Laskettelureissulle Morzineen

Ollaan rehellisiä, pari vuotta sitten en tiennyt paikasta nimeltä Morzine mitään. Kaverit olivat kehuneet sitä maasta taivaisiin, parhaimpana kohteena Alpeilla, missä olivat lasketelleet. Hieman epäilin koko asiaa, että aika kuultaa muistot heiltä? Olin siinä(kin) oikeassa, että ei se nyt enää niin paratiisi ollutkaan toisella yrittämällä kavereille eikä minulle. Mutta ehdottomasti käymisen arvoinen paikka kuitenkin, sillä laskettavia kilometrejä riittää viikon reissulle riittävästi. Ja mikä parasta, kylästä löytyy illanviettopaikaksi gastro pub, joka toimii myös pienpanimona!

Upeat maisemat ja auringonpaiste on kaikkien mieleen!

Upeat maisemat ja auringonpaiste on kaikkien mieleen!

Morzinen hyvyys tulee esiin siinä, että kokonaisalue laskettelulle on erittäin laaja. Rinnekilometrejä löytyy viikon lomalle riittävästi ja hissikapasiteetti on toimiva. Morzine ei suinkaan ole alueen tunnetuin kohde, vaan hieman korkeammalla oleva viereinen kylä Avoriaz. Totuuden nimissä on todettava, että Avoriaz sijaitsee hieman paremmalla paikalla pelkästään laskettelun näkökulmasta. Kuitenkin Morzine vie kyllä voiton kokonaisuudessaan, sillä laskettelupäivän jälkeen Morzine hakkaa Avoriazin 100-0 iltaohjelman ja ruokapaikkatarjonnan suhteen.

Tästä suoraa alas ja iltaoluelle Bec Jauneen...

Tästä suoraa alas ja iltaoluelle Bec Jauneen…

Avoriaz

Morzinen kylästä lähdetään koppihisseillä joko kohti Avoriazin aluetta tai sitten solan toiselle puolelle Morzinen omia rinteitä kohden. Eniten laskettavaa löytyy lähtiessä kohti Avoriazia, sillä sitä kautta on mahdollista lasketella useampaan sveitsiläiseen kyläänkin. Kuudesta laskettelupäivästä neljänä suuntasimme kohti Avoriazia, joskin jatkoimme siitä usein eteenpäin eri laskettelualueille. Avoriaz itsessään on rakennettu vuoren rinteille laskettelukyläksi ja kaikki rakennukset ovat ulkomuodoltaan saman näköisiä. Rakennusten ulkonäössä ei ole kyllä mitään vikaa, vaan päinvastoin – harvoin yhtä komeita arkkitehtuurikokemuksia näkeekään!

Avoriaz, 1800 metriä merenpinnasta, kaukana alhaalla laaksossa Morzine.

Avoriaz, 1800 metriä merenpinnasta, kaukana alhaalla laaksossa Morzine.

Avoriazin kylä on pyhittäytynyt laskettelulle.

Avoriazin kylä on pyhittäytynyt laskettelulle.

Avoriazissa löytyy iso freestyle-alue, jossa lautailijat ja suksitaiteilijat pääsevät näyttämään omia taitojaan. Sen verran upeat ovat puitteet, joten ilman muuta kuuluu päiväohjelmaan siellä päin lasketellessa. Harvoin kuin sitä itsekin pääsee laskettelemaan koppihissin läpi, luojan kiitos seinään osumatta.

Ei kyllä uskalla ilman yhtä olutta lähteä temppuileen...

Ei kyllä uskalla ilman yhtä olutta lähteä temppuileen…

Le Mur suisse | Sveitsin seinä

Yksi maailman kovimmista merkityistä rinteistä on Le Mur suisse eli The Swiss Wall eli härmäksi Sveitsin seinä. Rinne tippuu 333 metriä alaspäin kilometrin matkalla, pahimmillaan jopa yli 40 asteen kulmassa (aivan niin, olisiko kannattanut olla matematiikan tunneilla hereillä). Kohteena maailma suosittelee, että ennen rinteen laskettelemista laittaa kypärän päähänsä, tasaa hengityksen ja juo pienen oluen rinteen yläpuolella olevassa ravintolassa. Jyrkkyys ei Le Mur suissessa ole ongelma, vaan siinä oleva kumpareikko. Tilanteen mukaan kumpareiden koko on avojaguarista landroveriin, joten pohkeissa kannattaa olla jerkkua rinteeseen lähtiessä. Jos vähääkin epäröit kykyjäsi selviytyä rinteestä, Kohteena maailma suosittelee ottamaan ison oluen rinteen huipulla, ja jatkavan matkaa helpompiin rinteisiin. Mikäli uskot kykyihisi, niin rinteen alla pulssin laskiessa on voittajan olo!

Ennen Sveitsin seinälle menoa kannattaa nauttia rauhoittava pieni olut taustalla olevassa rinneravintolassa.

Ennen Sveitsin seinälle menoa kannattaa nauttia rauhoittava pieni olut taustalla olevassa rinneravintolassa.

Le Mur Suisse - kilometri puhdasta adrenaliinia.

Le Mur Suisse – kilometri puhdasta adrenaliinia.

Le Mur suisse | The Swiss Wall

Le Mur suisse | The Swiss Wall

Les Gets – mennään sinne!

Morzinen omien rinteiden takana on Les Gets.  Morzinesta katsottuna kylän toisella puolella on kokeneemmille laskettelijoille erinomaisia rinteitä tarjolla. Itselle nämä rinteet tarjosivat parasta mahdollista laskettelua hoidetuilla rinteillä – tarpeeksi jyrkkää ja pitkää pätkää. Siinä oli sekä mies että kantit koetuksella – sellaista, mitä itse alppireissuilta haen. Rinteiden ulkopuolelta on välillä mukava hakea haasteita, mutta toki rentouttavimmillaan lasketteluloma on mahdollisimman jyrkissä hoidetuissa rinteissä. Siinä Les Gets oli omiaan.

Les Gets - Alppimaisemaa parhaimmillaan.

Les Gets – Alppimaisemaa parhaimmillaan.

Nights of Morzine

Morzinen omilta rinteiltä laskettelupäivän päätteeksi oli mahdollisuudet aloittaa illanvietto saman tien. Avoriazin puolelta tullessa kylään tultiin aina kabiinihissillä (iso miinus), mutta Morzinen omilta rinteiltä oli mahdollisuus laskea suoraan iltaelämän pariin. Rinnevaihtoehtoja oli tasan kaksi: helvetin jyrkkä musta rinne suoraan baariin tai kurvailla pidemmän kautta loivempia rinteitä samalle alueelle. Luonnollisesti meille oli selvää se, että yhtään turhaa metriä ei oteta, vaan taiteiltiin suorinta tietä baaritiskille. Päivähän on mitä upeinta lopettaa kunnon rinteeseen, ja aina parempi jos näkisi jotain eteenpäin…

Joskus näkee, joskus ei - nyt on se ei.

Joskus näkee, joskus ei – nyt on se ei.

Mustat rinteet on yleensä suosikkeja, mutta mielellään edes jotain näkisi kylään saakka.

Mustat rinteet on yleensä suosikkeja, mutta mielellään edes jotain näkisi kylään saakka.

Morzinen omilta rinteiltä voi laskea suoraan baariin kertaamaan päivän laskut.

Morzinen omilta rinteiltä voi laskea suoraan baariin kertaamaan päivän laskut.

Hyvä ruoka, parempi mieli

Omalle kuuden hengen porukalle oli selvää se, että hommataan majoitukseksi oma huvila tai mökki. Yhtä selvää oli se, että jokaisen laskettelupäivän jälkeen lähdetään porukalla syömään kaupungille. Morzine tarjosi tämän suhteen erinomaisia vaihtoehtoja, mutta yksi paikka oli lopulta ylitse muiden. Bec Jaune -niminen gastro pub on varmasti yksi pienempiä oluttuotannoltaan Ranskassa, mutta laadultaan aivan loistava. Kun omassa porukassa oli useampikin olutharrastaja, niin ei ollut epäselvyyttä mistä muodostui lomalle kantapaikka. Omien pienpanimo-oluiden lisäksi ruoka oli erinomaista, joten harvaa paikkaa voi suositella yhtä lämmöllä kuin Bec Jaunea!

Bec Jaune

Bec Jaune

Nyhtöpossuburgeria Be Jaunessa.

Nyhtöpossuburgeria Be Jaunessa.

IPA juotiin ensimmäisellä vierailulla loppuun, toisella tavoitteena Pale Ale...

IPA juotiin ensimmäisellä vierailulla loppuun, toisella tavoitteena Pale Ale…

Miksi Morzine

Morzinen erinomaisuus piilee siinä, että laskettelurinteiden lisäksi on tarjolla sopivassa suhteessa iltaelämää ja ravitsemusliikkeitä. Ei Morzine mikään Itävallan biletyspaikka ole, mutta toisaalta tarjolla on ranskalaista gourmet-ruokaa jopa Bec Jaunen olutravintolan muodossa. Portes du Soleil -alue tarjoaa riittävästi lasketeltavaa viikonkin lomalle, ja toisaalta kahden valtion alueella laskettelu tuo omat juttunsa reissulle. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen laskettelukohde, joka on parhaimmillaan kaveriporukoiden laskettelureissulle.

Morzine - parhaimmillaan kaveriporukalla. Taustalla näkyy Les Getsin rinteet.

Morzine – parhaimmillaan kaveriporukalla. Taustalla näkyy Les Getsin rinteet.

Onnistuneen laskettelureissun Top3

Oli kohteena maailmalla sitten laskettelureissulle Morzine tai joku muu, niin seuraavat kolme perusasiaa kuuluu onnistuneeseen skimbailulomaan:

Kaikki lähtee siitä, että reissulle valitaan oikeat kaverit mukaan. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ryhmän laskunopeus on suurin piirtein samaa luokkaa. Luonnollisesti olisi suotavaa, että kaikkien taitotaso riittää siihen, minkälaisia rinteitä (tai rinteiden ulkopuolisia alueita) porukka haluaa lasketella.

Kaikista tärkein asia on kuitenkin se, että kaikki ovat innostuneita laskettelusta ja se on päivän pääohjelma. Jos osa haluaa laskettelupäivän jälkeen jatkaa iltaa apres-ski -osuudessa, niin porukalla käydään kuitenkin illallinen syömässä. Jokainen vetää iltaohjelman oman kuntonsa mukaan, mutta aamulla kaikki on sovitussa ajassa lähdössä aamun ensimmäisellä hissillä kohti koskemattomia rinteitä. Tällä varmistetaan se, että ryhmähenki ei rakoile viikon aikana ja saadaan onnistunut reissu aikaiseksi.

Pidetään porukka kasassa ja suunnitellaan uudet reitit välioluella.

Pidetään porukka kasassa ja suunnitellaan uudet reitit välioluella.

Ruoka ja juoma on iso osa laskettelureissua. Usein laskettelupäivä aikataulutetaan siten, että lounas syödään laadukkaasti jossain mukavassa rinneravintolassa. Kun on syöty laadukkaat rinnepastat naamariin, jaksaa iltapäivän lasketella päivän reittiohjelman mukaisesti. Hyvä laskettelupäivä kruunautuu iltapäivän oluihin rinneravintolassa ennen viimeistä laskua, jonka jälkeen aletaan majapaikkaan päästyä valmistautumaan illalliseen. Innokkaimmat käyvät vielä katsastamassa yöelämää, mutta kaikki on valmiita seuraavaan aamun ja uuteen laskettelupäivään. Kaiken kaikkiaan, jos aurinko paistaa, seuraavana päivänä voi keskittyä vaikka rinneravintoloissa maisemista nauttimiseen. Hyviä laskettelupäiviä tulee usein, harvemmin upeita ilmoja.

Herrasmiehet juo oluensa aina lasista myös vuoren rinteillä.

Herrasmiehet juo oluensa aina lasista myös vuoren rinteillä.

Pizza on lasketteluruoka numero kaksi heti pastan jälkeen. Pastaa punaviinin kanssa päivällä, illalla menetetyt kalorit takaisin pizzalla.

Pizza on lasketteluruoka numero kaksi heti pastan jälkeen. Pastaa punaviinin kanssa päivällä, illalla menetetyt kalorit takaisin pizzalla.

Laskettelureissuja voidaan tehdä monella tavoin, pääasia että on hauskaaa! Omassa reissuporukassa ollaan keskitytty päivät lasketteluun ja illat porukalla laadukkaaseen syömiseen. Rinnepäivinä ollaan laitettu itsemme likoon milloin milläkin tavalla: välillä rinteissä, välillä rinteiden ulkopuolella ja välillä apres-ski:ssä. Päivät ollaan laskettu kypäräkamerat päässä vuosituhannen videopätkiä odotellessa, mutta toisaalta ollaan iltaelämässä heittäydytty fiilispohjalta hetkeen mukaan. Riippumatta siitä minkälaisella porukalla olet liikkeellä, tärkeintä on pitää hauskaa sen porukan fiiliksen mukaan. Laskettelu on yhtä paljon urheilua, kuin hauskanpitoa hyvällä porukalla!

Hieman oli vauhtia liikaa olosuhteisiin nähden...

Hieman oli vauhtia liikaa olosuhteisiin nähden…

Lasketteluterveisin,
– Kohteena maailma / Rami

Lisätietoa: Portes du Soleil -hiihtoalue

Lisää lisää Alppien laskettelukeskuksista: