PING Helsinki 2016 – sisältömarkkinoinnin festivaalit

Oli aika kokoontua muiden Content gurujen ja Business hippien kanssa Espoon Långvikiin. PING Helsinki 2016 odotti siellä Suomen sisältömarkkinoinnin vaikuttajia. Perjantai ja 13. päivä – sattui ja tapahtui vaikka mitä. Mutta pelkästään positiivista!

Parasta PINGHelsinki 2016 tapahtumassa oli se, että paikalla oli kaikki somemaailman huiput bloggaajista, tubettajista ja instagrammaajista lähtien. Aika ei todellakaan tullut pitkäksi, sillä tekemistä oli enemmän kuin käytettävää aikaa. Niin kuin kunnon festareilla, tärkeintä oli kuitenkin viettää hauskaa tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Siinä sivussa kuunneltiin Keynotet, osallistuttiin work-shoppeihin ja luotiin kontakteja tulevia reissuja varten. Anssi Kelakin oli kuulemma esiintynyt, mutta ei nyt festareiden jokaista artistia ehdi millään katsastamaan.

PINGHelsinki 2016 tapahtumasta on kirjoitettu jo tarpeeksi monta postausta eli turha alkaa tässä pyörää keksimään uudestaan. Tässä muutama mielenkiintoinen muiden osallistujien postaus PINGHelsinki 2016 tapahtumasta:

Itse keskityn tässä postauksessa omiin kokemuksiin näiltä festareilta, mitä festarit itselle antoi. Ja miten päädyin jatkamaan festaritunnelmassa kauden ensimmäiset golflyönnit.

Bloggaajat, tubettajat ja instagrammaajat

Itse olen tutustunut kohtalaisen hyvin muihin suomalaisiin matkabloggaajiin, mutta uusiakin tuttavuuksia tuli taas mukavasti lisää. Ulkosuomalaiset matkabloggaajat kuten Kööpenhaminassa asuva Muru Mou -blogia pitävä Terhi ja Lontoossa asuva Britannika -blogia pitävä Annika oli kiva nähdä livenäkin. Matkabloggaajien kanssa aika ei koskaan tule pitkäksi, sillä yhteisestä harrastuksesta riittää juttua vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Unagidon -blogia pitävän Lotan kanssa pelkästään aamun ajomatka Tampereelta Espooseen kului kuin siivillä.

Tällaisissa isoissa tapahtumissa etuna on se, että osallistujien kirjo on valtaisa. Yhteensä parisataa Content gurua ja toiset parisataa Business hippiä ovat sellainen joukkovoima, että parempaa ajatustenvaihto kanavaa ei voi löytyä. Sainkin tapetuksi samalla kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä suurin osa ideoista on suoraan käytettävissä päätyöhöni IT-maailmaan.

Näin jälkikäteen on ollut mukava lukea myös ei-matkabloggaajien postauksia PING Helsinki 2016 tapahtumasta ja tutustua heidän blogeihin (katso ylläolevia linkkejä), sillä he katsovat maailmaa hieman eri kantilta. Matkabloggaajien maailmankuva keskittyy enemmän siihen, miltä maailma näyttää. Siinä missä taas Lifestyle bloggarit keskittyvät ulkoiseen olemukseen, niin lukuisa joukko bloggareita keskittyy siihen mitä pääkopassa tapahtuu. Esimerkiksi Savusuolaa -blogia pitävä Janica jopa tunnusti tarkkailevan naapureitaan kiikareilla raportoiden heidän tekemisiään somessa. Tällaisen nykyaikaisen parvekekyttäyksen mestarin tarinoita oli verrattoman hauska kuunnella aamupalalla.

Eli Tampereen Itsenäisyydenkadulla pitäisin kyllä verhot visusti varmuuden vuoksi kiinni…

Tubettajien maailmasta en ymmärrä mitään muuta kuin sen, että omiin poikiin touhu näyttää uppoavan. Siinä sitä Lauri Vuohensilta puristaa erilaisia esineitä kasaan rallienglannilla, ja viisi miljoonaa ihmistä katselee touhua! Mitä minä olen näitä taiteilijoita arvostelemaan, kun tuottavat kiinnostavampaa materiaalia kuin minä näppäimistöni takana. Kyllä nyt minäkin saatana videon osaan tehdä…

Keynotet ja workshopit

Keynoteista on ylläolevissa blogeissa jo riittävästi asiaa, niin mainitsen vain oleellisimman asian mikä muissa blogeissa on jäänyt huomioimatta. PING Helsinki 2016 pääpuhujana toiminut Gerd Leohard hyödynsi esityksessään äänen ja videon mahdollisuuksia päräyttävimmällä “kalvosetillä” mitä on ikinä nähty. Sillä setillä olisi heikompikin puhuja onnistunut 360 asteen puhujalavalla.

Päräyttävin kalvosetti mitä ikinä on nähty.

360 lava ja päivän Keynote. Valitettavasti kuva ei tee oikeutta esitykselle.

360 lava ja päivän Keynote. Valitettavasti kuva ei tee oikeutta esitykselle.

Keynotet livekuvitti Linda Saukko-Ranta. Olipa mielenkiintoista seurata touhua samalla, kun kuunteli puhujia.

Workshopit olivat PING Helsinki 2016 -tapahtuman parasta antia, mitä tuli uuden tiedon saantiin. Siinä missä Keynotet visioivat suuripiirteisesti asioita, niin hyvissä Workshopeissa paneudutaan tarkalleen asian ytimeen. Itsekin olen kuvitellut olevani aika hyvin SEO-maailman eli hakukoneoptimoinnin osaamisesta selvillä, mutta empä ollut riittävästi. Kaikukaipuu -blogia pitävä SEO-ammattilainen Nella Himari jeesasi taas oman blogini tulevaisuudessa korkeammille sijoille Googlen hakutuloksissa.

Itse olisin suoraan sanoen vaihtanut muutaman Keynoten useampiin Workshoppeihin, mutta tänä vuonna oli mahdollisuus valita vain kaksi Workshopia. Itse kävin toisena Workshopina kuuntelemassa työn suunnittelua, koska välillä tuntuu vaikeaa olevan kotona roskapussikin vieminen oikea-aikaisesti taloyhtiön roskikseen. Muutama hyvä vinkki tuli siinäkin saatua, joten eipä mennyt hukkaan sekään käytetty aika. Veera Rusanen ja Konsta Linkola olivat mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia.

Yhteistyökumppaneiden etsiminen ja Ping Ethics

Pitkin päivää oli mahdollisuus sopia etukäteen sovittuja tapaamisia Business hippien kanssa. Itse olikin sopinut useamman tapaamisen etukäteen ja omat touhut matkabloggaajana sai erittäin hyvän vastaanoton. Katsotaan mitä tuleman pitää, mutta eiköhän näistä tapaamista muutama maaliin saakka päädy.

Siinä vaiheessa, kun yhteistyötä tehdään, se tehdään Ping Ethics -koodiston mukaan. Eli jos jotain taloudellista hyötyä yhteistyöpostauksesta on saatu, se mainitaan selkeästi postauksessa niin kuin tähänkin saakka. Mahdolliset verot hoidetaan Suomen lakien mukaan eli ei tässä mistään turkkilaisesta pitzeriasta kyse ole. Toisaalta tuttujen lukijoidenkaan ei kateellisia kannata olla, saa kokeilla ihan itse kuinka kannattavaa puuhaa tämä on tuntipalkaksi laskettuna. Rakkaudesta lajiin siis mennä matkabloggaajana tästäkin eteenpäin.

Eli kun tässä postauksessa ei ole kaupallista yhteistyömainintaa, niin Hervannan Sanomien juttua tehdessä Haltin hiihtotakki ja Lapin Kulta IV-olut on itse maksettuja. Rahaakaan ei ole saatu mistään, sitä vastoin sitä kyllä omasta pussista on kulunut. Matkabloggaajan normipäivä siis - rakkaudesta lajiin.

Eli kun tässä postauksessa ei ole kaupallista yhteistyömainintaa, niin Hervannan Sanomien juttua tehdessä Haltin hiihtotakki ja Lapin Kulta IV-olut on itse maksettuja. Rahaakaan ei ole saatu mistään, sitä vastoin sitä kyllä omasta pussista on kulunut. Matkabloggaajan normipäivä siis – rakkaudesta lajiin.

Iltaohjelma

Ruokailut oli kyllä koko päivän hoidettu viimeisen päälle, joten PING Helsinki 2016 taustatiimi oli hoitanut homman siltäkin osin erinomaisesti. Viini virtasi ja laulu raikasi pitkälle yöhön, siinä sivussa verkostoiduttiin uusien ja tarinoitiin vanhojen tuttujen kanssa. Tarjolla oli sen verran viiniä, että näki hyvin ketkä olivat ensimmäisiä kertoja ilmaisen viinan bileissä ja ketkä ei.

Aamupalasta lähtien ruokapuoli oli luokkaa 10+.

Aamupalasta lähtien ruokapuoli oli luokkaa 10+.

PINGHelsinki 2016 festaritunnelmissa copyright Ilman sinua olen lyijyä -blogi.

PING Helsinki 2016 festaritunnelmissa copyright Ilman sinua olen lyijyä -blogi.

Mielenkiintoinen väliohjelma oli Rusettikisa, missä pitsi etsiä mahdollisimman nopeasti viisi eriväristä osallistujakorttien kaulanauhaa samaan ryhmään. Live now – dream later -blogin Saanan kanssa ei kestänyt minuuttiakaan, kun oltiin kerätty ryhmä kasaan ja haettiin ensimmäisenä palkintoskumppapullo porukalla nautittavaksi. Kilpailusta vaikean teki se, että suurin aika meni etsiessä palkinnonhakupöytää…

Iltaohjelma jatkui aamuyön tunneille ja hauskaa oli. Paljonhan siinä tuli visioituja uusia ideoita useampienkin henkilöiden kanssa, joten oikein inspiroiva tapahtuma oli takana.

Paluu arkeen

Aamusta oli ohjelmassa vielä tarjolla SUP-joogaa Långvikin kylpylän uima-altaalla, mutta ilmeisesti kovan tuulen vuoksi suurin osa yöpyjistä jätti ohjelman väliin.

Itse en viitsinyt saunaan aamusta mennä, sillä jatkoin festaritunnelmissa kotia kohti Tampereelle ja suoraan salibandyjoukkueen saunailtaan. Ilmeisesti joko PING Helsinki 2016 tapahtumassa oli tullut oltua rastafarina liian vähissä vaatteissa tai sitten saunaillassa löylyjen välissä hakatut golfpallot munasillaan aiheutti jo toista päivää jatkuneen äärettömän kovan flunssan. Positiivista hommassa on kuitenkin se, että golfharjoituskeskuksessa vietetyn saunaillan perusteella golflyönti on talvehtinut todella hyvin ja draivit päätyivät tietokoneanalyysin mukaan tappavan tasaisesti 240 metrin kohdalle keskelle väylää. Eli jos Hakku luet tämän, ota tavallista paksumpi lompakko mukaan kevään ensimmäisiin skineihin…

Yhteenveto opitusta

Sisällöntuottajan arjessa on tärkeää olla askeleen edellä siitä missä mennään. Keynotet herättävät visioita, Workshopit oppeja miten käytännössä hommat kannattaa tehdä. Verkostoituminen on puolestaan kaiken a ja o yhteistyöprojekteja silmällä pitäen. Sitä varten loppujen lopuksi tämä tapahtuma oli!

Koskaan ei voi tietää, missä maailma on kahdenkymmenen vuoden päästä. Elämä on jatkuvaa oppimista. Otetaan esimerkiksi parhaillaan olevat jääkiekon MM-kisat. Kysyin salibandykonsernimme perinteisessä tietokisassa jo toisena vuonna peräkkäin seuraavaa:

Kysymys 8: Alustus: Vuonna 1995 Suomi voitti ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruuden, ja jokaisen pelin aikana sai äänestää ottelun parasta leijonaa ”Leijonaäänestyksessä”. Kysymys kuuluu, paljonko soitto leijonapörssiin maksoi? (Eli kysytään hintaa markkoina + ppm).
Huom! Sama kysymys oli viime vuonna.

Täysin oikeasta vastauksesta 1 piste. Jos ei oikeita vastauksia, lähimmäksi arvanneille joukkueille 1 piste.
Vastaus: 5,30 mk + ppm

Parissakymmenessä vuodessa on muuttunut niin käytettävä rahayksikkö kuin puhelintekniikka. Eipä silloin kisoja seurattu muuta kuin televisiosta ja sanomalehdistä. Nykyään suurin osa seuraa pelejä internetin avulla striimien ja somen avulla. Kirjoitettu teksti ei kuole mihinkään, mutta sen käyttötapa on muuttunut ja tulee muuttuman.

Myös koulunkäynti muuttuu. Seuraappa Tuomo Meretniemen matkaa purjeveneellä maailman ympäri. Matkassa mukana puolison lisäksi kolme alle kouluikäistä lasta. Reissussa ollaan kuusi vuotta eli 75 kuukautta ja 75 maata. Itse aion seurata matkan alusta loppuun. Uskon, että opin tällä matkalla itsekin jotain.

75 kuukautta, 75 maata

Sellaista tajunnanvirtaa tällä kertaa. Pysy kanavalla, älä silti jämähdä paikallesi!

-Kohteena maailma / Rami

P.S. Otsikon mukaista pingistä ei löytynyt tekstistä missään. “Se oli vain mainos”, jos tiedätte sen turkkilaispizzeriavitsin. Vaikka et tietäisi ja luit loppuun, heitä joku kommentti mikäli jotain ajatuksia tekstistä heräsi. Yleensä kun blogini ainut lukija on äitini, niin hänelle teksti saattaa olla liian korkealentoista.

Festaritunnelmissa Suomen suuri puska päässä...

Festaritunnelmissa Suomen suuri puska päässä…

... ja filmipaperille tulostettuna näyttäisi, että oltiin jo aamu ysiltä kännissä.

… ja filmipaperille tulostettuna näyttäisi, että oltiin jo aamu ysiltä kännissä.