Reissutarinoita Amsterdamista Wieniin

Rakastan karttoja, rakastan reissaamista. Usein uusiin maihin tutustutaan pääkaupunkien kautta vai tutustutaanko sittenkään? Lähdin ottamaan selvää, kuinka monessa pääkaupungissa olen reissannut. En ollut laskenut sitä aikaisemmin, monessako sinä olet ollut? Maailman pääkaupungit antavat pienoiskuvan maailmasta.

Kartta esiin ja tutkimaan maailmaa. Tämä kartta löytyy Tukholman Vasa-museosta.

Kartta esiin ja tutkimaan maailmaa. Tämä kartta löytyy Tukholman Vasa-museosta.

Vierailemani maailman pääkaupungit reissukuvina

Jotta lukijani pääsisivät hieman paremmin tälle nojatuolimatkalle mukaan, niin esittelen jokaisen reissaamani itsenäisen valtion pääkaupungin itsestäni otetun reissukuvan keran. Saattaa olla, että aivan kaikista kaupungeista sitä en löydä, mutta katsotaan mitä tuleman pitää. Se on aivan varmaa kuitenkin jo tässä vaiheessa postausta kirjoittaessa, että noin neljäsosassa reissaamistani eri maista en ole käynyt ollenkaan maan pääkaupungissa. Osassa varmasti jonakin päivänä vielä, sillä esim. useasta eri Yhdysvaltoihin suuntautuneesta reissusta vielä yksikään ei ole suuntautunut maan pääkaupunkiin Washington DC:hen.

Nämä maiden pääkaupungit voisi listata monella tavalla, mutta luonnollisimmat kolme tapaa olisi seuraavat: käyntijärjestys, aakkosjärjestys tai jaottelu maanosittain. Valitsen näistä yksinkertaisimman toteuttaa eli aakkosjärjestyksen – omalla tavallaan siten myös mielenkiintoisimman maanosavaihteluineen. Näin pääset kiertämään maailman ympäri, jos nyt et koko palloa, niin sen osan mitä siitä itse olen tallannut.

Bahrainin pääkaupunki Manamassa Unescon suojelemalla linnoituksella vuonna 2008.

Bahrainin pääkaupunki Manamassa Unescon suojelemalla linnoituksella vuonna 2008.

Amsterdam – Alankomaat

Amsterdam on yksi suosikkikaupungeistani maailmassa ja olenkin siellä käynyt viidesti. Viimeisimmästä reissusta on jo aikaa, mutta toivon mukaan pääsen sinne mahdollisesti jo ensi syksynä. Amsterdamissa ehdottomasti parasta on maailmanluokan museot ja kanaalienvarsien terassit. Maailman pisin kansa on erittäin ystävällistä.

Amsterdamissa pyöräretkellä paikallislautassa vuonna 2006.

Amsterdamissa pyöräretkellä paikallislautassa vuonna 2006.

Andorra la Velle – Andorra

Pyreneitten niemimaan pieni veroparatiisi Andorra on tunnettu matkailijoiden keskuudessa lähinnä verovapaiden ostosten lisäksi maan luontokohteista niin kesän patikointien kuin talven laskettelumahdollisuuksien kautta. Pääkaupunki Andorra la Velle lienee useimmille läpikulkukohde eikä hotelliyöpymisten määrä vedä vertoja päivävierailijoille. Lienee ehkä omakin moka, mutta vierailemistani pääkaupungeista Andorra la Velle pitää jumbopaikkaa mielenkiintoisinta pääkaupunkia miettiessä.

Läpikulkumatkalla Andorra la Vellessä.

Läpikulkumatkalla Andorra la Vellessä.

Bangkok – Thaimaa

Maailman kuumin pääkaupunki Bangkok on vastakohtien kohde. Nykyaikaiset modernit pilvenpiirtäjät rauhallisten uskonnollisten kohteiden vieressä luovat yhden maailman kiehtovimmista kontrasteista. Bangkokia joko rakastetaan tai vihataan, mutta ketään se ei taatusti jätä kylmäksi. Nimittäin paita on liimautunut ihoon kiinni viisi minuuttia sen jälkeen, kun ilmastoituneesta sisätilasta on lähtenyt kävelemään kaupungille.

Top10 Tekemistä Bangkokissa

Chao Phraya -joella Bangkokissa - 2009.

Chao Phraya -joella Bangkokissa – 2009.

Basseterre – St. Kitts ja Nevis

Basseterre lienee suurimmalle osalle suomalaisista tuttu Karibian risteilyjen satamakaupunkina. Kahden saareen (ST. Kitts ja Nevis) muodostama saarivaltio on yksi maailman pienimmistä ja samoin maan pääkaupunki Basseterre väkiluvultaan maailman pääkaupunkien joukossa. Basseterren kujat on nopeasti kierretty läpi, joten suurin osa turisteista suuntaa päivävierailuillaan tutustumaan saaren muihin kohteisiin. Eipä silti, Basseterressa näkee pienen välähdyksen värikkäästä karibialaisesta elämästä kaupunkialueella.

St. Kitts ja Nevis – Karibian pienin valtio

Basseterressä Karibianristeilyllä vuonna 2016.

Basseterressä Karibianristeilyllä vuonna 2016.

Berliini – Saksa

Boheemi Berliini on parhaimmillaan vanhan Itä-Saksan puoleisissa kaupunginosissa. Toki Aleksanderplatzin läheisyydessä hipsterit ovat nostaneet asumiskustannukset jo taivaisiin, mutta silti edelleen hohtoa tässä kylmän sodan ajan ehdottomassa keskiössä vieläkin on. Berliini onkin erittäin helppo kohde viikonloppulomalle, mutta omakohtaiset ensikosketukset tehtiin bussireissulla kotimaasta käsin. Itse toimin luonnollisesti matkanjohtajana ja vedin kaupunkikierroksen puolelle sadalle hengelle käymättä aikaisemmin kaupungissa – olen minä huonommillakin ohjatuilla retkillä ollut, totesi bussikuski kaupunkikiertoajelun jälkeen.

Kaikkien aikojen kiertoajelu – Berliini 1994

Matkanjohtaja Brandenburgin portilla opastettavien kanssa joulukuussa 1994.

Matkanjohtaja Brandenburgin portilla opastettavien kanssa joulukuussa 1994.

Bratislava – Slovakia

Slovakian pääkaupunki Bratislava on tunnettu mielenkiintoisista patsaistaan sekä kaupungin reunustalla olevan kukkulan päällä olevasta linnastaan. Eikä paikallisen oluttuopinkaan hinta päätä huimaa, joten Bratislava sopii edullista lomakohdetta etsiville. Toisaalta sinne ei halpoja lentoja löydä ollenkaan, mutta naapurivaltio Itävallan pääkaupungista Wienistä jokiristeily Tonavalla kohti Bratislavaa on elämys. Hitaasti jyskyttävät junat sitä vastoin ovat muisto entisestä itäblokista.

Päiväretkellä Bratislavassa tukku paikallista valuuttaa käsissä vuonna 2008.

Päiväretkellä Bratislavassa tukku paikallista valuuttaa käsissä vuonna 2008.

Bridgetown – Barbados

Yksi Karibian kauneimmista saarista on Barbados, jonka pääkaupunki Bridgetown on otettu haltuun muutamassa tunnissa. Värikkäät talot ja rennot paikalliset luovat sellaisen lomatunnelman, jota monet toivovat lomillaan kokevansa. Bardoksen tyyliin turistit käyvät kuvauttavansa Rihannan kotitalon portailla, mikä ei kuulemma haittaa perhettä ollenkaan. Mene ja tiedä, mutta mielenkiintoisinta Bridgetownia on Unescon suojelukohde Garrison upeine tykkeineen ja hevosratoineen.

Barbados – kappale kauneinta Karibiaa

Rihannan kotitalolla talvella 2016.

Rihannan kotitalolla talvella 2016.

Bryssel – Belgia

Bryssel ei ole mediaseksikkäin kaupunki miettiessä Eurooppaan suuntautuvaa kaupunkilomaa. Oli kuitenkin todella ilo olla väärässä, sillä Bryssel on viime vuosina onnistunut yllättämään kaupungeista itseni kaikista eniten. Toki oluenmakuisia unelmareissuja miettiessä Brysseliä parempaa kohdetta ei kovin montaa ole olemassa, mutta lastenkin kanssa Bryssel tarjosi todella monipuolisia tutkimuskohteita.

Sarjakuvakaupunkikävely Brysselissä

Brysselissä sarjakuvakierroksella vuonna 2015.

Brysselissä sarjakuvakierroksella vuonna 2015.

Bukarest – Romania

Itsellä oli onni käydä Romanian pääkaupungissa Bukarestista kymmenkunta vuotta takaperin, jolloin se ei ollut vielä kovin suosittu kohde matkailussa. Pääsinkin nauttimaan Bukarestin omanlaisuudesta loskanharmaassa tammikuussa, jolloin taatusti ei ollut ongelmaa liialliset turistit kaupungissa. Erittäin mielenkiintoinen kaupunki, joka varmasti tänä päivänä sopii jo paremmin suurimman osan matkailijoiden tarpeisiin.

Bukarest – parlamenttitaloa ja mustalaismusiikkia

Bukarestin yössä paikallisessa romanibaarissa.

Bukarestin yössä paikallisessa romanibaarissa vuonna 2009.

Dublin – Irlanti

Jos Dublinista otettaisiin pois pubit, viskitislaamot ja Trinity Collage, niin sitten Dublin kannattaisi kiertää kaukaa Irlannin lomalla. Toisaalta sitten viime vuosina ruokakulttuuri Dublinissa on kehittynyt voimakkaasti, joten nykyään voin jopa harkita Irlannin reissua siten, että viettäisin sen kokonaan Dublinissa. Olen toki niin tehnytkin, kun kiertelimme lukuisan määrän pubeja kolmen päivän aikana etsiessä kaupungin parasta Guinnessia. Sinänsä retki oli turha päämäärän suhteen, sillä se paras paikka Guinnessille on löytynyt jo useita reissuja aikaisemmin. Mutta ei se päämäärä vaan matka, sillä loistavia pubeja matkan varrelle kertyi useampia.

Rugby-ottelussa syksyllä 2018.

Rugby-ottelussa syksyllä 2018.

Helsinki – Suomi

Vain totaalinen idiootti jättäisi pääkaupunkilistauksesta mainitsematta oman kotimaansa pääkaupungin. Helsinki tarjoaa todella paljon tekemistä ja näkemistä eri vuodenaikoina, joten se on oiva lomakohde viikonloppulomaa miettiessä. Itse olen Helsingissä viettänyt vuosien varrella paljon aikaa tutustuen eri kaupunginosiin. Parasta Helsingissä luonnon ja meren läheisyys sekä tietysti monet Suomen parhaista olutbaareista. Yksittäisistä kohteista nostan esiin Suomenlinnan, jonne on aina yhtä upea matkustaa.

Syksyllä 2018 Yhdysvaltain suurlähetystössä Kaivopuistossa.

Syksyllä 2018 Yhdysvaltain suurlähetystössä Kaivopuistossa.

Kiova – Ukraina

Ukrainan pääkaupunki Kiova on kiehtova matkakohde. Upeat kirkot ja neuvostoaikaiset rakennukset luovat kontrastin, jollaista ei monestakaan kohteesta Euroopasta enää löydy. Viime aikojen historiaan peilaten muistot Neuvostoliittoon vielä on olemassa, mutta Venäjän yhteyksistä halutaan päästä eroon tavalla tai toisella. Vaikeaa se kuitenkin tulee olemaan, sillä juuret ovat niin syvällä suurella osalla maan asukkaista.

Mikäli miettii Kiovan mielenkiintoisista päiväkohdetta, niin se on luonnollisesti Tsernobylin ydinvoimala-alue ja sen viereinen autiokaupunki Prypjat.

Tshernobyl ja Pripyat – taatusti säteilevänä takaisin

Ukrainan sotakaluston historiaan tutustumassa 2012.

Ukrainan sotakaluston historiaan tutustumassa 2012.

Kuala Lumpur – Malesia

Malesian pääkaupunki Kuala Lumpur tuo monelle mieleen kaksoistornit, jotka olivat aikoinaan maailman korkeimmat rakennukset. Itse vierailin Kuala Lumpurissa juuri rakennusten valmistumisten jälkeen ja olihan se kieltämättä komea näky. Kuala Lumpurista lisäksi mieleen jäi läheinen upea sininen moskeija sekä vanhat temppelit. Kontrastit Malesian pääkaupungissa oli vuonna 1999 melkoiset, joten uskoisin ainakin kaupungin ydinkeskustan olevan nykyään aivan erilainen kuin parikymmentä vuotta takaperin.

Kuala Lumpurissa ihastelemassa valmistuvaa Petronas Tvin Towersia vuonna 1998.

Kuala Lumpurissa ihastelemassa valmistuvaa Petronas Tvin Towersia vuonna 1998.

Kööpenhamina – Tanska

Tanska on ollut aina omia suosikkikohteinani maailmassa ja sen pääkaupunki Kööpenhamina luonnollisesti samaa pääkaupunkien joukossa. Itse rakastuin ensisilmäyksellä Nyhavnin ravintolakortteliin ja onhan ne rakennukset upeita. Toki tunnelma on osassa paikkaa varsin turistinen, mutta ei se ainakaan itseä haittaa. Upeat puitteet ja loistava seura on tehnyt usealla Kööpenhaminan reissulla aina vaikutuksen. Parhaimmillaan olen ajellut Nyhavniin oluelle muutaman sadan kilometrin päästä Ruotsin puoleltakin, se kertonee jo paljon Kööpenhaminan kiehtovuudesta.

Nyhavnissa joulukuussa 2010.

Nyhavnissa joulukuussa 2010.

Lissabon – Portugali

Lissabon on yksi Euroopan hehkutetuimpia pääkaupunkeja ja itse jopa sanoisin, että hieman turhankin hehkutettu. Onhan Lissabon todella valokuvauksellinen ja mielenkiintoinen, mutta ei sen kummemmin kuin moni muukaan Euroopan pääkaupungeista. Parasta Lissabonissa on funikulaarit ja keltaiset raitiovaunut, joilla on helppo siirtyä eri kaupunginosien välillä. Iltaisin parasta aikaa on nauttia punaviiniä ja syödä kaupungin trendikkäissä ravintoloissa.

Lissabonin raitiovaunut ovat elämys

Funikulaarit ovat parasta Lissabonia.

Funikulaarit ovat parasta Lissabonia, kuva vuodelta 2013.

Ljubljana – Slovenia

Slovenian pääkaupunki Ljubljana on omaksunut niin lännen kuin idän parhaat puolet. Upea pieni Ljubljana on helposti otettavissa haltuun jalkaisin ja kaikki merkittävät nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Slovenialaiset ovat varsin vieraanvaraisia ja turisti tuntee itsensä helposti kotoisaksi tässä upeassa kaupungissa.

Ljubljanan kuninkaana kesällä 2012.

Ljubljanan kuninkaana kesällä 2012.

Lontoo – Iso-Britannia

Lontoo on Iso-Britannian pääkaupunki, vaikka kaikki puhuvatkin aina Englannista – vai oletko joskus kuullut jonkun lähtevän Iso-Britanniaan lomamatkalle? No ei hätää, onhan Lontoo myös Englannin pääkaupunki. Parasta Lontoossa on ravintolat ja pubit eli Lontooseen kannattaa mennä makumatkalle nähtävyyksien sijaan. Vaihtoehtoisesti erinomainen idea on myös mennä katsomaan jalkapalloa paikan päälle ja kierrellä siinä sivussa pubista toiseen samalla eri kaupunginosiin tutustuen.

Top 10 vinkit Shoreditch Lontoo

The Culpeper ja Sussex Best Bitter - oluenmakuisia unelmareissuja Lontoossa.

The Culpeper ja Sussex Best Bitter – oluenmakuisia unelmareissuja Lontoossa vuonna 2019.

Luxemburg – Luxemburg

Euroopan pienistä valtioista Luxemburg on monipuolisimpia ja siksi myös kiehtovimpia. Luxemburgin pääkaupunki on samanniminen itse valtion kanssa ja se on pankkimaailman keskuksia. Itse Luxemburgin kaupunki on korkean kukkulan päällä isojen rotkojen ympäröimänä. Kaupunki onkin varsin kaunis ja sen linnoitus on yksi mielenkiintoisimpia kohteita. Kaiken kaikkiaan Luxemburg on erinomainen vierailukohde parin päivän lomalle, mutta pidemmillä lomilla kannattaa lähteä tutkimaan luontokohteita pääkaupungin ulkopuolelle ja naapurimaihin.

Rape ja Vaden kanssa Luxemburgissa pääsiäisenä 2015.

Rape ja Vaden kanssa Luxemburgissa pääsiäisenä 2015.

Manama – Bahrain

Bahrainin pääkaupunki Manama on melkoinen sekamelska pienen saarivaltion pohjoiskärjessä. Isot korkeat lasipintaiset pilvenpiirtäjät antavat surrealistisen vaikutelman vanhan zoukin vieressä, siinä missä isot ostoskeskukset matalien paikallisten rakennusten lähistöllä. Manaman yöelämä on varsin vilkasta ja se on kaiken kaikkiaan oma taiteenlajinsa. Normaali turisti ei pääse kyllä tästä kiinni, vaan täytyy tuntea siellä asuvia ulkomaalaisia. Ja niitä riittää, sillä monet merkittävät työtehtävät ovat eurooppalaisten, amerikkalaisten ja australialaisten osaamisaluetta.

Formulakisat Bahrainissa

Bahrainissa oli asianmukainen hiekkaa suojaava päähine vuonna 2008.

Bahrainissa oli asianmukainen hiekkaa suojaava päähine vuonna 2008.

Mbabane – Eswatini

Swazimaan eli nykyisen Eswatinin pääkaupunki Mbabene on itsellä ollut samanlainen läpileikkaus kuin Andorran pääkaupunki Andorra la Velle ja Liechstenteinin pääkaupunki Vazud. Mbabane oli yhden yön taktiikalla majoituskohteena matkalla kohti Krugerin kansallispuistoa Etelä-Afrikan kiertomatkalla, joten voimme todeta itseni käyneen Mbabanessa, mutta en ole ollut siellä.

Mbabenen kanssa samaan kastiin oikeastaan kuuluu itsellä myöskin Norjan pääkaupunki Oslo, jonka lentokentällä olen ollut kahdesti ja missannut siellä molemmilla kerroilla jatkolennot. Vältän siis Oslo Gardermoenia samalla lailla kuin Pariisin Charles de Gaullea pomppulentojen osalta, mutta tavoitteena toki on Oslossa vierailla tulevaisuudessa ajan kanssa. Eli ehkä se tulee sitten tulevaisuudessa myös pääkaupunkilistaukseen mukaankin.

Yhden yön pysähdystaktiikalla Swazimaassa vuonna 2010.

Yhden yön pysähdystaktiikalla Swazimaassa vuonna 2010.

Monte Carlo – Monaco

Monaco jakautuu neljään kaupunginosaa, mutta virallista pääkaupunkia sillä ei ole ollenkaan. Hallinnollinen alue on Monte Carlo, joka on liike-elämän keskus. Monte Carlon kuuluisin rakennus on kasino, jossa on erikseen ns. karvalakkipuoli vähemmän tarkalla asukoodilla. Pääkasinolle ei ollut mitään asiaa golfvarusteissa, joten kiertelimme Monte Carlon golfklubin kierroksen jälkeen formularadan jalkaisin – ja luonnollisesti sen jälkeen Renu vitosella renkaat ulvoen.

Monte Carlon kuuluisan kasinon edessä vuonna 1991.

Monte Carlon kuuluisan kasinon edessä vuonna 1991.

Moskova – Venäjä

Moskova on yksi mielenkiintoisimmista kaupungeista, mitä maapallolta löytyy. Se poikkeaa melkoisesti varsin länsimaalaisesta Pietarista, vaikkakin kummassakin on erinomainen ja kauniita metroasemia täynnä oleva verkosta. Jokaisen suomalaisen kannattaa tehdä lomamatka naapurimaamme pääkaupunkiin, jonka jälkeen on oppinut myös enemmän naapuristaan. Moskovassa tekeminen ei takuuvarmasti lopu kesken ja nähtävää riittää pidemmällekin lomalle.

Voitonpäivänä Moskovaan – Top 10 nähtävyydet

Moskovan patsaspuistossa toukokuussa 2011.

Moskovan patsaspuistossa toukokuussa 2011.

Pariisi – Ranska

Ranskan pääkaupunki Pariisi ei ole tyypillisin seitsemäntoistavuotiaan lomakohde, mutta niin vain lähdin sinne kaverini kanssa viikoksi kesälomareissulle. Oli kaiken kaikkiaan erinomainen valinta Ibizan rantojen sijaan, sillä mikään ei ole hienompaa kuin nauttia iltaa suurkaupungin sykkeessä. Toki kulttuurinähtävyydet kierrettiin samalla reissulla, joista Pompidou-keskus teki suurimman vaikutuksen. Siellä on tullut sen jälkeenkin käytyä katsomassa maailmankuuluja näyttelyitä ja toivottavasti sieltä löydän myös itseni tulevaisuudessakin.

Pariisissa kesällä 2009.

Pariisissa kesällä 2009.

Riika – Latvia

Latvian pääkaupunki Riika on erinomainen viikonloppukohde lyhyine lentomatkoineen ja kohtalaisen edullisine hintoineen. Riian vanhakaupunki on varsin viehettävä ja siellä on sopivasti näkemistä ja tekemistä muutamaksi päiväksi. Itse olen vieraillut Riikassa muutaman kerran golflomilla, joihin Ozo-golf onkin varsin sopiva. Huippukentällä pelatun kierroksen jälkeen on mukava rentoutua vanhankaupungin keskustan ravintoloissa ja nauttia paikallisesta tunnelmasta.

Riikan vanhassakaupungissa taustalla mustan kissan talo - keväällä 2003.

Riikan vanhassakaupungissa taustalla mustan kissan talo – keväällä 2003.

Rooma – Italia

Rooma lienee maailman paras pääkaupunki. Sen historia ja ruokakulttuuri ovat vertaansa vailla. Roomasta saakin irti vasta ensimmäisen loman jälkeen toisella kerralla, kun malttaa pysähtyä enemmän paikalleen ja nauttia elämästä. Toki kohtuudella kannattaa silloinkin tutustua uusiin kohteisiin, mutta ne eivät koskaan lopu Roomasta kesken. Eikä luonnollisesti hyvät ravintolat, kunhan ensin viitsii ottaa vähän niistä selvää.

Rooman nähtävyydet – mitä nähdä ja tehdä Roomassa

Tutustumassa Rooman historiaan keväällä 2009.

Tutustumassa Rooman historiaan keväällä 2009.

San Marino – San Marino

San Marino on pieni valtio, jonka kukkulan päällä on pääkaupunki San Marino. Turisteja San Marinossa kiinnostaa eniten linnoitus, joka onkin upea niin arkkitehtuurin kuin maisemien suhteen. Mikäli on lomalla Riminillä tai Riccionessa, niin ilman muuta kannattaa vierailla San Marinossa. Itse asiassa sinne kannattaa ajella hieman kauempaakin, jos on vuokra-autolla Italiassa liikenteessä.

San Marinon upea 1000-luvulla rakennettu Guaita-linnoitus vuonna 1995.

San Marinon upea 1000-luvulla rakennettu Guaita-linnoitus vuonna 1995.

Singapore – Singapore

Aasian yksi mielenkiintoisimmasta lomakohteista on pikkuvaltio Singapore ja sen pääkaupunki samanniminen Singapore. Omasta vierailustani sinne on jo reilut parikymmentä vuotta ja mitä olen kuvista katsonut, niin Singapore on muuttunut huimasti. Toki tietyt maamerkit kuten Raffles-hotelli ja yhtä ikoninen Merlion -patsas ovat paikallaan, mutta lähes kaikki muu niiden ympärillä onkin muuttunut. Singapore kuuluu ehdottomasti niihin kohteisiin, minne erityisesti haluan matkustaa uudelleen katsomaan omin silmin miltä kaupungissa näyttää nykyään.

Singaporessa Sentosan saarella 1998.

Singaporessa Sentosan saarella 1998.

Tallinna – Viro

Tallinna on Helsingin jälkeen eniten vierailemani kaupunki, ja arviolta sinne olen vuosien varrella tehnyt kolmisenkymmentä reissua. Tallinnaan on aina yhtä hieno mennä ja parasta siellä on hyvin säilyneen hansakaupungin arkkitehtuuri sekä erinomainen ravintolakulttuuri. Joka reissulla Tallinnasta löytää jotain uutta ja tietysti tulee käytyä omissa lempibaareissa nauttimassa virolaisia pienpanimo-oluita.

Top 10 Tallinnan nähtävyydet ja arkkitehtuurin helmet

Ensikosketus Tallinnaan oli Neuvostoliiton aikaan.

Ensikosketus Tallinnaan oli Neuvostoliiton aikaan vuonna 1988.

Tokio – Japani

Tokio on yksi kiehtovimmista kaupungeista missä olen käynyt. Tokiossa ei ole varsinaisesti yhtä keskustaa vaan sen keskukset muodostuvat useista eri kaupunginosien keskustoista. Tokiossa riittää näkemistä ja tekemistä erilaisille kokoonpanoille ja useille eri reissuille. Kun kerran on käynyt Tokiossa, sinne haluaa takuuvarmasti uudestaan.

Top10 tekemistä Tokiossa

Rasmuksen kanssa kaksin Tokiossa isäpoika reissulla.

Rasmuksen kanssa kaksin Tokiossa isäpoika reissulla 2011.

Tukholma – Ruotsi

Moni suomalainen Tukholmassa on käynyt, mutta ei siellä juurikaan mitään ole nähnyt. Tai toki on kävellyt vanhankaupungin pääkatua pitkin kohti Åhlensin ja NK:n tavarataloja, mutta nähtävyydet kenties Skansenia lukuun ottamatta on näkemättä. Tukholma onkin parhaimmillaan silloin, kun ei ole siellä perinteisellä päiväristeilyllä vaan jää hotelliin yöksi. Silloin on aikaa tutustua systemaattisemmin kaupunkiin ja sen upeaan arkkitehtuuriin.

Tukholman vinkit – tutustumista eri kaupunginosiin

Tukholmassa Stureplanilla pizzalla joulukuussa 2018.

Tukholmassa Stureplanilla pizzalla joulukuussa 2018.

Vaduz – Liechtenstein

Vaduz on varmasti Euroopan läpiajelluin pääkaupunki suhteutettuna niihin, jotka sinne pysähtyvät. Se on sikäli sääli, sillä kyllä Vaduzissa tekemistä riittää varsinkin upeine luontopolkuineen. Tutustumisen arvoinen on myös Vaduzin linna, joka on varsin jylhä näky rinteillä.

Vaduzissa kesällä 2006.

Vaduzissa kesällä 2006.

Varsova – Puola

Varsova yllätti positiivisesti, koska siihen ei oikeastaan juurikaan odotuksia ollut toisin kuin Krakovaan. Varsovassa oli sopivasti näkemistä ja tekemistä parin päivän lomalle, missä tarkoitus oli rentoutua ilman suurempia ohjelmanumeroita. Varsovassa onkin erinomainen hinta/laatu -suhde hotelleissa, todennäköisesti jopa Euroopan paras. Se sopiikin siten monen kukkarolle hemmottelulomaan paremmin kuin monet muut kaupungit.

Varsovassa kuvattiin sotaelokuvaa vuonna 2010.

Varsovassa kuvattiin sotaelokuvaa vuonna 2010.

Vatikaani – Vatikaanivaltio

Vatikaanivaltio on maailman pieni valtio, mutta siitä huolimatta sen pääkaupunki Vatikaani on katollisen maailman keskus. Roomassa vierailijoille Vatikaani on pakollinen käyntikohde ja sen tunnetuimmat kohteet ovat Pietarinkirkko ja Vatikaanin museot. Ne kannattaa ottaa ohjelmaan mukaan ja nauttia Pietarinkirkon katolta Rooman parhaista maisemista.

Pietarinkirkon katolla äidin kanssa vuonna 2009.

Pietarinkirkon katolla äidin kanssa vuonna 2009.

Vilna – Liettua

Liettuan pääkaupunki Vilna on erittäin kiva viikonloppukohde. Siinä on paljon samaa kuin Tallinnassa ja Riiassa, mutta kyllä Vilna silti on omanlaisensa. Parhaiten Vilna sopii niille, joille nähtävyydet eivät ole tärkein juttu lomalla vaan kivat ravintolat mukavassa seurassa. Vanhojen työkavereiden kanssa reissattiin useita mukavia viikonloppureissuja vanhaan Itä-Eurooppaan ja Vilna oli yksi niistä.

Vilnassa työkavereiden kanssa vapaa-ajanreissulla 2008.

Vilnassa työkavereiden kanssa vapaa-ajanreissulla 2008.

Wien – Itävalta

Wien on arkkitehtuuriltaan Euroopan mahtipontisimpia kaupunkeja. Upeita rakennuksia on ympäri kaupunkia, mikä kuvastaa Itävalta-Unkarin merkitystä maailmalle ennen ensimmäistä maailmansotaa. Habsburgin suvun suureelliset rakennukset ovat melkoinen kontrasti Friedensreich Hundertwasserin expressionismin arkkitehtuuriin. Hundertwasserhausin lisäksi pakollinen käyntikohde Wienissä on Prater -huvipuisto, jonka vetonaula on yli satavuotias Riesenrad -maailmanpyörä. Sen kierrokseen onkin mukava päättää matka maailman ympäri.

Austrian Openin voittoa juhlimassa alkusyksystä 2013.

Austrian Openin voittoa juhlimassa alkusyksystä 2013.

Summa summarum: Lopulta vain yhdestä pääkaupungista en löytänyt itsestäni mitään kuvaa ja se oli Andorra la Velle. Mbabanen kuva saattaa kyllä olla hieman kaupungin ulkopuolelta, mutta Afrikasta kuitenkin. Lopputulemana oli se, että olen reissannut 35 maan pääkaupungissa.

Aika paljon on siis pääkaupunkeja vielä tutkittavaksi maapallolta, kun reissaaminen on taas koronapandemian jälkeen turvallista. Pääkaupunki nro 36 eli Reykjavik siirtyi ainakin tulevaisuuden kohteisiin.

Matkalla maailmalla,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Monessako maailman pääkaupungissa sinä olet ollut? Matkabloggaajakollegat voivat tehdä omaksi ja lukijoiden iloksi koronakaranteenissa oman listauksensa.