Penkkiurheilureissut Jenkkeihin

Penkkiurheilureissu Jenkkeihin on syyskaudella monen ammattilaisurheilua seuraavan unelmareissu.  Näin järjestät penkkiurheilureissun Jenkkeihin -sarjan ensimmäisessä osassa keskityttiin siihen, mitä penkkiurheilureissun järjestämisessä Jenkkeihin kannattaa huomioida. Tässä juttusarjan toisessa osassa keskitytään kustannuksiin eli siihen, mitä penkkiurheilureissu Jenkkeihin maksaa. Kolmannessa osassa ollaan paikan päällä eli mitä on hyvä huomioida pelipaikalle mentäessä. Sarjan päättävä viimeinen osa kertoo urheilutapahtumista New Yorkissa.

[Alkuperäinen postaus 17.9.2015. Juttu on tarkistettu ja päivitetty vastaamaan kauden 2016-2017 ottelutapahtumia 30.9.2016.]

Mitä penkkiurheilureissu Jenkkeihin maksaa

Lennot

Mikäli reissun pystyy varaamaan pari kuukautta aikaisemmin, niin lennot saanee halvimmillaan silloin. Esimerkiksi viime viikolla SAS:lla oli tarjoukset talviajalle, jolloin esimerkiksi Chicagoon, New Yorkiin ja Washingtoniin olisi päässyt neljälläsadalla eurolla. Finnairin parhaat tarjoukset lähtevät yleensä New Yorkin osalta 500 euron tuntumasta. Näppituntuma normaalihinnoilla on se, että New Yorkiin pääsee 600 eurolla suoralla lennolla ja pompulla 500 eurolla. Muihin juttusarjan pelipaikkakunnille pääsee pääsääntöisesti 600-700 eurolla, joskin länsirannikolle saattaa hinnat olla tiettyinä aikoina hieman vielä kalliimpia.

Majoitus

Mikäli pelejä haluaa mennä katsoon New Yorkiin, niin siellä majoituskustannukset tulee kalleimmaksi. Manhattanilta Midtownin alueelta joutuu helposti maksamaan 3-4 tähden majoituksesta 200-250 € yö, missä aamupala ei kuulu hintaan. Kun lisäksi päälle lätkäistään kaupunkivero 3.50 US$ / yö + vero 14.75 %, niin jokainen voi laskea majoituskustannusten nousevan usein lentohintoja korkeammaksi.

Toki New Yorkissa on tarjolla myös edullisempaa majoitusta, jos on valmis matkustamaan vähän kauempaa tapahtumapaikoille. Mikäli on menossa katsomaan jääkiekko- ja koripallopelejä Brooklynin puolella olevaan Barcleys Centeriin (NY Islanders ja Brooklyn Nets), niin silloin majoitusta kannattaa harkita sieltä päin. Mikäli pelit taasen ovat Madison Square Gardenilla, niin silloin Midtown on kyllä helpoin vaihtoehto. Huomioitavaa on myöskin se, että junalla pääsee sieltä helposti Meadowlandsissa olevalla amerikkalaisen jalkapallon MetLife stadionille.

Hotellia kannattaa miettiä senkin mukaan, mihin stadioneille on otteluliput varattuna.

Hotellia kannattaa miettiä senkin mukaan, mihin stadioneille on otteluliput varattuna.

Mikäli pelireissu suuntautuu muihin kaupunkeihin, niin kalliimpia lentohintoja kompensoi yleensä sitten kyllä edullisemmat majoitukset sekä halvemmat otteluliput. Esimerkiksi Dallasissa hotellihinnat on alle puolet New Yorkin hintatasosta. New Yorkin etuna on se, että siellä kaikki pelipaikat ovat helposti saavutettavissa julkisella liikenteellä. Toki monessa muussakin kaupungissa näin on, mutta osassa stadionit ovat varsin pitkienkin matkojen päässä ja vuokra-auto on silloin paras vaihtoehto. Esimerkiksi San Franciscon alueella käytännössä kaikki joukkueet ovat eri kaupungeista, vaikka toisiaan lähellä ovatkin. Joka tapauksessa majoituksen kahden hengen huoneessa voi laskea siten, että neljän yön majoitus 3-4 tähden hotellissa lentojen kanssa on lähes paikasta riippumatta vähintään 1000 euroa henkilö. Toki majoituksesta voi maksaa huomattavasti vähemmänkin tai sitten enemmän, riippuen siitä mitkä kenenkin majoitustottumukset ovat.

Otteluliput

Jos on hintahaitaria hotellihinnoissa, niin ottelulipuissa hintaerot ovat sitten moninkertaiset vielä siihenkin verrattuna yksittäisissä otteluissakin. Toki joukkueella ja paikkakunnallakin on merkitystä. Hyvänä esimerkkinä on NY Giantsin kotipelit tällä kaudella: Giantsin kotiotteluun pääsee edullisimmillaan tällä hetkellä 104 dollarilla Cincinati Bengalsia vastaan, kun viikkoa aikaisemmin Philadelphia Eaglesiä vastaan saa maksaa halvimmista lipuista 191 taalaa. Viime kaudella puolestaan Washington Red Skinsiä vastaan Giantsin kotipeli maksoi halvimmillaan 75 taalaa, kun Washingtonissa samojen joukkueiden ottelusta halvimmillaan tarvitsi maksaa 41 dollarilla. (Liput NY Giantsin peleihin Seatgeekissä)

Jos taas sitten mietitään yksittäisten otteluiden lippujen hintahaitaria, niin todetaan NY Giants vs. Cincinati Bengals ottelusta seuraavaa: kun halvimmat liput on myynnissä 104 taalalla, niin kalleimmista joutuu maksamaan tällä hetkellä useita satoja dollareita. Niistä monet ovat itse asiassa suhteessa vielä halpoja, mikä johtuu siitä, että peli on jo parin viikon päästä. Jos hieman pidemmälle menevien otteluiden lippujen hintoja katsoo, niin parhaat paikat maksavat useampia tuhansiakin dollareita.

Mikäli haluaa nauttia vain ottelun tunnelmasta, niin silloin kannattaa ottaa halvimmat mahdolliset liput. Sekä jääkiekossa ja koripallossa lippujen hinnat rakentuvat samalla tavalla, yleisesti ottaen koripallon ollessa kuitenkin kaikista halvin lajeista. “New York -lisä” pätee myös näissä lajeissa, mutta monessa muussa kaupungissa voi päästä parilla kymmenellä taalalla peliin. Kiekkopeleissä hinnat vaihtelevat kuitenkin koripalloa enemmän.

Pääsylippu N.Y. Yankees vs. Oakland Athletics, 1994

Pääsylippu N.Y. Yankees vs. Oakland Athletics, 1994

Halvimmat paikat eivät luonnollisesti ole parhaita katselupaikkoja itse pelitapahtumien kannalta. New Yorkissa sadan euron pintaan pääsee kaikissa lajeissa kohtuullisen hyville paikoille, mistä pystyy jo seuraamaan hyvin pelitapahtumiakin. Näin ollen karkeana arviona on se, että jos varaa 100 € / peli New Yorkissa, niin näkee pelitkin ihan hyvin – Jetsin, Netsin ja Islandersin otteluissa oikein hyvinkin. Toki siis huomattavasti halvemmalla pääsee nauttimaan tunnelmasta ja älyttömän paljon isommalla hintalapulla pääsee sitten jo koripallopeleissä parketille. Maailman parhaan urheilijan tittelistä kisaava LeBaron James tulee New Yorkiin 7.  joulukuuta Cleveland Cavaliers joukkueensa kanssa. Tällöin NY Knicksin liput lähtevät liikkeelle 223 dollarista, mutta parkettipaikasta saakin sitten jo maksaa jo useampia tuhansia dollareita.

Super Bowl

Jos haluaisi katsoa amerikkalaisen jalkapallon finaalin eli Super Bowlin paikan päällä, niin sekin toki onnistuu. Kautta aikain 51. Super Bowl pelataan tämän kauden päätteeksi Houstonissa Houston Texasin NRG stadionilla 5.2.2017. Seatgeekissä tällä hetkellä saisi halvimmat liput tapahtumaan 3000 taalalla

Lippujen ostaminen
On hyvä huomioida se, että osalla joukkueista lippujen oma virallinen myynti alkaa verraten myöhään. Kun lippuja aletaan myymään, niin ensimmäisinä ajankohtina täytyy olla vielä joku esimerkiksi oikean luottokorttiyhtiön offer-tunnus, millä ylipäätään pääsee varaamaan lippuja. Näin ollen usein helpommaksi vaihtoehdoksi tulee kausikorttilaisten irtolippujen myyminen, jotta lippujen varaaminen ei jää viime metreille.

FedEx toimittaa kausikorttilaisten lippuja kotiovelle saakka.

FedEx toimittaa kausikorttilaisten lippuja kotiovelle saakka.

Seatgeekin ja vastaavien palveluiden etu on siinä, että siellä näytetään värikoodeilla mikä on lipun hinta suhteessa normaalihintoihin. Mikäli on tarjolla isoa vihreätä pallukkaa, niin lippu kannattaa ostaa. Mitä punaisempi ja isompi pallukka on kyseessä, niin sellaisia lippuja ei kannata taloudellisesti ostaa. Eli jos lipun hinta on 500 dollaria, niin kyseessä voi olla erinomainen diili tai kiskurihinta.

Seatgeekin avulla on helppo katsoa, mitä kannattaa lipuista maksaa.

Seatgeekin avulla on helppo katsoa, mitä kannattaa lipuista maksaa.

 • Esimerkkinä hinnoista lippujen hintojen vaihtelevuus paikkakunnasta ja vastustaja riippuen – kaikki NY Knicsin ottelut sekä kotona että vieraissa

Reissun kokonaiskustannukset

Jokainen reissu on erilainen kokonaisuus, joten pystyy laskemaan vai suunta-antavia summia. Toki hyvänä esimerkkinä on toissa syksynä kavereiden kanssa tekemämme matka New Yorkiin 8.-13.11.2014. Tässä kustannukset lennoista, neljästä hotelliyöstä ja ottelulipuista (huomattavaa, että euro oli pari vuotta sitten vahvempi kuin tällä hetkellä).

 • Suorat lennot Helsinki-New York-Helsinki: 560 €
 • Majoitus 4 yötä, Nyma – The NY Manhattan hotel (Midtown) 460 € / sis. aamupala
 • Otteluliput
  • NY Jets vs. Pittsburgh Steelers (NFL) 105 €
  • NY Knicks vs. Atlanta Hawks (NBA) 110 €
  • NY Rangers vs. Pittsburgh Penguins (NHL) 125 €
  • Otteluliput yhteensä: 340 €
 • Penkkiurheilureissun kokonaishinta: 1360 €

Otteluliput olivat sellaisille paikoille, että niistä näki pelit hyvin sivukatsomoiden keskustoista. Paikat olivat aika korkealla lukuun ottamatta jääkiekkopeliä, missä liput saatiin kausikorttilaisen myymänä katsomon korkeussuunnassa keskiosaan. Hinta reissulle oli sitä luokkaa, että samalla rahalla pystyi varmasti tekemään penkkiurheilureissun jokaiseen kaupunkiin viime vuona, missä näitä kolmea sarjaa pelattiin. Tällä hetkellä dollari on vahvempi kuin pari vuotta sitten, joten se näkyy tietysti hotellien ja ottelulippujen hinnassa penkkiurheilureissua tulevalle kaudelle varatessa.

Ticketmasterin liput saa näppärästi tulostettua heti itselleen kotikoneelta.

Ticketmasterin liput saa näppärästi tulostettua heti itselleen kotikoneelta.

Kolme esimerkkimatkaa syksylle 2016

b1New York
: 3.-7.12.2016 ( 4 yötä)
Tässä esimerkissä on haettu vastaava reissu, minkä teimme omalla porukalla pari vuotta sitten. Tänä vuonna New Yorkista ei ole helppo löytää kolmelle peräkkäiselle päivälle otteluita, mutta tässä yksi erinomainen vaihtoehto sellaiselle. Eli reissun kokonaiskesto on neljä yötä perillä, mikä on käytännössä minimiaika nähdä kaikki kolme ammattilaissarjaa yhdellä reissulla. Majoituspaikaksi on valittu Midtown, mutta näillä otteluilla kannattaa harkita majoitusta myös Brooklynin puolelta läheltä Barcleys Centeriä. Jokaisella tietysti on erilaiset intressit, mutta ensikertalaisella New Yorkissa Midtown on varmin valinta. Itse suosin majoituspaikaksi mielummin esimerkiksi Greenwich Villagen lähellä olevia hotelleita, mutta se on jo toinen tarina. Oleellisinta on kuitenkin liikkumisen kannalta, että metroasema olisi mahdollisimman lähellä majapaikkaa. Reissun ajankohtana Itsenäisyyspäivän viikonloppu ja juhlapäivän kunniaksi New Yorkin paikallispeli jääkiekossa!

Uusittu Madison Square Garden tarjoaa erinomaiset puitteet keskellä Manhattania.

Uusittu Madison Square Garden tarjoaa erinomaiset puitteet keskellä Manhattania.


b2Miami
: 9.12.-13.12.2015 (4 yötä)
Miamiin on pidempi lentoaika kuin New Yorkiin, mutta palkinnoksi koneessa istumisesta tulee lämpimämmät kelit. Miamiin suuntautuva reissu tarkoittaa käytännössä sitä, että vuokra-auto on pakollinen reissuun. Toisaalta Miamin Downtownissa itsessään ei ole mitään matkailijalle, niin auton avulla pääsee tutustumaan myös lähialueeseen. Majoituspaikkana paras, joskin hieman kallis on Art Deco -taloista ja neonvaloista tunnettu South Beach. Tähän lomaan on helppo järjestää itselleen lisäpäiviä jompaan kumpaan päähän, jos lomailuun on enemmän aikaa. Huomioitavaa tässä esimerkissä on se, että autonvuokran lisäksi paikoituskulut South Beachillä on oma lisänsä matkan hintaan. Siellä toimii ns. Valet-parking eli jätät auton hotellin edessä ja saat sen sitten takaisin, kun sitä tarvitset – autot ajetaan Valet-parking yrityksen toimesta johonkin säilöön aina siksi aikaa kun et sitä tarvitse.

Eli hinnaltaan halvempi pelilippujen vuoksi kuin New York, mutta autonvuokran ja parkkipaikkojen kanssa tulee kalliimmaksi. Toki auto antaa valinnanvapautta siihen missä majoittuu ja antaa paremmat mahdollisuudet tutustua Miamin alueeseen.

Miami Heat pelaa kotiottelunsa aivan Downtownin keskustassa American Airlines areenalla

Miami Heat pelaa kotiottelunsa aivan Downtownin keskustassa American Airlines areenalla

 
b3Washington
: 16.12.-20.11.2015 (4 yötä)
Viimeisessä esimerkissä vaihtoehtona on pääkaupunki Washington. Suoria lentoja sinne ei Suomesta lennetä, mutta yhdellä pompulla pääsee mukavasti perille. Kuten lippujen hinnoista voi päätellä, niin kokonaiskustannuksissa tänne saa penkkiurheilureissun kahta aikaisempaa esimerkkiä edullisemmin. Jos ottaisi halvimmat tarjolla olevat liput ja edullisemman hotellin, niin Washingtoniin saisi laadukkaan neljän yön penkkiurheilureissun tuhannella eurolla. Viime viikolla olisi saanut lentohinnoista pois vielä 150 euroa, jolloin ihan hyvän penkkiurheilureissun olisi saanut aikaiseksi 850 eurolla. Toki silloin pitää olla hereillä, kun lentotarjouksia tulee ja katsoa haluamansa ajankohdan ajoissa valmiiksi.

Muuta

Vastaavia reissuja pystyy järjestämään mihin tahansa 12 kaupunkiin, missä pelataan näitä kolmea ammattilaissarjaa. Toki yksittäisten pelien katsominen on tietysti huomattavasti helpompaa kuin mahduttaa useampi ottelu ja ammattilaissarja samaan reissuun. Jos otteluiden näkeminen matkalla on tärkeää, kannattaa varata liput etukäteen baseballia lukuun ottamatta – niissä peleissä katsomot on todella todella todella todella harvoin täynnä runkosarjan otteluissa. Paikan päältä voi hyvinkin saada lippuja myös muihin ammattilaissarjojen otteluihin, mutta itse en pelkästään sen varaa laskisi peleihin pääsemistä. Toki esimerkiksi Miamissa Florida Panthersin peleihin mahtuu aina ja edullisesti, mutta Heatin pelit on sitten jo toinen juttu.

Miami Marlinsin peleissä hyvin tilaa, joten liput voi ostaa vasta stadionilta. Täällä pelataan kelissä kuin kelissä, siitä pitää huolen liikuteltava katto.

Miami Marlinsin peleissä hyvin tilaa, joten liput voi ostaa vasta stadionilta. Täällä pelataan kelissä kuin kelissä, siitä pitää huolen liikuteltava katto.

Myös yliopistosarjojen pelit on enemmän kuin suositeltavia, sillä niissä otteluissa tunnelma on yleensä katossa yliopiston eri cheerleader-ryhmien ja soittokunnan osallistuessa tapahtumaan mukaan. Kaiken kaikkiaan urheilutapahtumat Jenkeissä on penkkiurheilijalle erittäin mukavia tapahtumia.

Yliopistopeleissä on myös loistava tunnelma - UNLV:n korismatsi alkamassa Las Vegasissa.

Yliopistopeleissä on myös loistava tunnelma – UNLV:n korismatsi alkamassa Las Vegasissa.

-Kohteena maailma / Rami

P.S. Juttu on päivitetty 29.9.2016 vastaamaan kauden 2016-2017 ottelutapahtumia. Viimeisen kolmen vuoden aikana penkkiurheilureissujen hinnat ovat nousseet dollarin vahvistumisen myötä 15-20%, mutta dollareissa majoitusten ja lippujen hinnat on pysyneet suurin piirtein samoissa ilman merkittävää nousua. Samaten lentojen hinnat ovat olleet suurin piirtein samoissa.
Alkuperäinen juttu on julkaistu 17.9.2015

P.S.2 “Penkkiurheilua katsomaan jenkkeihin” sarjan seuraavassa osassa käsitellään sitä, mitä on hyvä huomioida paikan päällä. Sarjan viimeinen osa kertoo sitten tarkemmin penkkiurheilureissusta New Yorkiin.

P.S.3 Jos matkaat New Yorkiin, niin sitten kannattaa lukea myös tämä: