Oluen perässä maailmalla

Oluita on moneen lähtöön, ja parhaat oluet maistuvat vieläkin paremmalta nauttiessa niitä reissuilla panimon läheisyydessä. Suurin osa maailman oluista on perinteistä massatuotantoa, mutta isoillakin panimoilla on ainutlaatuisia oluita. Pienpanimoiden oluet ovat yleensä parhaasta päästä, mutta panimon koko ei ole mikään takuun merkki. Muutenkin oluita on vaikea luokitella panimon kokoluokan mukaan, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa pienpanimotuotanto voi olla määrältään samaa luokkaa kun Suomen isoimmilla panimoilla. Oli miten oli, tässä alla kymmenen olutta, jotka kannattaa käydä nauttimassa niiden kotikonnuilla.

Guinness Draught – Dublinissa syntyvän mustan maagisen Guinnessin sanotaan maistuvan sitä paremmalta, mitä lähempänä Liffey jokea se nautitaan. Tässä on sikäli tietty totuus, vaikka Guinnessin valmistuksessa käytettävä vesi ei olekaan peräisin Liffey joesta vaan Wicklowin vuorilta. Makuun vaikutti ennen vanhaan nimittäin se, että Guinness ei kestänyt kovin hyvin kuljetusta. Nykyään kun logistiikka on parantunut, niin teoriatasolla Guinnessin pitäisi maistua hanaoluena suurin piirtein samalta ympäri maailmaa. Näin se ei tietenkään ole, ja siihen liittyy myös kaupallisia syitäkin. Suomessa esimerkiksi Guinness yleensä tarjotaan kolme astetta kylmempänä kuin Irlannissa, mikä johtuu siitä, että muuten sen menekki Suomessa ei olisi niin runsasta. Valitettavasti silloin ollaan todellisuudessa Guinness Extra Coldin lämpötiloissa, jota tietenkään irlantilaiset “mustan öljyn ystävät” eivät ymmärrä.

Dublinissa voi vierailla Guinnessin panimossa (The Guinness Storehouse – St. James’s Gate), missä kierroksen jälkeen voi nauttia tuopin pari maisemia ihaillen panimon kattoravintolassa. Oluen ystävälle tarjolla oleva tieto Guinnessin valmistuksesta ja historiasta on mieleen, joten ehdottomasti vierailun arvoinen kohde Dubliniin reissatessa. Parhaiten Guinnessin makuun pääsee kuitenkin rauhassa pienemmissä pubeissa, joita ei kyllä löydä Temple Barin alueelta. Mikäli haluat nauttia aidoista irlantilaisesta pubikulttuurista, kierrä turistien kansoittama Temple Barin alue kaukaa ja suuntaa Dublinin ulkopuolelle. Mitä pienemmän paikan meren rannalta löydät, sen varmemmin nautit Guinnesin aromeista ja irlantilaisuudesta vierailusi ajan.

Minun Irlanti löytyy mahdollisimman kaukaa asutuksista, kunhan sieltä löytyy golfkenttä ja pubi.

Minun Irlanti löytyy mahdollisimman kaukaa asutuksista, kunhan sieltä löytyy golfkenttä ja pubi.

Jossain päin Irlantia links-golfkentän lähellä kuuntelemassa paikallista musiikkia.

Jossain päin Irlantia links-golfkentän lähellä kuuntelemassa paikallista musiikkia.

Heineken – Lähes poikkeuksetta kaikki oluet maistuvat parhaimmalta oluen tyyliin sopivimmasta nimikkolasista, mutta Heineken tekee kyllä siinä poikkeuksen. Parhaimmillaan Heineken on nautittuna vihreästä pullosta jonkun hollantilaisen baarin terassilla Heineken-varjon alla istuessa. Jos rehellisiä ollaan, niin ei Heineken ehkä maailman parhaita oluita laadullisesti ole, mutta yksi eniten myydyistä. Vihreästä pullosta nautittuna auringon lämmöstä nauttiessa parempia oluita saa etsiä. Heineken sopiikin täydelliseksi janonsammuttajaksi “etelän lämmössä”.

Amsterdamissa kannattaa ehdottomasti oluenystävien ottaa ohjelmaan Heineken Experience, joka on toteutettu erittäin hienosti. Samoin Heinekenistä kannattaa nauttia kanaalin rannoilla olevissa baareissa tai kanavakierroksella ravintolaveneessä. Parhaat Heinekenit olen itse kuitenkin nauttinut Hollannin hallintoalueilla Karibialla, missä Curacaolla ja St. Maartenilla Heineken on paras janonsammuttaja kylmästä vihreästä pullosta juotuna.

The Greenhouse Restaurant, St. Maarten - välihuurteinen vihreiden varjojen alla auringolta suojassa.

The Greenhouse Restaurant, St. Maarten – välihuurteinen vihreiden varjojen alla auringolta suojassa.

Plein Café Wilhelmina - Heineken näkyy myös Willemstadin katukuvassa Curacaolla.

Plein Café Wilhelmina – Heineken näkyy myös Willemstadin katukuvassa Curacaolla.

Carlsberg – Kesäinen Kööpenhamina ja turisteja täynnä oleva Nyhavn. Tämän yhdistelmän sietää kyllä hyvin nauttiessa tuopin kylmää Carlsbergia missä tahansa ravintolassa, mistä löytää vapaan istuinpaikan ulkosalla. Tanskan tunnetuin olutmerkki on oiva osoitus siitä, että markkinointikoneistollakin on merkitystä. “Probably the best beer in the wold” iskulause takaa sen, että ainakin jokaisen on kerran elämässään nautittava tätä janojuomaa. Vaikka Carlsberg itsessään ei maistuisi, niin Carlsberg Groupin 500 eri oluesta löytyy varmasti jokaiselle sopiva merkki illanistujaisiin. Moni suomalainen nauttii tälläkin hetkellä saunaoluena kyseisen puulaakin Karhua tai Koffia…

Carlsbergin historiaan voi tutustua Kööpenhaminan keskustassa sijaitsevassa museossa ja kierroksen jälkeen voi maistella panimon tuotteita museon ravintolassa.

Nyhavnissa talvella kannattaa nauttia Carlsbergia korkeintaan sisätiloissa.

Nyhavnissa talvella kannattaa nauttia Carlsbergia korkeintaan sisätiloissa.

Carlsberg näkyy Kööpenhaminan katukuvassa.

Carlsberg näkyy Kööpenhaminan katukuvassa.

Tusker – Kenian vanhin olut Tusker on parhaimmillaan safaripäivän jäljiltä. Punahiekkaisissa kansallispuistoissa vietetyt päivät eläimiä bongaillessa ovat varmasti ikimuistoisia ja päivän kokemukset on hyvä kerrata nauttimalla pullo pari Tuskeria ennen illallista. Nairobissa panimoaan pitävän Tuskerin elefanttietiketti muistuttaa siitä, että Keniassa eletään luonnon ehdoilla.

Norsut ovat jättäneet juomakuopan, puhvelijonon vuoro.

Norsut ovat jättäneet juomakuopan, puhvelijonon vuoro.

Safaripäivän päätteeksi maksuu kylmä Tusker.

Safaripäivän päätteeksi maksuu kylmä Tusker.

Asahi – Tokiossa päämajaansa pitävä Asahi myydään omanlaisessa pullossa. Työpäivän jälkeen kuitenkin Asahi virtaa tuopeissa, kun valkokauluspaitaiset ja mustahousuiset japanilaismiehet viettävät aikaa kaupungin lukuisissa pienissä kuppiloissa. Asahi Beer Hall Sumida joen rannalla on arkkitehtuurinen helmi, jota kannattaa käydä katsastamassa vieraillessa Tokion vanhimmassa temppelissä (Sensō-ji).

Asahi Beer Hall ja sen päällä oleva "kultainen kakka".

Asahi Beer Hall ja sen päällä oleva “kultainen kakka”.

Asahia voi juoda vaikka baseball-katsomossa.

Asahia voi juoda vaikka baseball-katsomossa.

Brooklyn – Brooklynin kaupunginosassa New Yorkissa päämajaansa pitävä Brooklyn Brewery valmistaa erittäin laadukkaita tuotteita miljoonakaupungin keskustassa. Vaikka Brooklyn lager maistuu kotimaassa, niin Brooklynissä siihenkin tulee omanlainen arominsa. Brooklyn Breweryn kierrokset on viikolla maksullisia, mutta viikonloppuisin ilmaisia. Kierroksen päätteeksi voi maistella Brooklynin eri olutmerkkejä ostamillaan juomalipukkeilla.

SoHo alueelta saa olutta muutenkin kuin seinämaalauksista.

SoHo alueelta saa olutta muutenkin kuin seinämaalauksista.

Brooklyn Brewery

Brooklyn Brewery

Efes – Istanbul tarjoaa samalla kertaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua Eurooppaan ja Aasiaan. Kaupungin eri osiin tutustuessa on tasaisin väliajoin hyvä pysähtyä nauttimaan kaupungin sykkeestä kylmän Efesin keran. Istanbulin yöelämä on oma lukunsa sinänsä ja siihen kannattaa tutustua esimerkiksi 360 Istanbul clubilla.

Istiklal Caddesi -kävelykatu ja Istanbulin kuuluisa raitiovaunu.

Istiklal Caddesi -kävelykatu ja Istanbulin kuuluisa raitiovaunu.

360 Istanbul Club

360 Istanbul Club

Edelweiss Weissbier – Salzburgissa valmistettava vehnäolut saa kunnian toimia listan edustajana, kun etsitään parasta urheilijan palautusjuomaa. Alpeilla päivän patikoitua tai jonkun muun urheilusuorituksen tehneenä lihashuolto sujuu parhaiten nauttimalla muutaman tuopin Edelweissin vehnäoluita. Tutustuessa Itävallan kulttuuritarjontaan, Edelweiss toimii siinäkin kuin volkkari päästötesteissä.

Kevyttä patikointia Innsbruckissa.

Kevyttä patikointia Innsbruckissa.

Edelweissillä palautusta Linzissä.

Edelweissillä palautusta Linzissä.

Akumal – Meksikossa on oluita moneen lähtöön, tunnetuimmat lienevät Euroopassa Corona ja Sol. Meksikon lämmössä monet paikalliset oluet sammuttavat kyllä janon, mutta todellisuudessa oluiden laatu on sitä luokkaa, että pohjolan kylmyydessä ne vaihtuisivat todella nopeasti muihin merkkeihin. Akumalin pienpanimo Jukatanin niemimaalla on iloinen poikkeus, joskin pienpanimona sen oluita on todella vaikea löytää muualta kuin Akumalin pienestä “rantakaupungista”. Kyseinen panimo on perustettu vuonna 2012, ollen ensimmäinen panimo Playa del Carmenin alueella.

Jos Jukatanin niemimaan rantalomakohde valitaan pelkästään oluiden perusteella, niin Akumalille ei löydy edes haastajaa. Panimolla on tällä hetkellä tuotannossa vasta kolme, mutta sitäkin laadukkaampaa olutta: Akumal Pale Ale, Akumal Porter ja Akumal Indian Pale Ale. Niillä pelkästään pärjää kyllä hyvin parikin viikkoa Meksikon lämmössä.

Päivällä voi tutustua historiaan Chichén Itzán, Coban ja Tulumin maya-kaupungeissa ja tulla illalla rannalle nauttimaan auringonlaskusta. Vaihtoehtoisesti voi rennommin viettää päivää merikilpikonnien asuinalueella suuntautuneella snorklausretkellä ja rentoutua sen jälkeen rantakahvilassa Akumalin panimon oluita juoden.

Akumalin kauneutta pullossa ja rannalla.

Akumalin kauneutta pullossa ja rannalla.

Westvleteren 12 – Westvlerenin pienellä paikkakunnalla Belgiassa lähellä Ranskan rajaa, keskellä ei mitään, sijaitsee Sint-Sixtusabdij luostari. Koska yleisesti ottaen belgialaisia oluita pidetään maailman parhaina, niin tässä artikkelissa ei voi yksittäisistä oluista ottaa mitään muuta esille kuin maailman paras olut –  Westvleteren XII. Luostarilla on myös valmistuksessa kaksi muutakin olutta, Westvleteren 8 ja Westvleteren 6. Kaikki kolme olutta tarjotaan pulloissa, joissa ei ole etikettiä ollenkaan – kaikki tarvittava tieto löytyy korkeista.

Westvleterenin oluissa yksi osa kiehtovuutta on se, että sitä on kohtalaisen vaikea saada. “Munkit kyllä osaavat panemisen jalon taidon”, mutta käyttävät oluista suurimman osan itse omana ruokajuomanaan.  Muutamat onnekkaammat puhelinsoittoajalla läpipäässeistä saavat käydä hakemassa aika ajoin pari korillista olutta luostarin portin takaa, mutta muuten sitä pääsee varmuudella nauttimaan pulloittain vain luostarin kahvilassa. Hyvällä tuurilla sieltä voi saada ostetuksi mukaan 12 pulloa luostarin oluita, jos jotain kolmesta oluesta on sinä päivänä pieni erä myynnissä. Itse kävin pääsiäisenä hakemassa kotiin 12 pulloa sinä päivänä tarjolla ollutta Westvleteren kasia, joista kolme pulloa odottaa edelleen kotona juojiaan. Oluen hyvyydestä kertoo paljon se, että suurimman osan pulloista olen tarjonnut kavereille, jotta hekin ovat päässeet nauttimaan tätä jumalallista olutta.

Silloin tällöin Westvleterenin kahtatoista on tarjolla Suomessakin, pullohinnan yleensä ollessa n. 25 euron kieppeillä. Brysselissä monet olutkaupat myyvät myös yksittäisiä pulloja tätä olutta, mutta periaatteessa oluen myynti edelleen on kiellettyä. Tästä hyvä esimerkki on se, että ostaessani ensimmäisen pullon kyseistä juomaa Brysselissä, kauppias laittoi kuittiin tarkoituksella eri oluen nimen.

Joka tapauksessa tutustuminen belgialaisten oluiden maailmaan kannattaa aloittaa Brysselistä, josta löytyy todella paljon erinomaisia olutravintoloita. Suuntaa ensimmäiseksi vaikka keskustan vanhimpiin olutkuppiloihin ja lähde siellä tutustumaan olutmerkki kerrallaan maan tuotantoon. Joka tapauksessa siinä missä muslimit pyhiinvaeltavat Mekkaan, oluenystävät suuntaavat “kerran elämässä” Westvletereniin.

"Pyhiinvaellusmatka" Westvleterenin munkkiluostarin panimolle.

“Pyhiinvaellusmatka” Westvleterenin munkkiluostarin panimolle.

Yhteenveto:

Itse mielelläni maistan aina paikallisia oluita maailmalla reissatessa ja varsinkin pienpanimo-oluet on niitä kiinnostavampia. Osa tässä postauksessa esiintyneistä oluista ei ole millään lailla omia suosikkejani, mutta kyseiset oluet ilman muuta kannattaa jo maisemien vuoksi katsastamassa panimon kotioloissa. Kumma kyllä näissä paikoissa olueenkin tulee eri aromit paikallisen ilmapiirin sävyttämänä.

Minkä juoman sinä haluaisit nauttia omassa ympäristössään?

Minkä juoman sinä haluaisit nauttia omassa ympäristössään?

– Kohteena maailma / Rami