Maailmanympärimatka – reitin suunnittelu

Matkailua rakastavan reissaajan haaveessa on usein maailmanympärimatka ja niin se on usein omissakin ajatuksissa ollut. Muutaman kerran on tullut katsottua mahdollisia reittejä sekä lentoyhtiöiden lipputarjouksista että maailmanympärimatkojen lentoreittien suunnitteluohjelmilla. Maanantaisin suomenkielistä Twitterin #matkachat keskustelua juontava Globe Called Home -matkablogin Jenni heitti haasteella, millainen olisi minun maailmanympärimatka. Tässä olisikin pohdintaa siitä millainen se todennäköisesti ja toivottavasti olisi.

Reitin suunnitteluun tietysti vaikuttaa oleellisesti käytettävissä oleva budjetti, minkä lentoallianssin valitsee, reissuun käytettävä aika ja matkaan lähtevä kokoonpano. Todennäköisin matkan kesto olisi tässä elämäntilanteessa pikainen kahden kuukauden pyrähdys maailman ympäri ja matkaseurana puolison lisäksi koko ajan ainakin kaksi nuorimmaista muksua.

Vaikka aikaerojen kannalta olisi järkevintä lähteä kiertämään maapalloa länteen päin, niin tässä suunnitelma kohti itää.

Bangkok Shocks, Saigon Shake

Vaikka Hanoi Rocks jyräsi maailman tietoisuuteen vuonna 1981 esikoisalbumillaan niin maailmanympärimatkalla Bangkok ja Saigon jäisi kokematta kaikesta mielenkiintoisuudestaan huolimatta. Sitä vastoin matkan ensimmäisenä etappina olisi todennäköisesti Hongkong, Soul tai Shanghai, sillä idässä on sellaista eksotiikkaa ja suurkaupungin valoja joista itse tykkään. Koska missään näissä kolmesta kohteesta en ole aikaisemmin käynyt, niin ne olisivat kaikki hyviä vaihtoehtoja antamaan sopivan lähtöpotkun tälle unelmien reissulle.

Reitin varrelle sopisi joku toinenkin Kaakkois-Aasian suurkaupunki, mutta toki siellä olisi hyvä rentoutua kenties myös hetki jossain eksoottisemmassa rantakohteessa.

Hongkong copyright With huge passion for life -blogi

Hongkong copyright With huge passion for life -blogi

Australia – land down under

Australia kuuluisi tavalla tai toisella reitin varrelle. Maailmanympärimatkalle jos olisi käytettävissä enemmän aikaa, niin varmasti merkittävän osan siitä käyttäisin Australian kiertämiseen laajemmalti. Joka tapauksessa ainakin Sydney kuuluisi matkasuunnitelmiin, mutta paljon muutakin sen lisäksi.

Sydney copyright Matkakuume -blogi

Sydney copyright Matkakuume -blogi

New Zealand – kiwis and koalas

Uuteen-Seelantiin pätee samat fraasit kuin Australiaan, että siellä voisi kierrellä pidemmänkin aikaa. Maailmanympärimatkan parhaat luontonähtävyydet osuisivat joka tapauksessa todennäköisesti tänne, joten kiivit ja koalat ilman muuta matkasuunnitelmaan mukaan. Maailmanympärimatkan ajankohdan merkitys Uuden-Seelannin kohdalla on erittäin merkittävä, sillä mielellään sinne menisi muulloin kun talvella.

Uusi-Seelanti copyright Siveltimellä -blogi

Uusi-Seelanti copyright Siveltimellä -blogi

Bora Bora – luxury relaxing

Tyynen valtameren saaret toimisivat reissun luksus rantalomakohteina. Jostakin syystä Bora Bora on ollut vuosia haaveena, joten se varmasti olisi reitillä mukana. Joku toinen saari(ryhmä) olisi vähintään hyvä ottaa mukaan, kun kerran tuonne päin maailmaa olisi menossa. Fidzi ja Pääsiäissaaret olisivat myös hyviä vaihtoehtoja jonkun mahdollisesti vieläkin eksoottisemman lisäksi.

Bora Bora copyright Miikkulaisen -matkablogi

Bora Bora copyright Miikkulaisen -matkablogi

Buenos Aires – Black cat tango

Maailmanympärimatkan ollessa ajankohtaista, lentolipun hinta ja matkan kesto vaikuttanee varmasti siihen tuleeko Etelä-Amerikasta valittua kohteita. Pitkässä juoksussa tavoitteena olisi tehdä oikein kunnon Etelä-Amerikan kiertomatka, mutta voisihan siellä maailmanympäri reitillä myös pysähtyä. Argentiina ja Buenos Aires voisi olla hyvä stoppipaikka tai vaihtoehtoisesti Santiago de Chile, jos Pääsiäissaaret olisi reitillä pysäkkinä.

Mikäli aikataulu olisi tiukalla, niin Etelä-Amerikka kuin Väli-Amerikkakin jäisi todennäköisesti väliin. Pohjois-Amerikka jäisi joka tapauksessa eli siellä korkeintaan pakollinen pomppu ja mahdollisesti muutaman päivän loppulepuutus. Pohjois-Amerikassa ei ole mitään vikaan vaan päinvastoin, mutta siellä on tullut itse enemmän reissattua. Sieltä oikeastaan itsellä matkailun kipinä on lopullisesti leimahtanutkin liekkeihin.

Buenos Aires copyright Tuntemattomaan ja takaisin -blogi

Buenos Aires copyright Tuntemattomaan ja takaisin -blogi

Summa summarum

Aika vaikea on näin asiaa miettiä, kun ei ole vielä konkreettista aikataulua tai budjettia. Mikäli aikaa olisi käytettävissä vähintään kuusi kuukautta ja rahaa olisi riittävästi, niin silloin mukana olisi ainakin Ecuadorin Galapagos saaret ja Antarktiksen risteily. Afrikka todennäköisesti loistaisi siltikin poissaolollaan, sillä sinne pitäisi tehdä erikseen joku kiertomatka. Olen kuitenkin siellä ollut parilla eri reissulla jo safarilla, niin siinä ei olisi sellaista uutuuden viehätystä mitä esimerkiksi Tyynen valtameren saarilla olisi. Helpompaa olisi silti suunnitelma reitti, missä ei missään nimessä kävisi – itseä kun kiinnostaa lähes kaikki maailmassa paitsi turvallisuussyistä nämä aktiiviset sotatanteereet.

#Matkachat – aiheena maailmanympärimatkat 3.8. klo 20

Mikäli olet kiinnostunut vähääkään maailmanympärimatkailusta, kannattaa tulla linjoille Twitteriin maanantaina 3.8 klo 20. Silloin linjoilla on minä sekä monet muut keskustelemassa maailmanympärimatkoista. Paikalla on varmasti monia jo maailmanympärimatkan tehneitä, parhaillaan matkalla olevia tai matkalle lähiaikoina lähteviä. Joka viikko #matkachat on mukana eri aiheilla ja aikaisemmista matkachateista löytyy koosteet järjestäjiltä. Suosittelen lämpimästi osallistumista maanantain #matkachat’iin, mikäli reissaaminen on sinun sydäntäsi lähellä. Saatat saada hyviä vinkkejä tuleviin kohteisiisi tai lähtökipinän jopa maailmanympärimatkaan.

Maailmanympärimatka #matkachat copyright Laura Rumbin

Maailmanympärimatka #matkachat copyright Laura Rumbin

Matkachatin juontajat:

– Kohteena maailma / Rami

P.S. Haastan seuraavat viisi matkabloggaajaa kertomaan millainen olisi heidän maailmanympärimatkansa: