Ensimmäinen vuosi matkabloggaajana takana

Ensimmäinen vuosi matkabloggaajana on takanapäin. Millainen vuosi minulla matkabloggaajana kokonaisuudessaan oli?

Blogin alku ja taustahistoria

Kymmenkunta vuotta kytenyt ajatus matkablogin perustamisesta konkretisoitui vuosi takaperin, kun palasin kavereiden kanssa reissulta New Yorkista. Huomasin lueskelevani entistä enemmän matkablogeja etsiessäni vinkkejä reissuille, niin se oli lopullinen sytyke omalle blogille. Alkuinnostuksen jälkeen tuli kolmen kuukauden suvantovaihe, joka itse asiassa oli varsin oleellinen blogin kestävyyden kannalta. Sinä aikana tuli mietittyä enemmän sitä mitä olen tekemässä ja mitkä blogin tavoitteet pitkässä juoksussa on.

Blogin varsinainen syntyhetki tapahtui tämän miettimisen jälkeen huhtikuun lopussa samana päivänä, kun Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta tuli kuluneeksi 29 vuotta. Ensimmäinen postaus keskittyi Thernobylin ydinvoimalan vieressä olevaan Prypyjatin aavekaupunkiin, missä kävimme työkavereiden kanssa muutama vuosi takaperin valokuvausreissulla Kiovasta. Tämän postauksen jälkeen blogini on päivittynyt kerran viikossa, minkä olin loppuvuoden tavoitteeksi asettanut.

Prypyat - ei ollut isompia jonoja laitteisiin...

Prypyat – ei ollut isompia jonoja laitteisiin…

Ennen kuin valaistaan blogin tulevaisuuden suunnitelmia, niin seuraavaksi katsaus Kohteena maailma -blogin somevuoteen.

Mikä lukijoita on kiinnostanut?

Urheilua rakastavana ihmisenä tilastot ovat kiinnostavaa luettavaa, ja blogin sisällöntuottamisen kannalta myös erittäin tärkeää palautetta siitä miten on mennyt. Kaiken kaikkiaan oleellisinta on ollut se, että blogin lukijamäärät on ollut tasaisessa nousussa. Yksittäisistä postauksista seuraavat neljä on kerännyt eniten lukijoita:

  1. Dubrovnik Top5 – vinkkejä siitä, mitä tehdä Adrianmeren kauneimmassa kaupungissa.
  2. Turkkilainen matkatarjous – liian halpa ollakseen totta?
  3. Dekkarikirjasarjat kaupunkien matkailuesitteinä – missä kaupungeissa dekkarisarjoissa liikutaan.
  4. Bengtskär – vietä kesäviikonloppu kaveriporukalla majakalla.
    Seuraavat kolme postausta hengittää lähietäisyydellä Bengtskärin niskaan:
  5. Tampere paikallisten tapaan – Pyynikin ja Pispalan luontokävely pubien ja saunan kanssa.
  6. Grand Canyon helikopterilla – Las Vegasista kopterilla brunssille kanjonin pohjalle.
  7. Näin järjestät penkkiurheilumatkan Jenkkeihin – neljäosainen sarja penkkiurheilun ystäville.

Suomi kiinnostaa lukijoita ja hyvä niin! Toki bloggaajana mielellään kirjoittaa reissuista jotka suuntautuvat pidemmälle, mutta mitä lähempänä Suomea liikutaan, niin potentiaalisia lukijoita on eniten postauksille.

Instagram – matkailuaiheisia kuvia maailmalta

Kohteena maailma Instagram -tililtä olen julkaissut pääasiassa vain “matkailuhenkisiä” kuvia. Selfiet ja “mitä teen nyt” kuvat loistavat poissaolollaan, mutta vastapainoksi olen julkaissut siellä pääasiassa kuvia Suomesta.
Viisi eniten tykätty kuvaa Instagramissa (kuvista linkki Instagramiin):

Tammerkoski

Tammerkoski.

Kotipihan vaahtera

Kotipihan vaahtera.

Helsingin kauppatori

Helsingin kauppatori.

Tampereen ortodoksikirkko syksyn väriloistossa

Tampereen ortodoksikirkko syksyn väriloistossa.

Saunan ja uimisen aika Tammelassa

Saunan ja uimisen aika Tammelassa.

Suomi on kaunis, mitäpä muuta voi sanoa!

Twitter – matkailuaiheisia twiittejä

Kohteena maailma -tilillä Twitterissä julkaisen ja seuraan vain matkailuaiheisia twiittejä. Siinä missä blogini lukijat ovat kielestä johtuen Suomesta, niin sekä Instagramissa että Twitterissä suurin osa seuraajista on ulkomaalaisia matkailun ystäviä. Suomalaisille matkailun ystäville suosittelen lämpimästi maanantaisin klo 20.00 alkavaa puolituntia kestävää #matkachat‘ia, jossa keskustellaan viikoittain eri aiheista matkailun saralla. Itsekin olen kanavalla lähes joka viikko keskusteluissa mukana!

Twitterin suositumpia twiittejä on aika vaikea laittaa järjestykseen, koska #matkachat’in twiitit keräävät oman suosionsa ja toisaalta alkuvuodesta seuraajiakin oli huomattavasti vähemmän kuin nykyinen tuhat seuraajaa. Siksi suositumpien twiittien sijasta nostan esiin keskustelun, minkä ansiosta voitin itselleni Finnairin retro-laukun tuleville reissuille:

Finnair retro-bag nopeasta vastauksesta.

Finnair retro-bag nopeasta vastauksesta.

Seuraa Kohteena maailma -tweettejä ja pysy matkailun ytimessä.

Facebook – matkabloggaajien viestintäkanava

Vaikka Facebookia ei muuten käyttäisi, niin matkabloggaajana on PAKKO olla Facebookissa. Facebookista löytyy siis Kohteena maailmakin, josta löytyy linkit uusimpiin postauksiin. Seuraa siis Kohteena maailma -sivua Facebookissa, niin löydät postaukseni myös sitä kautta. Toki Facebookista löytyy monta muutakin erinomaista bloggaajaa, ja heidän juttujaan pystyy helposti seuraamaan Facebookin Reissupostaukset -ryhmässä. Kolmas mielenkiintoinen sivu Facebookissa on Matkabloggaajat sivusto, jossa on linkkejä Suomen parhaimpien matkabloggaajien mielenkiintoisiin postauksiin.

Miltä ensi vuosi näyttää?

Nyt kun Kohteena maailma -blogi on saavuttanut ensimmäiselle vuodelle asetetut tavoitteet, on mukava jatkaa kohti tulevaa vuotta. Sivusto on kokemassa ulkoasun suhteen lähiaikoina muutoksia, jonka tavoite on tarjota lukijoille entistä parempia elämyksiä laitteesta riippumatta. Ulkoasun muutoksen yhteydessä sivuston postaustahti tulee hieman kasvamaan, ja viikoittaisten pidempien artikkelien lisäksi ohjelmaan palaa viime vuonna aloitettu (ja nopeasti lopetettu) “viikon kuva” -postaus. Viikon kuva postauksessa tarkoitus on nostaa minijutuilla esiin paikkoja, minne kannattaisi matkustaa juuri nyt.

Merkittävin asia bloggaajan kannalta tulee olemaan se, että tulevaisuudessa blogiin ilmestyy myös yhteistyökumppaneiden kanssa toteutettuja postauksia. Oleellisinta lukijan kannalta näissä postauksissa tulee olemaan se, että mielipiteeni ovat yhtä suoria ja rehellisiä kuin aiemmin. Toinen merkittävä asia on luonnollisesti se, että teen yhteistyötä vain sellaisten tahojen kanssa, joiden tuotteita tai palveluita olisin muutenkin käyttämässä. Ensimmäiset yhteistyösopimukset ovat itsellä sovittuna omasta aloitteestani ja niistä sitten lisätietoa postauksien muodossa, kun ne ovat ajankohtaisia. Yhteistyösopimukset ovat itselleni yksi merkittävä tavoite blogia perustettaessa ja sen suhteen olen enemmän kuin innoissani. Tavoite ei ole kuitenkaan ostaa itselle tarroja blogiin niin kuin Kummelissa ralliautoon, vaan hakea itselle ja lukioille parempia elämyksiä tuleviin postauksiin.

Kolmas merkittävä asia tulee olemaan se, että keskityn entistä enemmän myös kotimaan matkailuun. Matkablogien kommentteja seuratessa Suomi tuntuu olevan monelle paljon vieraampi kuin ulkomaat, joten aion jakaa omaa Suomitietouttani eteenpäin. Voisin väittää käyneeni Helsingin keskustassa enemmän kuin keskivertohelsinkiläiset itse, vaikka päiväkään siellä en ole elämäni aikana asunut. Muutenkin Suomi on tullut tutuksi lukuisilla työreissuilla ja enemmissä määrin toivottavasti tulevaisuudessa myös vapaa-aikana.

Kotiovelta ei kauaksi tarvitse mennä, etteikö voisi nauttia maailmanluokan maisemista!

Kotiovelta ei kauaksi tarvitse mennä, etteikö voisi nauttia maailmanluokan maisemista!

Näillä askelilla eteenpäin ja kohti tulevaa vuotta. Antoisia matkailuhetkiä ja retkiä sinulle lukija vuodelle 2016!

-Kohteena maailma / Rami

P.S. Toki kehitysehdotuksia otetaan vastaan ja ideoita siitä, minkälaisia juttuja haluaisit lukea tulevaisuudessa!