Minne mennä kesälomalla

Kesälomat lähestyvät ja monella on vielä mietinnässä, minne menisi kesälomalla. Omatoimimatkailijan on helppo varata lentoja moniin kesän suosikkikohteisiin vielä kohtuullisilla hinnoilla, jos lähtöpäivä voi olla hieman joustava. Matkanjärjestäjiltä löytyy myös erilaisia pakettimatkoja ympäri Eurooppaa eikä kotimaatakaan kannata unohtaa. Kysymys siis kuuluu, minne mennä kesälomalla?

Tähän mieltä askarruttavaan kysymykseen Kohteena maailma -blogi suosittelee seuraavia kohteita kesän 2017 seikkailuihin.

10 matkaideaa minne matkustaa kesällä

Aktiivilomailijan Gardajärvi

Italia on vuodesta toiseen monen suomalaisen suosikkikohde. Italia on todella monipuolinen ja sieltä löytyy oikeastaan kaikkea, mitä matkailija voi haluta kesälomareissultaan. Gardajärvi on yksi Italian upeimpia alueita ja se sopii varsinkin aktiivilomailijalle. Gardajärven upeat maisemat suorastaan kannustavat ulkona liikkumiseen, jonka jälkeen päivän päätteeksi on mukava syödä illallista pitkän kaavan mukaan. Riva del Garda järven pohjoispäässä on erinomainen tukikohta aktiivilomailijalle, mutta myös Malcesine sopii tähän tarkoitukseen loistavasti. Malcesinen etuna on suoraan takana nouseva Monte Baldo, jossa voi tehdä eripituisia päiväretkiä upeissa maisemissa.

Gardajärven voi helposti yhdistää myös kaupunkilomaan Venetsian kanssa, jolloin pääsee nauttimaan samalla tästä tarunhohtoisesta kaupungista. Teki sitten millaisen reissun tahansa Gardajärvelle, tuskin jää se viimeiseksi.

Monte Baldo, Lago di Garda | Gardajärvi on aktiivilomailijan unelmakohde. Oletko käynyt?

A post shared by Kohteena maailma (@kohteenamaailma) on

Nautiskelijan Dubrovnik

Omasta mielestäni Dubrovnik on omalla tavallaan maailman kaunein kaupunki. Dubrovnikin kaupunginmuurilta ihaillessa punakatoisia taloja aika kuluu huomaamatta eteenpäin. Adrianmeren kimaltaessa taustalla tekee mieli kaivaa kamera esiin kerta toisensa jälkeen yrittäen vangita tätä maagista maisemaa digitaaliselle filmirullalle. Mikään valokuva ei kuitenkaan vedä vertoja paikan kauneudella vaan se on itse koettava.

Dubrovnikin vanhakaupunki on upea ja sen kaduilla voi nauttia upean keskiaikaisen kaupungin tunnelmasta. Päivät voi maata altaalla tai pulahdella kirkasvetisessä meressä. Dubrobnikistä voi helposti käydä päiväretkellä Montenegron puolella Kotorinlahdella, Bosnia-Hertsegovinan Mostarissa tai tutkia Kroatian rannikkoa Dubrobnikistä pohjoiseen. Teki sitten mitä tahansa, illan kruunaa upeissa puitteissa nautittavat pitkät illalliset paikallisen ruuan ja viinin keran Dubrovnikin vanhankaupungin muurien suojissa.

The Rooftops of Dubrovnik, Croatia

A post shared by Kohteena maailma (@kohteenamaailma) on

Luonnonystävän Norja

Norja on Euroopan kaunein maa. Se on paljon sanottu se, mutta niin se vain on. Mahtavia maisemia on tarjolla ympäri Norjaa ja pelkästään autossa istumalla maasta saa erinomaisen kuvan. Parhaimmillaan Norja on kuitenkin lähdettäessä lyhyille patikointi- tai pidemmille vaellusretkille.

Stavangerin läheisyydessä oleva Lysebotnvuono tarjoaa kolme upeaa retkikohdetta. Preikestolenin saarnastuoli on Norjan suosituin luontonähtävyys eikä ihme! Förlin 4444 porrasta voi yhdistää myös Kjeragbolteniin, joka jo itsessäänkin on erinomainen päiväkohde. Oma suosikkini on toistaiseksi ollut kuitenkin hieman pohjoisempana Oddan lähellä oleva Trolltunga, joka on varmasti yksi Euroopan ikimuistoisemmista vaelluskohteista.

Vaikka Norja on kallis maa, niin luontoelämykset on ilmaisia! Eli Norjassakin voi viettää varsin kohtuuhintaisen loman.

Lapsiperheen Legoland

Mikäli lapset saavat päättää kesälomakohteen, niin se on Legoland. Tanskan Billundissa sijaitsevaan Legolandiin voi tehdä lomareissun hyvin monella eri tapaa. Helpoin ratkaisu on suorat lennot perille ja majoittuminen Legolandin vieressä oleviin majoituspaikkoihin. Kun Billundin lentokenttä on viiden minuutin automatkan päässä Legolandista, niin liikkuminen paikan päällä on helppoa.

Oma suosikkini on yhdistää Legoland joko Tanskan länsirannikkoon tai Kööpenhaminaan. Auton vuokraamalla Billundista on helppo tehdä retkiä eri puolelle Tanskan länsirannikkoa ja rantalomaa voi käydä viettämässä Rømøn saarella. Samalla voi käydä tutustumassa Tanskan vanhimpaan kaupunkiin Ribeen ja sen Viikinkimuseoon. Illan kruunaa auringonlaskun aikaan pulkkamäki hiekkadyyneillä.

Mikäli ottaa lennot Kööpenhaminaan, niin sieltä käsin on helppo yhdistää Kööpenhaminan kaupunkiloma auton vuokraamalla Billundiin. Toki omalla autolla voi Suomesta lähteä Billundiin, jolloin vaihtoehtoja tulee runsain mitoin lisää. Perillä Legolandissa kannattaa olla kaikilla vaihtoehdoilla joka tapauksessa kaksi päivää, sillä tekemistä tässä maailman parhaassa huvipuistossa on todella paljon!

Risteilyfanin Visby

LonelyPlanet listasi Gotlannin Euroopan toiseksi parhaaksi lomakohteeksi vuodelle 2017. Gotlannin pääkaupunki Visby on yksi Euroopan kauneimpia kaupunkeja ja Unescon suojelukohde. TallinkSilja tekee Visbyyn muutaman erikoisristeilyn kesällä, joten risteilyfanit pääsevät nauttimaan samalla ehkäpä jopa Pohjolan kauneimmasta kesäkaupungista.

Visbyssä kannattaa tutustua vanhaan kaupunkiin sekä vuokrata polkupyörä. Kauniilla kesäsäällä on mukava istuskella kaupungin lukuisissa ravintoloissa ulkosalla ja nauttia kiireettömästä kesäpäivästä. Kerran Visbyssä käytyään huomaa miettivänsä pidempää lomaa Gotlantiin lentäen, mikä ei sekään ole huono vaihtoehto!

Kaupunkilomailijan München

München on samalla sopivan iso, että sopivan pieni. Siellä on riittävästi tekemistä viikonkin reissulle, mutta toisaalta liikaa viikonloppureissulle. Siksi München on erinomainen kohde pitkään viikonloppulomaan, jolloin seuraavallekin reissulle jää jotain uutta nähtävää ja tekemistä. Ja kun Baijerin pääkaupungissa on kerran käynyt, niin sinne varmasti haluaa myös uudemman kerran.

Münchenissä itsessään on tekemistä vaikka kuinka paljon, mutta lähistöltä löytyy myös upeita päiväkohteita. Neuschwasteinin linna ja Alpit ovat helposti saavutettavissa joko autolla tai junalla. Mikäli Garmisch Partenkirchen ei taivu tarpeeksi sujuvasti junalippua ostaessa, niin voi suosiolla jäädä istumaan päivää kaupungin lukuisiin olutpuutarhoihin.

Automatkailijan Tartto

Tallinna on monelle suomalaiselle tuttu, mutta muuten Viron tuntemus on saattanut jäädä aika vaisunlaiseksi. Nyt siihen kannattaa tehdä muutos ja lähteä parin yön autolomalle Tartoon. Helsingistä pääsee nopeasti pika-aluksilla Tallinnaan, josta ajelee reilut pari tuntia yliopistokaupunki Tartoon. Tartossa odottaa hieman erilainen Viro upeine puutaloalueineen sekä tietysti vanha ja arvokas vanhakaupunki. Raatihuoneen lähistöltä löytyy erinomaisia ravintoloita niin laadukkaaseen ruokailuun kuin rentoon terassilla istumiseen. Tartto on mukavaa vaihtelua Tallinnaan, joskin molemmat kohteet voi yhdistää myös samalle reissulle.

Ja hei, mikä parasta, voit tuoda samalla Suomen valtion kannustamat edulliset kesäjuomat kotiin auton takakontissa!

Oluenystävän Galway

Irlanti, tuo Guinnessin luvattu maa, on erinomainen kohde oluenystävälle ympäri vuoden. Parhaimmillaan Irlanti on kuitenkin kesällä, mutta suunnaksi kannattaa Dublinin sijasta ottaa Galway. Galwaysta on helppo tehdä päiväretkiä Irlannin tunnetuimmille nähtävyyksille kuten Cliffs of Moherille ja Connemaran kansallispuistoon. Retkipäivän jälkeen on mukava kerrata päivän tapahtumat Galwayn monissa laadukkaissa pubeissa, jotka ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Voisinkin omakohtaisten kokemusten perusteella todeta, että Galwaysta löytyy Irlannin paras pubkulttuuri.

Ruokamatkailijan Turku

Aurajoen rannalta löytyy kilometrin säteeltä Suomen paras ravintolakeskittymä. Suomen ruokapääkaupunki Turkuun on hyvä tutustua Turku Food Walk -kortilla, joka on Suomen paras kaupunkikävelykortti. Kävelyretken lomassa voi käydä viidessä eri ravintolassa maistamassa pienen annoksen ruokakortin kymmenestä vaihtoehtoravintolasta. Turku Food Walk -kortti kannattaa jakaa parille päivälle, jolloin siitä saa mielestäni enemmän irti.

Fine Dining illalliseen paras paikka on Kaskis ja rennompaan laadukkaaseen illanviettoon tarjolla on tusinan verran erinomaisia paikkoja. Silloin kun Turussa halutaan nauttia muutama laadukas olut, niin vaihtoehtona on vanhaa koulua, pankkia ja vessaa. Mutta jos jano mennään sammuttamaan apteekkiin, niin silloin mennään vanhan sijasta Uuteen apteekkiin.

Kaveriporukan Bengtskär

Bengtskärin majakka on upea kesälomakohde. Siellä kannattaa pelkän päivävierailun lisäksi myös yöpyä, jolloin pääsee nauttimaan illan hiljaisuudesta majakalla. Parhaimmillaan Bengtskär on silloin, kun varaa kaveriporukalle koko majakan. Parempaa paikkaa yhdessäololle ei ole kuin yö Bengtskärin majakalla. Iltasaunan jälkeen maistuva illallinen, jonka jälkeen ihailemaan auringonlaskua rantakalliolle. Hyvin nukutun yön jälkeen sitten vielä aamusauna, jonka jälkeen on mukava mennä kohti kotia rennon saaristoloman jäljiltä.

Mikä näistä olisi oma suosikkisi kesälomareissulle?

Kesälomaa odotellessa,
Kohteena maailma / Rami

Instagram Travel ThursdayTämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat
Muru Mou, Skimbaco ja Travellover.

Minut löydät Instagramista:
https://www.instagram/kohteenamaailma
Blogini on myös Facebookissa:
https://www.facebook.com/kohteenamaailma
Matkailuaiheiset tviitit:
https://www.twitter.com/kohteenamaailma