Italian viinialueet levittäytyvät ympäri maata

Yksi hyvä tapa tutustua Italian viinialueisiin on tutustua korkeintaan pariin maakuntaan kerralla. Italian viinitilat edustavat oman maakuntansa perinteitä ja ovat samalla kulttuurimatkailua parhaimmillaan. Eri viinitiloja kiertäessä kannattaa tutustua alueen pieniin kaupunkeihin, joissa majoittautuessa pääsee nauttimaan alueen ruokaperinnöstä. Eikä ollenkaan huono idea ole majoittautua maaseudun rauhassa viiniköynnösten keskellä rentouttavaa lomaa viettäen.

Monelle meistä koronavuosi 2020 on peruuttanut monia reissuja, ja pitkä matkustamattomuus ulkomaille on luonut patoutuneita unelmia. “Jos nyt voisin lähteä mihin vain”, niin itsellä makumatka Italiaan olisi ensimmäisenä toiveissa. Joko pitkäviikonloppu Roomassa tai vaihtoehtoisesti viinitilamajoitus Toscanassa houkuttelisi tällä hetkellä eniten. Minne sinä haluaisit matkustaa juuri nyt, jos se vain olisi mahdollista?

* Kaupallinen yhteistyö Casa Viticola Zonin ja Juomavinkki.

Zonin Prosecco 1821 Brut

Zonin Prosecco 1821 Brut

Italian viinialueet Venetosta Piemonteen, Pugliasta Toscanaan

Kaikki Italian 20 maakuntaa tuottavat ahkerasti viinejä, mutta suurin osa tunnetuimmista viineistä tulee Piemontesta, Pugliasta, Sisiliasta, Toscanasta ja Venetosta.

Casa Viticola Zoninin viinitiloja löytyy ympäri Italiaa seitsemältä eri viinintuottaja-alueelta. Jokaisella Zonin1821 brändiin kuuluvalla viinitilalla on omat viininsä ja sitä kautta oma alueellinen historiansa. Tuotemerkeistä tunnetuin Zonin Processo Brut tuotetaan Zonin viinitilalla Veneton maakunnassa neljäkymmentä kilometriä Veronasta itään ja puolet enemmän Venetsiasta länteen.

Zonin1821 on yksi Italian ja siten koko maailman tunnetuimmista viinintuottajista. Mikäli vierailee Zoninin viinitilalla Gambellarassa, kannattaa samalla tutustua historiallisen Vicenzan keskustaan. Länsimaista arkkitehtuuria kehittäneen Andrea Palladion Teatro Olympico on pakollinen vierailukohde.

Zonin1821 viinitilat Italiassa ja Amerikassa.

Zonin1821 viinitilat Italiassa ja Amerikassa.

Veneto

Veneto on paitsi Veronan ja Venetsian kaltainen kulttuurillinen kehto, niin erittäin laadukas viinialue Italiassa. Sieltä löytyy myös champanjan italialaisen vastineen Proseccon tuotantoalue, jonka kruununjalonkivenä toimii 200-vuotias Zonin. Proseccon nimi itse asiassa tulee lähellä Triesten kaupunkia olevasta Proseccon kylästä, mutta tunnetuimmat valmistajat löytyvät Veneton alueelta.

Veneton alueen kaupungeista itselle kaksi on ylitse muiden. Gardajärven itärannalla sijaitseva pieni ja viehättävä Malcesine on täydellinen kohde makumatkan ja aktiiviloman ystävälle. Takana nouseva Monti Baldo ja sen patikointimaastot ovat loistavat, itse Malcesinen kylässä voi nauttia täydellisiä illallisia Veneton alueen viinien ympärille rakennetuilla ateriakokonaisuuksilla.

Kaupunkilomaa haluaville joko yhdistelmämatkana tai kokonaan omana reissuna toimiva ehkäpä jopa maailman kiehtovin kaupunki Venetsia kutsuu seikkailuille. Se onkin ylivoimaisesti parhaimmillaan iltaisin tai todella aikaisin aamulla, jolloin eivät päiväturistit ole tehneet alueesta historiallista huvipuistoa. Kahden Venetsian reissun jälkeen ei voi kuin olla ihastunut tähän mystiseen kaupunkiin, jossa kiehtova Burano on vielä itsellä toistaiseksi kokonaan kokematta.

Gardajärvi Top 5 vinkit

Moni suomalainen on rakastunut Gardajärveen eikä ihme.

Moni suomalainen on rakastunut Gardajärveen eikä ihme.

Venetsian sivukujilta löytää mukavan rauhallisia lounaspaikkoja.

Venetsian sivukujilta löytää mukavan rauhallisia lounaspaikkoja.

Parasta Venetsiassa on illat kanaalien varrella.

Parasta Venetsiassa on illat kanaalien varrella.

Piemonte

Piemento on tunnettu erityisesti Barolon ja Barbarescon alueiden viineistä. Maakunta on kolmelta suunnalta vuorten ympäröimä, joten se tuo omat mausteensa alueen viinituotantoon. Torinon itäpuolella olevien Roeron, Langhen ja Monferraton kukkulaseutujen viinikulttuurimaisema on nostettu Unescon maailman­perintölistalle. Suomesta muuten ainoa Unescon maailmanperintölistalle päässyt maisema löytyy merenkurkusta.

Piemontessa on myös TV:stä tutun julkiskokki Jyrki Sukulan ja hänen vaimonsa Riikan viinitila Azienda Agricola Sukula. Se on luonnollisesti ollut myös monen suomalaisen makumatkailijan kohteena Piemontessa.

Piemonte, Lonely Planet: “Best region to visit in 2019”

Piemonten maisemat houkuttelevat road tripille.

Piemonten maisemat houkuttelevat road tripille.

Puglia

Apulia eli italialaisittain Puglia on myös yksi italian tunnetuimmista viinialueista, sillä se tuottaa nykyään jopa toiseksi eniten viiniä. Puglia on tunnettu erityisesti punaviineistään, mitä palvelee lämmin ilmasto. Puglian historiallista kaupungeista tunnetuimpia ovat Bari, Brindisi ja Lecce.

Masseria Altemura | Puglian Primitivon maisemissa

Puglia on oiva kohde makumatkailulle.

Puglia on oiva kohde makumatkailulle.

Masseria Altemura

Masseria Altemura

Toscana

Toscana lienee se kaikista suosituin viinialue, mikä jokaisen on koettava kerran elämässä. Ja kun siellä kerran tekee kunnon road tripin nauttien paikallisten viinien maailmasta makumatkailun merkeissä, sinne haluaa aina vain uudelleen. Toscanassa on lukuisia viinitiloja, joihin voi tutustua ja osallistua tastingeihin. Autoilijoiden on sylkäistävä kyllä suurin osa nautintoaineista pois, sillä sen verran isoja kaatoja maisteluissa tarjoillaan. Omasta mielestäni polkupyörä olisikin Toscanan viinitilavierailujen paras vaihtoehto 😉

Sattumoisin Toscanassa reissatessani road-tripin reitin varrella olivat sukulaisen vuokranneet huvilan Luccan pohjoispuolelta. Matkatessamme Luccasta kohti Cinque Terreä, pysähdyimme iltapäivän viettoon viiniviljelmien läheisyydessä olevalle huvilalle. Ennen illallista päätimme lähteä pelaamaan yhdeksän reikää golfia huvilan takapihalla olevalle golfkentälle, jota sukulaismiehet olivat viikon aikana ahkerasti kiertäneet. Itselle kierros oli sinänsä ikimuistoinen, että löin avauslyönnin suoraan kuppiin. Näin elämäni ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa hole-in-one näki päivänvalonsa ja sitä oli mukava juhlistaa illallisen kanssa luonnollisesti Chianti Classico punaviinillä.

Toscanassa on lukuisia upeita pieniä kaupunkeja, joita kannattaa tutkia viinitilavierailujen ja makumatkailun lomassa. Lucca, San Gimignano, Siena ja Pienza ovat niistä parhaasta päästä. Tietysti monia kiehtoo myös Toscanan suurin kaupunki Firenze, mutta parasta Toscanaan ovat nämä hieman pienemmät historialliset kaupungit.

Toscanan nähtävyydet – 10 vinkkiä Toscanaan

Castello di Albola

Castello di Albola

Viinitilavierailut ovat samalla tutustumista Toscanan historiaan.

Viinitilavierailut ovat samalla tutustumista Toscanan historiaan.

Barone Ricasoli on yksi tunnetuimmista Chianti Classicon tuottajista tuhannen vuoden takaisella historiallaan.

Barone Ricasoli on yksi tunnetuimmista Chianti Classicon tuottajista tuhannen vuoden takaisella historiallaan.

Museona toimivaan Podere Belvederen maatilaan ei voi olla törmäämättä Toscanasta kertovissa matkakirjoissa ja -jutuissa.

Museona toimivaan Podere Belvederen maatilaan ei voi olla törmäämättä Toscanasta kertovissa matkakirjoissa ja -jutuissa.

Chianti sekoitetaan Sangiovese-, Canaiolo- ja Malvasia Bianca -rypäleistä.

Chianti sekoitetaan Sangiovese-, Canaiolo- ja Malvasia Bianca -rypäleistä.

Italiassa viini on läsnä kaikkialla

Kun matkailee Italiassa, niin viini on läsnä kaikkialla. Vaikka itse teen oluenmakuisia unelmareissuja kaikkialle maailmassa, niin varsinkin klassisissa viinimaissa punaviini vie voiton lähes poikkeuksetta muutamia käsityöläisoluita lukuun ottamatta. Italia on erinomainen esimerkki maasta, missä punaviini on aina varmempi valinta kuin olut – ellei sitten ole poikkeuksellisista ravintoloista kysymys.

Jotta totuus ei unohtuisi. Mitä onkaan illallinen pitkän kaavan kautta, jos ei olisi pääruuan kanssa nauttittavan punaviinin kanssa alkumaljaksi Baladin pienpanimon olutta.

Jotta totuus ei unohtuisi. Mitä onkaan illallinen pitkän kaavan kautta, jos ei olisi pääruuan kanssa nauttittavan punaviinin kanssa alkumaljaksi Baladin pienpanimon olutta.

Cervinia ja Madonna di Campiglio

Laskettelu Alpeilla aurinkoisella säällä on yksi hienoimpia asioita maailmassa, miten voi vapaa-aikaansa käyttää. Aamulla aikaisin ylös aamupalalle, hissien auetessa kohti korkeuksia ja päivä vauhdikkaasti lasketellen kauniissa maisemissa. Lounaalla luonnollisesti lasi punaviiniä pastan kanssa ja apres-ski aloitellaan ennen viimeistä laskua aurinkoisessa rinneravintolassa. Paras palautusjuoma on vehnäolut, mutta viimeistään illalliselle on aika nauttia punaviiniä. Ja sama kaava toistuu niin monta päivää, kuin reissussa ollaan.

Cervinia – laskettelua Euroopan katolla

Alpeilla itselle palautusjuomana rinteessä toimii paremmin vehnäolut kuin viini.

Alpeilla itselle palautusjuomana rinteessä toimii paremmin vehnäolut kuin viini. Tosin tässä olla Dolomiiteillä.

Gardajärvi

Vaikka Alpit ovat kauniit talvella, niin onhan ne vasta upeat kesällä. Alppien lisäksi Italiassa Dolomiitit ja Gardajärven maisemat tarjoavat upeita vuorimaisemia patikoijille. Päivä raikkaassa ulkoilmassa ja ilta esimerkiksi tunnelmallisessa Malcesinen kylässä pullo punaviiniä nauttien illalliselle antaa elämälle perspektiiviä. Sitä varten tehdään töitä, että on mahdollista nauttia elämän hienouksista hyvän ruuan ja lasillisen äärellä urheilusuorituksen päätteeksi. Tai ainakin itsestä siltä tuntuu.

Viime vuosina olen innostunut erityisesti patikoinnista korkeuksissa.

Viime vuosina olen innostunut erityisesti patikoinnista korkeuksissa.

Rooma

Vaikka Roomassa itsessään ei viinitiloja ole, niin Italian pääkaupunki on loistava tutkimuskohde makumatkailun ystäville. Toki Rooman kulttuurikohteet eivät lopu koskaan kesken, mutta ei kannata ahmia liian suuria määriä käymiskohteita samalle päivälle. Ruoka ja juoma on vähintään yhtä tärkeää lomaillessa Roomassa!

Eikä pelkästään viinien nautiskelua tarvitse itse Roomaan jättää, sillä sieltä on helposti saavutettavissa vuokra-autolla lukuisia viinitiloja. Siten Rooman kaupunkiloman voi yhdistää hyvin myös pienimuotoiseen road tripiin, jossa käy tutustumassa lähimaakuntien viinitiloihin.

Rooman nähtävyydet – mitä nähdä ja tehdä Roomassa

Roomassa kannattaa tutkia hyvät ruokapaikat etukäteen.

Roomassa kannattaa tutkia hyvät ruokapaikat etukäteen.

Rimini, Riccone ja San Marino

Monelle ensikosketus Italiaan on tullut rantaloman muodossa, niin minullekin. Ensimmäinen kohde aikoinaan Italiassa oli Riccione, jonne sain serkkuni kautta todella edullisen reissun. Riccionesta on helppo tehdä päiväreissut niin San Marinoon kuin Venetsiaan, joten samalla tuli nähtyä Emilia-Romagnan maakunnan lisäksi Venetoa.

Rimini – rantaloma italialaisittain

San Marino on vähintään päiväretkeinen arvoinen kohde pitkällä historiallaan.

San Marino on vähintään päiväretkeinen arvoinen kohde pitkällä historiallaan.

Cinque Terre

Koko postauksen idea sai itse asiassa alkunsa Cinque Terrestä. Ostin viidellä eurolla 1000 palan palapelin viime viikolla kauppareissulta, koska siinä oli itselle rakas Manoralan kylä. Patikoin pitkään haaveilemani Cinque Terren kylät kylästä kylään ja nautin loistavan päivällisen Manoralan kylässä samassa ravintolassa, mistä palapelin kuva oli otettu. Samassa itselle nousi muistot itselle tärkeistä asioista: liikunnasta, hyvästä ruuasta ja lasillisesta punaviiniä (tai kahdesta).

Vaikka Cinque Terre on jopa liian suosittu niin kuin Venetsia, niin silti onhan molemmat todella upeita kohteita. Mene näihin mieluummin talvella, jolloin saat edes hetken rauhaa. Patikoimalla kylästä kylään viiniviljelmien reunoilla pääset nauttimaan yhdestä maailman upeimmasta reissukohteesta.

Cinque Terre – päiväpatikointi kylästä kylään

Vernazzan palapeliä tehdessä ja hetkeä muistellessa.

Vernazzan palapeliä tehdessä ja hetkeä muistellessa.

Osallistu viinimaistelutilaisuuteen kotisohvalta

Juomavinkki järjestää joulun alla kolme erillistä viininmaistelutilaisuutta Facebookissa. Maisteltavat juomat voi ostaa kotiin Alkosta, jolloin pääsee asiantuntijoiden kanssa tutustumaan eri viinintuottajien juomiin. Osallistuminen ei maksa mitään, paitsi mitä Alkosta ostettaviin juomiin menee rahaa. Ensimmäisenä on vuorossa Italiasta Veneton maakunnasta Zonin, joka täyttää ensi vuonna 200 vuotta. Perinteinen Zonin Prosessco Brut sai juhlallisuuksiin uuden pullon, jonka on suunnitellut Italian merkittävimpiin muotoilijoihin kuuluva Pininfarina. Uutuutena maistellaan juuri Suomeen myyntiin tullutta Zonin Proseccon Rosea, sillä proseccon roseen valmistus vapautui Italiassa vasta tänä vuonna.

PERJANTAINA 11. JOULUKUUTA 2020 KLO 17.00 – 17.30
IG Live Afterwork – Joel Harkimo ja Prosecco Rosé uutuus

TORSTAINA 17. JOULUKUUTA 2020 KLO 19.00 UTC+02 – 20.00
Facebook Live viinitasting – joulunajan viinivalinnat

PERJANTAINA 18. JOULUKUUTA 2020 KLO 18.00 – 18.30
IG Live Afterwork – Christoffer Strandberg ja joulun roseet

Zonin Prosecco 1821 Rosé

Zonin Prosecco 1821 Rosé

Zonin Prosecco 1821 design by Pininfarina

Zonin Prosecco 1821 design by Pininfarina

Summa summarum: Italia, jos mikä, on makumatkan arvoinen erilaisine maakuntineen. Italian viinitilat houkuttelevat vierailuille ja jopa majoituskohteeksi viinin ystäville. Italian viinialueet ovat sen verran erilaisia, että niitä voi lähteä tutkimaan aakkosjärjestyksessä pullo kerrallaan…

Wine elämää Italiassa,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Uskoakseni löydän itseni Manoralasta viinilasi kädestä ennen kuin palapeli on valmis, sillä sen verran pieniä paloja on kyseessä…

* Kaupallinen yhteistyö Casa Viticola Zonin ja Juomavinkki.

Lue lisää Italian viinialueista:

Lisää luettavaa viinimatkailusta:

Finger Lakesin viinitilat ja pienpanimot