Lempimaani retkeilyyn on Norja

Oletko uneksinut upeista luontokohteista? Tykkäätkö pitkistä vaelluksista ja/tai lyhyistä päiväpatikoinneista? Tykkäätkö valokuvauksesta? Jos edes harkitsit vastata yhteen kysymykseen kyllä, niin kannattaa miettiä Norjaa retkikohteeksi. Retkeilyä Norjassa sopiikin tämän kuukautiseen Instagram Travel Thursdayn teemaan “lempikohteeni”, sillä Norjaan tekee mieli palata aina vain uudestaan ja uudestaan.

Norjaan patikoimaan kuvien perusteella

Käytyäni muutama vuosi takaperin Preikestolenin juurella, minua harmitti vietävästi, kun ei ollut aikaa patikoida sen huipulle. Pääsin asiasta parhaiten yli sillä, että aloitin suunnittelemaan reissua heti kotiin palattuani samoille alueille. Suunnittelun yhteydessä silmiini osui kuvan Trolltungan kielekkeestä ja sillä hetkellä tiesin, että tulevan reissun päätavoite on Trolltungan valloitus.

Onko sinulle käynyt niin, että olet yhden kuvan perusteella valinnut matkakohteesi?

Unelmareissu Norjaan

Viime vuonna toteutin yhden unelmistani, ja kävin patikoimassa Trolltungan, Preikestolenin ja Kjeragin samalla reissulla. Samalla tuli tehtyä viikon mittainen road trip Bergenistä Stavangeriin, joka oli itselle jo laatuaan toinen sellainen. Ajelin hieman eri reittejä kuin edellisellä reissulla ja maisemat olivat yhtä upeita koko matkalla. Norjassa onkin parasta se, että välttämättä autosta ei tarvitse poistua nähdäkseen todella todella todella upeita maisemia. Mutta silti, parhaat kohteet ovat usein vaativienkin päiväpatikointiretkien takana.

Unelmareissun retkikohteet:

Retkeilyä Norjassa ympäri maata

Norjassa on mahtavia retkikohteita niin pidemmille vaelluksille kuin päiväretkille ympäri maata. Reittien vaikeusasteet on kerrottu matkailualueiden esitteissä helposta vaikeaan (sininen-punainen-musta) ja jokaisesta merkatusta reitistä on saatavilla riittävät ennakkotiedot ja kuvaukset. Monet parhaista kohteista on valloitettavissa vain kesällä ja alkusyksystä, sillä monet paikat ovat lumen peitossa pitkälle alkukesään. Norjassa liikkuessa täytyy muistaa aina luonnon vaarallisuus, sillä monet ikimuistoiset kohteet ovat korkealla ja huonossa kelissä varsin haastavien olosuhteiden armoilla.

Preikestolen on Norjan suosituin retkikohde eikä ihme. Kesäkuukausien viikonloppujen ruuhka on valtaisa, mutta siltikin en itse jättäisi tätä näkymää hevin kokematta. Vai oletko eri mieltä Lysebotn-vuonon ja Preikestolenin kauneudesta?

Lysebotn-vuonon toisessa päässä sijaitsee Kjeragbolten, joka on hurjapäiden ykköskohde selfien ottamiseen. Vuonon puolessa välissä puolestaan on Flørli, jonka 4444 rappusta on maailman pisimmät puurappuset. Molemmat kohteet voi retkeillä yksittäisinä tai yhdistää toiseensa. Yhdistelmäretkellä näkee vuonon myös lautalta käsin, joten maisemaretkenä yhdistelmä on vertaansa vailla.

Helppo yhdistää kaupunkilomiin

Norjan retkikohteita on helppo yhdistelmä kaupunkilomiin, jos ei halua pelkkää retkeilylomaa. Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim, Ålesund ja Tromsø ovat kaikki mielenkiintoisia kohteita itsessään ja niiden lähistöltä löytyy useita retkimahdollisuuksia. Sitten Norjassa on vähemmän tunnettuja pikkukaupunkeja kuten Odda, joka elää retkeilystä. Itse asiassa Odda oli satavuotta sitten Norjan toiseksi eniten matkailijoita vetänyt kohde…

Minne seuraavaksi?

Itsellä seuraavana tavoitteena on road trip välille Bergen – Trondheim, jossa päivävaelluskohteiksi olisi tarjolla mm. Bessegen, Galdhøpiggen ja Nigardsbreen. Galdhøpiggen on Pohjois-Euroopan korkein vuori ja Nigardsbreenin jäätiköllä voisi jatkaa jääkiipeilyharrastusta uusilla tavoitteilla…

Toivottavasti sain tuotua edes osan siitä fiiliksestä postaukseen, mitä koen itse näitä Norjan retkeilykuvia katsellessa? Norjaa voin lämpimästi suositella Euroopan kauneimpana maana ja sieltä löytyy sopivia retkikohteita jokaiselle niin nuorista vanhuksiin. Upeita elämyksiä saa varmasti koko rahalle, vaikka Norja ei tunnetusti halvimmasta päästä kohteena olekaan. Mutta kannattaa muistaa, luontoelämykset siellä on ilmaisia!

Onko sinulle Norja entuudestaan tuttu? Osaatko suositella sieltä retkikohteita, mitä kannattaisi käydä katsastamassa?

Rakkaudesta Norjaan,
Kohteena maailma / Rami

Instagram Travel ThursdayTämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat
Muru Mou, Skimbaco ja Travellover.

Minut löydät Instagramista:
https://www.instagram/kohteenamaailma
Blogini on myös Facebookissa:
https://www.facebook.com/kohteenamaailma
Matkailuaiheiset tviitit:
https://www.twitter.com/kohteenamaailma