Kohteena maailma blogi sai tunnustuksen Ikilomalla matkablogilta, joka haastoi mukaan Liebster Award blogihaasteeseen. Liebster Award -tunnustuksen taustalla on ajatus nostaa pieniä ja myös melko tuntemattomia blogeja esille, saada näille näkyvyyttä ja sitä kautta ehkä uusia lukijoitakin. Kiitän tunnustuksesta ja otan haasteen vastaan. Tässä 11 minitarinaa maailmalta.

 

1. Reissutilanne, jolloin olet pelännyt kuollaksesi?

Ei oikeastaan ole koskaan sellaista tullut eteen. Kuolema on ollut kyllä lähellä Keniassa, missä kuljettajamme onnistui viime hetkellä ajaan auton valtatieltä sivuun rekan tullessa ylämäessä meidän kaistalla meitä vastaan. Onneksi Hiacemme pysähtyi tien reunapenkalle eikä pudonnut siitä rinteen pohjalle. Matkan jatkuessa oli hieman aikaa tyhjä olo, onneksi lapset eivät tajunneet tilanteen vakavuutta. Ylipäätään reissujen vaarallisimmat tilanteet ovat lähes poikkeuksetta tapahtuneet liikenteessä

Afrikassa maanosan päävaltateidenkään kunto ei aina ole parasta

Afrikassa maanosan päävaltateidenkään kunto ei aina ole parasta

Pelottavimmat tilanteet reissuilla on kuitenkin ollut Tokiossa, kun muutamana iltana maanjäristyksissä heiluimme vanhimman poikani kanssa hotellihuoneessa reilun sadan metrin korkeudessa. Pahimmillaan järistys oli voimakkuudeltaan 6,4 richteriä mikä käytännössä tarkoitti sitä, että välillä ikkunasta näkyi joku tornitalo ja hetken päästä taas ei – talojen sivuttaisliike oli melko hurjaa noin korkealla. Pojasta maanjäristykseen herääminen oli hauskaa, itseä mietitytti lähinnä miten neljä kuukautta aikaisemmin hajonnut Fukusiman ydinvoimala kestää. Pahinta kaikessa oli se, että ei ollut heti tietoa järistyksen voimakkuudesta. Aika nopeasti voimakkuuden oppi katsomaan netistä, sillä viikon aikana kohdalle osui 28 yli neljän richterin järistystä. Nukkumaan meneminen tai unien jatkaminen ei tullut kysymykseen puoleen tuntiin, sillä sen aikaa järistyksen jälkeen hotelli heilui kohti alkuasentoaan.

Tokiossa nukkuminen ei ollut aina yhtä rauhallista.

Tokiossa nukkuminen ei ollut aina yhtä rauhallista.

2. Milloin olet tuntenut olevasi maailman huipulla?

Rakastan korkealla olevia näköalapaikkoja ja Empire State Buildingin näköalatasanteella on tullut nautittua Manhattanin näkymistä muutamaan otteeseen. Yöaikaan korkealta katsottuna valomeri on mielettömän upea ja silloin tuntee olevansa maailman huipulla ihaillessaan maailman hienointa kaupunkia!

New York City - maailman katolla

New York City – maailman katolla

Toisaalta maailman huipulla oleminen on myös olotila, jonka reissatessa voi saavutettua useitakin kertoja elämänsä aikana. Itselle hyvin muistuu fiilis muutaman vuoden takaa Kiovasta roof-top baarista, missä työkavereiden kanssa tuli nauttia kaupungista loistavassa seurassa ja mieli oli korkealla.

Maailman katolla Kiovassa

Maailman katolla Kiovassa

3. Matkan aikana tuntemattomalta henkilöltä saatu apu tai ystävällisyyden ele?

21 vuotta sitten Coast-to-Coast reissulla viimeinen kohde oli San Francisco. Sattumalta paikallinen asukas kuuli meidän puhuvan suomea, joten hän halusi välttämättä näyttää meille kaupunkiaan omalla autollaan, vaikka hänelle oli tulossa vieras illaksi. Päivä kierreltiin ympäri San Franciscoa, jonka jälkeen Louis halusi viedä meidät vielä kuuntelemaan jazzia. Hän oli hommannut meille klubin parhaan pöydän bändin edestä, jolloin saimme nauttia mahtavasta musiikista farkuissa ja flanellipaidoissa muun ravintolan asiakaskunnan ollessa pukeutuneena iltapukuihin.

4. Ikimuistoisin vaellusreitti maailmalla?

The Otter Trailiä ei ole itsellä ollut mahdollisuus patikoida, mutta se kiinnostaisi valtavasti sitä jonkin matkaa nähtyäni. Karhunkierros ei kalpene yhtään ulkomaiden vaellusreitteihin, niin se voisi olla valintani tähän. Annan kuitenkin myös extra-tunnustuksen Cinque Terren kylien väliselle reitille, minkä kävelemistä suosittelen kaikille. Tosin puolisoni mukaan seuraavalla kerralla siten, että mennään vain yksi kylän väli kerrallaan ja jäädään niihin yöksi. Eikä mennä koko pätkää kerralla, mikä oli enemmän itselleni mieleen kun tuntui hieman urheilultakin 🙂

The Otter Trail - Maisemat on henkeä salpaavat

The Otter Trail – Maisemat on henkeä salpaavat

Jyrävä taustalla Karhunkierroksella

Jyrävä taustalla Karhunkierroksella

Vernezza - Cinque Terren viisi kylää tarjoaa uskomattoman upeat maisemat patikoinnille.

Vernezza – Cinque Terren viisi kylää tarjoaa uskomattoman upeat maisemat patikoinnille.

5. Onko matkailu kumonnut ennakkoluulojasi joitakin asioita kohtaan?

On, useitakin. Otetaan esimerkiksi Moskova, jossa en tavannut kuin rehellisiä ja ystävällisiä ihmisiä. Suomalaisten puheita kuunnellessa tämän ei pitäisi olla mahdollista. Valitettavasti negatiiviset tapahtumat valtiojohdon aloitteesta tuomitsee samalla koko kansan.

Raha ei tee onnelliseksi, on havaittu monta kertaa. Mitä köyhemmissä maissa liikkuu, sen iloisempia ihmiset ovat. Samaten on monta kertaa huomattu se, että Suomen alkoholipolitiikassa ei ole mitään järkeä. Ennakkoluuloni sitä kohtaan ei ole kumoutunut.

Ravintolan hintataso ja ulkoiset puitteet eivät ole tae ruuan laadusta. Monta kertaa parhaat ja mieleenpainuvimmat herkut syödään varsin vaatimattomissa olosuhteissa.

Autokorjaamon vieressä toiminut Abu Hussain Grills tarjosi Bahrainin parhaat aamiaiset

Autokorjaamon vieressä toiminut Abu Hussain Grills tarjosi Bahrainin parhaat aamiaiset

Curacaolla ruuan valmistusta pääsi seuraan lähietäisyydellä

Curacaolla ruuan valmistusta pääsi seuraan lähietäisyydellä

6. Mikä on ollut paras reissuhetkesi?

Huippuja hetkiä reissuissa on ollut vuosien saatossa lukuisia, yhtä parasta niistä ei voi valita. Yhtäläistä hetkissä on aina ollut se, että olen kokenut ne muiden henkilöiden kanssa. Onnistuneeseen reissuun itsellä kuuluu joko puoliso, lapset tai kaverit kenen kanssa on matkassa. Yksin en ole reissannut kuin muutaman kerran ja niiden reissujen parhaat hetket eivät ole koskaan samanlaisia kun ei ole ketään perheenjäsentä, kaveria tai ystävää sitä jakamassa. Aina ei tarvitse mennä edes pitkälle, jo esimerkiksi Bengtskär oli omalla porukalla elämys!

Bengtskär omalla porukalla

Bengtskär omalla porukalla copyright Sami A. Korhonen

Salibandyporukan ulkomaanreissut on siinä mielessä olleet huippuja, että niihin on yhdistynyt loistavat kaverit, pelaaminen sekä matkailu. Välillä ollaan pärjätty kohtalaisesti, välillä paremmin. Hauskaa on aina ollut!

Amsterdamista 2006 oli kotiinpaluukin tavallista hauskempaa.

Amsterdamista 2006 oli kotiinpaluukin tavallista hauskempaa.

Wienissä 2011 juhlittiin niin kuin suomalainen juhlii

Wienissä 2011 juhlittiin niin kuin suomalainen juhlii

7. Mikä on suurin seikkailusi?

Toivottavasti vielä edessäpäin. Mutta jos menneistä matkoista joku pitää valita, niin se oli 21 vuotta sitten ystäväni Villen kanssa tehty 3,5 viikkoa kestänyt Coast to Coast New Yorkista San Franciscoon Grayhoundin busseilla. Matkustus oli silloin erilaista ja se oli siihen aikaan suuri seikkailu.

8. Kuvaile kammottavin paikka jossa olet yöpynyt.

Durbanissa yksi yö hostelissa 10 hengen huoneessa, jossa oli otettava pikakännit että uskalsi edes nukkua. Lattia täynnä isoja reikiä, liikkeellä lukuisia suuria torakoita ja vettä tippuu seiniä pitkin kaatosateessa. Majapaikassa ei olisi oikein viihtynyt minuuttiakaan, mutta ei viitsinyt myöhään illasta Durbaniin saapuneena lähteä ihmetteleen kaupungin menoa luettuani etukäteen kaupungin vaarallisuudesta suhteessa siihen, ettei ollut hajuakaan olimmeko turvallisella alueella. Lisäksi kun vettä tuli kaatamalla, niin ulko-ovea pidemmälle ei viitsinyt lähteä.

Pussilakanan sisään nukkumaan ja toivotaan parasta, pelätään pahinta.

Pussilakanan sisään nukkumaan ja toivotaan parasta, pelätään pahinta.

Durbanin majoituksen haastaa kyllä myös Amsterdamin hotelli, kun yhden pelikaverin oli pakko saada porukalle hieman halvempi majoitus. Kaikki ryhmämme huoneet olivat järkyttäviä, eikä puuttunut kuin näköisällä olevat elukat. Eli siksi vasta kakkostila ja onneksi on todettava, että näiden kahden majapaikan lisäksi kaikki muut on olleet edes jokseenkin siedettäviä.

Varsin "viihtyisä" patio Amsterdamin hotellihuoneessa

Varsin “viihtyisä” patio Amsterdamin hotellihuoneessa

9. Oletko koskaan poistunut oravanpyörästä pidemmäksi aikaa?

En oikeastaan, mutta toissa talvena kolme viikkoa isyyslomaa Karibialla tuntui siltä. Työkiireet ja Suomen talvi kun vaihtui hetkellisesti aurinkoiseen ja iloiseen Karibiaan, niin muksun hoito meni kyllä helposti itse nauttiessa maisemista reissun lomassa.

St. Maarten - Kippis hyvälle reissulle

St. Maarten – Kippis hyvälle reissulle

10. Mikä on ollut erikoisin luonnossa kohtaamasi eläin tai ötökkä?

Itse olen yllättäen nähnyt muutamia eläimiä, mitä ei ole odottanut näkevänsä. Safareilla on tietysti nähnyt monia sellaisia eläimiä, mitkä ovat aika harvinaisiakin kun ne on levittäytyneet niin pienelle alueelle. Ryhävalaiden bongaaminen patikointiretkellä oli kyllä mielettömän upea yllätys. Samoin kun ensimmäistä kertaa näki ison merikilpikonnan askareissaan snorklatessa autoretken virkistystauolla. Erikoisin oli kuitenkin varmasti se, että makean veden alueella kanootista käsin näin haavoittuneen hain, joka oli tapellut krokotiilin kanssa.

Haita ihmettelemässä

Haita ihmettelemässä

11. Mikä on hienoin paikka jossa olet yöpynyt teltassa?

Tästä ei ole kahta sanaa: Krugerin kansallispuiston keskellä eteläisen pallonpuoliskon tähtitaivasta ja linnunrataa katsellessa ei malttanut kovin nopeasti nukkuun mennä. Itse asiassa olin niin häkeltynyt linnunradan näkemisestä paljaalla silmällä niinkin selvästi, että en tajunnut minään iltana edes yrittää ottaa valokuvaa siitä. Upea kokemus ja mikäs oli aamulla aikaisin herätessä suunnata kohti safaria ja lähteä bongaamaan eläimiä.

Linnunrataa ihaillessa saattaa välillä unohtaa, että nukkuakin pitäisi jotta jaksaa bongailla varhain aamusta eläimiäkin.

Linnunrataa ihaillessa saattaa välillä unohtaa, että nukkuakin pitäisi jotta jaksaa bongailla varhain aamusta eläimiäkin.

Liebster Award

Säännöt:

  • Kiitä sinut nimennyttä bloggaajaa ja laita linkki hänen blogiinsa.
  • Vastaa sinut nimenneen bloggaajan 11 kysymykseen.
  • Nimeä ja linkkaa 11 Liebster Awardin ansaitsevaa blogia, joilla on alle 200 seuraajaa.
  • Keksi 11 uutta kysymystä nimitetyille.

Haastetut blogit:

Haastan seuraavat yksitoista erinomaista blogia, jotka eivät ainakaan Bloglovinissa omaa yli 200 seuraajaa eivätkä nopeasti katsottuna ole kyseistä haastetta tehneet.

Kysymykset haastetuille:

1. Mihin maahan matkustaisit, jos valinta pitäisi tehdä ruuan perusteella?

2. Mikä on Suomen paras kesäkaupunki?

3. Pisin reissusi ja minne suuntautui?

4. Mikä on seuraava matkailukohteesi ja miksi?

5. Paras ranta missä olet ollut?

6. Lomakohde, minne et varmasti matkusta toista kertaa?

7. Suosittele minulle kolme kaupunkikohdetta Euroopassa, minne sinun mielestäsi kannattaa mennä?

8. Baari jota et unohda?

9. Jälkeenpäin hauskin kömmähdys reissulla mikä kohdalle on osunut?

10. Mistä löytyy ärsyttävimmät katukaupustelijat?

11. Missä maassa on kauneimmat maisemat?

– Kohteena maailma / Rami

liebsteraward