kyllä järkyttävän suuri Salomon S/Pro 120 hyväksi.
- Salomon S/Pro 120 -tuotetiedot (viralliset sivut)
Salomon S/PRO 120 monot julkaistiin 30.1.2019 ja itse sain ne testiin seuraavana päivänä. Monot ovat vuoden 2020 uutta mallistoa, mutta niitä on jo tänä keväänä rajatusti saatavilla Suomessa Scandinavian Outdoor Storesta ja Ruka Storesta.
Laskettelusukset: Salomon S/Force 11
Kuten aikaisemmin oli jo puhetta, niin halusin testiin sellaiset sukset, jotka ovat omimmillaan Alppien pitkillä punaisilla ja sinisillä rinteillä. Kun itsellä aktiivivuosista on kulunut aikaa, niin tavoitteena oli saada sellaiset sukset, jotka eivät ole liian haastavat, mutta toimii myös rinteiden ulkopuolella. Pituudeksi päädyttiin Salomonin ammattilaisen kanssa yhteistyössä 170 cm pitkiin suksiin, joka osoittautui itselle varsin toimivaksi ratkaisuksi. Kaiken kaikkiaan sukset olivat itselle täydelliset reissuun ja voisin hyvinkin harkita itselleni omaksi tällaisia Salomon S/Force 11 suksia. Ainoastaan hieman jäisissä jyrkissä kohdissa mustilla rinteillä sukset eivät olleet parhaimmillaan, mutta toisaalta niitä kohtia oli reissuissa varsin vähän.
Tykästyin Salomon S/Force 11 suksiin tosi paljon ja olisi ollut hyvä testata vielä niitä reissun jälkeen Himoksella. Tuli oikein ikävä näitä suksia eli kyllä laskettelunautinto on parhaimmillaan erinomaisilla välineillä, jotka ovat huollettu paraatikuntoon hyväkuntoisille rinteille.
- Salomon S/Force 11 -tuotetiedot (viralliset sivut)
Sekä Salomon S/PRO 120 että Salomon S/Force 11 ovat vuoden 2020 uutta mallistoa. Niitä on kuitenkin saatavilla jo tänä keväänä rajatusti Suomessa Scandinavian Outdoor Storesta ja Ruka Storesta.
Lasketteluvarusteiden pakkaaminen
Itse suosin Alppireissuilla sitä, että kuljetan lasketteluvälineeni matkatavarana lentokoneessa ja otan lisäksi vain käsimatkatavarana kulkevan laukun matkaan. “Krokotiililtä” näyttävä suksien kuljetuslaukkuni pitää sisällään reissulle lähtiessä lasketteluvälineiden lisäksi lasketteluvaatteet. Kun lasketteluvarusteet painavat alle 23 kiloa (tai sen mikä kulloisen yhtiön painorajana on), niin ei tarvitse maksaa erikseen välineiden kuljetuksesta. Etuna lisäksi on se, että krokotiilin lisäksi selässä kulkevan laukun kanssa pystyy jotenkin liikkumaan vielä lentokentilläkin.

Mikäli ei halua ottaa omia välineitä mukaan, niin vuokraamoista saa kohtuuhinnalla huippusuksia vuokralle. Tässä pitoa tarjoaa Salomonin huippusukset S/Max Blast.
Laskettelureissu Alpeille – minne mennä?
Nyt kun on välinepuoli katsottu kuntoon, niin seuraavaksi ei tarvitse enää varata kuin matka kohteeseen. Alpeilla on laskettelukeskuksia moneen makuun. Sopivan kohteen etsimisessä saattaa vierähtää tovi, mutta olen koonnut tähän vinkkejä muutamiin kohteisiin. Itse olen kavereiden kanssa suosinut omatoimireissuja, missä ollaan varattu majoitus halutusta kohteesta sekä lennot mahdollisimman lähelle sitä. Kuljetukset kohteeseen ollaan hoidettu etukäteen varaamalla tila-auto kuljettajalla, jolloin ollaan saatu laskettelijat varusteineen suoraan kentältä majapaikkaan. Valmiisiin pakettimatkoihin verrattuna tällä saadaan jotain satasia säästöjä, mutta isoin merkitys on se, että saamme räätälöityä itsellemme sopivan paketin kulloisellekin reissulle.
Italia – rinneprofiilit huippuluokkaa
Italiassa laskettelukohteiden määrä on pienempi kuin naapurimaissa, mutta sieltä löytyy silti muutama todellinen huippukohde. Cerviniassa lasketellaan Alppien korkeimmassa kylässä Matterhornin juurella ja Madonna di Campiglio puolestaan on upeiden Dolomiittien syleilyssä. Molemmissa kohteissa laskettelun kanssa yhtä tärkeässä roolissa on ruokakokemukset, joten rinneravintoloista lähtien lomailijaa hemmotellaan laadukkaalla ruualla.
- Lasketteluloma Cerviniassa by Walleni.us
Itävalta – Apres-ski isossa roolissa
Itävallassa on useita tunnettuja laskettelukohteita, joten valinnanvaraa riittää. Itävallasta kohdetta miettiessä kannattaa tehdä hieman taustatyötä siinä, kuinka isossa roolissa Apres-ski on matkassa. Osassa kohteissa on melkoiset hulinat moneen muuhun maahan verrattuna, toisaalta sitten osassa Itävallan kohteissakin on varsin rauhalliset illat.
- Saalbach-Hinterglemm laskettelukohteena by Huge Passion for Love
- Obergurglin parhaat rinneravintolat by Matkoilla
- Soldenissa Rettenbachin jäätikolla by Matkoilla
- Alppihotelli lapsiperheen makuun by Hellan ja viinilasin välissä
- Stubaier Gletscher – Alppien paras jäätikköhiihtokeskus? by Korkkarit rinkassa
Ranska – laajoja laskettelualueita
Ranskasta löytyvät Alppien laajimmat laskettelukeskukset. Kolmen laakson alue on jopa maailman laajin yhtenäinen laskettelualue, jolloin käytössä on yli 200 hissiä Meribelin, Val Thorensin ja Courchevelin rinteillä. Lisäksi Ranskasta löytyy lukuisia muita huippukohteita, joissa ei takuuvarmasti tarvitse syödä huonoa ruokaa. Ranska sopiikin hyvin nautiskelijoille, jotka haluavat laadukkaiden laskettelupäivien jälkeen nauttia illallista pitkän kaavan mukaan.
- Pienet keskukset Chamonixin lähellä by Pipo silmillä
Saksa – lapsiperheille
Saksa on vähemmän tunnettu Alppien laskettelukohde, koska sieltä ei löydy Alppien mittapuun mukaan isoja keskuksia. Siksi Saksa sopiikin hyvin muutaman päivän laskettelulomiin, jonne pääsee helposti lentämällä Müncheniin. Lapsiperheille Saksa on matalan kynnyksen kohde, jonne on helppo lähteä perheen nuorempien kanssa laskettelemaan.
- Laskettelureissu Saksaan ekaluokkalaisen ehdolla by Lapsiperheen matkat
- Pikapyrähdys Garmisch-Partenkircheniin by Huge Passion for Love
Sveitsi – luksusta ja maisemia
Sveitsin kohteista tulee usein mieleen ensimmäisenä luksus ja korkeat hinnat. Väitteessä on osittain perää, sillä Sveitsi on naapurimaitaan selvästi kalliimpi. Toisaalta sitten sieltä löytyy useita loistavia kohteita, joissa viettää takuuvarmasti erinomaisen lasketteluloman.
Mikäli haluaa lasketella Sveitsissä, niin se onnistuu pienemmälläkin budjetilla. Esimerkiksi kallis Zermatt on samaa laskettelualuetta Italian Cervinian kanssa, niin majoituksen voi ottaa Italian puolelta. Tällöin myös muuhun elämiseen liittyvät kustannukset pysyy matalampana, sillä Italian puolella ravintoloiden hinnat ovat edullisemmat kuin Sveitsissä. Tämän huomaa jo rinneravintoloissa, sillä usein Sveitsin puolella pastalounas viinineen on tuplaten sen verran mitä Italian puolen rinneravintoloissa. Siitäkin huolimatta suosittelen Sveitsiä laskettelureissuja pohtiessa.
- Zermattin rinteillä by Martan matkassa
- Davos – Sveitsin hurmaava Alppiparatiisi by Korkkarit rinkassa
Muita lasketteluaiheisia vinkkejä:
- Miten vapaalaskun voi aloittaa? by Pipo silmillä
- Näin pakkaat laskettelureissun kamat 23 kiloon by Pipo silmillä
- Pyreneillä sijaitseva piskuruinen Andorra laskettelukohteena by Lyhyenä hetkenä
- Apres-ski biisit valmiina listana by Korkkarit rinkassa
Laskettelua ja apres ski:tä,
-Kohteena maailma / Rami
*Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Haglöfsin, Salomonin ja Suunnon kanssa.