Avaruusraketteja katsomaan

Ilokseni huomasin viikonlopun leffatarjontaa katsoessa, että lauantaina eetteristä tulee kaikkien aikojen Bond-elokuva 007 ja kuuraketti. Tämä vuonna 1979 valmistunut spektaakkeli on siinä mielessä itselle varsin tärkeä elokuva, että se kolahti alitajuntaan 80-luvun alkupuolella sen nähtyäni ja siitä lähtien olen ollut ikuinen Bond-elokuvien fani! Olen varmaan nähnyt kyseisen elokuvan jo kymmeniä kertoja, mutta vanhempien poikien kanssa virittäydytään varmasti lauantai-iltana yhdessä television ääreen tätä katsomaan.

007 ja Kuuraketti

007 ja Kuuraketti

Hieman on pelit ja vehkeet ensimmäisestä kerrasta muuttuneet, sillä ensikosketukseni tähän elokuvaan oli silloisella tekniikan ihmeellä eli videonauhurilla. Parhaan kaverini isä oli hankkinut kylän ensimmäisen VHS-kasettinauhurin ja sai lainaksi jostain aina leffoja mitä sitten kaverini kanssa katseltiin aamuisin ennen kouluun lähtöä. Sinänsä mielenkiintoista oli se, että klo 9 aamuina katselimme vain puolikkaan leffan, mutta klo 10 aamuina ehdimme katsomaan koko elokuvan. Siihen aikaan elokuvia kun ei venytetty kuin muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta parituntiksi. Näin ollen kun elokuvan katseleminen alkoi klo 7.45, niin hyvinhän siinä ehti. Eniten olen jälkikäteen ihmetellyt sitä, miten jaksoimme herätä niin aikaisin joka aamu. Siinä olisi nykynuorisolle oppimista 😀

Avaruusmatkakohteita maan päällä

Liekö Kuuraketti, Taisteluplaneetta Galactica vai Star Wars ollut suurin innoittaja, mutta avaruus ja avaruusalukset on ollut jotenkin kiehtova aihe aina minulle. Sinänsä en nyt sen kummemmin ole kirjallisuutta tai muuta aiheesta tutkinut, mutta olen aina kiinnostunut paikoista missä avaruusrakettien ja avaruusasemien toimintaan voi maapallolla tutustua. Itse olen käynyt kolmessa paikassa eli Kosmonauttien museossa (Moskova), Kennedy Space Centerissä (Florida) ja Euro Space Centerissä (Belgia). Kaikki ovat näistä käymisen arvoisia paikkoja ja sopivat hyvin myös kouluikäisille mielenkiintoisina matkakohteina.

Kosmonauttien museo (Moskova) on oiva kohde Moskovan keskustassa. Ydinkeskustassa pääsee paikalle helposti metrolla ja vieressä on myös vierailun arvoinen Kansantalouden saavutusten näyttely, jossa on myös avaruuslentoihin varattu osasto. Yhdessä näihin kahteen kohteeseen saa helposti kulumaan useammankin tunnin eli on hyvä varata ainakin puoli päivää ja hienolla kesäilmalla saa koko päivänkin kulumaan mukavasti.

MIR

MIR

Vostok - Kansantalouden saavutusten näyttelyalueella

Vostok – Kansantalouden saavutusten näyttelyalueella

Kosmonautti

Kosmonautti

Kennedy Space Center (Cape Canaveral – Florida) on yksi Floridan tunnetuimpia nähtävyyksiä Atlantin rannalla, reilun tunnin ajomatkan päässä Orlandosta. Mikäli aikomuksena on joskus käydä Orlandon huvipuistoissa, niin yksi päivä kannattaa varata Kennedy Space Centerissä käyntiin. Itse tein vierailun tänne NASAn avaruussukkuloiden laukaisupaikalle pari kesää sitten poikani Valtterin kanssa, kun siirryimme Miamista Orlandoon pojan 11-vuotis synttärilahjareissulla. Jälkiviisaana olisi pitänyt jättää pysähdykset rantatiellä vähän vähemmälle, kun missasimme hieman päivän viimeisen sukkuloiden laukaisualusta -bussikierroksen. Eli jäipähän yksi syy siihen, että paikalla voisi vielä vierailla joskus toisen kerran.

Kennedy Space Center

Kennedy Space Center

Valtteri ja Atlantis-sukkula

Valtteri ja Atlantis-sukkula

Astronautti

Astronautti

Euro Space Center (Belgia) tuli nähtyä jopa hieman yllättäen pääsiäisenä, kun käytiin poikieni Rasmuksen ja Valtterin kanssa tutustumassa Benelux -maihin. Lonely Planetin opaskirjaa lueskellessa reissun lähtöä edellisenä iltana, tuli tällainen kohde esiin matkaoppaasta. Jälkeenpäin ajatellen olikin ihan kiva kohde, joskaan edes nettisivujen perusteella emme olleet aamulla paikalle mennessä varmoja siitä onko kohde ylipäätään auki vai kiinni. Aivan tyhjä parkkipaikka ei hyvää luvannut, mutta iloiseksi yllätykseksi paikka oli auki. Kyseisessä paikassa voisi osallistua myös koko päivän kestävään astronauttiohjelmaan, mikä näyttikin varsin mielenkiintoiselta. Suosittelisin käymään sen, jos tuolla päin on reissussa. Meiltä se jäi väliin, koska se olisi pitänyt varata etukäteen ja omien aikatauluttomuuksien takia se oli tällä kerralla mahdotonta. Kuukävelyä sentään testasimme…

Kokeilimme myös itse kuukävelyä

Kokeilimme myös itse kuukävelyä

Laitteella aikaan saatiin sama gravitaatiovoima, mikä Neil Armstrongilla oli kuussa. Oli vaikea pomppia eteenpäin lasien heijastaessa näkymää kuun pinnalta. Todella hieno kokemus!

Laitteella aikaan saatiin sama gravitaatiovoima, mikä Neil Armstrongilla oli kuussa. Oli vaikea pomppia eteenpäin lasien heijastaessa näkymää kuun pinnalta. Todella hieno kokemus!

Avaruuskoulutukseen kuuluu myös "multi axis chair"

Avaruuskoulutukseen kuuluu myös “multi axis chair”

Matkavinkkejä Bond-leffoista

Itse tykkään Bond-leffoista pitkälti myös sen takia, että ne on kuvattu mitä hienoimmissa paikoissa maapallolla. Usein reissuilla on tullut käytyä joissain paikoissa juuri sen takia, että niiden olemassaolosta on saanut vinkin Bond-leffojen kautta. Ainakin YEREBATAN SARNICI Istanbulissa (Salainen agentti 007 Istanbulissa) ja DAMNOEN SADUAKin kelluvat markkinat Bangkokin lähistöllä (007 ja kultainen ase) ovat sellaisia kohteita, että niissä ei välttämättä muuten olisi tullut käytyä. Toki monta muutakin Bond-elokuvista tuttua kohdetta on tullut nähtyä, mutta matkoilla en niitä varsinaisesti yritä mitenkään bongailla – sellaisiakin nimittäin on (007 Travellers -blogi).

Damnoen Saduakin kelluvat markkinat

Damnoen Saduakin kelluvat markkinat

Yerebatan Sarnici | Basilica Cistern

Yerebatan Sarnici | Basilica Cistern

Meduusan pää pylvään kannattimena, Yerebatan Sarnici | Basilica Cistern

Meduusan pää pylvään kannattimena, Yerebatan Sarnici | Basilica Cistern

Toki monta muutakin elokuvaa tai kirjaa on ollut inspiraation lähteenä reissuilla. Äidin kanssa Roomassa käytiin katsomassa Dan Brownin Enkelit ja Demonit -tapahtumapaikat, minkä varaan oli hyvä suunnitella päivän kävelyretket kaupungilla. Luin kirjan silloin loppuun juuri menomatkalla lentokoneessa, niin oli tapahtumat hyvin muistissa. Onhan nykyään monessa kaupungissa kiertoajeluita tai kävelyitä tiettyjen kirjojen mukaan, ja joskus ne voisivatkin olla ihan mielenkiintoisia.

Berninin Pyhän Teresan hurmio Santa Maria della Vittorian kirkossa (Tuli | Fire)

Berninin Pyhän Teresan hurmio Santa Maria della Vittorian kirkossa (Tuli | Fire)

Toki elokuvista on kotimaassakin tullut tiettyjä paikkoja mieleen, missä sitten on tullut käytyä joko työreissuilla tai varta vasten lomareissuilla. Käyn esimerkiksi joka kerta Turussa varmuuden vuoksi ottamassa parit oluet Uudessa Apteekissa, jos sattuisin näkemään Jussi Vareksen. Monacon kasinolla tietysti sitten juotiin Martini – shaken, not stirred. Hyvää elokuvailtaa!

-Kohteena maailma / Rami

P.S. Onko sinulla jotain elokuvista saatua matkavinkkiä, minkä olet toteuttanut tai on ns. Must-listalla?