Norjaan patikoimaan

Muutama vuosi takaperin näin jossakin kirjassa kuvan Trolltungasta ja samalla hetkellä tiesin lähteväni Norjaan patikoimaan jonain päivänä. Kun aloin tutkimaan missä Trolltunga sijaitsee, niin vastaan tulivat myös Kjerag ja Preikestolen. Samalla totesin, että Bergenin ja Stavangerin välinen alue on kokonaan sellaista, mihin olisi hyvä tutustua tarkemminkin. Huomasin myös sen, että kovin kätevästi alueen tutkiminen yhdistäen patikointiin ei onnistu samalla reissulla, ellei alueella ole kahta viikkoa.

Kolme vuotta sitten teimme kaveripariskunnan kanssa neljän päivän reissun tälle alueelle, mutta ilman patikointia. Kiertelimme autolla katsomassa maisemia, jotka ovat kyllä henkeänsalpaavan kauniita. Lensimme Bergeniin, josta lähdimme rantatietä pitkin kohti Stavangeria. Stavangerista lähdimme takaisin Bergeniä kohden hieman sisämaan kautta, joten saimme nauttia Hordalandin ja Rogalandin parhaista maisemista. Sillä reissulla kävimme Preikestolenin parkkipaikalla ja hirveä kipinä oli lähteä kiipeämään kohti saarnastuolia, mutta aikatauluteknisesti siihen ei ollut aikaa. Hieman se jäi kaivelemaan mieltä, mutta onneksi loppupäivän maisemat olivat autoillessa näkemisen arvoisia. Samalla päätin, että paremmalla ajalla uudestaan.

Vuoden 2012 reitti - Napsauta kuvaa, niin kartta aukeaa Google Mapsiin.

Vuoden 2012 reitti – Napsauta kuvaa, niin kartta aukeaa Google Mapsiin.

Yleensä en matkoja mihinkään kovin aikaisin varaa, mutta menolento on ensi heinäkuulle hommattu Bergeniin ja paluulento kotiin Stavangerista. Pari viikkoa sitten löin matkasuunnitelman lukkoon päivässä, kun oli käytettävä SAS:n bonuspisteet johonkin järkevään. Näin ollen pikaisella suunnitelmalla tuli mietittyä alustava reitti ja lennot varasin sen mukaan. Lähden poikieni Rasmuksen ja Valtterin kanssa viikoksi aktiivilomailemaan Norjaan ja kolme päivää on varattu alustavassa suunnitelmassa Trolltungan, Kjeragin ja Preikestolenin valloittamiseen. Mitä nämä nimikummajaiset ovat, siitä seuraavaksi.

Trolltunga

Trolltunga

Trolltunga

Trolltunga eli peikonkieli sijaitsee Tyssedalin kaupungin lähellä 700 metriä Ringedalsvatnet järven pinnan yläpuolella Hardangerviddan kansallispuiston laidalla. Trolltunga on yksi Norjan kuuluisimmista maisemanähtävyyksistä, mutta ihan helpolla se ei ole saavutettavissa. Patikoiden matkaa tulee yhteensä 22 kilometriä paikka paikoin haastavassa maastossa. Matka-aika on 8-10 tuntia ja retki kannattaa tehdä vain hyvällä säällä heinä-syyskuussa.

Trolltunga oli ikävissä uutisissa kuukausi takaperin, kun 24-vuotias australialaisnainen putosi kuolemaan yrittäessään ottaa täydellisen selfien. Koska itse aion reissata ensi kesänä tuonne 16 ja 14 vuotiaiden poikien kanssa, niin pelisäännöt vaelluksen ajalle tarvitsee tehdä selväksi puolin ja toisin. Poikien kanssa on kyllä aikaisemminkin patikoitu haastavissa ja korkeuseroja omaavissa maastoissa, joten enemmän olen huolissani sääoloista kuin mistään muusta. Äidilleni silti ei tarvitse matkakohdetta tarkalleen kertoa, että hän ei joudu jännittämään poikien puolesta seuraavaa kymmentä kuukautta etukäteen…

Kjerag

Kjeragbolten copyright oslo.ociogo.com

Kjeragbolten copyright oslo.ociogo.com

Kjerag sijaitsee parin tunnin matkan päässä Stavangerista kilometrin Lysefjord vuonon yläpuolella ja on saavutettavissa viiden tunnin patikoinnilla. Kesä-elokuun välisenä aikana on tämä retki mahdollista patikoida ilman opasta, muutoin on syytä liikkua oppaan kanssa. Talviolosuhteet ovat varsin armottomat näissä maisemissa ja osa patikoinnista on riittävän haastavaa kesäolosuhteissakin. Kokonaismatka tälle patikoinnille on 11 kilometriä ja kokonaisnousua matkalla 995 metriä.

Huipulla sijaitsee Kjeragbolten, joka on pienehkö kivi kahden kallion välissä. Ehkäpä Norjasta hurjimmilta näyttävät valokuvat on otettu täältä. Järkeä pitää käyttää myös täällä, sillä pyöreähkö kivi on märällä kelillä varsin liukas. Kjerag on suosittu Base-hyppypaikka Norjassa, joten hyvällä tuurilla voi nähdä myös hurjapäiden suorituksia täällä.

Preikestolen

Preikestolen copyright souvenir.buzz

Preikestolen copyright souvenir.buzz

Preikestolen (Pulpit Rock) eli saarnastuoli sijaitsee Kjeragin tavoin Lysefjord vuonon yläpuolella 604 metriä pystysuoraan vedenpinnan yläpuolella. Siinä missä Kjerag sijaitsee vuonon itäreunalla, niin Preikestolen on vastaavasti länsireunalla tunnin ajomatkan päässä Stavangerista.

Preikestolen on koko Norjan suosituin matkailunähtävyys ja parkkipaikalta yhteensä 8 kilometrin edestakaiseen reissuun kuluu 3-4 tuntia. Korkeuseroa matkalla on patikoidessa 400 metriä, joten pohkeissa tuntuu tämäkin patikointi. Preikestolenin patikkaretki luokitellaan siniseksi, kun Trolltunga ja Kjerag on punaisia (luokitus kevyemmästä haastavimpaan: vihreä, sininen, punainen ja musta).

Mitä muuta viikon aktiivilomalla

Näihin kolmeen yllämainittuun patikointiretkeen on varattava päivä jokaiseen, mutta viikon lomalla ehtii tekemään muutakin. Trolltungan lähistöllä sijaitsee Folkefonnan kansallispuisto ja jäätikkö, joten alustavan suunnitelman mukaan tarkoitus olisi käydä kokeilemassa miltä laskettelu tuntuu heinäkuussa. Maisemien pitäisi olla ainakin kohdillaan, kun alaspäin mennessä voi ihailla samalla Hardangerfjordia, joka on yksi maailman kauneimmista vuonoista.

Kesälaskettelu copyright Fonna Glacier Ski Resort

Kesälaskettelu copyright Fonna Glacier Ski Resort

Aikaa on hyvä myös varata palautumiseen, joten pari välipäivää menee siirtymien ja maisemien katseluiden merkeissä. Välimatkat eivät ole kuitenkaan muutamaa tuntia enempää kerralla, joten jotain pientä aktiviteettiä kuitenkin päiviin olisi kiva saada.

Bergenissä tällä reissulla kaupungin kauneudesta huolimatta ei vierailla ollenkaan, ja Stavangerinkin osuus jäänee vain lähtöpäivän aamuun. Viime kerralla jäi siellä Norjan öljymuseo käymättä, joten tällä kerralla siihen tutustutaan kyllä muutenkin kuin ulkoapäin. Oma mielenkiintonsa on reitin varrella olevat kansallistiet ja lauttamatkat, joissa voi ihailla Norjan vuonomaisemaa. Mikäli aikataulullisesti onnistuu, niin ajattelin, että kulkisimme koko Lysefjordin (Lysebotn-Forsand) autolautalla.

Stavangerissa tuli viimeksi öljymuseo nähtyä vain ulkoapäin.

Stavangerissa tuli viimeksi öljymuseo nähtyä vain ulkoapäin.

Preikestolen sijaitsee jossakin tuolla vasemmassa reunassa Lysefjordia.

Preikestolen sijaitsee jossakin tuolla vasemmassa reunassa Lysefjordia.

Kesällä Norjassa ei välttämättä tarvitse ottaa yhään askelta nähdäkseen kauniita maisemia auton ratin takaa.

Kesällä Norjassa ei välttämättä tarvitse ottaa yhtään askelta nähdäkseen kauniita maisemia auton ratin takaa.

Alustava reitti - Napsauta kuvaa, niin kartta aukeaa Google Mapsiin.

Alustava reitti – Napsauta kuvaa, niin kartta aukeaa Google Mapsiin.

Tällaiset suunnitelmat olisi jo ensi heinäkuulle. Sinne on vielä pitkä aika, mutta jos jollain on hyviä vinkkejä tänne seudulle tai omakohtaisia kokemuksia näistä patikoinneista, niin vinkkejä otetaan vastaan!

Aktiivilomaterveisin,
Kohteena maailma / Rami