Pub-kierros Galwayn keskustassa

Sadepisarat piiskasivat viileässä torstai-illassa, kun yksi Irlannin retken päätapahtumista alkoi. Ensimmäisen illan teemana maaliskuisella Irlannin reissulla oli tutustuminen Galwayn parhaisiin pubeihin. Taustatutkimus oli suoritettu ja ennakkoon parhaiden pubien baarimikot lisäsivät soppaan vielä omat mausteensa omilla vinkeillään. Oli siis aika selvittää, mitkä ovat Galwayn parhaat pubit.

*Postaus on osa matkabloggaajien Irlantiviikkoa, missä Tourism Ireland oli mukana tarjoten majoitukset itselleni Connemaran alueella.

The Latin Quarter on täynnä erinomaisia pubeja.

The Latin Quarter on täynnä erinomaisia pubeja.

Mitä hyvältä pubilta vaaditaan?

Ennen kuin lähdetään pub-kierrokselle, niin selvitetään mitä hyvältä pubilta odotettaan? Ei ole olemassa mitään yleispätevää listaa siitä, millainen on hyvä pub. Itse asiassa se riippuu täysin siitä, millainen tarkoitus pub-illalla on. Sama pub ei välttämättä toimi kaikille, eikä aina itsellekään eri iltoina. Toki Irlannissa hyvän pubin valikoimiin kuuluu joko täydellinen Guinness tai vaihtoehtoisesti “normaalin” Guinnesin lisäksi paikallisia pienpanimo-oluita. Siideri on myös suosittu juoma Irlannissakin ja käytännössä hyvissä pubeissa on tarjolla ainakin Bulmersia. Raadin mielestä erinomaisesta pubista pitää löytyä myös Orchard Thieves siideriä.

Tällä pub-kierroksella tavoitteena oli löytää Galwayn parhaat pubit. Kierroksella ei pubien osalta keskitytty ruokatarjontaan, vaan postauksen lopussa löytyy muutama ravintolavinkki Galwayhin. Osa näistä pubeista keskittyy enemmän musiikkiin kuin toiset, mutta jokaisessa juomatarjonta ja tunnelma on taatusti kohdallaan. Itse asiassa, nämä kaikki toimivat minulle sopivana päivänä sopivassa seurassa. Mutta yksi toimii aina…

Hanavalikoima vaikuttaa pubissa viihtyvyyteen.

Hanavalikoima vaikuttaa pubissa viihtyvyyteen.

Galwayn parhaat pubit

Maaliskuinen ilta Galwayn pub tarjontaan tutuessa sujui varsin kosteissa merkeissä. Nimittäin taivaalta tuli kaatamalla vettä, joten siirtymiset tehtiin rakkaudesta lajiin. Erittäin onnistuneen illan seurauksena Galwayn parhaat pubit löytyivät seuraavan reitin varrelta:

Galway parhaat pubit (kilkkaa karttaa avataksesi sen Google Mapsiin)

Galway parhaat pubit (kilkkaa karttaa avataksesi sen Google Mapsiin)

On aika kurkistaa, miltä Galwayn pub-kierros toi tullessaan...

On aika kurkistaa, miltä Galwayn pub-kierros toi tullessaan…

Harbour Restaurant & Bar

Galwayssa majapaikkana toimi Harbour Hotel, joten Galwayn pub-kierros starttasi hotellin baarista. Heti kun auto oli ajettu parkkiin ja huoneeseen kirjattu sisään, oli aika oikoa automatkalla puutuneita jäseniä Harbour Restaurant & Bar -ravintolan baaritiskillä. Olutharrastajana olin hoitanut ennakkotehtävät kunnolla ja tiesin baarin tarjoilevan Independent pienpanimon oluita. Siksi Harbour hotellin baaritiski valikoitui kierrokselle.

Independent brewery

Irlannissa on menossa tällä hetkellä kova pienpanimobuumi ja uusia panimoita on syntynyt viime vuosina useita. Yksi niistä on Galwayn länsipuolella Carraroen pienessä merenrantakylässä sijaitseva Independent Brewery. Kyseisen panimon Connemara oluita (Gold Ale, Pale Ale, Red Ale, Cascade ja Stout) saa kohtalaisen hyvin useammastkin Galwayn pubeista. Mutta, kun Irlannissa ollaan, pubeja on satoja ja siksi halusin löytää kyseisen panimon oluita sekä hana- että pullotuotteina. Kuten oluen ystävät tietävät, samassa oluessa on eri maku tarjoilumenetelmästä riippuen…

Harbour Hotel toimii hyvin Galwayn majapaikkana ja hotellin baarissa voi nauttia pullon Independent -panimon tai lähistöllä olevan Oranmoren kylän Galway Hooker -panimon olutta. Tämän jälkeen on hyvä kuitenkin ottaa suunnaksi Galwayn pääkatu High Street, jonne on viiden minuutin kävelymatka. Toki kävelymatkalla voi nauttia Galwayn satamarakennuksista ja käydä katsomassa Spanish Arch -kaaren, jota pitkin aikoinaan espanjalaiset kauppiaat toivat mm. viiniä galwaylaisten iloksi.

Osoite: Harbour Bar, New Dock Road, Galway

Independent panimon Connemara -oluet sopivat hyvin sateiseen iltaan Galwayssa.

Independent panimon Connemara -oluet sopivat hyvin sateiseen iltaan Galwayssa.

Tigh Neachtain

Tigh Neachtain (Sehan Ua Neachtain) sijaitsee kaupungin keskuksena toimivan kävelykatu High Streetin varrella, jolta löytyy iso kasa pubeja katsastattavaksi. Mikäli taustatöitä ei olisi tehnyt, niin pubista toiseen siirtymällä valomerkki kohtaisi ennen kuin tutkimustyö olisi päässyt edes alulle. Taustatyön perusteella Tigh Neachtain olisi se kohde, joka oli tutkimuslistan kärjessä.

Tigh Neachtain on sinikeltaisella väriyhdistelmällä taiteiltu vanhahko rakennus, jonka seinässä on maalattu pubin perustamisvuodeksi 1894. High Streetin puoleista ovesta pubiin astuessa tuntuu aika osittain pysähtyvän saman tien 100 vuotta taaksepäin, ellei oluthanat loistaisi niin kirkkaana baaritiskillä. Tai oikeastaan paremmin sillä baaritiskillä, joka ensimmäiseksi näkökenttään osuu.

Tigh Neachtain on mielenkiintoisesti kaatuneen E-kirjaimen muotoinen ja baaritiskille pääsee tilaamaan useasta eri tilasta. Tigh Neachtain on muutenkin erittäin sokkeloinen ja siellä on pieniä looseja sopivankokoisille porukoille. Sisustus on kerrassaan upea vanhaa puupintaa henkivä ja pubin eri osat ovat erilaisia. Kapea käytävä yhdistää pubin vasemman ja oikean lohkon, jotka molemmat on hyvin erilaisia. Siinä missä vasemmalla lohkolla ei kuule musiikkia lainkaan, niin oikealla lohkolla saattaa olla muusikot soittamassa irlantilaisia lauluja.

Tigh Neachtain on omien kokemusten mukaan paras pub missä olen koskaan käynyt ja rakastuin paikkaan ensi silmäyksellä. Oli siis itsestään selvyys, että Galwayn pub-kierros tulee aikoinaan päättymään tänne…

Baarimikkona toiminut Andy antoi itselle muutaman suosituksen taustatyöni lisäksi ja näin ollen sain uusia paikkoja testattavaksi illalle. Kaiken kaikkiaan erittäin ystävällinen henkilökunta ja laaja oluttarjonta tekivät tunnelman lisäksi kokemuksesta täydellisen. Huomioitavaa oli toki se, että tässä vaiheessa alkuiltaa ei vielä ollut muusikot lauteilla.

Osoite: Tigh Neachtain, 17 Cross Street, Galway

Tigh Neachtainin (Sehan Ua Neachtain) odotukset olivat korkealla ja se onnistui jopa ylittämään ne!

Tigh Neachtainin (Sehan Ua Neachtain) odotukset olivat korkealla ja se onnistui jopa ylittämään ne!

Baarimikko Andy ja Tigh Neachtainin kanta-asiakas Liam keskitilan baaritiskillä.

Baarimikko Andy ja Tigh Neachtainin kanta-asiakas Liam keskitilan baaritiskillä.

Vasemman siiven tilaukset hoidetaan pienestä luukusta.

Vasemman siiven tilaukset hoidetaan pienestä luukusta.

Oikean siiven baaritiski on ison ja taustalla näkyy yksi pubin lukuisista looseista.

Oikean siiven baaritiski on ison ja taustalla näkyy yksi pubin lukuisista looseista.

Tigh Neachtain on röpöliäisine lattioineen ja sokkeloisine tiloineen upea ilmestys.

Tigh Neachtain on röpöliäisine lattioineen ja sokkeloisine tiloineen upea ilmestys.

The Salt House

Kysyin Andylta, mikä on Galwayn paras pub, jos Tigh Neachtainia ei lasketa mukaan?  Vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä: The Salt House. Muutenkin keskusteluissa ilmeni nopeasti se, että paikalliset suosivat Länsi-Galwayn pubeja joen toisella puolella. Osasyy lienee tietysti siinä, että turisteja on siellä vähemmän, mutta toisaalta pubit on myös profiloitunut eri asiakaskuntiin. The Salt House toimii myös pienpanimona ja sieltä saa heidän omia hanaoluita (Full Sail, Bay Ale, Althea ja Buried at Sea) usean muun hanaoluen lisäksi.

The Salt House oli tupaten täynnä porukkaa eikä tila ollut koolla pilattu. Pitkä baaritiski palveli janoisia kameleita, joiden keski-ikä oli selvästi nuorinta omalla pub-kierroksellani. The Salt House olikin kyllä sellainen paikka, että siellä on erinomaiset puitteet nauttia kostea ilta oluthipsterikavereiden kanssa.

Osoite: The Salt House, Raven Terrace, Galway

The Salt House sai paikallisten ansaitut kehut.

The Salt House sai paikallisten ansaitut kehut.

The Salt House oli täynnä porukkaa ja meno sen mukaista.

The Salt House oli täynnä porukkaa ja meno sen mukaista.

John Keogh’s – The Lock Keeper

John Keogh’s oli Andyn vinkki ruokapaikaksi, kun halusimme gastropub tyyppisen ravintolan illallispaikaksi. Tätä ennen oli kyllä käyty melkoinen Jaakobin paini mielen kanssa siitä, että menemmekö kymmenen ruokalajin illalliselle Michelin-tähden ravintolaan vai käytetäänkö seuraava kolme tuntia hieman rennompaa ruokailuun ja pub-kulttuuriin tutustumiseen. Tilanteessa ei ollut kuin hävittävää ja pitkän miettimisen jälkeen jälkimmäinen vei voiton ja niin suunnaksi otettiin John Keogh’s yhden Michelin-tähden Aniarin sijaan.

John Keogh’s tarjosi mukavat puitteet ja söimme takkatulen ääressä viehättävässä tilassa rennon illallisen. Ruoka ei ehkä vastannut aivan sitä mitä odotimme, mutta toisaalta mielikuvat menetetystä Michelin-tähden illallisesta vaikutti varmasti osin asiaan. Onneksi John Keogh’sin oluttarjonta oli erinomaista ja näin ollen Galwayn alueen pienpanimokulttuurin tutkiminen sai merkittävää lisäaineistoa.

Huomiotavaa on se, että John Keogh’s – The Lock Keeperin naapuria Oscar’sia on pidetty yhtenä kaupungin parhaista kalaravintoloista.

Osoite: John Keogh’s – The Lock Keeper, 22/24 Upper Dominick Street, Galway

Oscar's ja John Keogh's tarjoilevat molemmat erinomaista ruokaa.

Oscar’s ja John Keogh’s tarjoilevat molemmat erinomaista ruokaa.

Crane Bar

Crane Bar on mielenkiintoinen pub jo hieman syrjässä ydinkeskustasta. Galwayssa se tarkoittaa 200 metriä päävirrasta, joten mistään isosta koukkasusta ei ole kysymys. Crane Bar toimii myrkynvihreän rakennuksen toisessa kerroksessa ja tunnettu siitä, että täällä Galwayn bändit käyvät usein aloittelemassa uraansa. Lonely Planetin ja muiden suositusten johdosta tänne oli eksynyt yllättävän moni nuorempikin turisti, mutta paikalla oli selvästi paikallisia musiikin ystäviä. Vanhahko herra piti baaria pystyssä juuri niin varmoin ottein, kuin neljänkymmenen vuoden työkokemus antaa myöden.

Baarin sisustus oli hyvin pelkistetty ja Crane Barin meriittinäkin on hyvä juoma ja laadukas musiikki. Harva sitä enempää illalta kaipaakaan.

Mikäli olet lukenut tai seurannut Ken Bruenin kirjoittamaa dekkarisarjaa galwaylaisesta poliisista Jack Taylorista (nähtävillä Ylen Areenalla), niin Crane on Jackin kantapubi missä vieraillaan sarjassa useasti. Jackin entinen poliisipari Kate Noonan kantabaari on livemusiikiin keskittyvä Róisín Dubh.

Osoite: Crane Bar, 2 Sea Rd, Galway

The Crane Bar

The Crane Bar

Juomanne, olkaa hyvä.

Juomanne, olkaa hyvä.

The Crane Bar sopii musiikin ystäville.

The Crane Bar sopii musiikin ystäville.

Monroe’s Tavern

Monrow’s Tavern tai tuttavallisemmin Monroe’s Live on ollut vuosia Galwayn live-musiikin näyttämö. Monroe’s ei kyllä kokonsa puolesta enää mikään pub ole, joten siinä mielessä taverna sopiikin nimeen paremmin. Torstai-iltana lauteilla ollut kolmikko revitteli hyvällä meiningillä modernia irkkumusaa, mutta yleisö tyytyi lähinnä jammailemaan tuoppien noston tahdissa. Täytyy kyllä myöntää, että itseäkin kiinnosti Monroe’sin erinomainen olutvalikoima astetta bändiä enemmän – mutta taustamusiikkina eturivistä katsottuna varsin menevää meininkiä oli tarjolla. Monroe’s Tavern kuuluu kyllä kaupungin parhaisiin pubeihin eikä sitä suotta kehuta monissa lähteissä.

Osoite: Monroe’s Tavern, 14 Dominick Street Upper, Galway

Monroe's Tavern

Monroe’s Tavern

Moderni irkkumusiikki toimi takkatulen ääressä.

Moderni irkkumusiikki toimi takkatulen ääressä.

Tig Cóilí

Pub-kierros jatkui loppuillaksi takaisin Galwayn keskustan itäpuolelle eli ns. ydinkeskustaan. Tig Cóilí on yksi Galwayn tunnetuimmista pubeista ja paikkaa monessa yhteydessä kehutaan sillä, että monet muusikot käyvät kuuntelemassa täällä toisiaan. Tig Cóilín tavaramerkkinä onkin jokailtainen live-musiikki, joka yhdistettynä keskeiseen sijaintiin kutsuvan ulkosivun kanssa takaa sen, että paikalla on takuuvarmasti muitakin turisteja kuin sinä. Turisteissa itsessään ei välttämättä ole mitään ongelmaa, mutta valitettavasti se tuo mukaan yhden todella ison ongelman: Guinness valutetaan takuuvarmasti liian nopeasti ja hanat ovat liian kylmiä.

Tig Cóilíssa seuraamme liittyi lapsuudenystäväni, joka on asunut viimeiset 16 vuotta Irlannissa. Liian kylmän Guinnessin toteamiseen ei tarvittu asumista päivääkään, vaan mukavasta tunnelmasta riippumatta jatkoimme pub-kierrosta eteenpäin. Ystävät, puoliso ja Guinnes pitää olla oikean lämpöistä, muuten homma ei toimi. Lähdettiin yhdessä tuumin toimivimpien komponenttien pariin Guinnessin suhteen, muuten homma oli kyllä kunnossa.

Oikein tarjottu Guinness on kunnia-asia pubeille ja paikalliset yleensä käyvätkin mielellään siinä pubissa, missä tarjoillaan kaupungin paras Guinness.

Osoite: Tig Cóilí, Mainguard St, Galway

Tig Cóilí on kaupungin kuvatuimpia rakennuksia.

Tig Cóilí on kaupungin kuvatuimpia rakennuksia.

Tig Cóilíssa on takuuvarmasti porukkaa joka ilta.

Tig Cóilíssa on takuuvarmasti porukkaa joka ilta.

Tig Cóilí on tunnettu siitä, että joka ilta on laadukasta irkkumusiikkia tarjolla.

Tig Cóilí on tunnettu siitä, että joka ilta on laadukasta irkkumusiikkia tarjolla.

The Kings Head

The Kings Head sijaitsee vastapäätä Tig Cóilía ja on yksi kaupungin kuvatuimmista rakennuksista. Ei ihme, sillä tämä vanha rakennus on toiminut aniskeluravintolana satoja vuosia – harva pub voi mainita perustamisvuodekseen 1649! Nykyään The Kings Head on myös varsin suosittu ruokapaikka ja talviaikaan siellä on mukava ruokailla takkatulen lämmössä.

Osoite: The Kings Head, 15 High St, Galway

The Kings Headin ohi ei voi kävellä sitä huomaamatta.

The Kings Headin ohi ei voi kävellä sitä huomaamatta.

Tigh Neachtain – paluu kaupungin ykköspubiin

Pub-kierroksen päätösrastiksi sopi luonnollisesti Tigh Neachtain, josta varsinainen kierros myös aloitettiin. Oikeastaan ainoa muutos oli toisella kertaa se, että länsisiiven sijasta menimme itäsiipeen, joka on hieman isompi tila. Baaritiski on tässä osassa pidempi kuin vasemman siiven luukku ja tilan pienimmässä nurkkauksessa on muusikoille varattu pieni tila. Kahden miehen pumppu soitti hillityn rauhallisesti irlantilaisia sävelmiä ja oli osa erinomaisuutta kokonaisuutta tässä yli satavuotisen historian omaavassa mestariteoksessa. Kerrassaan erinomainen pub ja ansaitsee Galwayn parhaan pubin tittelin. Ei voi muuta kuin suositella!

Tigh Neachtain toimii aina.

Tigh Neachtain toimii aina.

Galwayn ilta päättyi näiden herrojen tahdissa.

Galwayn ilta päättyi näiden herrojen tahdissa.

Tigh Neachtain (Sehan Ua Neachtain) on Galwayn paras pub.

Tigh Neachtain (Sehan Ua Neachtain) on Galwayn paras pub.

Dock 1 Seafood Bar & Restaurant

Tigh Nechtainissa vietetyn loppuillan jälkeen suuntasimme hotellille nukkumaan, mutta täytyyhän listalle löytyä kymmenen pubia. Itse asiassa alkuperäisellä kierroksella oli tarkoitus käydä katsastamassa Independent Breweryn hanaoluet Dock 1:ssä, mutta Andyn suosituksessa muutin alkuperäistä kierrosta lennossa. Dock 1:sen suosituksen olin saanut etukäteen yhdeltä pienpanimoiden ystävältä, joten uskon tämän olevan mainitsemisen arvoinen paikka siellä käymättäkin. Ompahan sitten seuraavalle Galwayn kierrokselle kakkosrasti Tigh Neachtainin jälkeen jo itsellekin selvillä…

Osoite: Dock 1 Seafood Bar & Restaurant, 1 Dock Rd, The Docks, Galway

Bonuksena ravintolavinkit

Galwayn parhaat pubit tarjoavat usein myös syötävää ja osa pubeista onkin varsin kehuttuja myös ruokatarjonnasta. Vaikka rakastankin laadukasta pub-ruokaa, niin silti kannattaa harkita ruokailuun myös perinteisempiä ravintoloita. Galwayn ravintolatarjonta onkin erinomaista ja siitä osoituksena on kaksi Michelin-tähdellä palkittua ravintolaa. Koko Irlannissa Michelin-tähti ravintoloita on vain 12, joten Galwayn tähdet kattavat niistä kuudesosan. Sekä modernia irlantilaista ruokaa tarjoava Aniar että irlantilaista ruokaa tarjoava Loam ovat ruokaelämyksiä hakevan huulilla.

Osoite: Aniar Restaurant & Boutique Cookery School, 53 Lower Dominick Street, Galway

  • Aniar (viralliset sivut)

Osoite: Loam, Geata Na Cathrach, Fairgreen Rd, Galway

  • Loam (viralliset sivut)

Kaupungin parhaasta Fish & Chips tittelistä on useimmin pitänyt kiinni McDonagh’s. Mikäli olet viettänyt iltaa pubien sulkemisaikaan saakka Latin Quarterissa, niin klo 23 saakka voi käydä syömässä iltapalan McDonagh’sissa. Perinteitä kyseisellä ravintolalla on vuodesta 1902 saakka, joten eiköhän reilun sadan vuoden aikana ole tässä paikassa tämän perinneruuan reseptin teossa onnistuttu.

Osoite: McDonagh’s, 22 Quay St, Galway

McDonagh's ja fish and chips.

McDonagh’s ja fish and chips.

Vinkit onnistuneeseen pub-iltaan

Galwayn pub-tarjonta on siis erinomainen ja ainakin Tigh Neachtain kannattaa käydä katsastamassa Galwayhin matkatessa. Mutta miten pubeissa Irlannissa toimitaan? Tässä viisi kullanarvoista vinkkiä pub-iltaan:

  1. Tuoppi Guinnessia tai siideriä tilataan pinttinä (Pint of Guinness | Pint of Orchard Thieves)
    -> tilavuus on 0,568 litraa ja se tarkoittaa sitä, että pint-lasi on ääriään myöden täynnä. Ensimmäinen huikka kannattaa siis ottaa baaritiskillä, ennen kuin lähtee kuljettamaan juomaansa muualle.
  2. Puolikas olut ei ole half pint vaan ne tilataan laseina (Glass of Guinness | Glass of Orchard Thieves)
    -> tosin en koskaan kuullut, etteikö turisti olisi lasillista Guinnessia saanut “half pintilla”…
  3. Mikäli sinulle käy hyvin, niin löydät itsesi juomasta irlantilaisten kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että tilaat heti kaikille kierroksen niitä juomia, mitä kukin juo (riippumatta siitä, paljon juomia pöydässä on).
  4. Kukin tarjoaa vuorollaan kierroksen ja uusi kierros alkaa siitä, kun ensimmäinen juo lasinsa tyhjäksi.
  5. Baarimikolle ei anneta tippiä, mutta halutessasi voit ostaa hänelle pintin Guinnessia tai mitä hän haluaa juoda.

Rakkaudesta lajiin,
-Kohteena maailma / Rami

Lisää luettavaa Irlannista:

Tämä kirjoitus on osa Irlanti-viikkoa, joka on suomalaisten matkabloggaajien toteuttama kampanja. Viikon aikana 12.19.3.2017 julkaistaan blogipostauksia, joissa esitellään monipuolisesti Irlantia matkakohteena. Seuraa Irlanti-viikkoa Facebookissa, jotta pysyt selvillä kampanjan sisällöstä ja kilpailuista.

Mukana ovat seuraavat blogit:
Kohteena maailma | Live now – dream later | London and beyond | Lähtöportti

Yhteistyökumppanit:

Tourism IrelandSolo Sokos Hotel TorniO'Malley's
Kelttikorut The Pint of no Return