Bukarest – loskanharmaa tammikuu Bukarestissä

Bukarest on vierailun arvoinen kohde myös talvella. Usein Euroopan suurkaupunkeja tulee kartettua sydäntalvella, mutta oma tarunomainen hohtonsa niissä on myös talviaikaan. Itä-Euroopan vanhat pääkaupungit tarjoavat mielettömän upeita kokemuksia matkailijoille ja usein vielä edulliseen hintaan. Eli miltä kuulostaisi loskanharmaa tammikuu Bukarestissa?

Loskanharmaa tammikuu Bukarestissa.

Loskanharmaa tammikuu Bukarestissa.

Romanian pääkaupunki Bukarest ei ole vielä suurten turistimassojen suosikkeja, joten sinne kannattaa mennä viimeistään nyt. Se tarjoaa valokuvauksen ystävälle erinomaisia kuvauskohteita ja kaupungilla kävelyn lomassa voi pysähtyä viettämään aikaa kaupungin ravitsemusliikkeisiin. Ränsistyneen kuoren alla pesii mielenkiintoinen kaupunki.

Romanialaiset on jalkapallokansaa.

Romanialaiset on jalkapallokansaa.

Mikäli haluaa kokea jotain erilaista, kannattaa suunnata mustalaisbaareihin. Mustalaisbaarit eivät ole ulkoisilta puitteiltaan kaupungin hienoimpia ravintoloita vaan usein muistuttavat suomalaisia räkälöitä. Tunnelma sitä vastoin on varsin lämmin ja ravintolat ovat koko perheen illanviettopaikkoja.

Orkesteri on löydetty 10 minuutissa lauteille...

Orkesteri on löydetty 10 minuutissa lauteille…

Kolme reikäistä pöytäliinaa päällekkäin ja tupakansavuinen tunnelma on kuin suoraan Aki Kaurismäen -elokuvista. Taustalla soi hanurimusiikki ja pikkubaarin emäntä on iloinen, kun sai ulkomaalaisia asiakkaita huijattavakseen.

Mustalaisbaarin pitäjä Bukarestissa

Mustalaisbaarin pitäjä Bukarestissa.

Hinnat nousevat sitä mukaan, kun eri olutmerkit loppuvat vuoron perään. Tästä ilosta voi vähän maksaakin, sillä harvoin vastaavaa tunnelmaa pääsee kokemaan. Ja mikäli mustalaisbändi ei ole paikalla, niin jostain se kaivetaan kymmenessä minuutissa lauteille. Gin Tonicien hinnat nousivat kyllä nopeasti samalla tasolle kuin kaupungin parhaimmissa yökerhoissa, mutta olivat kyllä sen arvoisia. Turistien huijaaminen oli jo niin läpinäkyvää, että siihen oli mukava lähteä mukaan.

PINK Rocks! Urheilujoukkueen ja mustalaisbändin managerit lauantai-illan huumassa :-D

PINK Rocks! Urheilujoukkueen ja mustalaisbändin managerit lauantai-illan huumassa 😀

"Kaurismäen julkaisemattomat kuvaukset"

“Kaurismäen julkaisemattomat kuvaukset”

Mikäli mustalaisbaarien tunnelma on sinulle liikaa, niin kaupungista löytyy kyllä myös ääripään ravintoloita. Jos haluat syödä yhdessä Romanian parhaista paikoista, niin varaa pöytä Caru cu berestä. Kyseinen oluttupa on avattu jo vuonna 1879! Ravintolan korkeat holvatut salit myöhäisgoottilaiseen tyyliin luovat paikalle palatsimaisen vaikutelman. Upeat koristelut, seinämaalaukset ja kattokruunut tarjoavat loistavat puitteet illalliselle. Musiikki pauhaa ja kansallispukuiset esiintyjät saattavat kaapata sinutkin tanssin pyörteisiin…

Caru cu bere

Caru cu bere

Parlamenttitalo – Ceaușescun luomus

Bukarestin nähtävyyksistä, jos yksi pitäisi valita, niin valinta ei olisi helppo – se olisi itsestäänselvyys. Nykyinen Romanian parlamenttitalo on Nicolae Ceaușescun hirmuvallan luomuksia, jonka alta tuhottiin viidesosa kaupungista – asukkailla oli aikaa lähteä 24 tuntia. Valkoinen rakennus on yksi maailman suurimpia ja sen rakennuskustannuksissa ei ole säästelty. Opastettu kierros järjettömän isossa rakennuksessa tarjoaa samalla hyvän kuvauksen myös Romanian synkästä historiasta.

Romanian parlamenttitalo

Romanian parlamenttitalo

Toinen merkittävä tutustumiskohde on yksi Euroopan vanhimmista ulkoilmamuseoista – Muzeul Satului. Se sijaitsee Herăstrăun järven rannalla ja esittelee vanhaa romanialaista rakennusarkkitehtuuria. Erinomainen paikka tutustua arkkitehtuurin historiaan ja tarjoaa valokuvauksen ystäville mielettömän upeita kuvausmahdollisuuksia.

Romanialaista museoitua arkkitehtuuria.

Romanialaista museoitua arkkitehtuuria.

Yksi mielenkiintoinen tutustumiskohde lisää on myös ns. diplomaattialue, josta löytyy suurin osa suurlähetystöistä. Sieltä löytyy saman näköinen Riemukaari kuin Pariisista, mikä on myös näkemisen arvoinen asia. Mielenkiintoisen ensimmäisen maailmansodan sankareille pystytetystä Riemukaaresta tekee myös se, että se on syrjäisessä paikassa itse keskustasta. Tuntuisi, kun ei olisi Bukarestissa enää olenkaan, joten kaupungin lempinimi “Pikku Pariisi” ei ole tuulesta temmattu.

"Pikku Pariisi"

“Pikku Pariisi”

Bukarest, jos mikä, on vastakohtien kaupunki. Sieltä löytyy luksusmerkkejä ja kalliita autoja, mutta vastapainoksi liimaa imppaavia nuorukaisia ja lukuisia kulkukoiria. Vanhat miehet näyttävät juuri sellaisilta, kuin itäeurooppalaisten miesten pitää näyttää elokuvissa. Nuoret naiset taas siltä, että vain taivas on heille rajana.

Romanian pääkaupunki.

Romanian pääkaupunki.

 

Bukarest - kontrastien kaupunki.

Bukarest – kontrastien kaupunki.

Bukarest - tulevaisuuden kaupunki.

Bukarest – tulevaisuuden kaupunki.

-Kohteena maailma / Rami

P.S. Minne sinä suosittelet lähtemään nyt kaupunkilomalle? Kiinnostaako sinua vanhat “ei vielä niin länsimaalaistuneet” Itä-Euroopan kaupungit?