Aktiiviloma Etelä-Afrikassa on elämys

Etelä-Afrikan yksi kuuluisimmista nähtävyyksistä on Garden Route, joka sijaitsee Kapkaupungista 400 km itään päin. Tämä 200 km pitkä rannikkotie Mossel Bay:stä Tsitsikamma National Parkin vieressä olevaan Storms Riveriin on sellainen pätkä luontonähtävyyksiä, että alueella saa kulumaan helposti viikon jos toisenkin. Tässä postauksessa keskitytään Storms Riveriin ja Tsitsikamma National Parkin tarjontaan aktiivilomailijan näkökulmasta. Aktiiviloma Etelä-Afrikassa on elämys!

Storms River Village – paratiisi keskellä ei mitään

Storms River Village on pieni kylä, joka on keskittynyt aktiivilomailijan palveluiden tarjoamiseen. Kylän vierestä on maailmankuulu kansallispuisto Tsitsikamma National Park, jonka kuuluisalle vaellusreitille (Otter Trail) on varattava osallistumisoikeus vähintään vuotta aikaisemmin. Tämän lisäksi alueelta löytyy lukuisia muitakin patikointi- ja vaellusreittejä sekä hieman vauhdikkaammasta menosta tykkääville maastopyöräilyreittejä. Adrenaliinin kohoamaan saa lähistöltä löytyvältä maailman korkeimmalta Benji-hyppypaikalta, puista toisiin mentävillä vaijeriliulla tai kumiveneellä koskilaskussa. Kaiken kruunaa eläimistö, mitä alueella elelee.

Storms River Village - pääkatu

Storms River Village – pääkatu

Storms River - kartta

Storms River – kartta (klikkaa suuremmaksi)

Viisi aktiivilomailun must-juttua

b1Vaeltaminen – mikäli sinulla on mahdollisuus varata ajoissa osallistumisoikeus viisi päivää kestävälle Otter Trailille, niin tee ihmeessä se! Itse en ole kyseistä vaellusta tehnyt, mutta haaveena se edelleen on. Tämä Etelä-Afrikan ensimmäinen virallinen 41 kilometriä pitkä vaellusreitti lähtee Storms Riverin suulta ja on aikataulutettu viiden päivän mittaiseksi. Päivämatkat on kohtalaisen lyhyitä, joten maisemia ehtii ihailemaan ajan kanssa. Ryhmän on mentävä sille annettua päivävauhtia pitkin eli kesto on aina viisi päivää. Huomattavaa kuitenkin matkan lyhyydestä huolimatta on se, että reitti on kuitenkin osittain haastava eli hyvässä kunnossa kannattaa olla. Matkan varrella ylitetään The Bloukrans River kahlaamalla, joka varsinkin talviaikaan saattaa olla melkoisen jäätävä kokemus. (The definitive Otter Trail guide)

Storms River Mouth - Otter Trailin lähtöpaikka

Storms River Mouth – Otter Trailin lähtöpaikka

Intian valtameren rannalla kulkevan Otter Trailin täydentää kokonaiseksi kierrokseksi sisämaassa kulkeva kuudelle päivälle aikataulutettu Tsitsikamma Trail (60 km), jolloin yhteyspituutta matkalle tulee kunnioitettavat 100 kilometriä ja 11 päivää.

b2Patikointi – mikäli olet enemmän kiinnostunut päiväpatikoinneista, niin siihenkin alueella on hyvät mahdollisuudet. Storms Riverin kylästä sijaitsee muutaman kilometrin päässä rannikolla Storms River Mouth, mistä Otter Rail lähtee. Halutessasi voit ensimmäiset kolme kilometria patikoida tätä kuuluisaa reittiä (Waterwall Trail) vesiputoukselle ja palata sitten takaisin lähtöpisteeseen. Kesäaikaan viimeinen sallittu lähtöaika on 14:30 ja talvella 13:30.

Vaihtoehtoisesti voit lähteä toiseen suuntaan patikoimaan Mouth Trailia, joka vie kuuluisalle riippusillalle. Itse teimme 2,5 tuntia kestäneen kävelyn, jossa kävimme katsastamassa riippusillan ja jatkoimme tästä vielä eteenpäin kiipeämällä mäenharjalle Viewpoint Trailia. Maisemat olivatkin sanoinkuvaamattoman kauniit ja retken kruunasi ryhävalaiden hyppely puolen kilometrin päästä rannasta. Vaikka valokuvat eivät niin kaukaa kovin hyvin onnistuneet, niin jokaisen hypyn äänen kyllä muistaa lopun elämäänsä – aivan kun Mosse olisi ajanut autotallin ovesta läpi.

Storms River suspension bridge

Storms River Suspension Bridge

Storms Riverin ylitys

Storms Riverin ylitys

Taustalla Storms River Mouth

Taustalla Storms River Mouth

Maisemat olivat henkeä salpaavat

Maisemat olivat henkeä salpaavat

Ryhävalaita katsellessa aika vierähti nopeasti

Ryhävalaita katsellessa aika vierähti nopeasti

Vaikka paluumatka oli samaa reittiä, niin näissä maisemissa ei se haitannut.

Vaikka paluumatka oli samaa reittiä, niin näissä maisemissa ei se haitannut.

Storms Riverin kylästä voi tehdä helposti myös kaksi lyhempää patikkaretkeä. Big Tree on paikallinen nähtävyys, joka onkin nimensä mukaisesti verraten iso. Ikää tällä puuvanhuksella on kiitettävät 800 vuotta.

Big Tree

Big Tree

Onhan se paksukin

Onhan se paksukin

Etelä-Afrikassa liikennemerkit ovat hyvin kuvainnollisia

Etelä-Afrikassa liikennemerkit ovat hyvin kuvainnollisia

Aivan kylän vieressä on Plaatbos Nature Reserve, joka ympäröi Tsitsikamma National Parkia. Täällä pääsee helposti tutustumaan tiheään korkeita puita olevaan metsikköön ja sen kasvillisuuteen.

Alueelle piti täyttää kulkukortit ja valita porukan opas - arvonta osui saksalaiseen Dieteriin

Alueelle piti täyttää kulkukortit ja valita porukan opas – arvonta osui saksalaiseen Dieteriin

Kevyttä liikuntaa maastossa

Kevyttä liikuntaa maastossa

b3Vaijeriliut (Tsitsikamma Canopy Tours) – Välttämättä maapallon toiselle puolelle ei tarvitse lähteä vaijeriliukuja puista toiseen kokeilemaan, sillä avataan tällä viikolla sellainen Tampereellekin Varalan liikuntaopiston yhteyteen. Storms Riverin vaijeriliukupuistosta tekee kuitenkin ainutkertaisen elämyksen liukujen pituudet ja korkeus, missä reitillä liikutaan. Harvoin tulee mieleen lähteä vaijeria pitkin liukumaan sata metriä puusta toiseen 30 metrin korkeudella maan pinnalta. Siihen nämä ainutlaatuiset vanhat korkeat puut (Outeniqua Yellowwood trees) tarjoavat mahdollisuuden. Retken kesto oli n. kolme tuntia sisältäen kymmenen eripituista liukua oppaiden valvovan silmän alla.

Ensin ohjeistettiin miten pidetään kiinni...

Ensin ohjeistettiin miten pidetään kiinni…

... sitten mentiin...

… sitten mentiin…

... ja lopuksi muistettiin jarrutella.

… ja lopuksi muistettiin jarrutella.

Välillä kikkailtiin niin puussa...

Välillä kikkailtiin niin puussa…

... kuin vaijereillakin.

… kuin vaijereillakin.

Reilua matkailua jos mikä. Yhtään naulaa ei ole puihin lyöty!

Reilua matkailua jos mikä. Yhtään naulaa ei ole puihin lyöty!

b4Blackwater tubing – Miltä kuulostaisi ajatus laskea kumirenkaalla vauhdilla virtaavaa Storms Riveriä pitkin? Itsestä ajatus ainakin tuntui varsin houkuttavalta, mutta valitettavasti talvella vesi oli niin alhaalla että tämä ei ollut mahdollista. Eli jos olet Etelä-Afrikassa kesällä, niin varaa itsellesi päivän tai puolenpäivän adrenaliinin täytteinen retki villille joelle.

Meidän harmiksi vesi oli liian alhaalla ja tämän lähemmäksi seikkailua ei päästy.

Meidän harmiksi vesi oli liian alhaalla ja tämän lähemmäksi seikkailua ei päästy.

b5Bloukrans Bridge BungyItseä ei Benji-hypyt ole korkeanpaikan kammosta lievästi kärsivänä kiinnostanut, mutta majapaikassa tapaamamme saksalainen kaveri oli lähdössä tätä maailman korkeimmalta kaupalliselta hyppypaikalta tehtävää suoritusta tekemään. Päätimme lähteä kaverini kanssa henkiseksi tueksi nauttimaan parit oluet hyppyjä seuratessa. Matkalla kuitenkin koin ahaa-elämyksen, että jos nyt joskus benji-hypyn aikoo hypätä, niin mennään kumiköyden varassa sitten kerralla korkeimmasta paikasta alas. Hyppäsin sitten kerralla kolme benjihyppyä – ensimmäisen, ainoan ja viimeisen.

Tosta korkea ponnistus ja linnun lailla alas

Tosta korkea ponnistus ja linnun lailla alas

Älkää nyt vaan tönätkö...

Älkää nyt vaan tönätkö…

Ponnistus jäi nokalla vaisuksi, sen verran jännitti hyppy tuntemattomaan.

Ponnistus jäi nokalla vaisuksi, sen verran jännitti hyppy tuntemattomaan.

Sillan korkeus on 216 metriä, hypyt painosta ja köysistä riippuen 160-180 metriä.

Sillan korkeus on 216 metriä, hypyt painosta ja köysistä riippuen 160-180 metriä.

Välillä mentiin alas, välillä ylös. Hetkittäin ei ollut aavistusta kumpaan suuntaan mentiin.

Välillä mentiin alas, välillä ylös. Hetkittäin ei ollut aavistusta kumpaan suuntaan mentiin.

The Bloukrans Bridge

The Bloukrans Bridge

Loppusanat

Mikäli matkustat Etelä-Afrikkaan, niin suosittelen lämpimästi viettämään vähintään muutaman päivän Storms Riverin ja Tsitsikamma National Parkin alueella. Aktiivinen tekeminen ei lopu heti kesken, siitä pitävät huolen lukuisat vaellus- ja patikkareitit. Näiden viiden ohjelmanumeron lisäksi alueella on erinomaiset maastopyöräreitit, rantatörmällä sijaitseva golfkenttä (Fynbos golf course) sekä mahdollisuus kanoottiretkille Storms Riverin suulla. Lisäksi lähistöllä on mahdollisuus sekä tutustua villieläimiin että laiskotteluun rannalla. Kun tähän yhdistetään koko Garden Route, teet matkan samalla yhdelle koko Etelä-Afrikan kauneimmista alueista.

-Kohteena maailma / Rami

P.S. Mikä näistä aktiviteeteistä olisi oma suosikkisi?

Kapkaupungin jutut kootusti:

Aktiivilomaa ja eläimiä Etelä-Afrikassa:

Etelä-Afrikan kiertomatka