Oluenmakuisia unelmareissuja ympäri maailmaa

Ensinnäkin suuret kiitokset teille rakkaat lukijani! Tasan kuusi vuotta sitten laitoin pitkän harkinnan jälkeen matkablogin pystyyn. Uskoin omien reissutarinoiden ja ennen kaikkea kohteiden matkavinkkien auttavan myös muita matkailuja rakastavia tekemään elämyksellisempiä reissuja niin maailmalla kuin kotimaassa. Vuosien saatossa blogin lukijamäärät ovat kasvaneet jopa merkittäviin mittasuhteisiin, ja nykyään voisin todeta jo olevani jonkinlaisessa yhteiskunnallisessa vastuussa kirjoituksieni kanssa. Eli ei voi olla kuin kiitollinen, sillä harva saa kirjoittaa tarinoitaan parhaimmillaan 60000 lukijalle kuukaudessa. Vaatimattomasti todeten Kohteena maailma lienee Suomen luetuin matkailuun keskittynyt blogi, jota on luonnollisesti edesauttanut rakkaus kotimaatani kohtaan. Vaikka mielelläni lähden reissuun ulkomaille, niin olen tutkinut ja käynyt myös lähes kaikissa Suomessa kaupungeissa luontokohteista puhumattakaan. Oluenmakuisia unelmareissuja matkataan siis ympäri maailmaa, kotimaata unohtamatta! Siitä on Suomen suosituin matkablogi tehty.

Ensimmäisen postauksen aiheuttamaa pohdintaa...

Ensimmäisen postauksen aiheuttamaa pohdintaa…

Kohteena maailma – Suomen suosituin matkablogi

Uskoakseni moni miettii, millä ihmeellä keski-ikäinen äijä kerää niinkin paljon lukijoita nuorten kauniiden naisten suosimassa matkablogimaailmassa? Vastaus on helppo, sillä lähes kaikki suosituimmat matkabloggaajat ovat keskimääräistä vanhempia. Laji kuin laji, urheilutermein kaikki perustuu määrätietoisuuteen, intohimoon ja kokemukseen. Sekä blogin pitkäkestoisuuteen eli useamman vuoden bloggaamiseen.

Avaan tässä postauksessa ajatuksiani bloggaamisesta ja matkailun maailmasta.  Uskoakseni kuuden vuoden aikana olen saanut hyvän kuvan matkablogien maailmasta.

Todettakoon tarkennuksena se, että osalla matkabloggaajista on huomattavasti enemmän vakilukijoita kuin minulla. Siksi esimerkiksi yhteistyökumppanien kannattaa aina miettiä tarkkaan, mitä yhteistyöltä halutaan. Oman blogini vahvuus on se, että minut löytää usein kärkipallilta Googlen hakutuloksista. Siksi lukijamäärät ovat suuria, mutta blogiani ei niinkään lueta “oman itseni takia”. Se sopii minulle mainiosti, sillä tarkoitus olikin alun perin kertoa vinkkejä samoihin kohteisiin reissaaville. Mielikuvamarkkinointiin löytyy parempiakin matkabloggaajia, joita on lueteltu alla oikein nimeltäkin.

Turku on ollut yhteistyöreissukohteena mm. perhematkailun kautta.

Turku on ollut yhteistyöreissukohteena mm. perhematkailun kautta.

Menestyvän blogin salaisuus

Miten harrastusblogista on voinut kehkeytyä Suomen luetuin matkablogi? Siihen tietysti ei ole yhtä vastausta olemassa, mutta uskon pienen rosoisuuden auttavan lukijoita samaistumaan kirjoituksiin. Lasten kanssa reissatessa elämä ei ole pelkästään sitä “ihanaa ihanaa”, mutta niiden kanssa voi tehdä lähes kaikkia samoja asioita mitä ilman lapsiakin. Toki ravintolakokemukset yöelämän osalta jäänee aika vähälle, mutta “oluenmakuisia unelmareissuja” voi tehdä myös lasten kanssa. Se auttaa jo paljon, kun ei suunnittele reissuja pelkästään lapsia varten vaan ne ovat osa matkaseuruetta. Eli kannattaa suunnitella päivät niin, että on joka päivä jotain lapsille ja jotain aikuisille. Rehellisten sanoen kolmevuotias nappula ei muista reissusta mitään vuosien päästä, mutta mukavan loman viettänyt vanhempi kyllä muistaa. Ja kun vanhemmat viihtyvät reissussa, niin silloin viihtyvät kyllä nappulatkin!

Isompien poitsujen kanssa voi tehdä jo mitä vain lomareissuilla.

Isompien poitsujen kanssa voi tehdä jo mitä vain lomareissuilla.

Paljonko tähän on rahaa tarvittu

Itsellä on ollut sellainen periaate, että en käytä euroakaan blogini mainostamiseen enkä postausten näkyvyyteen. En ole blogissani pitänyt mainoksia, mutta se on enemmänkin laiskuudesta kiinni kuin periaatteesta. Kaupallisia yhteistyöjuttuja teen aina silloin tällöin toiminimeni kautta ja ne postaukset on merkitty asianmukaisin merkinnöin.

Haluan olla elävä esimerkki siitä, että lukijoita voi saada ilman mainostamista somessa tai Googlessa. Mainostaminen omalla rahalla ei ole ollenkaan huono idea, mikäli hommaa tekee työkseen. Toisaalta sitten yhteistyökumppaneiden kannattaakin panostaa postausten jakamiseen, tosin siinä olisi paljon parannettavaa monellakin toimijalla.

Parhaimmillaan yli miljoona näyttökertaa Googlen hakukoneessa kuukaudessa.

Parhaimmillaan yli miljoona näyttökertaa Googlen hakukoneessa kuukaudessa.

Mikä on jaksamisen salaisuus

Matkablogin kirjoittaminen on aikaa vievää puuhaa. Varovaisesti arvioiden sanoisin käyttäneeni siihen 10 tuntia viikossa viimeisen kuuden vuoden ajan. Käytännössä se tarkoittaa itsellä pääasiassa sitä, että se on suoraan pois yöunista. Ainakin toistaiseksi se on tuntunut itsestä kuitenkin mielekkäältä, sillä onhan meillä kaikilla harrastuksia. Oma salaisuus on se, että pidän tarvittaessa lomaa kirjoittamisesta. Usein varsinkin marraskuut ovat hyvä aikaa vetää happea niin kuin tänä vuonna, ja kirjoittaja ennen tätä postausta on ollut kolmen viikon ansaitulla lomalla.

Kolmen viikon loma blogista päättyi mukavaan viikonloppuun Turussa.

Kolmen viikon loma blogista päättyi mukavaan viikonloppuun Turussa.

Bloggaamisen varjopuolet

Blogin tekemiseen ja kaikkeen sometouhuun menee paljon aikaa. Lisäksi varjopuolena matkablogia kirjoittaessa on tutut, joita vituttaa, kun on päässyt tekemään jotakin kivaa yhteistyökumppanin kustannuksella. Onneksi suurin osa tajuaa kuitenkin sen, että korvaus on aika pieni käytettyyn aikaan nähden. Ja jos on eri mieltä, niin ei muuta kuin matkablogia kirjoittamaan!

Blogin kautta pääsin Lonnan saunaan ensimmäisten joukossa.

Blogin kautta pääsin Lonnan saunaan ensimmäisten joukossa.

Kiitokset kuuluvat

Lista kiitoksista olisi loputon. Haluan kuitenkin nostaa muutaman nimen esiin, sillä heidän merkitys matkabloggaajana jaksamiseen syksyn harmaina tunteina vuosittain on ollut todella suuri!

  1. Kaikki reissukaverit, kenen kanssa on vuosien saatossa reissattu. Sponen kanssa Coast to Coast 1994 on ollut reissuista se rakkain. Vepin kanssa valloitettiin Alpit jo 17-vuotiaana, jonka innoittamana Alpeista on tullut itselle yksi rakkaimmista matkakohteista ympäri vuoden. Kolmanneksi haluan nostaa esiin Basson, jonka kanssa on myöskin tehty useampi reissu sokerina pohjalla 2010 Etelä-Afrikan kiertomatka jalkapallon MM-kisojen aikaan.Sitten tietysti peli-, ja urheilureissut kavereiden kanssa on aina huikeita tapahtumia. Sekä Tieturin aikaisen työporukan vapaa-ajanreissut Itä-Eurooppaan – niitä muistelee aina mielellään.Monien useamman yhteisen reissun tehneiden huippukavereiden lisäksi nostan jalustalle muksuni, joiden kanssa on mukava reissata. Sekä tietysti puolisoni, hänen kanssaan on kierretty maailmaa ja kotimaata niin lasten kanssa kuin ilman monia huikeita reissuja. Ja tietysti extra-bonukset siitä, että olen saanut reissata edelleen myös kavereiden kanssa 😉
    Sponen ja Basson kanssa Bahrainissa.

    Sponen ja Basson kanssa Bahrainissa.

    "Daltonin veljekset" Tallinnassa.

    “Daltonin veljekset” Tallinnassa.

    Itävallan mestarit aloittamassa juhlintaa.

    Itävallan mestarit aloittamassa juhlintaa.

    Vanhojen työkavereiden kanssa jossakin päin Itä-Eurooppaa.

    Vanhojen työkavereiden kanssa jossakin päin Itä-Eurooppaa.

  2. Ilkka “Ili” Varmavuo – Kohteena maailma -blogin vieraskirjoittaja. Interweb-ystävyys, samanlaiset harrastukset ja intohimot. Ili on itsestä muutaman vuoden vanhempi parannettu painos. Huikea kaveri, jonka kanssa tulemme toteuttamaan vielä yhdessä sellaista, että kuuluu ja näkyy. Ainakin kuuluu!
    Ilkka kirjoitti kattavan oppaan Finger Lakesin viinialueesta pienpanimoineen Kohteena maailma -blogiin.

    Ilkka kirjoitti kattavan oppaan Finger Lakesin viinialueesta pienpanimoineen Kohteena maailma -blogiin.

  3. Rakkaat matkabloggaajakaverit (tiedätte kyllä ketkä) – teidän merkityksenne on kaikista suurin mitä tulee blogin kirjoittamiseen! Voisin helposti luetella ainakin parikymmentä nimeä, jotka ovat inspiroineet minua matkan varrella. Osa teistä on Suomen kovimpia ja menestyneimpiä matkabloggaajia, jotka ovat olleet varsinkin alkuvuosina omia idoleitani. Monet teistä ovat nykyään ammattilaisia, jotka elättävät itsenne matkabloginne kautta kokonaisvaltaisina sisällöntuottajina ja vaikuttajamarkkinoinnin ammattilaisina. Veerasta on tullut jopa julkkis, Nella on kalastuksen ohella kirjailija ja Sanna on Suomen aurinkoisin matkailualan sisällöntuottaja. Saana puolestaan perusti vastuullisen matkailun median.Matkablogia kirjoittaessa ei ole merkittävintä inspiraatiolle kuitenkaan lukijamäärät, vaan yhteiset tarinat ja ajatukset. Mikan kanssa on vaihdettu lukuisia tunteja ajatuksia matkailusta ja bloggaamisesta – sekä tietysti jalkapallosta. Oluen ystävinä Ne tammelat Ilkka on matkailijana pitkälti samanlainen kuin itse ja luonnollisesti kotikaupunginosan Antti pitää aina mainita miettiessä matkailualan ihmisiä rakkaudesta lajiin. Antti – teemme sinun kanssa vielä jotain muita inspiroivaa sovitusti, kun koronapöly laskeutuu. Ja sinulle Tomi on aina paikka matkabloggaajien tapahtumiin Kohteena maailma -kuvaajana ;-)Sanomatta selvää on vielä, että nyt pitäisi mainita lukuisa joukko muitakin matkabloggaajia jotka ovat tukeneet omaa matkaani ajatuksen vaihtajina ja tietysti yhteisissä inspiraatiota antaneissa tapahtumissa. Totean vain, että siinä missä itse toteutan omaa matkablogiani harrastepohjalta määrätietoisesti eteenpäin, niin samaa voi sanoa huomattavasti pidempään kirjoittaneesta seniorimaailmanmatkaaja Pirkosta. Yli sadasta maasta kirjoittaneen Meriharakan tarinat ovat sellaisia, että niitä on aina miellyttävä faktoineen lueskella. Mikäli puolestaan haluan inspiroitua luonnosta, luen ja katselen Elinan tarinoita safareilta.
    Veera Biancan kanssa nähtiin pikaisesti Dublinissa.

    Veera Biancan kanssa nähtiin pikaisesti Dublinissa.

    Ilkan näin pari viikkoa takaperin Konttorilla.

    Ilkan näin pari viikkoa takaperin Konttorilla.

    Tämän jengin kanssa on aina hauskaa.

    Tämän jengin kanssa on aina hauskaa.

    Tuusulajärven rantamaisemissa paikallisoppaana oli Lähtöportti -blogin Mika.

    Tuusulajärven rantamaisemissa paikallisoppaana oli Lähtöportti -blogin Mika.

  4. Mahtavat yhteistyökumppanit, joiden tuotteita ja matkailualueita voi aina käsi sydämellä kehua. Satu Hirvenoja – #kissmyturku – voi kuinka Suomen matkailualueet ja matkailuyrittäjät olisivat kaikki yhtä lailla rakkaudesta lajiin kuin sinä ja tiiminne! Toisena haluan muita ylemmäksi nostaa Ruka-Kuusamon matkailun, jotka ymmärtävät, että matkailublogin SEO jälki elää vuosia, siinä missä Instagram-kuva huonoimmillaan tunteja. Kolmanneksi mainitsen vielä Juomavinkin, joka sopii jo nimensä mukaisesti oluenmakuisiin unelmareissuihin, joilla voidaan vaikkapa tutustua Jameson viskitislaamoon Dublinissa.
    Oman viskin valmistaminen on tarkkaa puuhaa.

    Oman viskin valmistaminen on tarkkaa puuhaa.

  5. Todellakin kaikki lukijat äidistä ex-anoppiin! Ilman teitä, ei olisi Kohteena maailma -blogia. Vaikka kuinka mukava on kirjoittaa tarinoita, niin sen verran aikaa vievää puuhaa se on, että ilman lukijoita ei motivaatio olisi varmasti jatkunut näin kauaa. Olen aina sanonut, että ensimmäinen vuosi blogin kirjoittamista on vaikein, mutta toinen vuosi se vasta vaikea onkin! Nyt tämä seisemäs alkava vuosi menee jo jotenkin sellaisena normaalina rutiinina, jota ilman ei osaa olla. Varsinkin, kun juttuvarasto on loputon ja lisää tulee koko ajan. Ai niin, ei ketään lukijaa voi nostaa ylitse muiden. Mutta haluan todeta sinulle Anne T. – olen erityisen kiitollinen sinun aktiivisuudestasi kommentointiin niin blogin puolella kuin keskusteluihin somekanavissani vuosien saatossa!

Terveiset matkailualalle

Itse matkailualan suurkuluttajana väistämättä mietin sitä, miksi monet matkailualalla toimivat yritykset ja alueelliset organisaatiot näyttävä välillä aika puuhastelijoilta. Yksi ongelma varsinkin erinäköisissä “Visit-organisaatioissa” on se, että ne toimivat julkishallinnon alla. Ja kaikki, jotka tekevät töitä sekä yritysmaailman että julkishallinnon kanssa, niin tietävät mitä tällä tarkoitan. “Hitaat liikkeet, helppo seurata” ei riitä enää tämän päivän matkailussa, vaan asioita pitää osata tehdä tehokkaasti ja dynaamisesti. Varsinkin koronakesän matkailussa näki sen, että osa yrityksistä oli tehnyt suunnitelmansa kesän suhteen toukokuussa ja olivat suljettuina “kaikkien aikojen kotimaanmatkailun kesän” heinä-elokuun turistiryntäyksessä.

Liian monessa matkailualan organisaatiossa ajatellaan tilanteita vain yhdestä suunnasta, kun pitäisi katsoa ja pohtia asioita eri kulmista. Paras esimerkki oli tänä keväänä tarjouskysely, jossa yksi “Visit”-organisaatio pyysi tarjousta kehittämälleen idealle. Lopputulos oli se, että kukaan ei tehnyt tarjousta aiheesta sellaisenaan, vaan kaikki olivat laittaneet pyydetyn aiheen pieneksi osaksi kokonaisuutta. Tämä ei käynyt tarjousta pyytäneelle organisaatiolle, ja siltä osin alueen edistäminen jätettiin kaikkien toimesta tekemättä. Ainoa lohtu oli se, että he myös luopuivat harvinaisen huonosta ideastaan, joka tuskin olisi kiinnostanutkaan kuin muutamia matkailijoita. Sen ympärille rakennettuna olisi kyllä ollut paljon kiinnostavaa tarjolla.

Toinen asia on asiakaspalvelu ja mahdolliset reklamaatiot. Ne pitää yritysten käsitellä siten, että asiakkaalle ei jää paha mieli. Suomalainen valittaa harvoin asiasta, niin silloin kannattaa kuunnella. Vaikka asiakas olisi väärässä, niin kannattaa käsitellä asia niin, että se ei ainakaan pahenna tilannetta. Asiakaspalvelu on herkkä laji, ja matkailuala jos mikä on asiakaspalvelua. Siksi henkilökunnan asiakaspalveluun kannattaa kiinnittää paljon huomiota.

VisitTurku on huippuesimerkki siitä, että tuote on kunnossa ja uusia innovaatioita syntyy koko ajan.

VisitTurku on huippuesimerkki siitä, että tuote on kunnossa ja uusia innovaatioita syntyy koko ajan.

Kohteena maailma tulevaisuudessa

Ehkäpä joitain lukijoita ja tuttuja kiinnostaa, mikä on Kohteena maailma -blogin tulevaisuus? Alkaako olemaan takki tyhjä vai löytyykö lisää vaihteita tulevaisuudessa? Mennäänkö harrastepohjalta edelleen vai aletaanko tekemään harrastuksen sijaan matkailumediaa ammatikseen? Vai vaihdanko matkailualan konsultiksi? Hyviä kysymyksiä, mutta toistaiseksi vähän vastauksia. Itsellä oli jo ajatus heittäytyä täyspäisesti matkailun maailmaan vuosi sitten, mutta pomolle tiedoksi (ettet menetä yöunia), niin tällä hetkellä jatketaan blogia edelleen harrastuksena. Sen verran kuitenkin pitää olla tavoitteita tulevaisuudessa, että ajattelin näin harrastepohjalta 100000 lukijaa kuukaudessa olevan sopivan kunnianhimoinen tavoite heinäkuulle 2022. Siihen saakka lupaan ainakin kirjoittaa oluenmakuisista unelmareissuista ympäri maailmaa kotimaata unohtamatta.

Satoa Goes Wildin kaltaisia tapahtumia voisi juontaa tulevaisuudessa.

Satoa Goes Wildin kaltaisia tapahtumia voisi juontaa tulevaisuudessa.

Rakkaudesta lajiin,
-Kohteena maailma / Rami

Kiinnostaako yhteistyö blogini kanssa? Lue lisää luvuista ja referensseistä vuosien varrelta, ja ota yhteyttä!

P.S. Koska kukaan ei ole profeetta omalla maallaan, niin blogin vuosipäivä otettiin vastaan vapaa-ajan reissulla Suomen Turussa. Kirjoittelen lähiaikoina tuhdit vinkit niin Turun parhaista ravintoloista kuin olutbaareista, joista molemmista on ollut postaus pidempään työn alla useine tutkimusretkineen. Samat sävelet koskevat tulevissa postauksissa kotikaupunkiani Tamperetta, joka on yhtä suositeltava lomakohde pitkälle viikonloppulomalle.

Blogin 6-vuotissynttäripäivää vietettiin Turussa.

Blogin 6-vuotissynttäripäivää vietettiin Turussa.