Vaaran vyöhykkeellä: Tshernobylin onnettomuudesta 33 vuotta

Chernobyl - taatusti säteilevänä takaisin

Tshernobyl – taatusti säteilevänä takaisin

26.4.1986 tapahtui Tshernobylin (Tsernobyl) ydinvoimalaonnettomuus, minkä seurauksena osa Ukrainasta on edelleen asuinkelvotonta aluetta. Tshernobylin ydinvoimala-alue ja siellä tuhoutunut reaktori 4 sijaitsee itse Tshernobylistä 18 kilometriä pohjoiseen Pripyat -joen rannalla. Tshernobylin ydinvoimala-alueen työntekijöille oli rakennettu neljän kilometrin päähän kommunistinen mallikaupunki Pripyat (Prypjat) kaikkine palveluineen 50000 asukkaalle. Päivä ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen aloitettiin asukkaiden evakuointi, jonka jälkeen väkiluku on ollut nolla (0) ja tulee aina olemaan.

Pripyatin eli Prypjatin aavekaupunkiin voi tänä päivänä mennä turvallisesti ohjatulle retkelle ja suurin vaara olikin muutama vuosi sitten ikävä kyllä Ukrainan epävarmat olosuhteet Venäjän liitettyä itselleen Krimin niemimaan. Nyt tilanne Kiovassa on rauhoittunut ja se on erinomainen viikonloppulomakohde.

Työkavereiden kanssa ollaan tehty viikonloppumatkoja Itä-Euroopan kaupunkeihin, ja Kiovassa käydessä Tshernobyl eli Tsernobyl oli luonnollinen valinta päiväretkeksi. Tässä blogikirjoituksessa on katsaus siitä, miltä Pripyatissa näytti syyskuussa 2012.

Tällä hetkellä Tsernobylin reaktori 4:n päällä on uusi suojakerros, koska näissä kuvissa esiintyvä vanha kuori päästi säteilyä läpi ja oli hajoamispisteessä. Tsernobyl on myös vahvasti esillä tällä hetkellä HBO:n uutuussarjassa Chernobyl, joka on saanut varsin suuren suosion ja sitä pidetään totuudenmukaisena. -Postaus on alun perin julkaistu 26.4.2015.

Tshernobyl | Tsernobyl | Chernobyl - kielletty alue

Tshernobyl | Tsernobyl | Chernobyl – kielletty alue

Tsernobyl ja Prypjat – tältä siellä näyttää nykyään

Porukka pikkubussiin ja on the road

Tshernobyliin retkiä tekee useampikin matkajärjestäjä hieman erilaisilla formaateilla. Valitsi sitten matkanjärjestäjäksi kenet tahansa, niin retki pitää varata hyvissä ajoin etukäteen. Jokaiselta osallistujalta kerätään etukäteen passitiedot ja ne tulee olla kunnossa, kun 30 km ennen olevalla passintarkastuspisteellä tiedot tarkistetaan. Itse valitsimme matkanjärjestäjäksi Solo East Travelin, jonka kautta varasimme oman private tourin omalla pikkubussilla. Päivän retkemme oli varsin mieleenpainuva kokemus ja järjestelyt toimivat moitteettomasti. Ainoa mitä olisi voinut tehdä toisin, niin muutama osallistuja olisi voinut jättää pari viimeistä virvoitusjuomaa nauttimatta edellisenä iltana Kiovan yössä. Aamulla aikainen lähtö ja teiden kunto teki sen, että parin tunnin pikkubussimatka paikan päälle oli päiväretken raskain osuus fyysisesti. Henkisesti sitä vastoin retki kulutti kyllä voimavaroja sen verran, että ei varmasti ole kaikille sopiva matkakohde.

Kielletyn alueen raja-asema ja passintarkastus

Kielletyn alueen raja-asema ja passintarkastus

Pikkubussimatkan aikana näytettiin videota Tshernobylin tapahtumista ja ensimmäinen pysähtymiskohde olikin sitten “kielletyn alueen raja-asema”. Passintarkastuksen jälkeen matkaa jatkettiin itse Tshernobyliin, jossa on pieni museo ja onnettomuudesta kertova tietoiskutilaisuus. Kyseisen paikan vieressä on “tuhoutuneiden kylien hautausmaa”, missä on jokaisen kylän nimi, joka onnettomuuden jäljiltä on autioitunut. Nämä kylät jäivät alueelle, jossa asuminen on kielletty. Kyseinen alue muotoilee suurinta ydinsaasteen laskenta-aluetta.

Kielletty alue eli mihin tuli suurin laskeuma 1986

Kielletty alue eli mihin tuli suurin laskeuma 1986

Tshernobyl | Tsernobyl | Chernobyl

Itse Tshernobylissä ei muuten pysähdytty kuin palomiesten muistomerkillä, Leninin patsaalla sekä perinteisen neuvostyyliin tehdyn mahtipontisen kaupungin kyltin kohdalla. Matka jatkui kohti päivän pääkohdetta eli Pripyatin aavekaupunkia.

Tshernobylin eli Tsernobylin ydinvoimala-aluetta ja Pripyatin (Prypjat) kaupunkia lähestyessä pysähdyttiin päiväkotiin, joka kertaheitolla laski ryhmämme mielialaa reilusti alaspäin. Ydinvoimalaonnettomuuden seuraukset näkyivät välittömästi karulla tavalla, sillä kaikki tavarat piti jättää evakuoinnin alkaessa paikalleen. Tietysti kun ihmiset eivät silloisessa Neuvostoliitossa ymmärtäneet tilanteen vakavuutta edes jälkikäteen, niin sillä on varmasti ollut omat seurauksensa. Kaikki mikä irrotettavissa on ollut, niin on ryöstetty ja viety alueelta pois seurauksista tietämättä tai välittämättä.

Päiväkoti on hiljentynyt

Päiväkoti on hiljentynyt

Kaikki on jätetty paikoilleen

Kaikki on jätetty paikoilleen

 Valokuvaaminen tuntui aika ajoin haudanryöstöltä


Valokuvaaminen tuntui aika ajoin haudanryöstöltä

Säteilyvaara edelleen olemassa

Alueet millä retkellä liikutaan, on pääsääntöisesti ns. puhtaampia alueita. Mukana olevalla säteilymittarilla pystyi seuraamaan, mikä säteilyn taso oli milläkin alueella. Todella lyhyt oppimäärä olkoon tässä se, että mitä lähempänä maata säteilymittari oli, niin sitä korkeampaa säteily oli. Vastaavasti esim. rauta on säilönyt hyvin säteilyä, kun vastaavasti taas betoni vähentää sitä. Perusperiaate retkelle olikin se, että älä koske mihinkään.

Sinänsä säteilyvaara on siitä ihmeellinen asia ihmismielelle, että sitä on vaikea käsittää, kun sitä ei tunne millään tavalla. Siten se oli vaarallisuutena ajatellessa päivän vaikeimmin käsiteltävissä oleva asia, joskin jokainen osallistujista oli hyvin tietoinen asiasta. Oppaamme kertoikin paljon käytännöistä kuinka usein esim. hän itse voi alueella vierailla.

Kun alueelta poispäin tultiin, niin kolmessa eri paikassa mitattiin kaikkien säteilytaso. Eli sen perusteella retken vaarallisin osuus oli lentomatkat Helsinki-Kiova-Helsinki, mitä osallistujien saamiin säteilymääriin tuli.

Kello on 11:02 vai mitä se oli?

Kello on 11:02 vai mitä se oli?

Nuclear Zone - halutessaan sai käyttää suojamaskia alueella.

Nuclear Zone – halutessaan sai käyttää suojamaskia alueella.

Itse voimala-alue

Tsernobylin voimala-alue on valtavan kokoinen, missä edelleen työskentelee henkilöitä ydinvoimaloiden ylläpitotehtävissä, vaikka ne eivät käytössä enää olekaan. Räjähdysonnettomuus tapahtui reaktorille numero 4, jonka päälle onnettomuuden jälkeen rakennettiin betonista suoja, joka on vuosien saatossa rapistunut. Parhaillaan uutta suojaa tehdä reaktorin päälle ja senkin puolesta alueella käy paljon työntekijöitä. Vaikka retkellä sai vapaasti kuvata, niin käytännössä ydinvoimaloiden lähellä oli kuvaamiskielto päällä eli toisin sanoen tietyistä kulmista ei saanut voimalarakennuksia kuvata.

 Chernobyl - vasemmalla surullisen kuuluisa reaktori 4


Chernobyl – vasemmalla surullisen kuuluisa reaktori 4

Pripyat | Prypjat

Pripyatin kaupunki oli räjähdyksessä pahiten kärsinyt kaupunki, sillä se sijaitsee lähimmillään vain 2 kilometriä Tshernobylin reaktorista numero 4. Pripyat oli rakennettu ydinvoimalan työntekijöille ja heidän perheille. Tässä neuvostoaikaisessa kommunismin mallikaupungissa, oli asukkaita n. 50 000 ennen onnettomuutta – nykyään asukasluku nolla (0). Vierailu tässä aavekaupungissa oli unohtumaton kokemus, sillä missään ei ole ennen vastaan tullut sellaista hiljaisuutta. Käytännössä alueella ei ole juurikaan eläimiä ja esim. linnun laulua ei kuulunut missään.

Pripyat 1970-1986.

Pripyat eli Prypjat 1970-1986.

Autoajelu luonnon valloittamien betonikerrostalojen välissä oli epätodellinen kokemus ja entistä epätodellisemmaksi kokemus tuli kävelykierroksella kaupungissa. Oppaamme näytti valokuvia miltä tietyt alueet ja rakennukset olivat näyttäneet ennen onnettomuutta, joten sitä kautta sai paremman kuvan, kuinka luonto on valloittanut alueen. Tiettyjen rakennusten sisälle pääsi käymään omalla vastuulla, sillä rakennusten kunto alkaa olla siinä tilassa, että romahdusvaara alkaa olemaan todellinen useammallakin talolla. Kaikki mitä irti on saatu, on käytännössä viety rakennuksista säteilyvaarasta riippumatta.
 Pripyat - 29 vuotta on autioittanut entisen Neuvostoliiton unelmakaupungin.

Pripyat – 29 vuotta on autioittanut entisen Neuvostoliiton unelmakaupungin.

Entinen eliitin ravitsemusliike

Entinen eliitin ravitsemusliike

Hiljaiseksi vetää

Hiljaiseksi vetää

Konsertti voi alkaa, tosin koskettimet puuttuvat.

Konsertti voi alkaa, tosin koskettimet puuttuvat.

 Kaikki arvokas on säteilystä huolimatta varastettu Pripyatin kaupungista. Ainakin itseäni harmittaisi olla joku tästä paikallisen politbyroon kolmikosta, jota ei ensimmäisen virkkeen perusteella arvosteta minkään arvoiseksi...


Kaikki arvokas on säteilystä huolimatta varastettu Pripyatin kaupungista. Ainakin itseäni harmittaisi olla joku tästä paikallisen politbyroon kolmikosta, jota ei ensimmäisen virkkeen perusteella arvosteta minkään arvoiseksi…

Huvipuisto

Retken kohokohta valokuvaajille yleensä on ollut huvipuisto, jota koskaan ei ehditty avaamaan. Autioitunut maailmanpyörä ja sähköautorata ovat valokuvatuimpia kohteita alueella. Kieltämättä kontrasti onkin suuri, kun näkee nämä värikkäät huvitteluvälineet synkän menneisyyden omaavassa kaupungissa.

Pripyat Amusement park - tämän maailmanpyörän piti aueta 1.5.1986 työväen juhlan (vapun) kunniaksi.

Pripyat Amusement park – tämän maailmanpyörän piti aueta 1.5.1986 työväen juhlan (vapun) kunniaksi.

Ei ollut isompia jonoja laitteisiin...

Ei ollut isompia jonoja laitteisiin…

Ennen paluumatkalle lähtöä, käytiin vielä reaktori #4:n vieressä, missä oli onnettomuuden muistomerkki. Kävimme myös katsomassa aika reilun kokoisia kissakaloja, joten vedessä saattoi olla jotain kasvua lisäävää… Lopuksi oli vielä ruokailu työntekijöiden ruokalassa, ennen kuin matka jatkui takaisin Kiovaa. Kaiken kaikkiaan kolmen tarkastuspisteen läpi käytyä mittareiden mukaan ei kukaan palanut säteilevänä takaisin.

Hiljaiseksi vetää,
-Kohteena maailma / Rami

Lisätietoa Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta: