Tamperrada ravintolafestari

Tamperrada 2018 on Suomen suurin ruokatapahtuma ja se näkyy viikon ajan (13.-17.8.2018) Tampereen katukuvassa. Tarjolla on 55 eri ravintolan kilpailupintxoa ja yhteensä tarjolla on parisataa makupalaa maisteltavaksi. Kolmen euron hintaiset pintxot antavat samalla pienen näytteen kunkin ravintolan osaamisesta, minkä perusteella voi valita seuraavia ravintolavierailujaan.

Pintxot ovat Baskimaan tapa nauttia iltaa kävellen ravintolasta toiseen samalla nauttien viinilasin siellä toisen täällä. Iltaisin se on Tampereella mahdollista klo 16-21 välillä, jolloin 49 ravintolaa tarjoaa pintxojaan. Päivällä lounaspintxoja klo 11-16 tarjoaa kuusi ravintolaa, jotka kävin testaamassa maanantain lounastunnilla. Tässä raportti ensivaikutelmasta tämän vuoden tapahtumaan.

Lue lisää tapahtumasta ja sen historiasta:

Tamperrada - Suomen suurin ravintolafestari

Tamperrada – Suomen suurin ravintolafestari

Lounaspintxot testissä

Maanantain lounastunnilla ehti hyvin kiertämään Tampereen keskustan viisi lounaspintxopaikkaa. Aloituspaikaksi valikoitui Tampereen kauppahallin laatukaksikko – ravintola 4 Vuodenaikaa ja Kalakauppa Nygrén – jotka olivat perinteisesti kilpailussa mukana yhteisellä pisteellään. Viime vuonna 4 vuodenaikaa tarjoili minusta parhaan pintxon, joten odotukset olivat tälläkin kerralla korkealla.

Kalaherkut Nygrén – Nygrenin kylmäsavulohta, punajuuri-pâté ja blini

Kalaherkut Nygrénin blini oli syksyisen raikas ja erinomainen startti Tamperrada 2018 tapahtumaan. Annos suorastaan houkutteli haukkaamaan sen kerralla, niin kuin kunnon pintxo kuuluukin nauttia. Annoksen komponentit erottuivat maultaan erinomaisesti, mutta sellaista tajunnanräjäyttävää kokemusta ei tämä pintxo pystynyt vielä tarjoamaan. Arvosana: 4

Nygrenin kylmäsavulohta, punajuuri-pâté ja blini

Nygrenin kylmäsavulohta,
punajuuri-pâté ja blini

4 Vuodenaikaa – Sahramia & Pistaasia

Tämän vuoden kilpailuannos oli hienoinen yllätys 4 Vuodenaikaa ravintolalta. Jälkiruokatyyppinen kylmä sahrami & pistaasi yhdistelmä oli kyllä maistuva, mutta esillepano ja ulkonäkö jäi hieman vaatimattomaksi. Viimevuotinen Kuningasrapumoussetuutti oli mestariteos, niin tämänvuotinen oli vain annos muiden joukossa. Pettymys – ei voi muuta sanoa – odotukset olivat juuri tämän ravintolan pintxoon korkeat. Arvosana: 3,5

Nygrénin ja 4 Vuodenaikaa kilpailupintxot + lasillinen valkoviiniä maksaa 10 euroa. Muita pintxoja ei ravintoloilla ole tarjolla.

4 Vuodenaikaa - Sahramia & Pistaasia oli hieman väritön Nygrénin pintxon rinnalla.

4 Vuodenaikaa – Sahramia & Pistaasia oli hieman väritön Nygrénin pintxon rinnalla.

Linkosuo Buffet – Ruismacarons metsäsieni-moussella, paahdettua pekonia

Siirtyminen Kauppahallista Linkosuolle ei mennyt maisemista nauttiessa vaan Hämeenkadun ratikkatyömaata ihmetellessä. Aikoinaan niin vehreä katu on kuin sodan jäljiltä ja sitä se vielä pitkään tulee olemaankin. Kun onnistuu löytämään rautahäkkien välistä reitin Linkosuolle, on tarjolla kilpailupintxon lisäksi pari muutakin pintxoa.

Kilpailupintxona toiminut Ruismacarons ei ollut ennakkoon suosikkejani, koska en itse ole sienien ystävä. Ruismacarons ei väriltään muutenkaan tuonut mieleen kuin sateisen metsän vähemmän houkuttelevan tatin, mutta rohkeasti haukkasin ensimmäisen suupalan annoksesta. Jotenkin paahdettu pekoni oli hukkunut joukkoon enkä oikein saanut suutuntumaa annokseen. Arvosana 3

Söin lisäksi kahdesta kilpailun ulkopuolisesta pintxosta toisen eli Nokkonen-graavisiika-pähkinä pintxon. Jälkeenpäin olisi kannattanut valita Karpalo-taateli-suklaa pintxo, koska Nokkos graavisiikayhdistelmä annoksen ideasta en saanut kiinni. Tästä pintxosta tuli mieleen ruotsinlaivojen buffet, jossa oli yritetty yhdistellä komponentteja miettimättä makukokonaisuutta pätkääkään. Vetinen annos kilpailun ulkopuolella, olisi saanut jäädä ostamatta. Arvosana 2

Hämeenkadun tietyöt - Tampereen puhutuin asia heti Viistokadun palauttamisen jälkeen.

Hämeenkadun tietyöt – Tampereen puhutuin asia heti Viistokadun palauttamisen jälkeen.

Linkosuon buffetit pintxoja.

Linkosuon buffetit pintxoja.

Frenckell & Piha – Pekonideitti: perunakakku, pekonia, taatelia, parsaa ja mansikkaa

Linkosuolta matka jatkui kohti Frenckelliä, jossa itselle tuli uutena ravintolakokemuksena vastaan kaupungin työntekijöiden lounassuosiossa oleva Frenckell & Piha. Tämä onkin yksi Tamperradan parhaista puolista, että tulee tutustuttua uusiin ravintoihin. Selvästi Tamperrada -tapahtumasta innostunut henkilökunta oli tehnyt useamman pintxon ja palvelu oli muihin ravintoloihin verrattuna parasta.

Kilpailupintxona toiminut Pekonideitti oli sillä tavalla epäonnistunut, että se ei oikein pintxon määritelmää täyttänyt. Annosta ei pystynyt syömään sormin vaan siihen tarvittiin haarukkaa. Ulkonäkö annoksella oli parhaimmasta päästä ja ihanan raikas, mutta valitettavasti maku ei noussut lähellekään samalle tasolle. Annos oli suoraan sanoen mauton. Hieman tuli mieleen tyypillinen lounasravintolan annos – nälkä lähtee, mutta elämyksiä ei tule. Arvosana: 2

Nautin kilpailun ulkopuolisista pintxoista Paholaisenhillolla, ilmakuivatulla kinkulla ja chorizomakkaralla rakennetun pintxon. Se olikin mielestäni varsin hyvä ja komponentit tulivat hyvin esille annoksesta. Ulkonäkö tälläkin annoksella oli komponentit huomioiden toimiva, joten sekin puoli oli kunnossa. Arvosana: 4

Palvelusta iso plussa, tuli oikein mukava mieli tästä vierailusta.

Frenckell on aina ilo silmälle...

Frenckell on aina ilo silmälle…

... sitä oli myös Frenckell & Piha -ravintolan pintxot.

… sitä oli myös Frenckell & Piha -ravintolan pintxot.

Stockmann Herkku -Härkärilletteä ja karam. punasipulia ranskankermaa, punajuuritartar

Stockmannin Herkku on siitä mielenkiintoinen paikka syömiseen, että harvoin voi syödä keskellä kaupan hyllyjä. Tänäkin vuonna Stockmannin herkku oli rakentanut myyntipisteen kauppaan, mutta tällä kerralla maksaa ei voinut suoraan pintxot ostettuaan. No onneksi ei ollut jonoja kassalla lähtiessä, niin ei isoa vaivaa tästä tullut.

Kilpailuannoksena toiminut Härkärillette oli saanut kaverikseen pari muutakin pintxoa. Halutessaan ne olisi voinut ostaa vaikka kotiin, mutta itse söin Härkärilleten lisäksi Lakkavanukkaan paikan päällä pöytään tarjoiltuna.

Härkärillette ei päivän parhaimpiin annoksiin lukeutunut, mutta toisaalta ei se missään nimessä ollut huonokaan. Hieman väritön ja muistamaton, johtuen ehkäpä esillepanosta. Arvosana: 3

Aaltomaljakossa tarjoiltu Lakkavanukas oli herkullinen, mutta ei siitä kaiketi oikeaa pintxoa saa tekemälläkään. Silti makuyhdistelmä oli todella raikas ja sitä olisi syönyt mieluusti lisää. Pintxo tai ei, annos oli hyvä. Arvosana: 3,5

Makuelämystä Stockmannin Herkussa merkittävästi vähensi se, että muoviroskaa annoksista kertyi järkyttävän paljon. Tällaisessa tapahtumassa kestävä kehitys pitäisi ottaa ehdottomasti huomioon!

Matkalla Frenckellistä Stockmannille sai ihmetellä myös kuivunutta Tammerkosken putousta.

Matkalla Frenckellistä Stockmannille sai ihmetellä myös kuivunutta Tammerkosken putousta.

Stockmannin pintxot muoveineen.

Stockmannin pintxot muoveineen.

Kauppahyllyjen välissä on mielenkiintoista syödä.

Kauppahyllyjen välissä on mielenkiintoista syödä.

4 Vuodenaikaa Pyynikki – Ankkaa, kanaa ja mustaherukkaa kuivatulla mallasleivällä

Tampereen kauppahallin lisäksi 4 Vuodenaikaa ravintola toimii myös Pyynikillä. Sinne ei lounastauolla ehdi kävelemään, joten siirtymä suoritettiin autolla ennen paluuta töiden pariin. Hieman mietitytti mitä tuleman pitää, sillä keskustan lounaspintxot eivät vastanneet odotuksia viime vuoteen verrattuna.

Pyynikin 4 Vuodenaikaa tuo mieleen katuruokakulttuurin ja vanhat tehdasrakennukset monessa metropolissa. Toisaalta ulkoapäin ravintola on ehkä yhtä herkullinen kuin Abu Hussain Grills autokorjaamojen välissä Bahrainissa, mutta itse ruoka molemmissa yhtä taivaallista.

Todella ohuen kuivatun mallasleivän päälle rakennettu pintxo oli todella kaunis ja tummasta värimaailmastaan huolimatta kuitenkin sopivan syksyinen. Annos oli suorastaan huokuttelevan näköinen ja hanhenmaksa tuli esiin juuri sopivan voimakkaana.

Kilpailupintxon lisäksi tarjolla ei ollut muita pintxoja, mutta totisesti niitä ei tarvittukaan. Tamperrada 2018 paras lounaspintxo on tässä. Saa nähdä kuinka pitkälle riittää iltaravintolojen pintxoja maistellessa. Arvosana 5

4 Vuodenaikaa Pyynikki - Ankkaa, kanaa ja mustaherukkaa kuivatulla mallasleivällä.

4 Vuodenaikaa Pyynikki – Ankkaa, kanaa ja mustaherukkaa kuivatulla mallasleivällä.

Tehdasmiljööstä löytyy tämän vuoden paras lounaspintxo.

Tehdasmiljööstä löytyy tämän vuoden paras lounaspintxo.

Summa summarum: Pyynikin 4 Vuodenaikaa onnistui yllättämään positiivisesti tällä kerralla pintxon suhteen. Muuten lounaspintxojen taso jäi hieman vaatimattomaksi, mutta todella hyvä lisä pelkkään iltaohjelmaan. Lounaspintxot on helppo tapa tutustua Tamperrada -tapahtumaan ja niiden pohjalta toivottavasti moni innostuu lähtemään iltaisin kiertämään kaupungin ravintoloita.

Se mitä itse jäin eniten kaipaamaan on lähiruoka. Enemmän pitäisi pintxojen pohjautua paikallisiin makuelämyksiin – sitä ruokakulttuuri on parhaimmillaan.

Minne ruokatapahtumaan seuraavaksi?

Mikäli ruokatapahtumat kiinnostavat, niin viikon päästä Kuopiossa on tarjolla Satoa Kuopio Food Festival. Mikäli taso on lähellekään yhtä hyvä kuin Satoa Goes Wild -tapahtumassa kesäkuussa, niin kannattaa suunnata Kuopioon. Mitä muita ruokatapahtumia suosittelisit Suomesta?

Satoa Goes Wild tapahtumassa Jussi Vatasen kanssa maisteltiin Ravintola King's Crownissa myös Iso-Kallan panimon mökkiolutta pohjois-savolaisen ruokakulttuurin tutustumisretkellä.

Satoa Goes Wild tapahtumassa Jussi Vatasen kanssa maisteltiin Ravintola King’s Crownissa myös Iso-Kallan panimon mökkiolutta pohjois-savolaisen ruokakulttuurin tutustumisretkellä.

Tamperradan tunnelmassa,
-Kohteena maailma / Rami

Lisätietoja: