SOWETO – Johannesburg

Matkoilla sattuu ja tapahtuu. Monet asiat ovat sellaisia pieniä ihmeellisyyksiä, mitkä eivät välttämättä päädy ikinä blogeihin. Syksyn harmaaseen jaksoon kehitin uuden haasteen, jossa tarkoituksena on kertoa joku pieni mieleenpainuva asia maailmalta mikä liittyy Suomeen tai suomalaisuuteen. Mikä on sinun tarinasi?

Minitarina Sowetosta: Haka, Honka vai HJK

Olin kaverini Basson kanssa kiertämässä Etelä-Afrikkaa jalkapallon maailmanmestaruuskisojen aikaan vuonna 2010. Reissulla tapahtui useita ikimuistoisia asioita, mutta yksi oli ylitse muiden. Varasimme Johannesburgissa yksityisen kiertoajelun Sowetoon, joka oli tunnetuin township apartheid-politiikan aikana. Sowetossa on edelleen useita todella alkukantaisia asunalueita ilman sähköä ja vettä. Kiertoajelun aikana tutustuimme yhteen tällaiseen vaatimattomaan peltihökkelialueeseen jalkaisin.

Retken varsinainen opas ei voinut tulla tälle alueelle turvallisuussyistä ollenkaan, vaan meitä tuli kierrättämään alueelle asuva paikallisopas. Näimme kierroksen loppupuolella parakissa toimivan baarin, jolloin kysyimme paikalliselta oppaaltamme voimmeko käydä siellä oluella. Opas mietti pitkään onko se mahdollista, mutta lopulta päästi meidät sinne sammuttamaan janomme.

Baarissa ensimmäisenä vastaan tullut asiakas katsoi meitä kummissaan ja kysyi ensimmäiseksi mistä me olemme ennen kuin ehdimme edes oluita tilaamaan. Kun vastasin että olemme Suomesta, niin hän kysyi välittömästi, että Haka, Honka vai HJK? Siinä vaiheessa olin mennä sanattomaksi, mutta vastasin näistä vaihtoehdoista luonnollisesti Hakan. Paikalliset olivat sen verran innoissaan alueen ulkopuolelta tulleista asiakkaista, että pari heistä halusi luovuttaa meille muovituolinsa ja ottivat itse seisomapaikat baarin ainoa pöydän ympäriltä. Kun jäimme pöytäseurueen kanssa juomaan oluemme, niin selvisi vastaus tähän hämmästyttävään kysymykseen. Sinä vuonna HJK:ssa pelasi Etelä-Afrikassa syntynyt jalkapalloilija ja kysyjä itse oli intohimoinen jalkapallon seuraaja.

Parakkibaari itsessään oli aika mielenkiintoinen kokemus, sillä osa asiakkaista joi tyylikkäästi omista pulloistaan alkoholia suoraan pullosta. Muutama lapsikin pyöri pöydän ympärillä ja varmasti ihmettelivät, keitä nämä vieraat kasvot baarissa olivat. Yksi seurueen jäsenistä halusi kuvata kamerallani pöytäseuruetta samalla kun jutustelimme jalkapallosta. Pienimmät oluet baarissa oli 0,75 litran pulloja, joten ehdimme jonkin aikaan tarinoimaan hyvässä seurassa ennen kuin jatkoimme kiertoajeluamme eteenpäin. Jalkapallo on kyllä usein yhdistävä tekijä, vaikka on jalkapallo-ottelusta aikoinaan alkanut Hondurasin ja El Salvadorin välinen sotakin. Meidän reissulla sitä vastoin juotiin olutta hyvässä sovussa jalkapallosta keskustellen.

Jalkapallon MM-kisat näkyi myös Soweton townshipeissä - toivo paremmasta?

Jalkapallon MM-kisat näkyi myös Soweton townshipeissä – toivo paremmasta?

Nappulat pelasivat jalkapalloa kaduilla ja otti minutkin peliin mukaan.

Nappulat pelasivat jalkapalloa kaduilla ja otti minutkin peliin mukaan.

Jano pääsi yllättämään ja baarikin löytyi.

Jano pääsi yllättämään ja baarikin löytyi.

Iloinen seurueemme keskustelee jalkapallosta.

Iloinen seurueemme keskustelee jalkapallosta.

Ensipuraisu - tuntematon paikallinen kuvaaja kamerallani.

Ensipuraisu – tuntematon paikallinen kuvaaja kamerallani.

Jalkapallo yhdistää maailmalla.

Jalkapallo yhdistää maailmalla.

Jalkapalloa ja olutta,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Mikä on sinun minitarinasi maailmalta? Haastan sinut kertomaan, missä Suomi tai suomalaisuus on tullut vastaan yllättävässä paikassa maailmalla?

Etelä-Afrikan kiertomatka