Kohteena maailman suuri joulunumero – #77

Tein Tieteen Kuvalehti HISTORIA -lehden suuren historiatestin. Tuloksen perusteella olen kuin Samuel Clemens, mutta tavalliset kuolevaiset tuntevat hänet Mark Twainiä. Mark Twain kirjoitti maailmankuuluja teoksia ja minä matkablogia. Olemme 91,4% samanlaisia, joten kerron hieman, millainen Mark oli. Näin opit tuntemaan minut myös paremmin.

Mark Twain

“Moni pitää Mark Twainia Yhdysvaltojen suurimpana kirjailijana. Hän oli rakastettava persoona, kiinnostunut eri asioista ja sosiaalisesti lahjakas. Hän oli myös erinomainen tarkkailija, minkä huomaa hänen usein hänen omaa elämäänsä peilaavasta tuotannostaan. Ajoittain hänellä saattoi olla suuria ajatuksia itsestään, ja hän totesikin: ”Olen viisas ihminen. Toivoisin, että meitä olisi maailmassa useampia, sillä tunnen oloni yksinäiseksi.” Twainin elämä ei kuitenkaan ollut yksinäistä. Hänellä oli neljä lasta, ja hän osallistui ahkerasti julkiseen keskusteluun. Hän ei arkaillut sanoa mielipidettään ja oli suorasanainen. Hän esimerkiksi puhutteli lukijoitaan seuraavasti: ”Rakas lukija. Oletetaan, että olet idiootti. Ja oletetaan, että olet kongressin jäsen, mutta nyt toistan itseäni.” Näin hän sai tietenkin paljon arvostelijoita mutta vielä enemmän ihailijoita.” – Tieteen kuvalehti Historia -lehti

Minua ei koskaan tulla tuntemaan Yhdysvaltain suurimpana kirjailijana, mutta muuten olisin lukenut kuin omaa elämänkirjaani vaihtamalla sanan kongressi eduskuntaan. Nyt kun tiedät hieman lisää minusta, niin jatketaanpa eteenpäin…

"Mark Twain" matkalla joulun viettoon...

“Mark Twain” matkalla joulun viettoon…

Tunnustuksia Kohteena maailma -blogille

Joulun alla useat bloggaajat ovat heltyneet hyväsydämiseksi ja jakaneet Blogger Recognitions Awardseja. Tietysti ensiksi sellainen tunnustus pitää saada, joten kyllä bloggaajan on pitänyt ainakin jonkinmoinen vaikutus tehdä muillekin lukijoille kuin äidilleen. Kohteena maailma -blogi on saanut tunnustuksen jopa neljältä eri bloggaajalta, joten kaiketi tässä on jotain oikein tehtykin blogin postauksia kirjoittaessa.

blogger_recognition_award

Blogger Recognitions Awards

Neljän lapsen isä Rami kirjoittaa reissuistaan urheiluelämyksiä ja olutnautintoja unohtamatta. Rami on tarjonnut tutustuttuamme parasta mahdollista vertaistukea matkablogien maailmassa, mutta Kohteena maailma kuuluu tälle listalle myös hyvällä otteella toteutetun persoonallisen sisältönsä ansiosta.

Lähtöportti -blogin Mika

Jostain omituisesta syystä illanvietot Kohteena Maailma -blogin Ramin kanssa päätyvät aina kosteisiin tunnelmiin – eikä siis mitenkään härskissä mielessä. Me olemme Ramin kanssa todistetusti tehotiimi erityisesti silloin, kun palkintona on pullo kuohuvaa. Kumma kyllä, blogissaan Rami kirjoittelee välillä ihan asiallisiakin juttuja, jopa lapsiperheille sopivista retkistä!

Live Now Dream Later -blogin Saana

Tätä blogia kirjoittaa perheenisä. Blogissa on aktiivilomailijan hyödyllisiä ja kattavia postauksia (ja listauksia!). Ramia ja minua yhdistävät matkailun lisäksi rakkaus olueen – ei voi olla tykkäämättä.

Unelmatrippi -blogin Jenni

Matkustusta on mukava seurata miehisestäkin näkökulmasta, tätä tarjoaa neljän lapsen isä Rami. Matkailua löytyy laidasta laitaan: Suomen rajojen sisäpuolelta sekä kaukana Suomen rajoilta.

Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -blogin Veera

Tässä vaiheessa lienee paikallaan kiitospuhe kaikille tunnustuksia antaneille. Siirretään se kuitenkin myöhemmäksi, kun näytti palkinnot tulleet lähinnä oluen juonnista…

Ohjeita aloitteleville bloggaajille

Blogger Recognitions Awards -palkinnon saajien kuuluu sääntöjen mukaan antaa ohjeita aloitteleville bloggaajille.

Ensimmäinen postaukseni kertonee millä mielin aloitin bloggaamisen. Nyt luettuani sen pari vuotta myöhemmin tunnen onnistuneeni tavoitteessani. Koskaan en olisi kuitenkaan uskonut, kuinka matkabloggaaminen voi nousta niin isoksi osaksi jokapäiväistä arkea kuin se tällä hetkellä on.

Tässä 5+1 ohjetta, mitä kannattaa miettiä blogia perustaessa. Toivottavasti sinulle on näistä vinkeistä apua.

b1

Rakkaudesta lajiin

Ennen kuin tekee ensimmäistäkään postausta, kannattaa miettiä miksi blogia alkaa kirjoittamaan? Omaksi iloksi, matkakertomuksia sukulaisille vai jotain muuta? Mikäli blogilla on aikomuksena “joskus sadan vuoden päästä” saada taloudellista hyötyä, kannattaa rehellisesti miettiä onko blogin kirjoittamiseen aikaa käytettävissä? Hyvänä ohjenuorana kannattaa muistaa se, että 77% aloitetuista blogeista ei näe edes puolivuotissyntymäpäiväänsä. Syy on yksinkertaisesti se, että aikaa menee saman verran kuin palkkatyössä, mutta tulot ovat nollissa. Eli kannattaa miettiä, harrastaisiko jotain muuta vai viihdyttäisikö esimerkiksi puolisoa saman ajan?

b2

Bloggaamisen ohjeistoiminnot

Ehkä hieman pelottelin sinua blogitekstien kirjoittamiseen vievällä ajalla. Onhan se paljon, mutta onneksi vain murto-osa kaikesta siitä muusta, millä blogiin saadaan lisää lukijoita. On kaikennäköistä muuta ohjeistoimintaa somessa, verkostoitumista ja ehkä myöhemmin menee aikaa yhteistyökumppaneita etsiessä. Se on sitä aikaa, minkä mielellään kiinnittäisi siihen kirjoittamiseen.

Aloittelevan bloggarin ei kannata kuitenkaan käyttää hirveästi aikaa kirjoittamiseen, kun ei niitä postauksia juuri kukaan lue ennen kuin on tehnyt sitä muuta työtä. Eli ei saisi Samuel Clemenskään nykyaikana lukijoita, jos ei esimerkiksi käyttäisi Facebookia. Tulet myös huomaamaan, että SEO on muutakin kuin huoltoasema.

b3

Blogin nimi

Kun kaikesta huolimatta puret huulta yhteen ja lähdet niska kyyryssä kohti vastatuulta perustamalla blogin, niin pysähdy vielä hetkeksi. Mieti kaksi, kolme tai kymmenen kertaa, mikä on tulevan blogisi nimi? Itse olen sitä mieltä, että jos kirjoittaa pelkästään suomeksi, niin blogin nimi kannattaa olla suomeksi. Ja nimen kannattaa olla sellainen, että se voi olla blogin nimi kenties kymmenenkin vuoden päästä.

Valitse blogillesi siis sellainen nimi, mikä miellyttää sinua ja saat varattua siihen kaikki samannimiset some-tilit samalla kertaa. Ennen lopullista päätöstä, kannattaa googlettaa blogin nimi myös kuvahaun ja videoitten kautta, ettei käy niin kuin Saanalle, joka aloitti bloginsa nimellä “Saana Espanjassa”.

b4

Visuaalinen ilme

Menestyvä blogi tarvitsee lukijoita miellyttävän visuaalisen ilmeen. Vaikka teksti olisi kuinka hyvää, niin ilman erinomaisia kuvia ja blogin silmää miellyttävää visuaalista ilmettä lukijat eivät blogissa kauaa viihdy. Valitse siis huolella itseä miellyttävä ulkoasu ja kysy muiden mielipidettä siitä.

Postausten yhteydessä julkaise vain ja ainoastaan laadukkaita kuvia. Niin sisällöltään kuin laadultaan. Mikäli kuva ei ole laadukas, älä julkaise sitä!

b5

Verkostoidu

Yritä verkostoitua muiden bloggaajien kanssa mahdollisimman pian. Tulet huomaamaan, että muiden bloggaajien avulla tulet saavuttamaan tavoitteitasi huomattavasti nopeammin. Samoin saat uusia ideoita ja motivaatiota bloggaamiseen. Kenties jopa palkintoja kuten minäkin, kunhan vain on kiva kaveri oluenjuonnille. Apua saat kollegoilta helposti, mutta myös kiitä siitä. Helpoin kiitos on linkata auttavan kollegan postauksia omiin juttuihin.

+ se kuudes vihje: Valitse blogisi alustaksi WordPress! Eli unohda kaikki sellaiset blogiportaalit, jotka tarjoavat vaihtoehdoksi jotain muuta kuin WordPressiä. Jos olet kirjoittanut vähän aikaan (alle vuoden) jollain muulla alustalla, niin vaihda blogisi välittömästi WordPressiin. Perustelut: Usko viisaampaasi. Yhtä lailla älä valitse välilaskulentokentäksi Charles de Gaullea, jos on jotain muita vaihtoehtoja. Jos et usko, kärsi seuraukset.

Jälkiviisaus: Mikäli olisin ajattelut omat tavoitteeni matkabloggaajana samalla tavalla kuin nyt blogia aloittaessa, olisin aloittanut saman tien omalla domainilla (kohteenamaailma.fi). Mikäli siis sinulla on vähääkään aikomusta saada alussa mainitsemaani taloudellista hyötyä, on blogisi heti sata kertaa uskottavampi omalla domain-nimellä!

Itsestäänselvyys: Ole oma itsesi! Vain sillä on loppupelissä merkitystä.

Blogiyhteistyökutsua vastaanotetaan Kremlistä...

Blogiyhteistyökutsua vastaanotetaan Kremlistä…

Joululahjat ja joulukuusi

Blogger Recognitions Awards -säännöissä kehotetaan jakamaan tunnusta 10 eri bloggaajalle. Veikkaisinpa, että kaikki seuraavat 10 ovat jo saaneet tunnustuksen, mutta silti haluan heidät mainita. Rakkaudesta jalkapalloon jaan tunnustukset mökkinaapurini Mika-Matti Paatelaisen kehittämän joulukuusimuodostelman saattelemana.

Itse toimin pelaaja-managerina maalivahdin paikalla. Näin oma pää pysyy puhtaana ja peluutuksesta vastaa samalla mieletön taktikko.

4-3-2-1 muodostelma tunnustuksen taustalla

Puolustuksen nelikkona häärää itselle blogitunnustuksen antaneet Mika, Saana, Jenni ja Veera.

  • Vasen pakki eli “joukkueen tyhmin mies” on joulukuusen salaisuus. Lähtöportti -blogin Mika on vuoden bloggaajakokemuksella nostanut itsensä blogimaailman tähtisikermään ilman suurempia metelejä itsestään. Joukkueen älykkö ja itseoikeutettu kapteeni. Rakastaa pieniä eurooppalaisia kaupunkeja, joten todennäköisesti hänet näkee mieluummin Osasunan kuin Real Madridin paidassa lähitulevaisuudessa.
  • Keskustopparina kannattajille elämyksiä tarjoaa Live Now Dream Later -blogin Saana. Joulukuusirakennelman luonnonlapsi, joka nousee otsikoihin mitä pidemmälle pelit etenevät. Mikäli ilta menee pilkuille, Saana on varmasti kupongilla mukana.
  • Toisena keskustopparina häärää Unelmatrippi -blogin Jenni. Suuri seikkailija, joka tietää mitä tekee. On kuin kala vedessä niin pienten kuin isojen maiden stadioneilla. Suosii palautusjuomana olutta, joten managerin luottopelaaja nro 1.
  • Oikeana puolustajana on Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -blogin Veera. Kuuluu joukkueesta siihen osastoon, joka ymmärtää pelitaktiikan merkityksen. Aloittavat matkabloggaajat voisivat lukea Veeran ohjeistuksen, joka on kuin managerin kynästä. Pelillisesti Veera on parhaimmillaan Aasian kuumassa ilmastossa tai Euroopan kuumissa paikallistaistoissa.

Keskikenttä on joukkueen tukiranka. Siellä paikat kuuluvat ilman muuta Sarille, Lauralle ja Otolle.

  • Siinä missä suomalainen jalkapallo ei ole tuottanut erinomaisia keskikenttäpelaajia sitten Jari Litmasen, on onneksi matkablogimaailman tähdet paremmin kohdallaan. La Vida Loca 2.0 -blogin Sari on ideanikkari, jonka kunto ei hyydy niin korkeassa ilmastossa kuin merenpinnan tasolla. Sari osaa ajoittaa tekemisensä oikea-aikaisesti ja on siksi usein yleisön kiinnostavampia seurattavia.
  • Alan maailman Laura on harvoja suomalaisia, jotka ovat kotonaan Itä-Euroopan pienemmissäkin kaupungeissa. Laura on ilman muuta joulukuusen keskeisin keskusta, jonka varaan on helppo rakentaa joukkueen taktiikka. Lauralla on sopivasti pilkettä silmäkulmassa, oli kuinka tiukka tilanne tahansa.
  • Otto Izakaya -blogin Otto tienaa leipäänsä Lontoossa, siellä minne suomipojan tie yleensä ensimmäisenä maailman valloituksessa. Matkabloggaajien Christian Ronaldo, jonka jokaista liikettä kannattaa seurata tarkkaan. Tarjoaa viihdyttäviä hetkiä ja on synnynnäinen tähti.

Ylempi keskikenttä on Youtube-maailman filmaavat tähdet Lotta ja Titta (sori pojat)

  • Siinä missä alempi keskikenttä puurtaa ja raataa joukkueen eteen, niin eniten medianäkyvyyttä saadaan näyttävillä videoilla. Ikiloman Titta & Thomas ovat liikkuneet laajalla säteellä ja tutkineet palloa todella tarkkaan reilun vuoden ajan. Afrikasta siirto on takaisin pitkän reissupätkän jälkeen kotisuomeen ja kannattaakin käydä katsomassa heidän video(harhautuksensa) maailmalta.
  • Lotta, jos joku, pystyy yksilösuorituksillaan hurmaamaan kenet tahansa missä päin maailmaa. Parhaimmillaan Lotta on ollut tänä vuonna Lanttimatkojen videoilla, jossa Antin kanssa on tuotettu erinomaisia videoita Aasiasta. Vloggarit (niin kuin me nuoret sanotaan) alkaa olemaan se ryhmä, mikä saattaa olla lähivuosien suosituimmat matkabloggarit ja siten saada isoimmat korvaukset menetetystä vapaa-ajastaan.

Yksinäisenä kärkihyökkääjä on Nella.

  • Joulukuusen tähti on Kaukokaipuu -blogin Nella. Suomen paras matkabloggaja, ideanikkari ja Joukkuepelaaja isolla J:llä. Sopii kärjeksi kuin olut ruokajuomaksi. Monen matkabloggaajan esikuva eikä suotta!

Koko joulukuuselle ja kaikille teille muille rakkaat lukijat oikein hyvää joulua!

Potkaa ja vodkaa,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Jouluolueksi suosittelen sinistä Chimayta kohtuullisissa määrin nautittavaksi.

Loppuun vielä Blogger Recognition Award -tunnustuksen saajan ohjeet:
1. Kirjoita postaus palkinnosta logoineen.
2. Kerro lyhyesti kuinka aloitit bloggaamisen.
3. Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille.
4. Mainitse ja linkitä blogi, joka sinut nimesi.
5. Nimeä 10 bloggaajaa palkinnon saajaksi.

Joulukortti lukijoille - Kööpenhaminan tivoli. Suosin kestävää kehitystä eli mennään samalla kortilla kuin viime vuonna.

Joulukortti lukijoille – Kööpenhaminan tivoli. Suosin kestävää kehitystä eli mennään samalla kortilla kuin viime vuonna.